Last news in Fakti

20 Януари, 2020 16:58 13 375 14

Да си построиш къща за 48 часа (ВИДЕО)

  • 3d принтер-
  • къща

За рекордно кратко време 3D принтер създаде жилищна сграда с площ 177 квадратни метра

Да си построиш къща за 48 часа (ВИДЕО) - 1

Проблемът с жилищата може да бъде успешно решен с помощта на технология за 3D печат, вече внедрена в изграждането на отделни къщи. В момента най-голямата къща в света, създадена с помощта на 3D печат, се намира в Дубай и има площ от 640 квадратни метра.

Разработчиците на S-Squared са създали уникално устройство, което позволява създаването не само големи къщи, но и намаляване на времето за печат. Новият дом от 177 квадратни метра, „построен“ от принтера SQ4D, постави световния рекорд в скоростта на печат при изграждане.

Директното отпечатване на сградата отне само 48 часа, докато пълният производствен цикъл на създаването на къщата отне 8 дни. Използването на най-новите технологии на следващия етап ще намали времето за изграждане наполовина. В момента в Мексико се използва 3D печат за създаване на социални домове с дължина 48 метра, които се „отпечатват“ само за 24 часа.

Да си построиш къща за 48 часа (ВИДЕО)

Сега строителите ще могат да разширят възможностите на 3D печат за създаване на пълноценни индивидуални къщи с голям размер. При създаването на къща с помощта на SQ4D са постигнати не само показатели за скорост на печат, но също така още няколко рекорда. Първо, такава къща струва най-малката сума: само 6 000 долара са похарчени за строителството.

Второ, принтерът е в състояние самостоятелно да формира основата на дома. Броят на работниците, участващи в строителството, също е намален до минимум. Къщата от 177 квадратни метра е построена от трима строители. В допълнение, разработчиците претендират за висока якост, износоустойчивост и устойчивост на външни влияния на всички структурни елементи. Още тази година S-Squared планира да започне да печата 3D домове в индустриален мащаб. Вижте.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Илия

    14 7 Отговор
    Той принтер май не може да принтира тухли :)
  • 2 строител на живота на хората

    31 8 Отговор
    А арматурка, малко поне?

    Коментиран от #5

  • 3 Тост

    32 5 Отговор
    Колко години е експлоатационния живот на сградата и каква устойчивост на земетресения има?
  • 4 Тиберий

    6 23 Отговор
    Поредната тъпотия
  • 5 гост

    30 8 Отговор

    До коментар #2 от "строител на живота на хората":

    Ако не си чул от над десет години има фибри за бетон и метални и неметални , които се слагат в разтвора и са пет пъти по-здрави от плетените мрежички , да не говорим , че не ръждясват !

    Коментиран от #8, #14

  • 6 Ники

    5 2 Отговор
    Това е уникално и здраво
  • 7 Jeep

    2 0 Отговор
    Този принтер го показвате за първи път....тази година.
  • 8 Jack Bauer

    3 6 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    В голяма грешка си. Не знам какво и от кого си чУвал за тези фибри, но от личен опит мога да ти кажа че не вършат никаква работа. Обикновен маркетингов трик да ти вземат парите - по-скъпи са от стандартната арматура, а бетона с тях се пука яко. Първата такава подова плоча която видях беше изпълнена преди 12 години, не можа да изкара и 3 години. От тогава не позволявам на строителите да си правят експерименти с "фибри".

    Коментиран от #9

  • 9 гост

    6 5 Отговор

    До коментар #8 от "Jack Bauer":

    На неграмотнници всичко им се цепи , пък аз да ти кажа , хахха !! Интересно тия фирми дето продават такива фибри за милиони , как пък не се намери един специалист да ги "разобличи" , хахах !!! Че и на сума ти обществени обекти ги ползват и минават през хиляда комисии и одобрения , надзори и така нататък !! Ама той видиш ли "не разрешавал " !!!

    Коментиран от #10

  • 10 Инженер

    2 4 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Къде го видя това бе компетент? Не си дорасъл за такива теми още

    Коментиран от #11

  • 11 haha

    6 4 Отговор

    До коментар #10 от "Инженер":

    май се понааакахте като видяхте как ще ви вземат хлебеца а алчни копеленца? Ще има да ги сънувате хиляди евра на квадрат печалба като запукат 1000 такива принтера всеки ще си има по колкото си иска такива къщи. Па нека са без ваща безценна арматура - пак ще са 1000 пъти по здрави и качествени. Аре ревете сега гадове с гадове алчни хаха!!!!

    Коментиран от #12

  • 12 САП

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "haha":

    В днешно време основните разходи не са в носещата конструкция, а в довършителните работи. При тази сграда няма как да ги избегнеш.
    Като гледам стените, които остават след печата има доста да се псува по този въпрос.

    Коментиран от #13

  • 13 haha

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "САП":

    Довършителните работи взимам баданарката и колкото мога евалсъмго.
    Нека аз да имам покрив над главата дето не пада от първото земетресение па другото че го нагласим. Па и бая топло ще държи с тоя въздух в стените, може и на 3-4 пласта да се напринтира да стане хептен изолирано. Па ако тръгне работата гадовете 100% ще измислят и роботчета къде шпакловат и лепат плочки в банята :)
  • 14 Селянина с колелото

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Ако имаш малко наблюдение в практиката ще знаеш че тези фибри вече се използват САМО при конструкции с МНОГО ЛЕКИ натоварвания. Например в подова плоча на складово помещение металните фибри не вършат работа, плочата се пука от движението на мотокарите като велпапе. Пластмасовите фибри са само за повърхностни завършващи слоеве. С две думи фибрите не заместват плетената арматура!