Last news in Fakti

4 Май, 2023 12:45 2 809 3

Ето какво виждат мишките (ВИДЕО)

  • мишки-
  • зрение-
  • експеримент

Учени декодираха мозъчни сигнали на мишка и успяха да видят света през нейните очи

Ето какво виждат мишките (ВИДЕО) - 1

Учени от EPFL са разработили нов алгоритъм за машинно обучение, който може да декодира мозъчните сигнали на мишка и да създава изображения на това, което виждат. Въпреки че това може да изглежда като нещо от научната фантастика, всъщност е голям пробив в областта на изследването на мозъка.

Екипът използва черно-бял филмов клип от 60-те години на миналия век, за да обучи алгоритъма и алгоритъмът успя да идентифицира правилно конкретните кадри, които мишката вижда. Въпреки че това е много интересно развитие, важно е да се отбележи, че изследването е все още в ранен етап.

Алгоритъмът е разработен с помощта на два подхода: електродни сонди, вмъкнати в областта на зрителната кора на мозъка, и оптични сонди за мишки, които са генетично модифицирани, така че невроните в мозъците им да светят в зелено, когато информацията се предава.

Данните, получени от тези сонди, са използвани за обучение на алгоритъм, който след това успя да изведе съвпадащи кадри от филмовия клип, които всъщност са почти перфектно съвпадение.

Изследванията не се ограничават до дешифриране на това, което мозъкът вижда. Алгоритъмът също е използван за прогнозиране на движенията на ръцете при примати и за реконструиране на позицията на плъхове, когато тичат свободно.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дарк фючър

    4 1 Отговор
    Скоро, ще ползват плъхове за разузнавачи, разбира се не в полза на човечеството!

    Коментиран от #3

  • 2 Бъзиктар

    3 2 Отговор
    Интересно ще е да декодират мозъците на Урсула,Зеленски,Баце и тути кванти (Жан Мишел е ясен)навярно ще останем изумени.Бас държа,че компютъра ще заплаче и ще избяга в друго измерение.
  • 3 Хмм

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "дарк фючър":

    глупости, хората ще са подвижно аудио-видео наблюдение