Last news in Fakti

27 Декември, 2021 14:10 4 047 28

Учени от Пловдив разработиха екологичен стиропор

  • екология-
  • биотехнология-
  • стиропор

Саксиите от екостиропор имат и допълнителен бонус - могат директно да се полагат в земята като я наторяват докато се разграждат

Учени от Пловдив разработиха екологичен стиропор - 1
Кадър БНТ

Революционен пробив в сферата на екологията - учени от катедрата по Биотехнология в пловдивския Университет по хранителни технологии разработиха екологичен стиропор, съобщи БНТ.

Материалът се добива от растителни отпадъци, върху които се отглежда специален вид гъба. Иновативният стиропор израства във формата, която му са зададе, а производството му не е скъпо.

Мечтата на всеки еколог за свят без стиропор е на път да се сбъдне, категорични са биотехнолози от Пловдив. Създаденият от тях заместител е на растителна основа и се разгражда напълно за по-малко от три месеца.

„В Европа сме първите, които се занимават с тази технология. Има много широк аспект на приложение тази технология и това включва възможността да се използват агроотпадъци от всякакъв вид, например - от слама, от лавандула, от роза", обяснява проф. Алберт Кръстанов от Университета по хранителни технологии в Пловдив.

Екостиропорът, добит от отпадъците след производството на етерични масла, продължава да ухае, но може също да се произвежда и от обикновени дървени стърготини или житни трици. Върху тях по специален начин се отглежда гъбен мицел.

„По калъп се развива, придобиват формата в която ги култивираме всъщност или ги отглеждаме - може да бъде купа, може да бъде куб или както ние пожелаем", добавя гл.ас. Галена Ангелова от Университета по хранителни технологии в Пловдив.

Така уникалният продукт може да израсте направо като плоскости за строителна изолация или в опаковъчна форма за шишенце парфюм или бутилка за скъпо вино. Голям винопроизводител от Австралия вече е проявил интерес. Български зеленчукопроизводители също проучват възможностите.

„Ние в момента имаме изключително голям проблем с опаковките, в които отглеждаме разсадите. Първо са много скъпи, тъй като се използват нефтопродукти и енергия, и второ - не подлежат на рециклиране." - казва Ради Радев, производител на разсад за зеленчуци

Саксиите от екостиропор имат и допълнителен бонус - могат директно да се полагат в земята като я наторяват докато се разграждат. Те са типичен пример за кръгова икономика, а производството им не е скъпо.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И сега

    4 12 Отговор
    Турчино протрива за кой ли път фесо и си вика ,аз ли съм най глупова?.Бухааааа
  • 2 asd

    10 11 Отговор
    "Полистиролът е рециклируем, особено експандиран полистирол (или EPS), който може незабавно да бъде използван повторно и е приет от някои схеми за рециклиране на пластмаса в местните съвети. Има три често срещани метода за рециклиране, известни като гранулиране, уплътняване и уплътняване. "

    Коментиран от #3, #25

  • 3 Да да

    20 9 Отговор

    До коментар #2 от "asd":

    Правиш ли разлика ? Рециклиране и биологичен .

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Макробиолог

    19 2 Отговор
    Рециклирането не е безкрайно,полимера деструктира след някоя и друга повторна обработка
  • 6 Муаха-ха-ха-ха...

    4 2 Отговор
    Е,сега е момента за саниране и после,ремонт след ремонта.
  • 7 Патент

    14 5 Отговор
    Патентова се, а не се хвалиш като циганка. "Добричките" австралийци се интересуват за да го откраднат и патентова. Англосаксите не създават, те крадат.
  • 8 мисля че

    5 2 Отговор
    в TED гледах разяснение за тази идея но забравих кой точно е представяше.не е лоша особено на фона на увеличените цени на нефта и освен това се био разгражда .
  • 9 А чушкопек

    1 8 Отговор
    за 4 чушки, кога ?

    Коментиран от #28

  • 10 Върбан Салкъмов Дъбов

    3 7 Отговор
    Скъпо вино в бутилка от екологичен стиропор!
    Добре звучи
    Направо може да го гризеш с бутилката 😁

    Коментиран от #16

  • 11 незнайко

    8 3 Отговор
    Щом се разгражда в земята за 3 месеца как ще се ползва за изолация ? Може да се ползва в изделията за еднократна употреба от СТИРОПОР !!!

    Коментиран от #17, #22

  • 12 РЗС

    4 1 Отговор
    значи, ако го направят от житни трици и специалната гъба, ако се опече ще стане хляб с гъби, малко подправки и ще стане чудесно био хлябче, колко пари струва на кило, да не излезе по-евтино от хляба, да почваме да рупаме био стиропора
  • 13 гост

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "asd":

    За да почнеш да "рециклираш" , първо трябва да го произведеш , като почнеш с производството на суровината петрол !!!! С което приключва ВСИЧКО "екологично" в опорката ти !! Без да броим , че в природата НЕ СЕ разгражда със стотици години , а никой не е в състояние да събере всяко стиропорче , като почнеш от чашки и чинийки за ЕДНОКРАТНА употреба и свършиш с опаковки за какво ли не и строителни изолации !! А това няма нужда дори от събиране , да не говорим за рециклиране !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 гост

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "asd":

    И рециклирането , което се опитваш да пробуташ не е "безкрайно " , а максимум 2-3 пъти , след което става само за изгаряне !! Както и повечето пластмаси на петролна основа !
  • 16 гост

    12 0 Отговор

    До коментар #10 от "Върбан Салкъмов Дъбов":

    Ти явно не си купувал скъпо вино , щото иначе щеше да знаеш , че не бутилката , а опаковката и има стиропор , за да я пази от счупване най-малкото ! А и самата бутилка от стъкло е БЕЗКРАЙНО рециклируема , за разлика от всички петролни пластмаси !
  • 17 гост

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "незнайко":

    В "земята " има достъп до влага , кислород и един куп микроорганизми , "експерте" , ако не знаеш как става разлагане на биологичен материал !! Ако това го има в "запечатаната" изолация на сграда , май разграждането на изолацията ще е последния ти проблем !
  • 18 гост

    6 2 Отговор
    И още по-зле за плювачите , в "нищо не произвеждащата" България вече има фирма , ПРОИЗВЕЖДАЩА уникален за Европа , а и света продукт , със пазар за милиарди !! И то екологичен !
    Българската стартираща компания за биоразградимо ламиниращо фолио LAM’ON влиза в производство !
    Българската стартираща компания, която произвежда биоразградимо ламиниращо фолио LAM’ON ООД влиза в производството, пише в бюлетина за декември на Европейската мрежа за подкрепа на бизнеса.

    Компанията беше сред финалистите на конкурса „Иновативно предприятие на годината 2019“ и най-после преминава в производство на ламиниращото си фолио. Компанията планира да изгради собствена фабрика за подходящите за компост ламиниращо фолио LAM’ON и опаковъчно фолио PACK’ON.

    Всяка година, само в Европа, над 4 320 000 тона пластмаса се използва под формата на ламинат за хартия за производство на списания, каталози, флаери, визитки, детски учебници, дори книги. Всички те се ламинират с тънък слой пластмаса, който ги прави по-издръжливи във времето. Комбинацията от хартия, лепило и ламинат, обаче, е почти невъзможна за рециклиране. Българският стартъп е на път да промени това.

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 гост

    2 3 Отговор
    Защо ме триете бе , щото русопитеците не могат да го понесат !!
  • 22 гост

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "незнайко":

    По същата логика много по-елементарната изолация със слама трябва да изчезва за месеци , ама има къщи от слама и то измазани само с естествена глина , които ще те надживеят ! А в земята сламата няма да изкара и по-малко от три месеца !
  • 23 Hoho Boho

    7 0 Отговор
    Поздравления!
    И успех!
  • 24 Гъбар

    6 0 Отговор
    Ако журналистът правилно е публикувал информацията за БИОСТИРИОПОРА, то - УАУ! Поздравления на екипа! А дали имат средства, за да патентоват биотехнологията си, или ще си купуваме биостириопора после от КИТАЙ? :) Имат ли подкрепа от мин. Нинова или новия мин.- На ИНОВАЦИИТЕ? :)
  • 25 T90

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "asd":

    Рециклируем и разградим правиш ли разликата?
  • 26 Т90

    2 0 Отговор
    Звучи страхотно откритието, дано не се окаже финансово-неизгодно за производство.
  • 27 1944

    0 0 Отговор
    браво
  • 28 1944

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "А чушкопек":

    когато ушанките направят тостер