Last news in Fakti

13 Април, 2022 17:17 1 037 0

Как 3D изображенията на смартфоните могат да помогнат на бъдещите потребители

  • смартфони-
  • 3d

За да включат 3D изображения на смартфони, марките трябва да използват lidar

Как 3D изображенията на смартфоните могат да помогнат на бъдещите потребители - 1

3D изображението е техника за създаване на илюзия за дълбочина в изображението, което се извършва чрез процеса на манипулиране на 2D данни в триизмерен формат. Според неотдавнашен доклад, изследователи от американски университет разработват нова система, която може да помогне за внасянето на големи подобрения в камерите на смартфоните. Тези промени ще позволят 3D изображения на смартфоните, тъй като сензорите за изображения ще могат да измерват разстоянието между обектите, използвайки светлина.

За да включат 3D изображения на смартфони, марките трябва да използват lidar, което означава „откриване и обхват на светлината“. Lidar проектира лазерна светлина и изчислява времето, необходимо на светлината да се върне към устройството, след като отскочи от конкретен обект. Тази технология може да се използва за определяне на множество фактори, които включват - скоростта, с която се движи даден обект, разстоянието между обекта и устройството, дали се приближава или по-отдалечава и дали ще се пресече с друг обект. Apple интегрира лидарната технология в iPhone 13 Pro и iPhone 13 Pro Max, за да подобри фокусирането при слаба светлина в нощен режим.

Изследователите използват по-достъпна версия на лидар, която е по-евтина от тази, която Apple използва. Тази бюджетна версия на технологията може да позволи на други производители да включат 3D изображения на по-голям брой телефони. Изследователите се опитват да създадат лидар с мегапикселова разделителна способност, който в момента не е наличен. По-високата разделителна способност ще позволи на лидар да идентифицира цели, които са по-далеч.

Според професионалистите, занимаващи се с изследването - „Съществуващите 3D камери се нуждаят от специализирани пиксели, които са трудни за реализиране в големи формати и имат по-малки фактори на запълване поради сложната електроника, необходима за улавяне на 3D в пикселите. Нашият подход преобразува стандартните и високо модерни 2D сензори в 3D сензори, вместо да ги изграждаме от самото начало."

Така Lidar може да помогне на смартфоните да определят дълбочината на снимка и да създадат 3D модел чрез комбиниране на множество изображения, щракнати от камера, снимаща около обект от различни ъгли.

Способността на смартфоните да заснемат и анализират 3D изображения може да бъде пробив и за спорта. Uplift Labsе компания, която анализира 3D изображения, за да помогне на спортистите с тяхната форма и техника. В доклада Сукемаса Кабаяма, главен изпълнителен директор на Uplift Labs, потвърди, че камерите, които използват, не винаги са 3D камери. Той дори спомена, че „камерите за смартфони имат силата да улавят ценни данни и да произвеждат 3D визуализации с помощта на видео и други приложения“.

Как 3D изображенията на смартфоните могат да помогнат на бъдещите потребители

Кабаяма добави също, че спортистите винаги имат „риск от физическо нараняване“ и за мнозина това е „постоянна битка“. Той спомена, че професионалните спортисти имат достъп до 3D технология, която им помага да сведат до минимум риска от наранявания, свързани с представянето, междувременно тези, които са ежедневни спортисти или се стремят да бъдат професионалисти, не винаги получават помощта на тази скъпа технология.

Тези спортисти също могат да получат достъп до същата информация за намаляване на нараняванията като професионалистите, ако разходите за използване на 3D технология се намалят чрез включване на 3D възможности в смартфоните. Той добави: „При повечето наранявания, дължащи се на пренапрежение, неправилна форма или друга лоша механика на тялото, 3D изображенията могат да направят точно определени области на подобрение – независимо дали това е формата или части от тялото за укрепване – безпроблемна задача,“

3D камерите на смартфоните също могат да подобрят сигурността на потребителите. 3D картографирането, използвано от True Depth Camera на Apple, позволява Face ID-то да бъде по-сигурно от обикновеното разпознаване на лица. Системите за разпознаване на лица ще бъдат по-безопасни, тъй като новите 3D камери, които се въвеждат на пазара, трябва да могат да събират още по-дълбока информация, докато сканират лицето на потребителя.

Събирането на по-задълбочена информация ще намали броя на случаите, когато разпознаването на лица е неуспешно и също така ще ви предпази от нападатели, които се опитват да проникнат в устройството ви, тъй като телефонът ви ще има повече данни за лицето ви.

Ханс Хансен, главен изпълнителен директор на Brand 3D, заяви: „С 3D камери ще можете да заснемате сцени и обекти, които хората от разстояние ще могат да изживеят, сякаш са физически в стаята. Това би било революционно за работа от разстояние, учене и за безопасни разстояния по време на пандемии, както и за диагностициране, лечение и ремонт на функции в секторите на здравеопазването, технологиите и производството."


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА