27 Юли, 2021 16:04 4 246 18

Как точно помага предпазният колан

  • предпазен колан-
  • катастрофа

Ако автомобилът се преобърне, рискът от нараняване или смърт се намалява 5 пъти.

Как точно помага предпазният колан - 1
Снимка: Shutterstock

Дори колата да има въздушни възглавници, все пак е важно да да закопчаете предпазния колан. Ако това не бъде направено, еърбеговете могат да не се отварят (при повечето модели), но дори и да се отворят можете да получите сериозни наранявания или да излетите от колата в случай на катастрофа.

Германците от TUV припомнят как точно предпазният колан спасява живота и здравето на хората в автомобила. При скорост от 80 км/ч теглото на човек се увеличава значително. Тоест вероятността от нараняване нараства с увеличаване на скоростта, поради което е важно да се поставя предпазен колан.

Факт е, че когато дадено превозно средство се движи, всичко вътре в него също се движи. Затова при рязко спиране е необходимо нещо, което да спре движението на водача и пътниците в автомобила, за да не получат сериозни наранявания. Именно това е ролята на предпазния колан.

Той е проектиран да помогне при всякакъв вид сблъсък. Например, при челен удар, незакопчан пътник може да счупи предното стъкло с глава и да излети през него. В същото време незакопчаният водач удря волана с гърдите и главата си, получавайки също сериозни наранявания.

При странични сблъсъци коланът предпазва от удари в страничните стъкла и колонките, като също така спестява от излитане от колата. Доказано е, че при челни сблъсъци рискът от нараняване се намалява 2 пъти, при странични сблъсъци - 1.8 пъти. Ако автомобилът се преобърне, рискът от нараняване или смърт се намалява 5 пъти.

Пасажер, който седи на задната седалка и е с незакопчан предпазен колан пък, при учар и преобръщане на автомобила, може директно да счупи вратовете на водача и пътника отпред. Това нееднократно е демонстрирано при т.нар. краштестове и манекените, които се поставят в автомобила.

Освен това някои шофьори не поставят коланите си поради наличието на въздушни възглавници в колата. Но факт е, че при сблъсък, дори и еърбета да се отвори, човек лети напред, а възглавниците го изхвърлят назад. По-този начин рискът от нараняване се увеличава. Тоест значението на въздушните възглавници е само в онези случаи, когато човек е закопчан с предпазен колан.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й ‼️

    8 3 Отговор
    При скорост от 80 км/ч теглото на човек се увеличава 80 пъти 🤔🤔🤔🤔

    Коментиран от #3, #4

  • 2 прррц

    9 13 Отговор
    Аз не разбирам защо трябва да има глоби за непоставени колани? Като съм без не застрашавам никой освен мен. Защо да ме глобят ако искам да си счупя главата?

    Коментиран от #14, #15

  • 3 Варненец

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Нали, а представяш ли си, колко ще тежи един пилот на изтребител, със скорост 1300км/ч :)
  • 4 БАЙ Х@Й ‼️

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Някой знае ли формулата ? Искам да сметна за 5 км/ч с 400кг ли ходя ? 😉

    Коментиран от #5

  • 5 Варненец

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Да, а ако се затичаш, направо ще пробиеш асфалта :)

    Коментиран от #12

  • 6 Дърта чичка

    1 1 Отговор
    80G...дамо ако от един се запре
  • 7 Знае ли човек

    14 0 Отговор
    Има един стар виц за коланите:
    Спира катаджия кола и вътре водача е без поставен колан. На въпроса - Защо си без колан бе момче ? шофьора отговаря - И с колан и без колан, ако катастрофирам с голяма скорост все е тая!
    - Не си прав ! - репликира старшината. - Вчера на Ботевградско шосе се бяха ударили челно Москвич и Лада. Тия в Москвича не бяха си сложили коланите и не можем ги събра по платното. А тия в Ладата бяха с колани и си седяха като живи !
  • 8 Къде Изчезна тази Даниела Горчева!!

    2 1 Отговор
    Куч.ата живее в Холандия, с Българска филология, НЕЕ Медик, реве и тя за Навални!! Твоята мам. ка Ку. Ко!!!!
  • 9 Lucid Air

    6 2 Отговор
    Няколко мои познати се спасиха при преобръщане, точно щото бяха без колани. Просто изпадат от колата. Колана спасява, но и убива. Божа работа. В града е добре да се слага. Ще ви спести смяна на предно стъкло.
    Пък...к'ви са тия натоварвания от 80G. Аз съм 100 кг. При това натоварване ставам 8 тона. Няма такъв организъм да издържи. Главата ми ще изхвърчи като гюлле. Максималните натоварвания на пилоти изтребители за около 10G.
  • 10 Един

    3 5 Отговор
    За коланите: те са лично предпазно средство и поставянето или не поставянето им НЕ ВЛИЯЕ, НЕ ПРЕЧИ!!! и НЕ ПОМАГА на другите участници в движението! Единствената причина за това изискване е да има предпоставка за "тероризиране" на шофьорите!
  • 11 Страти Алексиев

    1 1 Отговор
    Помага да убие, а основно е гавра с хората.
  • 12 Адама

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Варненец":

    Човешкото тяло е пълно с течности.За това обясняват това.Виждал ли си цистерна как спира.
  • 13 Умен

    3 0 Отговор
    Ми как да помага:

    1. Натрошава ти кокалите
    2. Пречи ти да избягаш и да догориш в трошката

    Аааа и най-важното - помага на Ченгетата да трупат парички и да се правят на "мъже"!!!
  • 14 Истината

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "прррц":

    То е като с ЛЪЖЕвируса сега - ще те убият ако не искаш да се "излекуваш" :)

    Та тъй.

    Смешен е ФАШИЗМА, докато ножът му опре в теб и близките ти.
  • 15 Голям Слон

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "прррц":

    :-) По много причини. Първо, защото ако се претрепеш, държавата харчи пари да те събере от пътя. Второ, защото ако си с кола, вероятност докрай да контролираш автомобила е много голяма. Трето, защото законът казва така. Следвайки твоята логика, дай да отменим изобщо ЗДвП, понеже основният риск е за теб (спорет теб поне). Сигурно ще чуеш много хора, които твърдят, че липсата на колан ги е спасила. А със сигурност има и много такива, които ще ти кажат точно обратното. С две думи, по-добре няколко счупени или пукнати ребра, отколкото кормило, които ти се подава там, където ти стои раницата.
  • 16 Пепи

    1 0 Отговор
    И най-важното - след катастрофата ще сте като жив.
  • 17 Коланът

    0 0 Отговор
    осигурява да сме красиви трупове
  • 18 ДиД

    0 0 Отговор
    Твърдо ЗА коланите. От опит: родителите ми катастрофираха (челен сблъсък, километража беше заседнал на 83км/ч). Колата (Ситроен Берлинго на 4г) - тотална щета. На родителите ми се размина с насинявания по рамената където пиропатроните бяха затегнали коланите. Разбира се, въздушни възглавници - активирани също.