Last news in Fakti

9 Август, 2021 13:25 4 632 7

Създадоха миниатюрна камера, по-малка от дебелината на косъм

  • микрокамера-
  • 3d-
  • камера

Системата позволява да се предават точни 3D изображения в реално време

Създадоха миниатюрна камера, по-малка от дебелината на косъм - 1

Университетът в Глазгоу е създал оптичен кабел с дебелина на човешки косъм, който позволява да се предават точни 3D изображения в реално време, като по този начин се създава малка гъвкава камера.

Системата, разработена от британски учени, е доста по-малка от съществуващите камери, използвани върху оптичен кабел. Устройството използва кабел с дължина 40 сантиметра и диаметър 50 микрометра (дебелината на човешката коса варира от 80 до 110 микрона). Той може да прави 3D изображения на обекти на разстояние до 2.5 метра.

Иновацията се базира на технология за увеличена микроскопия, която се основава на метода за потискане на спонтанното излъчване (STED), който позволява да се постигне разделяне на наноразмер чрез преодоляване на дифракционната граница на оптичните микроскопи. За развитието на тази технология, през 2014 година изобретателят Стефан Хел спечели Нобелова награда за химия


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грульо

    18 2 Отговор
    Другия път Мата Хари ще е с перука от такива косми камери. :D
  • 2 Тотален контрол

    21 1 Отговор
    Смятайте колко се улесняват действията на Биг брадър занапред.

    Коментиран от #5

  • 3 !!!?

    6 2 Отговор
    Велико ! Хората създават, а Андрешко спряга глагола "чакам" !!!?
  • 4 ИВАН

    7 4 Отговор
    Споко, бъдете сигурни, че нищо добро не се прави за планетата и за хората, а напротив ..... от много напреднали технологии, половината Австралия изгоря миналата година, сега половината Европа .... споко
  • 5 Тази камера не е качествена

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тотален контрол":

    В услуга на big brother, самият ти при избора на телефон си избираш най-качествената камера с най-висока резолюция, като гледаш да има качествена камера и от двете страни, също и чувствителен микрофон. Тоест big brother вижда повече от тебе защото гледа и зад гърба ти, докато си гледаш в екрана на телефона. Не му трябва такава камера с косъм, която да се чуди как да занесе в спалнята ти.
  • 6 Гост

    7 1 Отговор
    БЕЗ СЪМНЕНИЕ, ТЕХНОЛОГИИТЕ СА СЪЗДАДЕНИ НЕ ЗА УЛЕСНЕНИЕ НА ХОРАТА, А ЗА ДА ГИ СЛЕДИ няКОЙ! ФЕЙСБУК, ИНСТАГРАМ,ТИК-ТОК....ВСИЧКИ ПРИЛОЖЕНИЯ СЪБИРАТ ИНФОРМАЦИЯ ЗА няКОЙ!!!
  • 7 Киро казана

    2 0 Отговор
    То косъм, косъм ама къв е от къдравите ли е.