Last news in Fakti

10 Март, 2022 13:30 4 250 5

Фенер, работещ със... солена вода

  • фенер-
  • солена вода-
  • урина-
  • технологии

Litepulse трябва да се напълни само с 500 милилитра солена вода, а в спешни случаи може да се използва дори урина

Фенер, работещ със... солена вода - 1

Милеете за околната среда, но в същото време не искате да се откажете от предимствата на цивилизацията, включително осветлението? Тогава за вас е подходящ вариантът с фенери, които работят не само със слънчева батерия, но и със солена вода.

Такъв пример е фенерчето Litepulse, което работи до 150 часа. Просто трябва да налеете в него солена вода и то светва. Прилича на обикновено фенерче на батерии и свети ярко. Използва солена вода като източник на енергия благодарение на алуминиево-въздушната батерия вътре. Там се създава химическа реакция.

Вярно е, че ако само веднъж налеете солена вода и забравите за фенера, той няма да работи дълго. Солената вода трябва да се сменя на всеки осем часа. Джаджата има и вграден USB порт за зареждане на малки преносими устройства.

Но този фенер не е първият и не единственият по рода си. Например колумбийският стартъп за възобновяема светлина E-Dina пусна своя версия - WaterLight. Устройството им е разработено за общности, отдалечени от цивилизацията, като им помага да генерират осветление до 45 дни.

Litepulse трябва да се напълни само с 500 милилитра солена вода, а в спешни случаи може дори да се използва урина. Разбира се, може да служи и за зареждане, например, на телефони: има USB порт за това.

Защо солена вода? Това е алтернатива на слънчевата енергия: устройствата, които я акумулират, са много зависими от метеорологичните условия. Освен това слънчевите панели отнемат време за преобразуване на енергия, така че тези светлини са алтернатива за хора, откъснати от цивилизацията, или, например, за тези, които често ходят на така нареченият див туризъм.

Вътре в тази конкретна лампа има електролити, които реагират с магнезиевите и медните плочи в лампата, за да образуват електричество. Но всичко това е само при условие, че има солена вода.

Разбира се, както вече споменахме, това не е новост в науката. Но този конкретен стартъп успя да намери начин да поддържа химическата реакция достатъчно дълго, за да бъде използвана за захранване и като източник на светлина. И дори патентоваха метода на йонизация.

Срокът на експлоатация на такава лампа е проектиран за 5 600 часа, тоест може да се ползва ежедневно в продължение на две до три години. Водата, използвана след работа, може дори да се използва за някои битови нужди: за измиване на нещо с нея или за почистване.

Сега компанията работи по разпространението на фенерите по целия свят. На първо място, за да осигури светлина на най-бедните и отдалечени общности. Така, например, стартъпът ще наблегне на Сирия, Сиера Леоне и Сомалия. Защото там няма нормална електросистема, но има достъп до солена вода.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕЛЕТРОЛИЗАТА

    27 1 Отговор
    бе неграмотници е открита много отдавна.
  • 2 Проверете първо преди да пишете

    18 1 Отговор
    Това нещо го имаше преди 40 години а сигурно е измислено много по рано. На спасителните жилетки имаше батерия която като паднеше в солена вода осигуряваше захранване на крушка и то не LED в продължение на около 8 часа
  • 3 Факт

    16 1 Отговор
    Радо я пак , че не разбрах : наливаш солена вода във "алуминиево-въздушната батерия" - ами тя няма да е въздушна - става алуминиево електролитна! Тва техниката не ти е силна страна ! Не се напрягай!
  • 4 Генчо

    8 1 Отговор
    Преди 15-на години в сайта на Нешънъл джеографик имаше такъв прожектор - сипваш вода, разклащаш и даваше досат силен и добър лъч. За съжаление го свалиха от продажба!
  • 5 изследовател

    2 3 Отговор
    И къде да я излеем после замърсената вода?Дано не се налага да се стига до това.