Last news in Fakti

23 Април, 2020 11:45 8 339 43

Mercedes се отказва от водорода

  • mercedes-benz-
  • glc f-cell-
  • водород
Mercedes се отказва от водорода - 1

Германската премиум марка Mercedes-Benz прекратява работата си по водородни автомобили. Решението е странно, тъй като доскоро именно германците имаха огромни надежди в този вид гориво.

През 2017 година от Mercedes гордо заявиха, че водородният кросоувър Mercedes-Benz GLC F-Cell ще започне да се произвежда масово през 2019-а и бързо ще завладее планетата.

Дори организираха първи тест драйв, на който екип на mobile.bg присъства, но уви. Сега, ръководството на Mercedes-Benz, след много обсъждания, реши изцяло да ограничи проекта. Защо? Накратко - защото електричеството бие водорода в почти всички отношения.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Blackthorn

    31 14 Отговор
    То е ясно. Мерцедес ще съществува и след две години, но ще развъжда и продава Магарета. :)
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Браво

    15 8 Отговор
    Гост със странното Т, да чете. А и Антиелектрика, те са феновете на водорода! Последното изречение - електрическите бият водорода в почти всички отношения!

    Коментиран от #9

  • 4 Какво употребяваш!?

    13 4 Отговор
    "Сипваш водица и бегай"!?!?!?!?
  • 5 Електрошок

    10 12 Отговор
    Водорода е религия,а ел.енергията-наука!

    Коментиран от #42

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 мерцедеса

    22 8 Отговор

    До коментар #2 от "ТЪПИ ГЕРМАНЦИ":

    Ти наясно ли си, че водорода е няколко пъти по-скъп от всички останали горива използвани в съвременните двигатели? А водородни станции колко години трябва да се строят, за да има достатъчно? Да не говорим, че добива също е много скъп и отива много електроенергия. Аман от профани. Поне преди да пишеш глупости провери в интернет за да не ставаш за смях.

    Коментиран от #13

  • 8 pbdan

    10 8 Отговор
    Докато водородът се добива от природен газ и има въглероден отпечатък така ще е.

    Коментиран от #12

  • 9 Госあ

    11 8 Отговор

    До коментар #3 от "Браво":

    😂 са ше ни пробутват батерии. Освен това, вчера говореха за камиони и че вече имат достатъчно добра клетка за автомобили. Тея верно са решили да си купуват ток от Франция, да внасят газ от Русия и да горят кюмур и да ни разпраат колко хубави и екологични са соларите и батериите. В момента се работи по добива на водород и новите поколения термоядрени реактори, които напълно ще обезмислят соларите

    Коментиран от #28

  • 10 Госあ

    12 6 Отговор
    В Япония, Тошиба е готова с първият голям в света соларен парк за производство на водород,а също така функционира и hgtr реактор,който произвежда електричество и паралелно с охлаждането водород. отново първият в света, в Китай има друг такъв,като в момента се строят още два, а в щатите три такива централи. Англия, Индонезия и Полша също са проявили интерес. Японците вече предлагат и малки hgtr реактори. Франция също залага основно на водорода за своята нисковъглеродна политика, а CEA работи тясно с японската атомна агенция именно върху производството на водород свързано с атомната енергия

    Коментиран от #11, #20

  • 11 Е и?

    5 8 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    Водород ще се ползва от тежки машини и за енергоемки производства, като металургията например, но не и за леки автомобили.

    Коментиран от #40

  • 12 гост

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "pbdan":

    А като почне да се "добива" от вода ще стане пет пъти ПО-ЗЛЕ , хахахах !!!
  • 13 дсдс

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "мерцедеса":

    Ето малко цифри:
    -Германия е една от най-развитите в това отношение в ЕС има 50 станции, килограм водород се продава на цена от 10 евро на килограм, с който една Тойота Мирай може да измине 100км, лошото е, че тази кола струва 80х.евро.(има електромотор, резервари с налягане от 700бара, водородна клетка с цена от 40х.евро заради платината вътре, малка батерия). Ако изобретят клетка, която да не съдържа скъпи метали може да се разпространи, съгласен съм, но няма как това да стане при положение, че килограм метан е 1 евро, а пропана е 60 цента и всяка кола с бензинов двигател се конвертира за малка сума и почти незабележимо. Другото е, че вятърните централи могат да използват въглеводороди и с зелена енергия да произвеждат килограм метан с 6 пъти по-малко енергия спрямо килограм водород. Сметките не излизат по какъвто и да е начин, само идеологично и чисто локално предимство (ако си включиш колата в офиса само вода ще тече от ауспуха :) ).

    Коментиран от #14, #15

  • 14 гост

    7 2 Отговор

    До коментар #13 от "дсдс":

    Водорода винаги е бил и винаги ще бъде опит да се прехвърли монопола на големите компании в производството и дистрибуция на изкопаеми горива в такъв на производство и дистрибуция на водород !! Просто когато за един бизнес ти трябват милиони и милиарди инвестиции , конкуренцията рязко намалява !! Как една милиардна компания ще се конкурира с човек , който си слага 10-20 фотоволтаични панела на покрива за 4-5 000 долара и една батерия втора ръка от стария му електромобил и получава 90% от нужния му ток за 15-20 години напред без почти никакви допълнителни разходи ?? Даже и да си купи останалите 10% от нея на десеторна цена , това пак не е нищо , което да си заслужава , а тези хора в един момент ще се усетят и че могат да се обединят и да ПРОДАВАТ сериозни количества и да конкурират същата компания !!! Та затова е целия вой и убеждаване за "светлото бъдеще" на прескъпия и крайно непрактичен меко казано водород !!

    Коментиран от #16

  • 15 Мани ги тея цифри

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "дсдс":

    Кажи само от какво е произведен тоя водород и после се оказва,че нема нужда от изчисления!
  • 16 Госあ

    3 8 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Това са пълни глупости, с два солара можеш да вземеш една вана ако грее слънце. А батерията на колата я изхвърляш след 5 години ,като накрая на живота и ще чакаш час ,за да изминеш 200км. Малките измекярчета могат да произвеждат единствено боклуци. Това е ясно.

    Коментиран от #17, #19, #25

  • 17 Я кажи ми ти

    7 2 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    А ти на водород ли караш? Какъв модел имаш? Колко водородни автомобила има в България и по света като е хубаво?
  • 18 Miusuka Madoto

    14 1 Отговор
    А аз се отказах от Мерседес! Минах в японския отбор и грам не съжалявам!
  • 19 Верно си зле

    8 3 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    Няма значение, колко годишна е батерията за да заредиш заряд за едни и същи километри! За 200 километра ще ти трябват и като нова и като стара батерия все 40 кВ и ще ги заредиш все за същото време, ако ползваш един и същ контакт. Старата батерия губи капацитет, тя ще се зарежда по-бързо. Или ако батерията е била 60 кВч като нова, след определени цикли си намаля и има капацитет 45 кВч!

    Коментиран от #21

  • 20 Такис Дизелакис

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    Какво взимаш?

    Коментиран от #22

  • 21 Госあ

    5 8 Отговор

    До коментар #19 от "Верно си зле":

    ЗабелезАл съм ,че старите ми телефони изобщо не се зареждат много по бързо, но падат много по бързо. На старите батерии съпротивлението расте, братчед. Кажи какво става с времето за зареждане, при голямо съпротивление?

    Коментиран от #24

  • 22 Госあ

    6 5 Отговор

    До коментар #20 от "Такис Дизелакис":

    Цинк,йод и витамин Д. Пия и чай от върба. Иначе, можеш да провериш как стоят нещата с новите истински технологии. Между другото, в Метц (Франция) съм се возил на водороден "трамвай "

    Коментиран от #23

  • 23 гост

    8 0 Отговор

    До коментар #22 от "Госあ":

    Отивай веднага пак да се повозиш , преди да са го сменили с такъв на батерии и пратили водородния в музея , щото точно това предстои съвсем скоро !!! Само виж търговете за какви автобуси и трамвай се правят в Европа и ще ти стане ясно !!
  • 24 Колко да расте

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "Госあ":

    Като ти "порасне" съпротивлението, може да се промени времето за зареждане на Суперчарджър, но от контакта ще зареждаш за същото време, защото вътрешното съпротивление на източника ще е много по високо от това на батерията.
  • 25 Дрън-дрън

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    "Това са пълни глупости, с два солара можеш да вземеш една вана ако грее слънце. "

    Е така де, гост затова ти каза 10-20 панела, ама няма кой да чете. Ако са от 300 ватовите, дето струват около 250лв бройката са ти 3000-6000Wp което се равнява на 3900 - 7800квч на година. Това са ти 20-40 хиляди километра пробег с не много ефективен голям електромобил. Не ти ли стигат? Колко ще ти струва годишно бензина за тези километри? А Водородът?

    Коментиран от #26

  • 26 pbdan

    4 5 Отговор

    До коментар #25 от "Дрън-дрън":

    Далеч не всеки, особено у нас има толкова излишни пари защото ще трябва контролер, инвертор, стойки за панелите и унизителен договор с енергото. Освен това трябва място за панелите и гараж. Така,че електромобилите ще са за богати и средна класа. Когато станат по-масови ще трябва преустройство на енергийната система у нас и цената на тока неизбежно ще нарастне.

    Коментиран от #27

  • 27 Колко много пари?

    5 2 Отговор

    До коментар #26 от "pbdan":

    Ти направи ли си сметка, колко излиза горивото за годишен пробег 40 хиляди километра на тежък автомобил, пък било и по днешните нереални цени? 40000 километра са 4000 литра гориво. Дори по 1,50 лв са 6000 лв всяка година. 20 панела са ти 5000 лв веднъж на 25 години. Сложи още толкова за инвертор, стойки и кабели. Договорът няма да е проблем до максимум 2 години, когато ще се извърши пълната либерализация на пазара и всичко ще е на пазарен принцип. Тогава по закон никой няма да има право да ти отказва присъединяване.

    Коментиран от #33, #35

  • 28 Дрън-дрън та пляс

    7 3 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    Откъде щели да си купуват ток Германците? В момента са най-големия нетен износител на ток. Изнасят два пъти повече, отколкото ще е необходимо на целия им автопарк да премине на ток. Електромобилите само могат да им помогнат да използват свръхпроизводството от възобновяеми източници, вместо да подаряват този ток на съседите си за без пари.
  • 29 Tsvetan

    4 4 Отговор
    От водорода се прави ток с горивна клетка.
    Водорода съхранява енергия като батериите за електрическите коли.
    Трябва да се сравнява водорода с батериите а не с тока както е написано нелепо в статията.
    Водорода и горивната клетка е най добрата батерия.
    По голям пробег 500-600км и 3 минути за презареждане.

    Коментиран от #30, #32

  • 30 Ти още ли не си разбрал?

    5 4 Отговор

    До коментар #29 от "Tsvetan":

    В тази медия не се представят факти, а се правят определени внушения, интерпретирайки фактите, както им е угодно. Новината съдържаше много технически и икономически обосновани причини за отказа от водорода, които тук са спестени и всичко е оставено на въображението на четящите. Така ВЯРВАЩИТЕ в мантрата на водорода, ще продължават да ВЯРВАТ, въпреки че всеки МИСЛЕЩ още преди години можеше да види тренда на развитие на батериите, които макар и бавно, се развиват и технически и икономически, като развитието им е още в самото начало .
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Цитати от друга медия

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Tsvetan":

    Не гледай какво сравняват тук. Ето ти малко факти о същата новина. Коментирай тях.


    "В крайна сметка компанията призна, че изграждането на водородни автомобили е твърде скъпо, което е около два пъти по-скъпо от еквивалентен акумулаторен-електрически автомобил."


    "Водородните автомобили с горивни клетки са поне два пъти по-скъпи за изграждане като еквивалентен автомобил с батерия в производството. В резултат на това продажните цени не отразяват разходите."

    "През ноември Хонда - дългогодишен привърженик на автомобили с водород - заяви, че ще сложи край напрограмата си за зареждане с горивни клетки ."

    "Volkswagen заключи:

    Всичко говори в полза на батерията и на практика нищо не говори в полза на водорода."

    "Въпреки, че Daimler се отказва от водород за пътнически превозни средства, той ще продължи да работи върху системи за горивни клетки за тежкотоварни автомобили. Във вторник германският автомобилен производител се съгласи да сътрудничи с Volvo Trucks за неговото развитие. Обосновката е, че задвижването с горивни клетки е по-подходящо за големи камиони, където големите батерии могат да бъдат твърде тежки."
  • 33 pbdan

    7 1 Отговор

    До коментар #27 от "Колко много пари?":

    Аз карам кола с 6л/100км и пробег не повече от 10000км. Това са 900лв. на година. Не защитавам ДВГ, но живея в блок със 6 входа по 8 етажа. 144 апартамента и над 200 коли около него. Ако всички са на ток и зареждат през нощта с кабелите от различните етажи до съответните коли ще бъде голяма идилия. Знаейки народопсихологията ще има завлечени, откраднати, нарочно отрязани кабели. Никой не може и да помисли за соларни панели. Над 2млн. души у нас живеят така, затова визирам богатите и средната класа. Хората на село имат в дворовете място за панели, но повечето са бедни за такава инвестиция.

    Коментиран от #36

  • 34 Начини има

    4 1 Отговор
    За тези километри са необходими 4 панела по 1,5 кв.м. с които може да си направиш сенници на терасата или на прозореца за да компенсират потреблението. Ако ги поставиш с лоша ориентация, например вертикални като облечеш фасадата с тях ще ти трябват 5 панела. Не е невъзможно, нали? Зареждането може да става с колонки на паркинга, които по закон трябва да се изградят до 2030 дори в България. За тези километри, ще трябва да заредиш 2-3 пъти в месеца.
  • 35 pbdan

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "Колко много пари?":

    И още нещо. Ако караш по 40 000км. годишно явно няма да зареждаш само от соларните си панели. Чух, че в София бързите зарядни станции продават тока по 55ст./кВтч. По 20кВтч на 100км. са 8000кВтч за година за 40 000км. По 55ст. прави 4400лв. за година.

    Коментиран от #37

  • 36 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #33 от "pbdan":

    Значи първо са 900 лева СЕГА !!! Което няма да продължи повече от 1-2 години , даже и петрола да остане на тия цени , щото дистибуторите имат определени разходи които РАСТАТ и при намаляло потребление се компенсират само по един начин , с УВЕЛИЧЕНИЕ на цената !! Да не говорим , че държавата тепърва ще вдига данъците и акцизите , щото и в ЕС ще се вдигат и то с много , именно за да се намалява употребата на пушещи лай..на !! Така че дори за 10000 км скоро ще ти трябват поне два пъти по 900 лева !! Второ трябва да те разочаровам , ама изкарването на зарядно до ВСЯКО паркомясто на блока ти ще струва не повече от 500 лева на апартамент и даже няма да е нужно да са лични , щото с едни елементарни карти като дебитните ще можеш да заредиш от всяко и даже да кажеш "до горе" ли да зареди или за 2 лева (примерно) , хахахах !!! А с варианта , който ти е описал коментар 34 ще продаваш ток на енергото през дена на тройна цена , а ще зареждаш през нощта на нощна тарифа , тоест даже може да изкараш някой лев , да не говорим да даваш 2 бона за миризлива нафта , а за "поддръжката" на пушилника даже няма да споменавам !!!
  • 37 гост

    5 4 Отговор

    До коментар #35 от "pbdan":

    Аз пък чух , че не само в София , а в цяла България бързите зарядни примерно на Кауфланд "продават" тока БЕЗПЛАТНО !!!! И не само те , ами и стотици не толкова бързи ,ама пак безплатни по заведения и хотели по пътищата , където за час спокойно се дозарежда по 150-200 км в зависимост от колата !!! И тези зарядни тепърва се увеличават , в пъти !!! Ти барем едно място дето дават безплатна нафта чул ли си ?? Няма и да чуеш , хахахах !!

    Коментиран от #38

  • 38 pbdan

    6 2 Отговор

    До коментар #37 от "гост":

    Смяташ ли, че това ще продължи вечно и не е зарибявка докато елколите са още малко? Имат и други бонуси(засега) за паркирането, част от цената, както и безплатния ток. Безплатно е само сиренцето в капана за мишки и тока на електрическия стол, за второто не съм много сигурен.

    Коментиран от #39

  • 39 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #38 от "pbdan":

    Не само , че смятам , а даже ще се увеличава !!! На първо време на запад вече е масово явление работодателите да оборудват служебните паркинги със зарядни , които се ползват като умни мрежи , тоест не само зареждат електромобилите , а ги ползват като източник на ток във върховите натоварвания , тоест печели и работника и работодателя , щото разликата във цените на върховия ток е такава , че може в другото време да купи тройно същото количество , тоест да го върне в колата и да му останат още два пъти по толкова !! Освен това е чудесен бонус към заплатата , който не само не се облага , а намаля облагаемата печалба на компанията !! Да не говорим за търговските центрове , където това скоро ще е абсолютно задължително за ВСИЧКИ паркоместа , иначе просто клиента ще иде в другия , който го предлага !!! И т.н. !!! Просто трябва да схванеш , че цената на тока е такава , че може да се дава като бонус , което за петрола е абсолютно невъзможно !! И да не кажеш , че ще се вдигне , един Кауфланд има плащ само на покрива от 2 до 4 000 кв метра !!! Това са 600 - 650 квт мощност от панели !!! А той има още пет ПЪТИ по толкова паркинг , който ако покрие с навеси с панели ще предложи и защита на паркиралите ,а мощността става като на малък ТЕЦ , в МЕГАВАТИ , хахаххах !!!
  • 40 Японеца

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Е и?":

    Мерцедес и ти нищо не знаете за водорода, смеем и маркетингови шарлатани!

    Коментиран от #41

  • 41 То пък японците са много светнати

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Японеца":

    Нали според японците от Тойота бъдещето принадлежеше на водорода и "самозареждащите" се хибриди, а електромобилите и плъгин хибридите били голяма глупост? Защо не успяха за 20 години да убедят и клиентите, че е така. Май стана обратно. Клиентите убедиха Тойота, че греши и щат не щат ще започнат да произвеждат и електромобили, въпреки че само преди 2 години се кълняха, че никога няма да произвеждат.
  • 42 Име

    1 5 Отговор

    До коментар #5 от "Електрошок":

    За производство на една литиова-йона батерия
    Се изхвърля С2О като страничен химичен продукт колкото 15 години един петролен двигател работи на празен ход.
    Първя път на въвеждане на водород неговия създател мистериозно умира.
  • 43 Отказват се

    1 0 Отговор
    Обаче имам чувството че Япония ги задмина за това.