Last news in Fakti

18 Март, 2019 12:23 7 591 15

Колко опасни са самолетите?

  • самолети-
  • катастрофи-
  • статистика
Колко опасни са самолетите? - 1

Въпреки аерофобията, която имат много от хората по света, пътниците, използващи самолети се увеличават непрекъснато. Самолетът е най-бързото пътническо превозно средство, но до колко е опасен?

Статистиката сочи, че годишният пътникопоток надвишава 4.5 млрд. души. Всеки ден в света се извършват между 11 000 и 13 000 полета, но колко от тях достигат до крайната си дестинация? Тук печалният списък е съставен от 29 държави.

На първо място по големи самолетни катастрофи е Русия с 11 случая за последните 10 години. След руснаците се нарежда Индонезия (7 самолетни катастрофи за 10 години), Непал (5 катастрофи), Украйна (4 катастрофи) и Иран (3 катастрофи).

По две авиокатастрофи за последните десет години имат Алжир, Индия, Казахстан, ОАЕ и Малайзия. Статистиката казва още, че болшинството от катастрофите са следствие на лоши метеорологични условия, пилотски грешки и съвсем малко технически неизправности. Ето и динамиката на самолетните катастрофи през последните десет години (жълтата линия показва броя на жертвите).Колко опасни са самолетите?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перър

    15 3 Отговор
    най безопания транспорт е самолета. Колко катастрофи с влакове или коли стават за година в света и с колко загинали?

    Коментиран от #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Еми то

    3 13 Отговор
    Са опасни защото НЯМА ПАРАШУТИ БЕ ИЗРДИ! Тез от летищата не щат да пускат парашути защото да не би някой терорист да им ограби накитите , златата , бижутата и да скочат с парашут от самолета. Е заради това умират милиони от самолетни катастрофи. Защото богатството на хората е по ценно от човешкия живот. И заради това няма парашути в самолетите които летиш. Затваряйте летищата. Всичко да пътува с бус с кораби до Америка , Англия , Исландия , Нова Зеландия а с бус до европейските страни Германия , Белгия и тн.

    Коментиран от #6, #9, #11

  • 4 СССР

    11 7 Отговор
    Кат Русия няма втора ! И тук номер едно ! Мачкаме соросоидите, безопасната авиация е за джендъри
  • 5 Преброяване на бесните язовци

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Щайнер":

    За година жертвите на самолетни катастрофи са горе-долу колкото жертвите на автомобилни катастрофи в България. Според статията годишният пътникопоток е 4.5 млрд души. Нямам представа колко българи се возят всеки ден в коли, но надали са повече от 4.5 млрд.
  • 6 JEEP

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Еми то":

    Парашути имаше едно време в Ан24. По един за всяко място, подредени на спациален стелаж в опашката на самолета. Това е малък, бавно летящ самолет, който не лети на големи сисочини. От нещо дето лети с 900 км/ч на 12 километра над земята как го виждаш това с парашута?

    Коментиран от #7

  • 7 Тоз самолет

    0 20 Отговор

    До коментар #6 от "JEEP":

    Не лети 12 км височина бе тпн.

    Коментиран от #8

  • 8 JEEP

    28 2 Отговор

    До коментар #7 от "Тоз самолет":

    Кое не ти е ясно? Ан24 лети на 6 до 8км височина - има шанс за парашут, има и безопасен изход, за да скочиш. Новите самолети стигат до 12км. височина, няма изход от който да скочиш, а и да има, горе няма кислород. Не зам какво е тпн, но днес е световния ден на мозъка и ти не си поканен на партито!
  • 9 Никой

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Еми то":

    Ако щеш и по 2 парашута да има всеки, ако няма и кислородна бутилка ще ти е толкова от полза, колкото и чадър. Ако се разпадне самолета на 10км височина повечето хора си отиват още тогава от внезапната промяна в налягането или поне изпадат в безсъзнание. Такава сила, която разтрошава самолета и изтръгва седалки си представи какво прави с хората. Парашут върши работа на малка височина, скачайки от малък, бавен самолет или с катапулт. Иначе най-много да те фрасне крилото или опашката както се движи с 800км. Причината катапулта при изтребителите да е толкова мощен е да изтреля пилота преди опашката да го е застигнала.
  • 10 гост

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Перър":

    Разликата е, че при самолетна катастрофа нямаш шанс или той граничи с нула, докато при всички други наземни транспорти, дори и при високоскоростните влакове, имаш много по-висок шанс да се разминеш с уплаха, с леки наранявания или с тежко, но не и със смърт. При самолетите няма прошка. Другата разлика е, правеща автомобилите опасни е, че едни е професионален пилот, друго е неандерталец с купена книжка, който не може да прочете какво пише на знака. Ако шофьорите минаваха по-стриктни изпити с няколко месеца безкомпромисно обучение и стаж, то картинката при автомобилите, било то и много, няма да изглежда толкова грозна и опасна. Пилотите затова учат много неща и то систематизирано и месеци наред, за да се гарантира, че знаят процедурите и знаят каква е ответната реакция при непредвидена ситуация, за жалост и там си има изключения костващи живота на всички пътници.
  • 11 хахахах

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Еми то":

    Я по добре кажи въбще някога качвал ли си се на самолет и имаш ли представа как се скача с парашут не че нещо питам понеже съм бил парашутист в казармата

    Коментиран от #12

  • 12 Явно не знаеш

    2 4 Отговор

    До коментар #11 от "хахахах":

    Онези лудите които правят скайдаивинг ко правят. На каква височина скачат палците ти ми викаш че ще умра и че ще се задушава и няма да успея да издърпам кордата на парашута мечтай си. Ще успея дори на 40км височина.
  • 13 Стига вече

    4 1 Отговор
    Чета ви коментарите и се чудя верно ли сте толкова прости.Някой представя ли си как сте скочат 150-200 човека за 1-2 минути.
    Дали самолета е най-сигурния транспорт?Сами си отговорете колко души сте загубят живота по пътищата по цял свят!
  • 14 куку руку ку

    0 0 Отговор
    Колко е опасен самолетът, зависи от това колко твърдо каца...
  • 15 Митко

    0 0 Отговор
    Дали е опасен един транспорт съдим само и единствено от статистиката. На база превозени пътници/жертви самолетният транспорт е най безопасен.