Last news in Fakti

10 Декември, 2022 11:31 5 101 22

ЕС обяви точната дата за влизането на новия стандарт за смартфони

  • европа-
  • европейски съюз-
  • usb type-c-
  • стандарт-
  • смартфон

USB Type-C ще е задължителен от края на 2024 година

ЕС обяви точната дата за влизането на новия стандарт за смартфони - 1

По-рано тази година стана ясно, че Европейския съюз ще задължи производителите на смартфони да използват един и същ порт за зареждане и пренос на данни. Както вече вероятно знаете, това е USB Type-C, който към момента се използва от повечето производители използващи Android. Голяма промяна ще има за Apple, които ще бъдат задължени да заменят Lightning порта със споменатия вече USB Type-C.

Европейските власти официално приеха промените и обявиха точната дата, когато това ще се случи. Според новата директива 2022/2380, всички смартфони, таблети, камери, слушалки и други подобни ще трябва да използват USB Type-C портове от 28 декември 2024 година.

Подобни промени ще влязат и за лаптопите, но това ще се случи от 28 април 2026 година. Припомняме, че освен Европа, подобни мерки бяха предложени още и в Индия и САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДаБещеГи

    12 2 Отговор
    Да бе, ще ги чака някой, те докато одобрят mini usb и micro usb - те ги пенсионираха като стандарат. Тези бюрократи не разбраха ли, че няма как да одобряваш нещо, което ти не измисляш и нямаш контрол какво трябва да се измисля в бъдеще ? Заплати за чиновници, дето 2 години не могат 20 страници документ за usb да напишат ... не няма що и ние искаме да сме част от този "съюз" от безделници.
  • 2 4Години

    7 6 Отговор
    да... точно през 2026 ще кажете какви ще са куплунзите на лаптопите, ама вие да не сте врачки че да знаете как ще се развие индустрията до тогава ? :Д Вземайте си хубавите заплатки, ама не пишете и говорете глупости поне, аман от такива като вас.

    Коментиран от #3

  • 3 Ти прочете ли въобще статията

    8 5 Отговор

    До коментар #2 от "4Години":

    Портът за лаптопите е избран още сега и е същия като на смартфоните и другите електронни джаджи. Просто ще е задължително всички лаптопи да се зареждат така след 2026 година.

    Засега няма измислен по-добър порт от този и скоро освен за зареждане ще стане задължителен и за пренос на данни и дори видео сигнал, защото още сега го може и няма смисъл да се ползват 1000 вида кабели и куплунги.

    Скоро ще замени и hdmi кабелите, както и захранващите кабели на редица електронни устройства, като например мониторите.

    Към старият ми монитор отиват три различни кабела


    -захранващ кабел 230 волта
    -vga кабел за видеосигнала
    -3,5мм жак с аудио кабел за аудио сигнала

    И трите могат да бъдат заменени с един единствен кабел тайп си по който да минава всичко - както захранването така и видео и аудио сигнала. Същия с който да си зареждаш телефона и лаптопа като го включиш към едно и също зарядно, което да ползваш за абсолютно всичко без да мъкнеш отделно зарядно за всяко устройство със съответното напрежение и конектор.

    Коментиран от #4

  • 4 Иван

    7 6 Отговор

    До коментар #3 от "Ти прочете ли въобще статията":

    “Скоро ще замени и hdmi кабелите”

    Един добър HDMI кабел - около 15 лв.
    Един Type-C USB кабел с видеосигнал и адекватна дължина - над 70 лв.

    Type-C също така използва DP, което сравнено с HDMI има доста недостатъци. Да не навлизам в другите подробностите.

    Коментиран от #6, #12

  • 5 Зевзека

    3 7 Отговор
    Аха, демек от 24та година всички дето не са си го купили ще им се създават проблеми, така ли? Абе къде отиде правото да бъдем различни? Аз пък може и да не искам да съм като чавдарче и пионерче всички в кюпа и рапорт даден! А сега де?

    Коментиран от #7, #20

  • 6 Хайде стига с тези цени

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Не разбра ли че на света съществуват и други магазини освен apple store и те не са мерило за всичко?

    Показах ти свестни китайски кабели, които вероятно се правят в същата фабрика като тези на apple, но струват 10-20 лв. Ако искаш да прехвърляш 8к сигнал струват малко повече. Но това са специфични кабели само за отделни устройства, които няма да оставиш да висят на зарядното за да си зареждаш телефона с тях. Много ясно че този кабел ще стои само на монитора/телевизора, но при нужда винаги ще можеш да го ползваш да си заредиш телефона по спешност.

    Това, че ползваш у вас контакти шуко, нали не мислиш, че трябва да означава, че кабела за захранване на петватовата ти нощна лампа трябва да е същият, като кабела за 3 kw конвектор с който си топлиш спалнята, въпреки че са включени в един и същ двоен контакт?

    Коментиран от #10

  • 7 Никой не ти пречи

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Зевзека":

    Да си инсталираш английски контакти у вас и да си сложиш трансформатор за 110 волта.
  • 8 Реалист

    0 8 Отговор
    А да ви е хрумваро, че това ще убие икономиката? Не се шегувам. Производството на различни кабели и кабелченца е дял от икономиката, която поддържа множество работни места на ниско квалифициран труд, който остава на улицата. По-точно казано на нашата социална система, демек на гърба на работещия. Това е вредно за икономиката. Ще го усетите. И хич няма да ни е от помощ тоя един кабел. Илюзия е, която цели друго. Но ще го разберем по трудния начин.

    Коментиран от #9

  • 9 А да ти е хрумвало

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Реалист":

    Че това ще спести доста разходи на населението и няма да се налага да работи, за да си купи различни кабели за всяко устройство?

    Време е да осъзнаеш, че пирамидалната структура на съвременната икономика е на път да рухне и не може да се поддържа непрекъснат растеж на икономиката на база на продажби на ресурси. Това че българия ще направи 20 милиарда оборот на година от продажба на горива и ще прибере 4 милиарда ДДС, може да ти изглежда добре за икономиката, но не осъзнаваш че в процеса 10 милиарда ще са изтекли извън България.

    Същото е и с купуване на кабелите от Китай за чиито работни места си се загрижил. Но не се притеснявай. Дали ще ти произведат кабела с един или друг накрайник е все едно и също. Просто цените им ще паднат, когато кабелите са еднакви и не трябва да инвестират в различни машини.
  • 10 Иван

    1 5 Отговор

    До коментар #6 от "Хайде стига с тези цени":

    От Apple Store са доста над 100 лв. дори. А и такъв в България няма. Говоря за кабел на Belkin в случая, което беше най-евтиния и адекватен вариант. С китайски кабели за 20 лв. рискувай ти.

    Коментиран от #11

  • 11 Рискувам

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Иван":

    И в 90% оправдават очакванията ми. Просто вече спрях да купувам кабели под 2 лв. Почти всеки кабел от 3 лв нагоре поддържа бързо зареждане, а единственото нещо което трябва да проверя предварително е дали поддържат 19 волта зареждане за лаптопа, защото това дори и от цената не зависи и някои скъпи кабели не го поддържат.

    И колкото и да е странно, продължавам да купувам микро usb кабели, защото те се прецакват, а usb си кабелите са почти не убиваеми, дори тези от 3 лв, въпреки че последните ги ползвам за зареждане, а микро usb си са за захранване на относително стационарни устройства.

    Коментиран от #14

  • 12 Моля ти се

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Недей навлиза в пидробности, че само ще се изложиш. Видяхме ти акъла вече сто пъти. Аз съм за единния стандарт при зареждането

    Коментиран от #13

  • 13 Иван

    0 5 Отговор

    До коментар #12 от "Моля ти се":

    Добре. Прочети малко технически спецификации, сам ще навлезеш в подробности.

    Коментиран от #18

  • 14 Иван

    1 5 Отговор

    До коментар #11 от "Рискувам":

    Говоря за видео сигнал, не за зареждане. Рискувай следващия път с кабел, който предлага "всичко" и е 20 лв. Ще чакам резултати.

    Коментиран от #15

  • 15 Не мога

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Иван":

    Все още нямам 8к телевизор или дисплей и нямам и източник с който да ги захраня за да пробвам такъв кабел.

    Нямам дори телевизор, който да има usb вход за видео на каквато и да е резолюция. Иначе досега щях да съм си купил такъв кабел и да ти споделя преки впечатления.

    Коментиран от #16

  • 16 Иван

    1 5 Отговор

    До коментар #15 от "Не мога":

    Аз имам. И както преди споменах - еми не стана с евтиното Type-C. А беше някакъв намален кабел в Ардес за около 30 лв.

    Коментиран от #17

  • 17 Какво рискуваш?

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "Иван":

    20 лв ги оставяш в първото кафене още като седнеш.

    Поръчай си един кабел и в най-лошия случай ще го ползваш само за зареждане и пак ще ти е по-евтино от оригиналния на apple. На практика нищо не губиш.
  • 18 Ама ти си...

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Иван":

    Аз не говоря на изуст, ти явно от скоро четеш :) ама то само с четене не става! Не се усещаш даже :)

    Коментиран от #22

  • 19 Жмуц

    6 0 Отговор
    Новия стандарт е при смартфоните за зареждане и пренос на данни! Аз си зареждам всички телефони с един кабел а вие продължавайте да си оправдавате изгубените каузи.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Джон

    1 3 Отговор

    До коментар #20 от "Санитар":

    Комунетата сте много чувствителни
  • 22 Иван

    1 4 Отговор

    До коментар #18 от "Ама ти си...":

    Има намесена и доза личен опит. В огромна липса е при “разбирачите”. Да не се припознаеш само.