Last news in Fakti

26 Март, 2021 09:58 3 908 16

Британски дронове ще предизвикват дъжд в Дубай

  • дъжд-
  • оае-
  • дронове

Новата технология за увеличаване на валежите в сухите региони, където годишните валежи не надвишават 100 мм, теоретично трябва да увеличи валежите с 30 процента

Британски дронове ще предизвикват дъжд в Дубай - 1

Екип от британски учени от Университета в Рединг започна тестване на технология за увеличаване на валежите в района на Персийския залив с помощта на безпилотни летателни апарати, които предават електрически разряди в облаците. Договорът на стойност 1.4 милиона долара е платен от правителството на ОАЕ.

Новата технология за увеличаване на валежите в сухите региони, където годишните валежи не надвишават 100 мм, теоретично трябва да увеличи валежите с 30 процента. Преди това за тези цели се използваха самолети, които пръскаха химикали в атмосферата.

Увеличението на валежите е от голямо значение за ОАЕ, държава, която внася до 80% от храната си. През 2017 г. правителството на страната отпусна 15 милиона долара за девет пилотни проекта, насочени към увеличаване на запасите от прясна вода. Един от тези проекти на инженери от Университета в Рединг вече е на етап тестване.

Основната идея на британските учени ще бъде да увеличат електрическия потенциал на облаците, за да предизвикат кондензация на влага и да предизвикат дъжд. Получавайки допълнителен електрически разряд от безпилотни летателни апарати, малките капчици са по-склонни да се "комбинират" в по-големи капчици под действието на електростатична сила и впоследствие да се превърнат в дъждовни капки.

Оборудвани с електрически излъчвател и адаптивни сензори, безпилотните самолети ще летят на ниска надморска височина и ще доставят електрически заряд на въздушните молекули, което трябва да допринесе за валежите. Първите тестовете се провеждат в полетния център в Дубай.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Активист на БКП

    18 3 Отговор
    Па нека и арабите да си имат КОВИД19 ...
  • 2 гадно

    24 2 Отговор
    И какво става пак неверниците ще спасяват "умните" мюсюлмани и докога така.

    Коментиран от #4

  • 3 русенец

    27 1 Отговор
    Дайте им и дронове и ги научете да ги управляват, пък после каквото Аллах им нареди!
  • 4 Ха ха

    17 2 Отговор

    До коментар #2 от "гадно":

    Докато им източат петрола.После да ядат сол.
  • 5 Ние внасяме на 100 процента храната си..

    19 4 Отговор
    Под мъдрото ръководство на Пъдаря на Бай Тошо(лъже шумкаря) ,България внася на сто процента всичко за да живеят последните туземци останали в продадената територия.След като всичко което може да се изсмуче,като природни богатства и младото донорско население,терена ще се даде на ,,собственика в сянка",който има сарай с хиляда спални в Анкара..
  • 6 БАЙ Х@Й‼

    14 0 Отговор
    Преди това за тези цели се използваха самолети, които пръскаха химикали в атмосферата.‼‼‼
  • 7 БАЙ Х@Й‼

    16 1 Отговор
    Последно има ли кемитрейлс или няма ‼‼‼ За един прЕател питам 😀
  • 8 12345

    18 1 Отговор
    При нас дъжд бол и пак си внасяме на 100%,нещо не е нормално.
  • 9 no name no face no number

    6 1 Отговор
    А не бе няма никакви химически следи тоеа е конспирация хахахаха япа ти ме е нило конспирация и за 5g то не е и за ковид също Не е.:Преди това за тези цели се използваха самолети, които пръскаха химикали в атмосферата.
  • 10 J Y Moineau

    6 1 Отговор
    Сега разбрахте ли защо през март валеше толкова много....
  • 11 Гост

    4 0 Отговор
    За сметка на това България ще стане пустиня.
  • 12 Q2z

    0 1 Отговор
    Прилича на измама,ако е истина ще бъде 1,400,000,000.
  • 13 Пръцко

    3 0 Отговор
    Дървената ни мафия под гальовния поглед на Боку и Доганя с бодър марш ни води към "светло" бъдеще - вечно слънчево, топличко, безоблачно, ама нема да имаме пари ни за химикали, ни за дронове... всъщност, вече ще сме изпукали :((
  • 14 Алфа Чакал

    3 0 Отговор
    То това като пръска химикали представям си какъв ще е дъжда.
  • 15 Blackthorn

    3 0 Отговор
    Продължавайте да пръскате "химикали в атмосферата" и после се чудете що няма ни пчели ни храна!
  • 16 Stéphanie 🎲

    2 0 Отговор
    Операция "Попай"
    Войната във Виетнам е запечатана в паметта на всички американци. Това, което мнозина обаче не знаят, е, че тази война е и единственият известен случай на американска милитаризация на времето.

    Операция „Попай“, проект, който струва 15 милиона щатски долара за пет години, използва технология за засяване на облаци, за да предизвика дъжд. Това беше направено, за да се изгладят пътищата, да се отмият речните преходи, да се създадат блати и да се влоши състоянието на влажна почва в района. Целта беше да забави врага и да даде на САЩ тактическо предимство.от самото си създаване HAARP е обвинен като оръжие, способно да промени времето и да причини хаос😉Нищо ново под слънцето ,😂началото на тиха война с исляма ...... извода