Last news in Fakti

25 Декември, 2011 14:01 2 736 0

2011 - Годината на социалните мрежи

  • социални мрежи-
  • фейсбук-
  • туитър

Каква беше 2011 година през погледа на социалните медии или по-точно, как социалните мрежи отразиха и въздействаха на годината, разказва в блога си австралийската медия маркетинг компания Tick Yes.


Януари: Януари донесе със себе си разрушенията от наводненията в Куинсленд /Австралия/ и последвалите усилия за разчистване на последиците от тях. За първи път в Австралия се разчиташе основно на социални медии като Twitter, за да се получи актуална информация, която беше много полезна за спасителните операции.

Февруари: Февруари донесе със себе си земетресението, което разтърси Нова Зеландия и света. Отново Twitter бе основен източник на информация, като социалната мрежа започна да се оформя като информационна услуга при бедствия.

Февруари: Акцент през февруари бяха въстанията в Близкия изток, подхранвани и организирана предимно чрез социални медии. Стените между социалните медии и "реалния свят" бяха наистина разрушени.

Март.: По отношение на социалните мрежи март принадлежеше на един човек - на Чарли Шийн. Неизвестно дали съзнателно или не той стана най-бързо развиващият се Twitter потребител. За да достигне един милион последователи, му бяха необходими само 24 часа.

Април: През април доминиращата новина беше само една нещо: Кралската сватба. Изведнъж целият свят се стана монархически настроен и с трепет започна да следи Кейт Мидълтън и сватбените й стъпки с принца. В интерес на сватбата Бъкингамския дворец се присъедини към максимата, "ако не можете да ги победите, присъединете се към тях" и се хвърли в социалните медии, дори беше създаден профил в Twitter специално за събитието.

Май: Социалните мрежи "загряха".  Microsoft купи Skype за огромната сума от над 8 милиарда долара, а Осама бин Ладен бе убит. Новината за смъртта на прочутия терорист премина светкавично през интернет, след като изтече през Twitter-а на бивш служител на американското правителство.

Юни: Голямата социална история на медиите за юни беше Амина Араф. Свръхпопулярната в Сирия и сред поддръжниците на арабската демокрация хомосексуална блогърка от Дамаск Амина Араф се оказа обаче хетеросексуален американец. Зад самоличността на 25-годишната лесбийка се криел жененият Том Макмастър, студент в Шотландия. Той сам си призна измамата, след като близо 15 000 души подкрепиха каузата във фейсбук на уж арестуваната на 7 юни в Дамаск лесбийка.

Юли: През юли дойдоха отговорите на въпросите на всички около покупката от Microsoft на Skype. Тогава беше разкрито, че Facebook и Microsoft са сключили сделка, която включва видео съобщения. Тези осем милиарда изведнъж се оказаха много добре похарчени...

Август: Бунтовете в Лондон бунтове отново поставиха в центъра на вниманието социалните медии. Паникьосани политици започнаха да агитират за забраната им.

Септември: Септември бе време за размисъл, тъй като светът погледна назад. 10-годишнината от атентатите от 11 септември бе прочетена през призмата на социалните медии.


Октомври: Ако някога сме се съмнявали в огромното влияние на основателя и главен изпълнителен директор на Apple, октомври ни опроверга. Смъртта на Стив Джобс блокира Twitter, поради огромното количество съобщения пуснати в мрежата.

Ноември: Като оставим настрана факта, че хората временно задръстиха мрежата, разменяйки си снимки в 11:11 ч. на 11 ноември 2011, голямата новина от ноември е че Ким Кардашиян сложи край на брака си с Крис Хъмфрис, който продължи само 72 дни, което може би сдтана една от причините профилът й в социалната мрежа да нарасне до смайващата цифра от 2.6 милиона привърженици.

Декември: Най-интересната история в социалните медии се очертава да бъде свързана с Русия. Докато опозицията на Владимир Путин (сега премиер, а вероятно, скоро отново президент) се оплаква от време навреме, гражданите излязоха по улиците на Москва в най-многобройните протести в руската история срещу евентуални изборни измами и манипулиране на гласове. Анализаторите вече предполагат, че Русия може да бъде следващата обхваната от въстание страна, подпомогната от социални медии като Facebook.

Не изпускайте пространството на социалните медии от очи, съветват експерти.

През 2011 г. беше създадена и първата професионална социална мрежа в България Probook.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА