Last news in Fakti

3 Юли, 2022 11:19 6 796 10

Защо 5G чипът на Apple ще се забави

  • 5g-
  • apple

И кога може да го очакваме

Защо 5G чипът на Apple ще се забави - 1

Изглежда, че усилията на Apple да покаже на Qualcomm вратата може да са ударили доста сериозно препятствие. Достоверен нов доклад предполага, че „iPhone 15“ за следващата година все още ще съдържа някаква версия на модемния чип на Qualcomm, след като опитите на Apple да подготви своя собствен, според съобщенията „пропаднаха“.

Докладите за работата на Apple върху нейните собствени чипове за клетъчен модем датират поне от 2018 г. , когато Apple започна да наема още повече таланти в областта на инженерството на чипове, фокусирани върху 4G и 5G технологиите.

Тези доклади придобиха по-голяма популярност в началото на 2019 г., когато Apple премести своя инженерен екип в групата за проектиране на чипове. Това означаваше, че вместо просто да работят върху интегрирането на модемни чипове на трети страни от Qualcomm и Intel, инженерите, работещи върху технологията на клетъчния модем на Apple, ще участват в проектирането на чип от самото начало.

Тъй като Apple е компания, която обича да притежава възможно най-много от ключовите части, участващи в изграждането на нейните устройства, има всички основания да вярваме, че е искала да проектира свои собствени чипове за клетъчен модем от самото начало. Въпреки това, Apple също се забърка в сериозен правен спор с Qualcomm приблизително по същото време, което несъмнено стимулира тези усилия.

За съжаление, Apple не беше достатъчно напред по отношение на собствените си 5G модемни чипове, за да се раздели с Qualcomm, така че нямаше друг избор, освен да отстъпи и да плати на производителя на чипове няколко милиарда , за да гарантира, че може да създаде 5G iPhone.

Въпреки съобщенията по-рано тази година, че усилията на Apple все още са на път , анализаторът с добри връзки Минг-Чи Куо прогнозира, че „iPhone 15“ за следващата година няма да получи митичния нов модемен чип на Apple 5G. Вместо това Qualcomm ще остане основен доставчик на 100 процента от 5G чиповете за всички модели iPhone 2023.

Защо 5G чипът на Apple ще се забави

Не беше на път да прекрати изцяло доставките на Qualcomm, но повечето анализатори смятаха, че делът му от 5G модеми в iPhone през следващата година ще спадне до около 20 процента, като останалите ще бъдат запълнени от собствените модемни чипове на Apple от първа страна.

Споразумението от 2019 г. между Apple и Qualcomm включваше шестгодишна договорка за лицензиране на патенти и „многогодишно споразумение за доставка на чипсети“. Първата част означава, че Apple ще плаща авторски права на Qualcomm за своите патенти поне до 2025 г. Втората част обаче е по-неясно и със сигурност не гарантира, че Qualcomm ще бъде изключителен доставчик дори за една година, а още по-малко за шест.

Така че няма съмнение, че Apple е имала планове да изхвърли Qualcomm възможно най-скоро. Сделката от 2019 г. вероятно беше горчиво хапче за Тим Кук, което трябваше да преглътне на първо място, тъй като битката между двете компании стана доста лична.

Както отбелязва Куо, това е добра новина за Qualcomm и нейните инвеститори, разбира се, тъй като стотиците милиони iPhone, които Apple произвежда всяка година, все още ще използват чипове на Qualcomm.

Това обаче също не означава, че собствените амбиции на Apple за 5G модем са. Apple е мощен производител, когато става въпрос за системите на чип от серия A и M, но модемните чипове изискват съвсем различен набор от умения, за да се усъвършенстват .

Apple трябва да отдели време, за да направи това както трябва, и трябва да работи за това. Qualcomm има поне три години напредък и тъй като това е графикът за пускане на най-новите чипове на Qualcomm означава, че най-новите iPhone на Apple вече изостават с около шест месеца.

Защо 5G чипът на Apple ще се забави

Qualcomm обикновено обявява най-новите си модемни чипове по време на Световния мобилен конгрес (MWC) всяка година през март. Въпреки това, тези чипове не стават достъпни за производителите на смартфони до по-късно през годината - приблизително по времето, когато Apple обявява най-новите си iPhone.

Това означава, че Apple винаги е блокирал използването на миналогодишните чипове Qualcomm. iPhone 13 се захранва от Snapdragon X60, който беше обявен в началото на 2020 г., докато гамата Galaxy S22 на Samsung вече включва най-новия Qualcomm Snapdragon X65, тъй като пуска новата си гама през февруари всяка година. Това е същият чип, който вероятно ще се използва в тазгодишната гама iPhone 14.

Междувременно Qualcomm обяви Snapdragon X70 през март. Както обикновено, това няма да бъде готово навреме за тазгодишния iPhone, но с новините, че чиповете за 5G модем на Apple няма да бъдат готови, сигурно е, че това ще бъде чипът, който ще се появи в „iPhone“ следващата година 15."

Това не е непременно лошо нещо за потребителите на iPhone. Qualcomm произвежда много мощни и богати на функции 5G модемни чипове. Все още не се знае дали Apple ще може да се справи по-добре.

Тъй като компанията е заключена в сделка с Qualcomm поне до 2025 г., единствените пари, които Apple спестява, използвайки собствените си чипове, са разходите за закупуване на чиповете на Qualcomm. Това обаче се компенсира от парите за научноизследователска и развойна дейност, които Apple налива в усилията си за проектиране на 5G модем.

Когато Apple най-накрая усъвършенства своя 5G модемен чип, няма съмнение, че това ще бъде от полза за потребителите на iPhone. Това вероятно ще бъдат подобрения като допълнителен живот на батерията и клетъчна производителност. Остава обаче да видим колко значителни ще бъдат тези печалби спрямо най-новите водещи модемни чипове на Qualcomm.

Защо 5G чипът на Apple ще се забави


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Таско

    6 19 Отговор
    Абе, тъ-пако Ханс, чиповете на Апъл М1 и М1 са на светлинни години пред конкуренцията. Бъди сигурен, че и модемът им ще бъде високо над всички останали.

    Коментиран от #5

  • 5 Да знаеш

    15 7 Отговор

    До коментар #4 от "Таско":

    Ще бъдат на нивото на АйСифон 4.

    Коментиран от #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 като дойде време

    11 4 Отговор
    за 6g :) и епъл ще пуснат свой 5g чип. Не че ме интересуват защото епъл умре откакто станаха последователи. Иновации - нулеви
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Иван

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Да знаеш":

    По-скоро на нивото на една 3080-3090-ка.
  • 10 патенти матенти

    6 0 Отговор
    Бе тез от епал искат да наложат патент за геометрична форма наглярите а какво са някакви патенти за някаква тъпа технология :)