18 Декември, 2020 09:31 10 900 20

Автомобил, побиращ се в куфар или за една технология на Mazda от 90-те

  • mazda-
  • куфар-
  • автомобил

Има само един въпрос: Защо това технологично чудо не е произведено масово?

Автомобил, побиращ се в куфар или за една технология на Mazda от 90-те - 1

Mazda се гордее с много от технологиите си. Вече ви разказвахме подробно за това, че инженерите на компанията разработиха бензинов двигател, при който работната смес се запалва не само от искра, но и от компресия, както при дизеловите двигатели. Този уникален мотор се нарича SkyActiv X. Но това далеч не е първото необичайно нещо, разработено от японския автомобилен производител.

През 90-те години компанията прави уникален конвертируем куфар, който се превръща в триколесен картинг

Този куфар няма име, но беше разработен от седем инженери от отдела за тестове и изследвания на механичната трансмисия на Mazda. Изделието им печели вътрешно състезание и те получават финансиране за създаване на прототипна машина.

Автомобил, побиращ се в куфар или за една технология на Mazda от 90-те

Колата в куфара се превръща в сензация през 90-те години на миналия век. Размерите ѝ в сгънато състояние са 57 х 75 см. Отнема само една минута, за да превърнете куфара в превозно средство. Куфарът е оборудван с двутактов бензинов двигател с обем 34 кубически сантиметра с мощност 1.7 конски сили и можеше да ускорява до скорост от 30 километра в час.

Според компанията куфарът е бил истинска Mazda благодарение на ниския си център на тежестта - една от основните характеристики на MX-5 Miata, както и дизайна с три колела, като при Mazda-Go от 1931 г.

Автомобил, побиращ се в куфар или за една технология на Mazda от 90-те

За съжаление куфарът остава концепция. Може би поради значителното му тегло - 32 килограма: Кой се нуждае от толкова обемист и масивен багаж, докато пътува. От друга страна куфарът се превърна в отлична реклама за дизайнерското бюро на Mazda, демонстрирайки уменията на японските инженери.

Произведени са общо три такива куфара - две копия са направени за изложби в САЩ и Европа. За първи път, куфарът е представен на Международното автомобилно изложение във Франкфурт през 1991 година.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт!

    15 132 Отговор
    От тпите азиатци "технологии" нещем.Няма да забравим средата на 90-те японците къде бяха като китайците и корейците сега произвеждаха масово бклуци имаше едни електронни часовници Касио и елки Санио смех пълен.България беше на Светлинни годинимпред тия за Ссср и дума на може да става.

    Коментиран от #4, #9, #10, #13, #15, #18

  • 2 До 1

    74 10 Отговор
    Пий си хапчетата!
  • 3 Баце

    46 3 Отговор
    Мазда са японци, кви корейци те гонат
  • 4 Тъй ли?

    77 2 Отговор

    До коментар #1 от "Факт!":

    Тия часовници се появиха още 80-те внасяни некегално от виетнамските работници в България и бяха голям хит.Бай ГанЮвците като теб ги гледаха като Мамун технология!И бяха качествени.А 90-те по време на "новата демокрация" се появиха техните фалшификати произведени в Хонг Конг или Тайван и внасяни с тонове от "Новата българска мафия"

    Коментиран от #12, #17

  • 5 един от многото

    26 1 Отговор
    Едно такова за Бибитко!

    Коментиран от #11

  • 6 инженер

    18 7 Отговор
    "Защо това технологично чудо не е произведено масово?", защото би било чудо интелигентни и компетентни бизнесмени да не видят безсмислието и глупостта да пуснат в масовото производство подобно безполезно средство, едно е да правиш лабораторни образци и изпитания, съвсем друго да произвеждаш ненужни и непродаваеми измишльотини.
  • 7 моряка

    16 4 Отговор
    Страшни са тези азиатци , последното им изобретение са монтира на всяка стена и позволява безпрепятствено да си гледаш съвсем ясно какво става навън , казва се прозорец! Страшно!
  • 8 Nick

    19 5 Отговор
    Ами аз не виждам нещо кой знае колко впечатляващо. Префасонирали са самоходна косачка за трева в сгъваем картинг. Няколко шарнира и това е.
  • 9 шумците

    8 11 Отговор

    До коментар #1 от "Факт!":

    Не ги бъзикай така комунистите, че са прости.
  • 10 Коментара

    21 7 Отговор

    До коментар #1 от "Факт!":

    Точно така, а ЕЛКА 1300 можеше да се използва при самозащита, ако ти трябва някъде нещо тежко, освен това не се нуждаеш от два чифта очила за да видиш цифрите!
  • 11 пенсионер

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "един от многото":

    А стига бе , той ще го изчекне!
  • 12 876 так

    3 10 Отговор

    До коментар #4 от "Тъй ли?":

    Нищо лично но 90-те са годините от 80-та до 89-та младеж, и за 80-та човека е напълно прав, ти си прав за 90+.

    Коментиран от #14, #16

  • 13 Чуй истината

    17 5 Отговор

    До коментар #1 от "Факт!":

    Тъпак ли си то е за цял живот
  • 14 Петкова

    7 5 Отговор

    До коментар #12 от "876 так":

    Момченце, първо завърши 8-ми клас и научи елементарните неща в живота, после ръси мозък в интернет!
  • 15 Виж сега

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Факт!":

    Май ти си на светлинни години напред по тъпотия !
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ФауВе

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тъй ли?":

    Първият дигитален електронен часовник е Пулсар и е направен от българин.
  • 18 Японците

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Факт!":

    са НОМЕР-1, ти си тъпия.Лошото е че никога няма да го разбереш.Като те мързи да четеш има филми поредица дават ги по Дискавъри.А бе друго е да щракнеш чалга канала и да си нарежеш сланина да си сипиш ракия и да се кефиш на новото си 20г. БНВ паркирано пред панелният ти блок от 61г.През 70,80,90-те Япония побърка света няма да изброявам всички защото някой не ги и знаеш.Локмен,Стерео касетофон,видео касетофон,фотоапарат,видео камера и.т.н.Такива печалби са генерирали, че ако ти напиша цифрата ще я гледаш като капут.Ако си влизал в кореком само си се облизвал, защото на такива бай ганьовци като теб не им даваха да си купуват от там.Още имам и ползвам японска запалка TANITA 05 завещана от баща ми.На времето 84г. е струвала 28$ само най-големите тузари са можели да си е позволят.Работи с 12волтова батерия като плъзнеш копчето не се чува нищо и запалката пали.Вътре в нея има траф с големината на 1ст. и кондензатор който правят искра за да се запали газста.Направи си извод още тогава къде са били японците г-н чушкопек.Няма да ти разеснявам тези вендинг машини дето ги гледаш по улиците от кога ги е имало в Япония само, че на само за кафе.В Япония има какви ли не една доста интересна е вендинг за пица пускаш монета избираш си пица и ти е прави от до за 2мин.като си гледаш процеса.

    Коментиран от #20

  • 19 Надрусана Крава

    2 0 Отговор
    Стикера TRD (Тойота Рейсинг Девелопмънт) е най-важен!!!
  • 20 Надрусана Крава

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Японците":

    VHS-то ми JVC и уредбата ми Panasonic още работят и не ги хвърлям както всяка друга техника на 3-4 години!!!