Last news in Fakti

22 Март, 2018 10:32 8 148 32

Публикуваха видео от фаталния инцидент с Uber

  • автономен автомобил-
  • безпилотен автомобил-
  • uber-
  • volvo-
  • инцидент-
  • катастрофа

Полицията в аризонския град Темпи разпространи запис от катастрофата с безпилотен автомобил на Uber, който сгази жена на 18 март. Това стана първият смъртен случай, причинен от автономна кола.

Видеото показва момента, в който безпилотното Volvo XC90 удря 49-годишната Илейн Хърцбърг, но не става ясно дали кросоувърът спира веднага след това. На кадрите от салона се вижда и реакцията на оператора, който подсигурява автономната система за управление и би трябвало да поеме управлението в случай на опасност.

Трагедията принуди Uber да преустанови всякакви изпитания на безпилотни автомобили в Аризона, Питсбърг, Кан Франциско и Торонто. Заради инцидента Toyota също обяви, че спира тестовете на автономни коли.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тъпа крава

    53 7 Отговор
    Uber не е виновен, че крава с колело пресича пътя неправилно...

    Коментиран от #8

  • 2 Георги Колев

    9 11 Отговор
    Колкото по се развиваме.Двойно повече се убиваме.
  • 3 Зорлем

    27 16 Отговор
    Абе, нали тя уж беше изкочила "от нищото" и никой не би могъл нищо да направи?

    Така като гледам обаче жената и колело ѝ са си на средата на платното на прав и широк път, вярно в нарушение на всякакви правила, и нито изкача, нито притичва, нито нищо по-различно от това, което се случва ежедневно по пътищата. И тая цялата купчина електроника толкова ли не може да "вижда" в тъмното?
  • 4 Пеньо

    24 1 Отговор
    Жената е виновна, но определено има проблем в електрониката. Ако колата я управляваше шофьор на дълги светлини щеше да я види. Друг е въпросът дали щеше да избегне удара, като много зависи и от скоростта. Електрониката би трябвало, според мен, да "вижда" по-добре на тъмното.

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 софиянец

    21 0 Отговор
    тази на снимката пресича с колелото като че ли е в София.
  • 7 гост

    22 2 Отговор

    До коментар #4 от "Пеньо":

    Електрониката не реагира и това е достатъчен проблем, за да ги спрат. Дори шофьор, който си държи ръцете на волана би имал шанс за реакция да се опита поне да заобиколи в ляво. Това кюфте на седалката си гледаше постоянно в скута, а не пътя. Не е казано, че всеки би могъл да реалгира, но тези коли имат не само камери, а лидари, които не са базирани на светлина, за да се казва, че в сянката не се е виждала. Да, в тази сянка тя не се вижда с просто око, но това не важе за електрониката, която трябва да "вижда" в тъмното и без фарове (има видеа на други марки как се вижда животно преди да бъде осветено от фаровете). Та сгафиха, ясно е. Няма да ги обвинят за инцидента, но това е страхотен гаф за електрониката.
  • 8 Зорлем

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "тъпа крава":

    А ако вместо "крава-велосипедист" пресичаше една био-натурална такава или друго голямо животно, което хич не е невъзможно, кой щеше да е виновен за неминуемите травми на пътниците в колата?
  • 9 такоз е

    8 5 Отговор
    Нека.Това е естествен подбор за малоуните.
  • 10 хайл

    10 1 Отговор
    А тоя кашалот зад волана си зяпаше в пазвата ,но не и в пътя

    Коментиран от #29

  • 11 гост

    9 2 Отговор
    В същия този ден в света има поне 1000 смъртни случая , причинени от НЕавтономни автомобили , с уж безгрешни шофьори , обаче това е "големия проблем !!! Дори в днешния вариант безпилотните биха намалили катастрофите поне десет пъти , а тепърва ще се усъвършенстват !! И когато от пътищата изчезнат ВСИЧКИ които не спазват правилата , ще изчезнат и катастрофите !!!!!!
  • 12 гост

    10 4 Отговор
    За да сме съвсем точни по света загиват от автомобилни катастрофи почти 3300 (три хиляди и триста ) човека НА ДЕН !!!!!!!!!!!! ВСЕКИ ДЕН !!!!!!!!!!!! Обаче единствен смъртен случай с автономен автомобил за вече почти три години изпитания е огроооомен проблем !!!!!!! И то не по вина на автомобила !!!
    http://automedia.investor.bg/read/3626.html

    Коментиран от #14

  • 13 гост

    7 4 Отговор
    Тоест за последните три години в света са убити от "шофьори" повече от 3,6 МИЛИОНА човека , а други 150 (сто и петдесет) МИЛИОНА са с различна степен на наранявания !!!!!!!!!!!!!!!!!! Обаче проблема е в тоя един единствен случай с автономен автомобил !!!!!!!!!!! Даже не е смешно , отвратително е как "хората" защитават "правото" си да УБИВАТ !!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #15

  • 14 Зорлем

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    А нещо за броя на автономните и не-автономните автомобили, които се движат всеки ден няма ли да споменеш? Защото абсолютните числа са едно, но относителните също не са за пренебрегване.

    Пък и точно в този случай изобщо не става ясно с какво точно автономната кола е по-добра от човека. То ако всички хора спазваха правилата нямаше да ги има тези 3300 убити всеки ден от хора шофьори, така че електрониката най-добре да свиква по-бързо, че правилата се нарушават.

    Коментиран от #17

  • 15 гост

    10 1 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Ти явно не разбираш къде е проблема. Човекът носи отговорност, затова трябва да е на поне 16г., за да управлява кола, трябва да мине изпит и носи наказателна отговорност при невнимание или фатален инцидент по вина на човека. Тук иде реч за машини, които трябва да докажат, че са много по-добри от човек, за да може да се движат без човек зад волана. Инак се получава една липса на отговорност, която се вижда, че причинява смърт, но никой няма да поеме вината. Това е уред за убиване, понеже няма човешката преценка да наруши правилата, за да избегне удар, а вграждането на интелект в машини се нарича А.И., нещо много опасно и противоречиво. Не съм против автопилотите и асистентите за безопастност, против съм да им се дава пълна власт и права, на фона на недодяланитото поведение.

    Коментиран от #18

  • 16 Гост

    7 2 Отговор
    за статистите:
    яденето на кистели краставички довежда до 100% смъртност на хората, анкетата е базирана на хора яли кисели краставички през 1900г. Днес няма ни един жив!
  • 17 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Зорлем":

    Ооо , значи на относителните се "надяваш" !! Еми дай да ги видим . В света има около милиард автомобила , обаче е статистически доказано , че се движат само 10% от времето . Тоест във всеки момент се движат около 100 милиона . При 1,2 милиона убити годишно за десет години (средния живот на автомобил) са 12 милиона , тоест на всеки 10 коли се пада по 1,2 убити човека !! А понеже ранените са 50 млн годишно , за десет години 500 милиона , по 5 човека на 1 движещ се автомобил !! От автономните в момента се изпитват интензивно само в Щатите около 2000 , слагам ти още толкова за останалите страни , движат се почти денонощно , ама айде ще ги смятаме на 50% , значи около 2000 автомобила във всеки момент . И за три години един смъртен случай и един леко ранен с Тесла от чиста негова глупост . Е как са относителните числа ?

    Коментиран от #19, #28

  • 18 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    А ти явно се опитваш да извъртиш проблема накъдето ти изнася !!! Да ми покажеш на кой му пука дали идиота прегазил жена му или детето или и двамата ще лежи 2-3 години в затвора и то в най-лошия случай , ако не се размине с условна !!! Това ли ти е отговорността ?? И кой няма да предпочете на негово място да е бил робот , който поне не пие , не се друса , не се прави"на мъж" пред всяка кифла и не кара със 120 в населени места ???????? Да не говорим за спазване на елементарни неща като пешеходни пътеки и изпреварване на забранени места !!!! Изобщо "отговорността" можеш да си я носиш в къщи и да си пиеш ракията с нея , нормалните хора не ги интересува , ама въобще !!!! Те искат гаранция , че 100% от времето робота ще мисли за другите ПОВЕЧЕ отколкото за себе си !!!! И ще я получат много скоро !!!

    Коментиран от #20, #24

  • 19 Двоен толуп

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    А колко наистина автономни автомобили се движат ????
    Щото аз виждам един толуп зад воланът той защо е там???
    И като казваш само един смъртен случай до сега не те ли досрамя поне малко?????

    Коментиран от #21

  • 20 Гостенин от марс

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    ХаХа нормалните хора искали гаранция.
    Излез малко от селото си и се качи на магистралата, има ли един да спазва правилата за ограничение на скоростта????
    Нормалните хора искат това което си получават, те искат другите да спазват правилата но те да ги нарушават щото бързат да отидат до морето или да се приберат в къщи след работа.

    Коментиран от #22

  • 21 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Двоен толуп":

    Безпилотен автомобил на Uber уби пешеходец, като това е първият смъртен случай причинен от автономно возило, предаде Каролин Хайд. Жена пресичала улица в град Темпи, Аризона в неделя вечер, когато автомобилът в автономен режим я ударил, а впоследствие починала от раните си.
    https://www.bloombergtv.bg/novini/2018-03-20/parvi-zaginal-sled-udar-ot-bezpiloten-avtomobil
    Втория смъртен случай с Тесла е 100% по вина на шофьора и е изрично забранено от Тесла да се кара в такъв режим , така че е ново доказателство за човешка глупост и безразсъдство !!!!!!!!!!
    Толупа зад волана е защото все още са задължени по закон да го има и той естествено е проспал единствения случай , когато е трябвало да свърши нещо и колата го е очаквала от него , защото е настроена , че той има последно решение !!! Това са неща които ще се изчистят след по-малко от година и можеш да си сигурен , че скоро за нов такъв случай няма да чуеш , а касапницата с хиляди НА ДЕН от "неавтономни" не е и НЯМА ДА СПРЕ !!!!

    Коментиран от #23

  • 22 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Гостенин от марс":

    Ами именно за това ще бъдат ЛИШЕНИ от правото да взимат решения , поне по обществени пътища , а на други места да си трошат главите на воля , но без други хора наоколо !!!!
  • 23 Двоен толуп

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    А имаш ли статистика колко случая не са проспани, дай да я видим и нея???
  • 24 Зорлем

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Аха, значи някой, някъде "изчислил", че нормалните коли се движат само в 10% от времето, ама автономните въртят нон-стоп? И за едните вадим статистика за 10 години назад, а за другите смятаме на око за в дадения момент. Интересно, интересно... Явно и тия сметки са ти като на Електрика за "средно-консумираната и произведена мощност" на годишна база.

    Но, да се върнем към конкретния случай - какво помогна на жената, че я блъсна автономна кола, а не такава управлявана от човек?

    Коментиран от #25

  • 25 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "Зорлем":

    Ами не "някой някъде" , а застрахователните компании на които това им е работата !!! А и сам можеш да си го сметнеш за не повече от 30 секунди , ако знаеше поне таблицата за умножение и деление ! 200 000 км за десет години при средна скорост 50 км/ч са 4000 часа или 166 дни от 3650 !!!!! Даже не е 10 , а 5 % от времето , а при по-голяма скорост е още ПО-МАЛКО !!! А автономните се движат защото се изпитват от фирми при всякакви условия и никой няма да ги остави да стоят като лична кола ! И когато станат масови ще заменят между 5 и 7 лични автомобила , с което ще решат и проблема с паркирането , щото могат да са в бази извън града , сега светна ли ти малко поне ??

    Коментиран от #26

  • 26 Зорлем

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    А, застрахователните компании. Тези стожери на честността и доверието в нашето съвремие.

    По твоята таблица за умножение, всяка автономна кола би трябвало да изминава по 1200 км. на ден - 24х50, нали? Демек тя на всеки две-три седмици трябва да е в сервиз за масло (защото още чакаме електричките, които са без консумативи), и примерно всеки първи понеделник от месеца уикенд трябва да е за нови гуми! "Риъли"?

    Но, да се опитам за пореден път да се върнем на нещо конретно. След като тези автономни автомобили са толкова надеждни и по-добри от шофьорите пак да попитам защо не се справиха в тази ситуация, която би трябвало да е доста елементарна за тях? Ти не знам какво виждаш, но аз виждам прав път, без други участници в движението, на който път има препятствие, което дори не изхвърча иззад някакъв храст или дърво, не се движи бързо, а по-скоро стои по средата на платното. И каква е реакцията на автопилота? Отговор - никаква. Дори не намали. Но иначе света ще е техен след някакви си 5 години.

    P.S. Във връзка с тези 5, 10 и т.н. години, които толкова обичат разни хора да ги обявяват. Масовото навлизане на тези автономни автомобили преди или след масовото навлизане на очилата на Гугъл ще бъде? Въпросните очила са произволен пример от близкото минало за технология, която щеше коренно да промени живота ни, и може да бъдат заместени с поне няколко хиляди аналога.
  • 27 гост

    2 0 Отговор
    е тая не гледали че идва автономна кола и да се пази , еййй аман значи
  • 28 Радек

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Забравяш, че всички тестове са ....контролирани!!! Не са на свободен принцип и....пак има човешка намеса и контрол върху ситуациите. Тук човекът се е разсеял, а електрониката не е разбрала какво е станало!! Дайте статистика на човешките намеси по време на тестовете и истината ще изскокна като зайче!

    Коментиран от #32

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Тъмна Индия

    1 0 Отговор
    Аз виждам колело което се крие в тъмното и се хвърля под колата.... По същата логика биха могли да обвинят и прпоизводителя на фаровете.... И велосипедистката... И общината за тъмницата.... И какво ли не....
  • 31 Тъмна Индия

    1 0 Отговор
    А тази с колелото няма и една светлинка.... Ако имаше фарче щеше да се види че нещо се крие в тъмницата. Хора, вече има светлинки по 4 лв които тежат по 10 грама, слагайте ги на тези колелета!
  • 32 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Радек":

    Ясно е, че жената зад волана не е концентрирана. Излязоха данните от записите и излиза, че жертвата е забелязана на 15м от колата или 0.9сек преди удара. Това не е достатъчно на човек зад волана да си постави крака на спирачката или ръцете на волана, за да може да реагира преди удара по какъвто и да е начин. Но електрониката освен камери разполага с радар и лидар или за тях няма тъмно, светло, а трябва да засичат каквото и да е движение на предмет, без оглед на това дали се вижда с просто око или не. Факт, че електрониката не е сработила и не е опитала да избегне удара или да намали щетите. Защото автопилотите трябва да правят точно това, да предотвратяват катастрофи и последиците от тях преди човек да може да реагира или вижда опастността. Тук се издъниха и жената зад волана не е виновна, да, но радарите на колата са виновни на 100%. Убили са майка на две деца, която си е виновна за пресичането, но това е инцидент, който е можел да бъде предотвратен ако радарите са реагирали или колата е била управлявана от шофьор с ръце на волана и крака на педалите.