Last news in Fakti

29 Септември, 2021 16:06 27 617 35

И купувачите лъжат търговците на употребявани автомобили

  • автомобилът на старо-
  • измами-
  • купувачи

Продажбата на кола винаги е свързана с определени рискове, като те могат да бъдат както за купувача, така и за продавача

И купувачите лъжат търговците на употребявани автомобили - 1

Когато става дума за измами при сделките с употребявани автомобили, в болшинството случаи се обвиняват продавачите. Знаете ли обаче, че има и доста недобросъвестни купувачи, които всячески се опитват да измамят продавачите на употребявани автомобили.

Един от пресните примери е свързан с факта, че в днешно време много често купувачите не плащат колата в брой, а нареждат сумата (или част от нея) с банков превод. Има обаче случаи, когато след сделката купувачът обявява в банката, че преводът е извършен по погрешка и изисква анулиране на транзакцията.

Някои измамници се обаждат на бившия собственик на превозното средство ден след покупката и съобщават, че буквално няколкостотин метра по-късно автомобилът е получил повреда, като най-често става дума за електронния блок на автомобила, който никак не е евтин или за други скъпоструващи възли и агрегати.

Така купувачът-изманик започва да настоява за възстановяване на сумата. За да се избегне подобна ситуация, е необходимо в договора да се запише, че колата е била проверена преди покупката или, че купувачът няма да има претенции, но това невинаги се прави.

Има и още един момент, когато новият собственик не бърза да регистрира колата на свое име, а глобите, получени от камерите, идват при бившия собственик. Ако знаете и други такива измамни трикове, не се колебайте да ги споделите в коментарите по-долу.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чъки

    119 7 Отговор
    Кога си измисли тази история с банковия превод? Може капаро да плаща чрез превод кола се получава с документи и договор запокупко продажба!

    Коментиран от #2, #28

  • 2 Марин

    43 16 Отговор

    До коментар #1 от "Чъки":

    Когато е от автокъща не се изисква договор от нотариус. Аз лично имах такъв проблем с купувач, но в крайна сметка си взех парите, ама по втория начин.

    Коментиран от #24

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Асо в ръкава

    106 8 Отговор
    И да знаете трикове не ги казвайте и без това джамбите водят 105:1
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ал Тъпоне

    45 3 Отговор
    Той купувачът, като не бърза да иде в КАТ, нали продавачът има копие от нотариалния договор за продажбата? Отива си продавачът в КАТ още на същия ден и изсулва там копие от нотариално заверения договор и новият собственик с возилото вече фигурира и в КАТ. Има даже НАРЕДБА № I-45 ОТ 24 МАРТ 2000 Г. ЗА РЕГИСТРАЦИЯТА, ОТЧЕТА, ПУСКАНЕТО В ДВИЖЕНИЕ И СПИРАНЕТО ОТ ДВИЖЕНИЕ НА МОТОРНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА И НА РЕМАРКЕТАТА, ТЕГЛЕНИ ОТ ТЯХ (ЗАГЛ. ИЗМ. И ДОП. - ДВ, БР. 105 ОТ 2002 Г.)Чл. 3. (1) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2007 г.) Моторните превозни средства и ремаркетата се регистрират в 14-дневен срок от придобиване на собствеността или оформянето на вноса (постоянен или временен) от съответния митнически орган.(4) (Изм. - ДВ, бр. 93 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 57 от 2007 г.) Всяка промяна в данните за регистрирано превозно средство и собственика се заявява за регистрация пред съответните структурни звена "Пътна полиция" в 14-дневен срок от настъпването й.

    Чл. 4. (1) Собственикът е длъжен да представи лично превозното средство и необходимите документи в определения срок за извършване на регистрация, промяна в регистрацията или прекратяване на регистрацията.

    Коментиран от #10, #12, #14

  • 7 бай колъо

    71 2 Отговор
    Винаги съм купувал регистрирани автомобили от собственик и не съм имал проблеми. Като цяло,българина си обича колата и след покупка я обслужва старателно. Друг е въпроса,че даден модел бързо ни омръзва и ги продаваме след което съжаляваме за вкараните пари по обслужването.
  • 8 Ха ха ха

    7 14 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Лично съм патил от такива глоби

    Коментиран от #19

  • 9 Питагор

    70 2 Отговор
    Цените на автомобилите втора употреба вдигнаха ли се или на мен така ми се струва?

    Коментиран от #11, #33, #35

  • 10 Дарвин

    7 26 Отговор

    До коментар #6 от "Ал Тъпоне":

    И това копие докато стигне до деловодството някъде по трасето се губи и глобите пак са на твое име
  • 11 джамбаз кире

    34 2 Отговор

    До коментар #9 от "Питагор":

    Вдигнаха се най вече на бензинките...
  • 12 Дарвин

    6 13 Отговор

    До коментар #6 от "Ал Тъпоне":

    Повечето от тези копия отиват директно в кофата
  • 13 ДЖОШУА VS ШУШИК

    29 2 Отговор
    ПРОДАВАЧ VS КУПУВАЧ....12 на 0 РУНДА👌
  • 14 Дарвин

    12 3 Отговор

    До коментар #6 от "Ал Тъпоне":

    Миналата година имах такъв проблем . Един месец разправя и нерви
  • 15 Дарвин

    25 1 Отговор
    Хора , носете си договорите директно в деловодство и искаите бележка че договорът е входиран
  • 16 Павел Пенев

    51 3 Отговор
    И двата примера са много тъпи и на практика трудно изпълними.Освен това продавачите на стари автомобили по правило са мутри или обикновени престъпници от авто мафията и трудно могат да бъдат излъгани от обикновените хора.
  • 17 qwerty

    61 1 Отговор
    Що си мисля, че статията не е писана за българския пазар?
  • 18 небрежнев

    62 1 Отговор
    1. Не може да се откаже превод от банка, ако тя вече го е пуснала (издала бордеро; има номер на трансакцията) което става почти веднага.
    2. Никакви претенции не може да има от страна на новия собственик за вреди, настъпили след получаване на колата, освен ако в договора не написано друго.
    3. Колите след продажбата трябва да се регистрират от новия собственик в КАТ. Ако той не направи това в 1 месечен срок, колата автоматично се дерегистрира. При всяка следваща среща на новия собственик с КАТ, ще получи глоба от 200 лв. за закъснението, а ако го хванат че кара колата, глобата е за управление на МПС без регистрация плюс сваляне на табелите още на пътя.
    4. Глобите от камери наистина ще отидат при собственика по документите в КАТ, но те падат веднага при представяне на документите за продажбата.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Анонимен

    27 3 Отговор
    Пичове, вече всичко става автоматично! Нотариуса оправя нещата в КАТ по служебен път. Оттам автоматично се дерегистрира в общината на продавача. Купувача има месец да я регистрира в своята община, иначе 200 лв глоба. Забравих да спомена, че без платени глоби, сделката не минава
  • 21 Интересно

    3 2 Отговор
    Парите преведът ли се един път и стигнат ли сметката на продавача, до колкото знам не може вече да се анулира транзакцията?
    Става само, ако има забавяне между различни банки и парите още не са стигнали в другата смекта?

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Личен пример

    19 2 Отговор

    До коментар #21 от "Интересно":

    Става да се върнат парите,но със съгласието на на титуляра на който са преведени. Преди години по сметка ми постъпиха 96 000 лв,незнайно от къде. Обадиха ми се от банката и не помолиха да отида да освободя парите. Казах им,че ще мина когато имам време и затворих телефона. Веднага сметката ми беше блокирана и още на следващия ден намерих време да отида до банката 🤣🤣🤣

    Коментиран от #30

  • 24 Луд

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Марин":

    Ами да ,ама той като изчака 2 години и те почне по третия и четвъртия начин какво ще правиш тогава,джамбазине?Имаше такъв случай в Монтана или Враца един като теб го бяха побъркала.Колите му палят и т.н.По телевизията се жалва и вика ,че бил лоялен с клиентите.
  • 25 Гост

    0 13 Отговор
    Това с небързането да се пререгистрира в КАТ не е по вина на купувача.След като се продаде колата стария собственик трябва да уведоми КАТ за сделката и да предостави копие от договор за покупко-продажба.В системата се снема от стария собственик и е въвежда новия. И като има глоби няма да се трупат на стария.

    Коментиран от #27

  • 26 Съдията Дред

    7 0 Отговор
    Ако купувача се опита да сторнира банковият превод, като декларира пред банката , че е сгрешен превода, си е престъпление от общ характер. Ако не я пререгистрира в КАТ, то продавача може със своят екземпляр от договора/ или фактурата и приемо приемателният протокол, ако е фирма/, да поиска да бъде отписана от неговата партида в КАТ и в общината, за местният данък/това не е споменато в статията/. Що се касае до пропуски в договора, който го е подписал, той си е виновен.
  • 27 108

    13 0 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    Явно не си продавал кола последните 10 години. Още при нотариуса се изясняват задълженията на двете страни и по закон от поне 10 годии насам, прдавачът няма задължение да отписва колата от КАТ и от общината - тя се отписва служебно, а купувачът е ЗАДЪЛЖЕН да я регистрира на свое име в КАТ, а те от своя страна да я отпишат в своята система и да обновят информацията с общините на стария и новия собственик. Което те не правят и накрая продавачът започва да обикаля и да събира документи, за да докаже, че не е притежател на МПС-то от сума ти време. Някои общини, като Димитровград например, не признават това и чрез манипулации удължават срока на давността до 12 години, начисляват и лихви и запорират сметки, имоти, дори заплати и пенсии на нищо неподозиращи бивши собственици, пращат съдия-изпълнители. За тази конкретна община няма никой, който да е успял да се справи с рекета ѝ. А отделно на мен едно пишлеме от Монтана ми навъртя камара глоби за колата, която купи преди 5 години, на следващата ми се наложи да ходя в КАТ да я отписвам с договора и миналото лято от КАТ-Пазарджик пак ми пратиха фиш за тази кола, но имах документи и ми го анулираха.
  • 28 купувач

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Чъки":

    Ти си някакъв туземец.Само в България кола се плаща кеш. В цяла Европа не можеш да платиш в кеш повече от 5000 евро.Всичко над тази сума ЗАДЪЛЖИТЕЛНО през банка.
    Опитах да платя кола кеш в Швейцария и ми казаха
    - Може , но само 1000 франка,останалото по банков превод.
    Това е в белите държави и легалните автокъщи.Не там където Ганьо ходи да обира боклуците.
  • 29 Струва, 1000 евра

    2 2 Отговор
    И пак банков превод....имам кола, въй..... с, десен волан...!
  • 30 Komapak

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Личен пример":

    Теб поне са те попитали😀 Преди години си плати една и съща поръчка два пъти. На следващия ден втората сума без да ме питат беше трансферирана обратно. Не че не можех да се направя на ударен и да ги изтегля кеш или да ги трансферирам към личната си сметка, но прецених, че сумата е малка и не си струва. Бившата ми жена се вайка 3 дни.. 😁😁😁

    Коментиран от #31

  • 31 Komapak

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Komapak":

    Не разбрах защо изчезнаха думи от второто ми изречение. Ставаше въпрос за клиент англичанин.
  • 32 хахаха

    12 1 Отговор
    Ами не знам дали аз съм измамника, или автотърговеца на коли, но когато изкарах колата от автокъщата и след 100 метра ми светна чека за повреда в двигателя!! И след като веднага му се обадих, просто ми заяви, че "няма никакъв проблем, вероятно има някакъв бъг, иди да ти изчистят компютъра някъде за 20лв и ....готово"
  • 33 Иванов

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Питагор":

    Не, падат към края на септември 2021 год.
  • 34 Някой

    1 3 Отговор
    Абе момци ,като си купувате коли от измамници е така...колата като е купена(играна)на търг в Холандия,Белгия и т.н.всичко е ок ...български балъчета .Всеки се изказва ама зна е ли не знам ели.Не знам как ,ще стане продавача без да върже гащите ....купувача после да си иска парите....нали имаш очи,уши ръце ...четеш,гледаш...ииии Плащаш!!!
  • 35 Мобилето

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Питагор":

    Доста се вдигнаха,а и някои модели с определени агрегати и екстри,просто ги няма,докато до преди година,винаги се намираше автомобил с желан мотор и екстри.Просто никой не иска да купува новите боклуци по 1000 кубика и разход като за 2000.