Last news in Fakti

21 Февруари, 2020 13:46 11 025 3

Летящите китове Airbus Beluga

  • airbus-
  • beluga-
  • самолет

Европейският концерн за производство на въздухоплавателни средства Airbus, чиито централи са разположени в много страни от Европейския съюз, от първите дни на съществуването си, среща проблеми с транспортирането на участъци от фюзелажа и крилата от една страна в друга.

За да бъдем по-точни, окончателното сглобяване на Airbus се извършва в завода на концерна в Тулуза, а например централната част е направена в Хамбург. Отначало европейските производители на самолети бяха спасени от американски ветеран - Boeing 377 Super Guppy.

Но с течение на времето той изчерпа потенциала си и Airbus започна да разработва собствен транспортен самолет. Той е създаден до 1995 г. и получава името Airbus A330-600 ST (Super Transporter). Поради необичайната форма на фюзелажа, самолетът започва да се нарича Beluga.

Самолетът е изграден на базата на пътническия лайнер на Airbus A300 и се различава от него по изцяло преработен фюзелаж, който става все по-широк и по-висок. Лъкът с пилотската кабина е спуснат надолу. Товаренето се осъществява през легналата предна рампа.

Освен самия самолет, Airbus трябваше да разработи и специален товарач, предназначен да работи само със самолетите Airbus Beluga. Площта на вътрешното товарно отделение е 1210 квадратни метра, самолетът с тегло 155 тона е способен да превози 47-тонен товар с обхват до 1700 км с крейсерска скорост от 750 км/ч. Общо са направени 5 Airbus Beluga и всички те все още работят.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Jeep

    20 3 Отговор
    Тоя caмолет го пуcкaте през cедмицa.

    Коментиран от #2

  • 2 колчев самоует

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Jeep":

    Това е друг бе.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.