Last news in Fakti

20 Март, 2018 11:37 41 031 21

Автономно такси уби човек

  • автономен автомобил-
  • безпилотен автомобил-
  • uber-
  • volvo-
  • инцидент-
  • катастрофа

Компанията за споделени пътувания Uber преустанови всякакви тестове на автомобили със системи за безпилотно управление след фатален инцидент с велосипедистка. Жената пресичала на непозволено място в гр. Темпи, Аризона, когато автономното Volvo я блъснало. 49-годишната Илейн Хърцбърг починала в болницата.

На официалната си страница в Twitter Uber е изразила съболезнования на близките на загиналата. Компанията съдейства на полицията в разследването на злополуката, а изпитанията на нейни автономни коли в Торонто, Финикс, Питсбърг и Сан Франциско са спрени.

По време на инцидента зад волана на безпилотното Volvo е имало оператор. Автомобилът се е движел със скорост около 40 мили/ч (64 км/ч) и не е намалил при появата на велосипедистката на платното. Това е първият случай на смърт, причинена от безпилотна кола.

Миналата есен Uber и Volvo подписаха договор, който предвижда шведският производител да достави на компанията за споделени пътувания 24 000 кросоувъра от модела XC90. В началото на тази година пък властите в Калифорния взеха решение да допуснат автономни коли без оператор по пътната мрежа на щата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Знайко

    33 4 Отговор
    Е, това е автономен автомобил - прави каквото си иска!
  • 2 kick

    17 25 Отговор
    Не машината, човека си е виновен, дори не е човек, а жена!

    Коментиран от #7

  • 3 фючър

    29 0 Отговор
    И сега, кой ще осъдят ???
    Тези коли само на пешеходна пътека ли отчитат препятствия !?!?
    Дано не ги добарат скоро хакерите, че ония ислямисти дето газят наред, ще са, като аматьори пред тия !
  • 4 Баш Майстора

    42 1 Отговор
    Автомобилните производители не могат да направят кола, която да изкара гаранцията без поне веднъж нещо от електрониката да се бъгне, тръгнали да ми правят автономни автомобили.
  • 5 Българин

    27 8 Отговор
    Пресичала на неправилно място! Значи не таксито е виновно. Заглавието е "Неправилно пресичаща велосипедистка попаднала под колелата на такси". Съжалявам за случилото си, но кога, освен водачите на МПС и останалите участници в движението: пешеходци, велосипедисти, каруцари и бутащи ръчни колички по пътя, ще започнат да си носят солидарно вината при инцидент.

    Коментиран от #12

  • 6 Ал Купоне

    18 6 Отговор
    Сигурно и жив човек да е бил зад волана, пак е нямало да успее да реагира на внезапната поява на пешеходката. Атопилота, отменя човека и може и да е по безопасен, но законите на физиката никой не ги е отменял.
  • 7 Morgoth

    18 1 Отговор

    До коментар #2 от "kick":

    Шофьорите не блъскат всеки пешеходец пресякъл неправилно, а автономните коли трябва да са още по-добри в това, защото могат да реагират много по-бързо. Все още не стават за масова употреба, но за да станат ще трябва да се пуснат експериментално и някои хора ще умрат, надявам се по-малко от тези от неавтономните.
  • 8 хайл

    15 3 Отговор
    А оператора в колата порно ли е гледал докато се вози,че да не се намеси?
  • 9 Шляхтиц

    8 2 Отговор
    Моите поздравления към Българин и Ал Купоне. Българските ЖУРНАЛЯ не само пишат с правописни грешки, но и отразяват събитията съвсем погрешно. Наскоро писаха, че пак такъв автомобил е катастрофирал. Оказа се, че друг автомобил се е натресъл от едната страна на автономния и автоматиката не е могла да направи нищо.
  • 10 Запознат

    8 5 Отговор
    Много ви е стара информацията, дори местните власти вече са потвърдили, че жената управлявала колелото е виновна, защото е изскочила изневиделица на улицата и въпреки, че автомобила е имал и шофьор и той не е могъл да реагира.
  • 11 българина

    9 7 Отговор
    колко пъти да казвам че това е пълна глупост, кой е виновен сега, кой ще лежи, програмиста, шефа на юбер или никой !!!!! тези либерали са тотални олигофрени
  • 12 ikem

    17 1 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Ами ако излезе дете на неправилното място ??? Ама викаш карай,то ще си е виновно !
  • 13 САМУИЛ

    8 6 Отговор
    Путин е виновен !

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 бар говедар

    8 0 Отговор
    Накрая автономните автомобили ще си ги пускат само на НАСКАР . И със сигурност ще викат от вълнение, така както при кеча.
  • 16 Гост

    7 1 Отговор
    Притеснява ме това че колата не е намалила...
    има Х камери, следящи движението отпред, отзад, острани, (сигурно отдолу и отгоре) .
    Трябва при появата на велосипед, независимо от случая да се опита аварийно да намали до колкото това не е предпоставка за друго ПТП.
    Факта че въобще не е намалил означава че не струва. Ако от 40 мили бе свалил инцидентно на 25 можеше да има една уплашена женица и всичко да се е разминало.

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 гост

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Волво точно с това си рекламират колите: аварийно спиране при поява на човек или препятствие дори ако водача не задейства сам спирачката. Тук говорим за такава кола с още едни 100кг. електроника от поне 10 камери, радари, лидари, сензори и какво ли още. Според полицията пешеходката е изскочила непосредственно пред колата и ударът не е бил възможен за избягване. Има видео от колата и полицаите са го анализирали. Остава този въпрос каква роля са изиграли всичките системи и електроники, които реагират за части от секундата и са многократно по-бързи от човек, какво са отчели уредите и какво е направила системата на колата?
  • 19 Stefko88

    7 2 Отговор
    Жалко за жената, но и тя има вина. Аз карам всеки ден и всеки шофьор ще потвърди, че не винаги всичко се вижда колкото и да внимаваме. Затова си има пешеходни пътеки. Правени са за ваше удобство и сигурност. Скоро вечерта като карах ми направи впечатление, че една котка "пресичане" по пешеходната пътека. Та си казах : ето което разбра от къде трябва , а изкуфялите бабички още тичат през платната където им дойде. Е и тук така. В града е опасно на пътя.
  • 20 Никой

    3 2 Отговор
    Не виждам да има казус тук. И да направят кола, която да спира и реагира на момента във всички ситуации, пак можеш да изкочиш пред нея в последния момент и да бъдеш прегазен. Хората игнорират факта, че това е технология, която вече статистически надминава по безаварийност шофьорите. Разликата е че при всяка авария на автономна кола медиите гръмват с интересни заглавия без да вникнат в случая, докато по света всяка минута хора биват прегазвани по пешеходни пътеки от дрогирани, пияни, изморени, комплексирани или заспали шофьори! Колкото и да отричате автономните коли пристигат и тези системи са вече в пъти по-безопасни от средностатистическия шофьор. Невъзможно е да се елиминират катастрофите, но със сигурност ще се намалят значително. Казвате, че няма да се доверите на компютър, но самолетите да статистически най-сигурният транспорт и през по-голяма част от пътуването самолетът се държи във въздуха благодарение на софтуер, а не на опита на пилотите.

    Коментиран от #21

  • 21 Зорлем

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "Никой":

    И ти би ли качил децата си на самолет без пилот?