Last news in Fakti

17 Октомври, 2022 14:01 1 457 5

Във виртуалната реалност се появиха... миризми

  • виртуална реалност-
  • миризма-
  • мирис

Самото устройство, предлагащо технологията, е компактно с четири малки контейнера за ароматни течности

Във виртуалната реалност се появиха... миризми - 1

Съвременната виртуална реалност има два проблема - липсата на реалистични тактилни взаимодействия и миризма. Последното вече е коригирано от специалисти от Стокхолмския университет и Университета в Малмьо в Швеция.

Те създадоха нова технология, която може да добави възможност за миризма във виртуална реалност. За да демонстрират развитието на технологията си, те представиха специална VR игра. В нея играчът е поканен да се пробва като дегустатор на вино.

Във виртуалната реалност се появиха... миризми

Самото устройство, предлагащо технологията, е компактно с четири малки контейнера за ароматни течности. Всеки от тях е оборудван с клапани, които се отварят под различни ъгли - това е необходимо за смесване на аромати в различни пропорции.

Според учените дизайнът на тяхната джаджа включва и компактен вентилатор за подаване на готовия аромат в тръбата в горната част на устройството. Потребителят е този, който го усеща, поднасяйки го към ноа си.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зеленски

    8 5 Отговор
    Във виртуалната реалност вече съм пред Москва.Слава на Украйна!
  • 2 Ужас

    12 0 Отговор
    каква ли смрад ще се понесе от Парламентарната зала ?!
  • 3 КОЗЕЛ

    10 0 Отговор
    ТОЗИ САИТ МНОГО СМЪРДИ НА КОЗЯЦИ
  • 4 Силиконов Сваляч Женкар

    1 1 Отговор
    Слава на Бялата Цветна Загадъчност .......
  • 5 Аууу

    2 0 Отговор
    Праднята ще бъде звук +миризма