Last news in Fakti

13 Август, 2022 10:53 5 510 10

Китайски дрон, способен да лети, гмурка се и плува под вода

  • дрон-
  • самолет-
  • подводница

Когато бъде открит от радар, хибридният дрон може бързо да се гмурне под водата, а когато бъде открит от сонар, може да се издигне във въздуха

Китайски дрон, способен да лети, гмурка се и плува под вода - 1

Група китайски учени от Университета по аеронавтика в Нанкин публикуваха статия в Unmanned Systems Technology за разработването на безпилотен дрон, който може да се движи последователно под вода и във въздуха. Такова устройство може да се използва в широк спектър от граждански и военни операции от спасяване в морето и проверка на подводни обекти до противодействие на подводници.

Идеята да се комбинират функциите на подводница и самолет в едно оборудване не е нова. Един от първите повече или по-малко обосновани проекти на подводен самолет е предложен още през 1934 г. от Борис Ушаков, студент в Ленинградския висш морски инженерен институт. Комисия обаче определя проекта за неперспективен поради неподвижността на хибридния кораб на повърхността и под водата. Но друг проект - този на американският Доналд Рийд - достигна етап на прототип през 1964 г., въпреки че до серийно производство не се стига.

Съвременните материали, батерии и електроника правят възможно решаването на много технологични трудности, срещани преди това от разработчиците на такива устройства. Може да се предположи, че такива проекти се изпълняват в много страни, косвено потвърждение за което беше демонстрацията в Китай. Там учените успешно тестваха прототип на хибриден дрон с размах на крилата от около два метра, надявайки се в крайна сметка да създадат много по-голям безпилотен подводен самолет.

Учените признават момента на преход от подводно състояние към повърхността с последващо излитане като основна трудност. Дори леко смущение на водата може да попречи на този процес. Британците например решават този проблем с помощта на ацетиленови ускорители, но китайците тръгват по друг път. Аеродинамиката на хибридния плавателен съд е фокусирана върху плъзгане по повърхността на водата, преди да се създаде повдигане. Крилата от типа на самолет се сгъват преди гмуркане и се разширяват след издигане на повърхността. Дронът се задвижва във въздуха от четири витла тип квадрокоптер, чиято предна двойка може да променя ъгъла на наклон за маневри и за хоризонтално движение.

Скоростта на прототипа на хибридния дрон във въздуха достига 120 км/ч. Твърди се, че за да преодолее на 100% системите за противовъздушна отбрана на вражеските самолетоносачи, хибридният дрон трябва да се движи със скорост от 150 км/ч. Когато бъде открит от радар, хибридният дрон може бързо да се гмурне под водата, а когато бъде открит от сонар, може да се издигне във въздуха, оставайки имунизиран срещу атака във всякаква среда.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 м777

    3 18 Отговор
    С такъв дрон удариха Масква.

    Коментиран от #7

  • 2 Жссттт

    15 1 Отговор
    Пере ,чисти ,готви и простира😁😁😁
  • 3 Героите на Москва

    20 3 Отговор
    ФАЩ ще гризнат бамбука
  • 4 Рони

    9 8 Отговор
    Имах такъв дрон миналата година бяхме на море с него, Издигнах го на плажа, след това го засилих в морето на десетата минута извади една Заргана, изпържи я със гарнитура и ния поднесе направо по чадъра, след това изяде хавлията изпя една песен на Дзукеро но, на мандарин и се подпали от всички страни едновременно.
  • 5 СЗО

    12 1 Отговор
    А когато го хванат и радар, и сонар, излита в космоса.
  • 6 оня с коня

    3 2 Отговор
    Не пише обаче това Китайско дронче за да прави всичките тия неща колко Ориз изяжда
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тарикат

    7 2 Отговор
    А в България направиха най-големия тиквеник, но не го показват, за да не засенчи всички останали

    Коментиран от #10

  • 9 РАДЕВ

    3 0 Отговор
    А ТОЧНО ТАКЪВ МИ ТРЯБВА НА МЕН , МУЛТИ ФУНКЦИОНАЛЕН ,ТРЯБВА МИ ЗА ЕДИН ПРИЯТЕЛ ДА ГО СЛЕДЯ ПОСТОЯННО!😂😃🤣😀😄😁!!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬❤️❤️❤️!!!.
  • 10 РАДЕВ

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Тарикат":

    СИГУРНО ТИКВИТЕ СА НАСАДЕНИ В БАНКЯ !!!🎃🎃🎃🎃🎃!!!.