Last news in Fakti

19 Февруари, 2024 13:15 10 362 17

Отвори първият завод за масово производство на квантови компютри

  • квантов компютър-
  • масово производство-
  • ionq

Съоръжението е под контрола на компанията IonQ

Отвори първият завод за масово производство на квантови компютри - 1

В САЩ отвори врати първото специализирано съоръжение за масово производство на квантови компютри. Вратите на завода бяха отворени от представители на IonQ в присъствието на делегация от властите на щата Вашингтон. Квантовите компютри IonQ изглеждат като обикновени сървърни шкафове, тоест компактни са и затова печелят клиенти, включително редица от най-големите компании, Пентагона и дори швейцарската компания QuantumBasel.

Преди малко повече от година беше обявено изграждането на уникалната производствена база за САЩ. Предприятието е разположено на площ от 6000 квадратни метра в предградие на Сиатъл. В допълнение към монтажните цехове на територията на предприятието са разположени квантовият център за данни на компанията с облачен достъп (втората такава в САЩ), изследователски центрове и научен кампус. IonQ не спира до тук и обяви разширяването на обекта до повече от 9000 м2.

Понастоящем компанията е в състояние да произвежда и доставя квантови системи Forte с 35 алгоритмични кубита (AQ), а в бъдеще ще започне сглобяването на системи Tempo с 64 AQ.

Благодарение на квантовите закони, системата Tempo ще бъде по-производителна от Forte не два пъти, което би се очаквало от конвенционалните класически компютри, а 536 милиона пъти, заради което този вид квантови компютри са толкова ценни. Те имат безпрецедентен потенциал в областта на изчисленията, но все още не можем да управляваме тези възможности дори на първоначално ниво.

Въпреки това Hyundai Motor Company, Airbus, GE Research и други се нареждат на опашка за компютри IonQ. Военните искат да закупят две системи, а още две чакат в Швейцария. Интересът е засилен, тъй като водещите облачни платформи вече предоставят достъп до квантови платформи IonQ, включително Amazon Braket.

Квантовата платформа IonQ разчита на лазерно задвижвани йонни кубити. Такива системи не изискват криогенно охлаждане. Това прави работата с тях удобна и доста разумна от гледна точка на разходите. След време се очаква да отворят врати множество фабрики за производство на квантови компютри, но първата ще остане в историята.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джон

    21 22 Отговор
    Първото в света. Американците са номер едно.

    Коментиран от #6

  • 2 Мъдрият

    44 15 Отговор
    Все по-мощни компютри, а все по-голямо духовно обезличаване и отдалечаване от Бога!

    Ако продължаваме така - нищо добро не ни чака!

    Коментиран от #3, #15, #16

  • 3 Иван

    8 12 Отговор

    До коментар #2 от "Мъдрият":

    Харесваш ли НРБ?
  • 4 Кравите

    16 17 Отговор
    от 40 години не могат направят тостер, но изведнъж щели да направят квантов компютър, хахахах. С китайски части? Под мостовете където живеят милиони кравари?

    Коментиран от #8, #12, #13

  • 5 лъжата е на почит в САЩ, ЕСи подлогитеБГ

    15 11 Отговор
    Завода ще произвежда политици с деменция!
  • 6 Американците са номер едно в света

    15 10 Отговор

    До коментар #1 от "Джон":

    само по дълг - 34 трилиона
  • 7 Някой чи фут

    9 7 Отговор
    е пробрал пак милиарди грантове от правителството и после ще излезе, че не са компютри, а компоти и не за износ, а за внос
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 емм

    10 4 Отговор
    Тамън по-добре за хакерите
    Ще разбиват пароли за секунди с квантови компютри
  • 11 патето Яки

    7 4 Отговор
    може би става дума за компоти
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 незнайко

    5 1 Отговор
    ( Те имат безпрецедентен потенциал в областта на изчисленията, но все още не можем да управляваме тези възможности дори на първоначално ниво. ) Тази фраза не я разбрах. Какви са тези компютри като не можем да ги управляваме ?
  • 15 Селянина с колелото

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "Мъдрият":

    Отдалечаване от бога ... къде го видя този "бог", винаги човешката цивилизация е била на едно и също "разстояние" от бога. Живота ни зависи единствено от нас и личните решения които взимаме ежедневно. Не чакай бог или някой друг "да те оправи", оправяй се сам.

    Коментиран от #17

  • 16 Кой Бог

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Мъдрият":

    В името на които са изити милиони и продължават да избиват в негово име ли?
  • 17 Мнение

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Селянина с колелото":

    Доказателство, че Бог (Висша Сила сътворила небето и земята) съществува е също толкова очеизвадно, колкото е очеизвадно, че ти след като разсъждаваш, следователно съществуваш!

    Много хора си мислят, че "модерния" човек бил тоя дето вярвал в науката, а не се интересувал от духовното?! По-грешна няма как да бъде тая представа! Двете (науката и духовното) са взаимно свързани!
    Доказано е, че материята (всички елементи от периодичната таблица на Менделеев) в основата си съдържат атоми, а те ядра! До неотдавна се е смятало, че атомните ядра са твърда материя, но в същност в последствие се доказва, че са чиста енергия, която е формирана чрез определен тип информация (т.е. програмирана)!
    Следователно ако всичко около нас е програмирана енергия, няма как това да стане случайно от "биг банг тиори"! Има и много други доказателства, че Създателя е поне толкова истински, колкото всички ние хората! Поинтересувайте се повече и ще се убедите сами! Затова нека всички се смирим и да Го помолим за прошка и избавление! Амин!