Last news in Fakti

19 Октомври, 2022 12:23 1 545 1

Експеримент: Огромни очи на безпилотни коли (ВИДЕО)

  • автономни коли-
  • експеримент

Учени решиха да проведат изследване с инсталирането на огромни очи на безпилотни превозни средства

Експеримент: Огромни очи на безпилотни коли (ВИДЕО) - 1

Ентусиастите се надяват в близко бъдеще безпилотните автомобили да тръгнат масово по пътищата. А това означава, че броят на взаимодействията между пешеходци и автомобили, които не се контролират от човек, ще се увеличи значително. Изследователите мислят как да направят тези взаимодействия по-безопасни. Те измислиха нов необичаен метод.

Японски изследователи предложиха да се монтират гигантски изпъкнали очи на автомобилите без водач. Те вече са експериментират с автономни колички за голф, за да видят дали иновацията може да намали броя на пътнотранспортните произшествия.

Изследователите откриват, че хората са склонни без страх да пресекат пътя, когато количка за голф с големи очи се приближава към тях. Участниците казват, че се чувстват по-безопасно и по-уверени, пресичайки пътя, когато изпъкналите очи ги „гледат“.

„Резултатите показват още, че очите могат да намалят вероятността от пътнотранспортни произшествия, а посоката на погледа може да увеличи субективното усещане за безопасност и опасност при пешеходците“, отбелязват изследователите.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СЗО

    4 0 Отговор
    Тези ще детронират Фиат Мултипла!