Last news in Fakti

31 Март, 2020 16:08 6 641 7

Учени подмладяват доброволци със 7 години

  • подмладяване-
  • учени-
  • експеримент
Учени подмладяват доброволци със 7 години - 1

Тайната на дълголетието на стволовите клетки все още не е открита от учените. Знаесе обаче, че при идеални условия стволовите клетки, поставени в хранителна среда, могат да се разделят за неопределено време и да станат практически безсмъртни.

Междувременно обикновените клетки на човешката тъкан умират след 40-50 цикъла на делене. Учени от дълго време се опитват да използват това свойство на стволовите клетки, за да увеличат продължителността на живота на организма.

В момента са постигнати първите успехи, които позволяват подмладяване на тъканите на доброволци, използващи стволови клетки. За подмладяване на човешкото тяло е необходимо активиране на гени, които контролират функционирането на стволовите клетки.

Според резултатите от първите тестове, проведени през 2016 г., учените са успели да увеличат продължителността на живота на експерименталните мишки с 20%. Проучване на биолози от Станфордския университет показа, че подмладяването в резултат на програмирането на клетка е най-ефективно в случай на краткосрочно излагане на протеини и сигнални молекули, отговорни за трансформацията на клетките в стволови клетки.

Според учените „препрограмираните“ стволови клетки ви позволяват да подмладите техните предшественици и едновременно да се трансформират във всяка тъкан. Задачата на учените беше да проучат възможността да върнат часовника назад, без да променят функционалните отговорности на клетката.

Оказа се, че такъв процес е възможен за различни тъкани на човешкото тяло. Трима възрастни доброволци се включиха доброволно за експеримента. Паралелно се изследва мускулната тъкан на мишки. Специално създадена формула позволи на възрастните клетки да генерират 6 вида протеини (OCT4, SOX2, KLF4, c-MYC, LIN28 и NANOG), които активират процеса на създаване на стволови клетки.

На първия етап на експеримента препрограмирането на клетките продължи няколко часа. Според учените обаче пълноценният процес ще отнеме много повече време. За преобразуването са използвани съединителни тъкани и кожа на доброволци, както и мускулната тъкан на мишки.

Експериментът върху човешките тъкани показа, че след трансплантация в кожата и сухожилията на субектите се активират процесите на обработка на хранителни вещества, като човек се подмладява с до седем години. Бъдещите резултати от изследванията могат да бъдат използвани за разработване на регенеративна терапия за клетки в човешкото тяло.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цеко сифоня

    14 0 Отговор
    При тоя напредък на науката има да си почакаме Сорос и некои други да се срещнат със Създателя.
  • 2 Госあ

    4 0 Отговор
    Грешка, не е станфорд, а Университета в КИОТО, когато се пише за препрограмирани клетки и за първите манипулации с тях !!!
  • 3 Госあ

    6 0 Отговор
    Какъв станфорд,к'ви кравари бееее Шиния Яманака се казва човека от Университета в КИОТО. А първата получена и успешно присадена ретина е от Такахаши от RIKEN- най големия и мощен център за генни промотори и биотехнологии в света. къв станфорд, к'ви 5лв ?
  • 4 Паднал Астронафт

    3 0 Отговор
    Машината на времето вече е измислена ,обаче проблем е че който се е качил още не се е върнал да каже как е
  • 5 ваня

    1 2 Отговор
    глупаци,там нещо не сте в час! Машина на времето е само за нас, свръхнадарените, не за малоумниците от аляска,които са откраднали и убили Николай Тесла и които играят с китайските " комсомолци на мошенника!!!!

    Коментиран от #6

  • 6 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "ваня":

    НИКОЛА , не Николай
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.