1 Юни, 2021 14:12 7 973 17

Учените намалиха биологичната възраст на мъжете чрез промяна на хранителния режим

  • мъже-
  • възраст-
  • подмладяване

Тестването се извършва в продължение на 8 седмици

Учените намалиха биологичната възраст на мъжете чрез промяна на хранителния режим - 1
Снимка: Shutterstock

Много учени се опитват да решат проблема с подмладяването на човешкото тяло с помощта на различни технологии и лекарства. Учени от Йейлския университет проведоха експеримент, по време на който получиха обнадеждаващи резултати, доказващи възможността за намаляване на биологичната възраст на човек чрез промяна на графика на съня, въвеждане на научно обоснована диета, използване на умерена физическа активност и нормализиране на процеса на почивка.

Тестването се извършва в продължение на 8 седмици. В експеримента участват 43-ма физически здрави мъже на възраст от 50 до 72 години. Учените променят хранителния режим на субектите, нормализират процеса на почивка и сън и въвеждат определени физически дейности. Към диетата са добавени пробиотици и фитонутриенти.

Резултатът от двумесечното проучване показа, че такива промени имат положителен ефект върху намаляването на биологичната възраст на доброволците. Средно мъжете са били „подмладени“ с три години в сравнение с контролната група, чиито членове продължават да се придържат към традиционния си график на живот - без диета и физическа активност.

Според изследователите храната, начинът на живот и хранителните добавки, които водят до промени в метилирането на ДНК (не структурата на гените се променя, а тяхната динамика), могат също да повлияят на онези ДНК групи, които са отговорни за процеса на стареене и свързаната с възрастта деградация на тялото.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХХХ

    23 4 Отговор
    Абе, голям праз. Важното е да не ти пука и да се приемаш какъвто си.

    Коментиран от #5

  • 2 русенец

    26 3 Отговор
    Разбрах! Започвам научно обоснована диета докато ми се появи акне!
  • 3 Счупи тъпомера

    15 3 Отговор
    Дреме ми на колко изглеждам, ако ме е хванал птичия грип вече(да ми е умряла патката) :)
  • 4 Доротея

    7 8 Отговор
    Да се лиша от всички простотии, които сега си позволявам, за някакви си 3 и то не много сигурни години повече! Утре ще те завари някоя виелица насред полето и край! Колкото и да си здрава! Яж, пий, всички простотии и колкото изкарате!

    Коментиран от #7

  • 5 165

    10 5 Отговор

    До коментар #1 от "ХХХ":

    Един Хубав Ден е този в който са взети правилните решения - има точно време за движение, за най-подходящата храна, за хубав секс и за хубава почивка, все пак движението и физическа активност са Доста. Тези на които не им пука живеят от цигарите, те сънуват, бленуват за приятни неща а всъщност денят им е тъп и нещастен

    Коментиран от #6

  • 6 Доротея

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "165":

    Нищо не се разбра! Обяснявай бавно, разбераемо, като за хора! Без алегории, метафори и абстрактни категории! Не всички са образовани в този сайт!

    Коментиран от #8

  • 7 Бай този

    6 4 Отговор

    До коментар #4 от "Доротея":

    Да хапнем,да пийнем и тези три неща,пък каквото дойде това.

    Коментиран от #9

  • 8 Тя ти е статията не е за необразовани

    13 1 Отговор

    До коментар #6 от "Доротея":

    Ще отговоря на почти всички писали до тук. Изследването за биологичната възраст не показва как изглеждаш, а как ти функционира тялото. В твоето ДНК е заложено кога евентуално ще се отключат наследствените ти болести, включително птичия грип (кога ще престане да ти става патката), зрение и така нататък. С промяната на химическата страна (какво какво ядеш, пиеш и дишаш) физическата страна (дали и как се движиш - претоварването с работа не е равно на разходка в парка или планината или правенето на секс, въпреки че все е движение) и духовната страна ( стрес, релаксиращи мозъка дейности, положително или отрицателно отношение към света - да се замислят антитата в този сайт )

    Всеки сам си преценява, дали заради някои простотии като млад, още на 30 40 години ще иска но няма да може да прави секс, да пие алкохол и не дай Боже дори да кара кола или да върви нормално.

    Хубавото е че прекаляването в едно, може да се компенсира от другите две. Замислете се как ви действа стреса от коронавируса и дали е необходимо?

    Коментиран от #12

  • 9 Кой те кара да спираш нещо?

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Бай този":

    Защо всеки като чуе диета и решава, че трябва да спре храната? В повечето случаи е точно обратното. Трябва да ядеш повече и по-разнообразна храна, от която ПРЕДИ ТОВА си лишавал организма си. Всъщност за да се храниш здравословно, в повечето случаи единствено трябва да правиш разлика между ядене и храна. Много хора ядат по много, но не се хранят и организмът им гладува, въпреки наднорменото тегло.
  • 10 4744

    0 0 Отговор
    Ваксините против коронавирус също водят до промени в метилирането на ДНК, не структурата на гените се променя, а тяхната динамика ;) и оттам до увеличаване продължителността на живота. Е, не при всички .
  • 11 Оная с косата

    8 0 Отговор
    Много сте ербап , някои ! Ама като ви изтече времето , врещите като ярета и се молите за отсрочка !
  • 12 cuckoo

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Тя ти е статията не е за необразовани":

    Ако ти става си млад, ако не - стар. Прост, но точен критерий. А ако имаш пари и ти става - тогава си много млад, няма значение как изглеждаш и на колко си години.
  • 13 мойта диета

    0 3 Отговор
    сутрин ракия за джабуркане!
    после бира за плакнене!
    на обед водка за салатата! след обед бера за промиване!
    надвечер виски с колъ за хапетит!
    на вечеря винци за пържолата!
    после уисви за лека нощ!
    само ми пречи пикането през 2 часа!!!
  • 14 той

    1 0 Отговор
    само не разбрах какви храни включва диетата.......
  • 15 SOLARNIA ЧОВЕК от 6 тата РАСА

    0 0 Отговор
    ЗДРАВЕЙТЕ БЪЛГАРИ!!!!! НАУКАТА МНОГО ИЗОСТАВА С ИЗСЛЕДВАНИЯТА СИ И Е МНОГО НАЗАД С МАТЕРЯЛА .МАЛКО ПРИМЕРИ : ПРЕДИ 12 ГОДИНИ АЗ ПРЕМИНАХ КЪМ СЛЪНЦЕЯДИТЕ ЧРЕЗ ИНФРАЧЕРВЕНИТЕ СЛЪНЧЕВИ ЛЪЧИ МОГАТ МОГАТ ДА СЕ ВЪРШАТ ЧУДЕСА КОЙТО НА НАУКАТА ЩЕ И ТРЯБВА ПОНЕ 30 ГОДИНИ ДА ГИ УСТАНОВИ.В ПУБЛИКАЦИИ СЪМ КАЗАЛ ЧЕ ЧОВЕШКАТА РАСА Е ПРОГРАМИРАНА ОТ БОГ ЗА ЖИВЕЕ 500 ГОДИНИ ЗА ГОЛЯМО СЪЖАЛЕНИЕ СЛЕДНАТА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЖИВОТ Е ПОД 15% ОТ ТОВА КОЕТО СМЕ ПРОГРАМИРАНИ ПОРАДИ ТОВА ЧЕ ТОВА КОЕТО ЯДЕТЕ ИМА 15% НЯКАКВА ЕНЕРГИЯ ОСТАНАЛОТО СА РАСТИТЕЛНИ И ЖИВОТИНСКИ ОТПАДЪЦИ БЕЗ НИКАКВО ЕНЕРГИЙНО СЪДЪРЖАНИЕ --КАНЦЕРОГЕННИ ОТРОВИ ЧРЕЗ КОЙТО СЕ ПОЛУЧАВА РАК И СЕ РАЗВИВАТ КОВИГ 19.И Т.Н.ЧРЕЗ ИНФРА ЧЕРВЕНИТЕ ЛЪЧИ НА СЛЪНЦЕТО АЗ СЪМ СЕ ПРГРАМИРАЛ ДА ДОЖИВЕЯ ДО 200ГОДИНИ БЕЗ ПРЗНИЦИТЕ!!!! ГОСПОД ЗДРАВЕ ДА НИ ДАВА!!!!!.
  • 16 SOLARNIA ЧОВЕК от 6 тата РАСА

    0 0 Отговор
    ЗДРАВЕЙТЕ БЪЛГАРИ!!!!! НАУКАТА МНОГО ИЗОСТАВА С ИЗСЛЕДВАНИЯТА СИ И Е МНОГО НАЗАД С МАТЕРЯЛА .МАЛКО ПРИМЕРИ : ПРЕДИ 12 ГОДИНИ АЗ ПРЕМИНАХ КЪМ СЛЪНЦЕЯДИТЕ ЧРЕЗ ИНФРАЧЕРВЕНИТЕ СЛЪНЧЕВИ ЛЪЧИ МОГАТ МОГАТ ДА СЕ ВЪРШАТ ЧУДЕСА КОЙТО НА НАУКАТА ЩЕ И ТРЯБВА ПОНЕ 30 ГОДИНИ ДА ГИ УСТАНОВИ.В ПУБЛИКАЦИИ СЪМ КАЗАЛ ЧЕ ЧОВЕШКАТА РАСА Е ПРОГРАМИРАНА ОТ БОГ ДА ЖИВЕЕ 500 ГОДИНИ ЗА ГОЛЯМО СЪЖАЛЕНИЕ СРЕДНАТА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЖИВОТ Е ПОД 15% ОТ ТОВА КОЕТО СМЕ ПРОГРАМИРАНИ ПОРАДИ ТОВА ЧЕ ТОВА КОЕТО ЯДЕТЕ ИМА 15% НЯКАКВА ЕНЕРГИЯ ОСТАНАЛОТО СА РАСТИТЕЛНИ И ЖИВОТИНСКИ ОТПАДЪЦИ БЕЗ НИКАКВО ЕНЕРГИЙНО СЪДЪРЖАНИЕ --КАНЦЕРОГЕННИ ОТРОВИ ЧРЕЗ КОЙТО СЕ ПОЛУЧАВА РАК И СЕ РАЗВИВАТ КОВИГ 19.И Т.Н.ЧРЕЗ ИНФРА ЧЕРВЕНИТЕ ЛЪЧИ НА СЛЪНЦЕТО АЗ СЪМ СЕ ПРГРАМИРАЛ ДА ДОЖИВЕЯ ДО 200ГОДИНИ БЕЗ ПРЗНИЦИТЕ!!!! ГОСПОД ЗДРАВЕ ДА НИ ДАВА!!!!!.

    Коментиран от #17

  • 17 Донки хот от Житница

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "SOLARNIA ЧОВЕК от 6 тата РАСА":

    Всичко разбрах, освен това с празниците.
    Не живееш по време на празници или те не са включени в тези 200 години?
    Ако е второто, то ще живееш поне 206 години.