Last news in Fakti

2 Декември, 2022 17:12 1 499 3

Panasonic пуска роботите Nicobo Companion (ВИДЕО)

  • panasonic-
  • робот

Това ще се случи още в началото на следващата година

Panasonic пуска роботите Nicobo Companion (ВИДЕО) - 1

Още през ранната пролет на следващата година Panasonic възнамерява да започне да продава робот-компаньон, който не може да се движи, но е готов да освежи атмосферата и да разведри самотата. Моделът Nicobo вече беше произведен в лимитирана серия през 2021 г., а сега предстои мащабното му производство.

Електроният домашен любимец е с размери около 20 см и съвсем не прилича на робот в обичайния смисъл на думата, но може да маха с опашка, да движи тялото си или да променя изражението на лицето си в отговор на човешки действия. Той може да издава звуци или да повтаря думи, когато говориш с него, но за разлика от гласовия асистент не може да поддържа дори обикновен разговор.

Устройството се популяризира като опция за необвързани или като "домашен любимец" с ниска поддръжка за възрастни хора. През 2021 г., като част от кампания за групово финансиране, Panasonic продаде 320 Nicobos за по-малко от 7 часа. Доставките започнаха миналата пролет, след което производителят реши да организира по-голямо издание в отговор на благоприятната реакция на потенциалните купувачи.

По време на кампанията за групово финансиране всяко копие струваше еквивалента на $287 (по текущия обменен курс йена/долар). Panasonic все още не е обявила цените за масовата версия, но възнамерява да я направи по-евтина от подобни конкурентни модели като кучето робот Aibo на Sony или робота Robohon на Sharp. Aibo струва малко над $1 500, а Robohon струва $935.

Японската марка Panasonic бе известна със своите телевизори и потребителска електроника, тя през последните години бе силно изтласкана от конкуренти от Китай и Южна Корея. Освен това известният някога Panasonic почти е загубил младите клиенти. Дори в „родната“ Япония само 53% от анкетираните на възраст от 20 до 30 години виждат Panasonic като разпознаваема марка.

Известно е, че Panasonic възнамерява да превърне Nicobo в източник на постоянен доход. Роботът ще се продава с абонамент, който позволява да съхранявате записани разговори в облака.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гаглей

    11 0 Отговор
    Ще говори ли на северомакедонски?

    Коментиран от #2

  • 2 Ми чи как яа

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гаглей":

    Панасоник нали знаеш, че е македонска марка! Роботчето е македонче ще се продава само с македонски говор цял свят трябва да науче македонският велик език.!😂🤣😂😂🤣🤣🤣😄😁😁😁😜😜
    Това е най-великият Македонобот!
  • 3 Твърд интерес

    5 0 Отговор
    Ще има ли мека дупка?