Last news in Fakti

8 Януари, 2021 11:32 3 186 0

Епоксидно лепило, което действа, когато е изложено на променливо магнитно поле

  • епоксидно лепило-
  • технологии

Новата технология е тествана върху дърво, керамика и пластмаса

Епоксидно лепило, което действа, когато е изложено на променливо магнитно поле - 1

Адхезивното залепване е един от най-често срещаните методи за сглобяване, използвани в съвременната индустрия, медицина и строителство. Обхватът на употреба на епоксидни лепила варира от смартфони и детски играчки до сателитни части и човешки органи.

Традиционно тези лепила се втвърдяват, когато са изложени на влага, температура и светлина, което намалява ефективността на лепилото в много индустриални процеси. Разработването от сингапурски учени на безконтактен метод за дистанционно втвърдяване с използване на променливи магнитни полета (AMF) позволява енергийно ефективно сцепление при поискване.

Новото лепило съдържа специално създадени метални наночастици (Mnx Zn 1-x Fe2 O4). Магнитните наночастици (CNP) под въздействието на AMF магнитни полета загряват лепилото до необходимата температура за залепване. Използването на метода на контролирано втвърдяване на лепилото с магнитни частици изисква по-малко енергия, увеличава технологичността на използването на лепилни фуги и позволява да се постигне якост на адхезия от над 6.5 MPa.

Епоксидно лепило, което действа, когато е изложено на променливо магнитно поле

Използването на епоксидни лепила при съединяване на големи части, изработени от въглеродни влакна, изисква дългосрочни термо фурни. При иновацията, за да се постигнат подобни параметри на адхезивна връзка, базирана на частици CNP, се изисква устройството да генерира променливо магнитно поле в продължение на само няколко минути.

Вътрешна температура от 160 ° C може да бъде достигната за 5 минути, което позволява на повечето търговски епоксидни лепила да се втвърдят без залепване на смола. В същото време традиционната работа с лепило за втвърдяване на 1 грам смола изисква фурна с мощност 2 kW за един час.

Втвърдяването на подобно количество смола с магнитни наночастици изисква устройство от 200 W, което да работи в продължение на 5 минути. В резултат на това консумацията на енергия се намалява със 120 пъти. Новата технология е тествана върху дърво, керамика и пластмаса, и веднага е привлекло вниманието на компании, работещи в областта на спортната, автомобилната и космическата индустрия.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА