Last news in Fakti

30 Октомври, 2022 10:48 2 351 7

Камера, която работи под вода без кабел и батерия (ВИДЕО)

  • фотоапарат-
  • камера-
  • подводна камера

Инженери от MIT разработиха безжична подводна камера, която не се нуждае и от батерия

Камера, която работи под вода без кабел и батерия (ВИДЕО) - 1

С помощта на новото устройство учените ще могат лесно да изследват труднодостъпни райони на океана. С новата камера може доридо се наблюдава замърсяването или ефектите от изменението на климата.

Камерата на MIT може да прави цветни снимки на отдалечени подводни обекти. Дори на тъмни места изображението е ясно. Освен това устройството може да изпраща данни в реално време.

Новата камера е около 100 000 пъти по-енергийно ефективна от други от този вид. Устройството преобразува механичната енергия на звуковите вълни, преминаващи през водата, в електрическа енергия, която захранва оборудването за изображения и комуникация.

След като заснеме и кодира данните за изображението, камерата също използва звуковите вълни, за да ги предаде на приемника. В крайната точка изображението се реконструира и не се различава от стандартна висококачествена снимка. Вижте повече.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Герги

    1 2 Отговор
    ...Ха.......Ха....
  • 3 Нонсенс

    2 4 Отговор
    Пълни глупости. Ако ще спускат и вадят камерата с въже, то по него могат да пускат както захранването така да връща и информацията. А това че ще прави снимка за минимум 30 секунди, означава че нищо не трябва да помръдва в кадъра през това време.

    Лично аз не се сещам за никакво смислено приложение.
  • 4 До Нонсенс

    3 3 Отговор
    Виждам ти е трудно да се сетиш, че тая камера може да си стои там години, и да снима без никакво захранване, само привързана с нещо, за да може да се изтегли ! А 30 секунди не са чак толкова много, понякога губим повече време за фокусиране или позициониране ! Но.. на "многознайковците" как да им обясниш !

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Иван

    1 2 Отговор
    Самоделка сглобена по трудово.
  • 6 Многознайко

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "До Нонсенс":

    Многознайковците знаем, че не съществува перпето мобиле. Няма как тази камера да снима без захранване, а дори да снима ако никой отгоре не приема данните които снима, за какво въобще е снимала?

    Я прочети отново статията? Камерата се захранва със звукови вълни генерирани от източника на енергия, а след това отново чрез звукови вълни връща данните от снимката.

    А по това нещо за което е привързана за да се изтегли, може да се захранва и да работи нормално, като предава дори видео сигнал.
  • 7 Ахъм

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "До Нонсенс":

    Ти пък години, най-малко век да не кажа векове ще се разграждат някой елементи. С няколко думи боклука ще седи векове след като е престанал да функционира след месец, два .