Last news in Fakti

9 Февруари, 2023 10:24 6 323 4

Грешка за 80 милиарда долара: Изкуственият интелект на Google с фалстарт при представянето си

  • google-
  • chatgpt-
  • изкуствен интелект

Проблем при първата реклама на Bard

Грешка за 80 милиарда долара: Изкуственият интелект на Google с фалстарт при представянето си - 1
Снимки: Shutterstock

Битките между компаниите за създаване на изкуствен интелект се ожесточават все повече и познати и не толкова познати компании се включват в надпреварата, за да представят успешния си продукт на пазара. Това, обаче води до някои грешки, които както вече видяхме, може да струват много скъпо. Пример за това е Google и техния чатбот с изкуствен интелект, чиято грешка вече струва 80 милиарда долара на компанията.

През ноември миналата година в интернет се появи ChatGPT, който използва изкуствен интелект, за да създава човекоподобни текстове. Бързото популяризиране на платформата, множеството потребители и определеното ѝ за най-бързо развиващото се приложение в историята накараха по-големите играчи да забързат процеса и да оставят на заден план стратегията за бавно и внимателно развитие, която доминира в индустрията през последните години.

Компании като Microsoft, Baidu и Google започнаха стремглава разработка на своите проекти. Именно последните са най-напред в своята разработка, която видя бял свят този понеделник. По време на специално събитие, Google представи своя чатбот Bard и даде достъп на разработчици да се докоснат до него. Системата използва LaMDA, разработен от Google модел за изучаване, подобен на технологията, която стои зад ChatGPT. Изпълнителният директор на Alphabet Сундар Пичай, компанията, която стои зад Google, обяви, че технологии като LaMDA ще бъдат интегрирани в търсачката на Google.

Bard ще бъде представен пред широката публика след няколко седмици, но до тогава разработчиците трябва да свършат малко повече работа и да изгладят грешките, които чатботът допуска. В блога на Пичай се появи видео в което Bard показва своите възможности като отговаря на всякакви въпроси, включително за ежедневни задачи от измисляне на рецепти за готвене до по-технически насочени, като това как да обясним на 9-годишно дете, какво е открил телескопът „Джеймс Уеб“.

Именно тук Bard разочарова публиката с неподходящи отговори, включително и по темата за „Джеймс Уеб“. Чатботът отговори, че телескопът е направил „първите снимки на планета извън нашата слънчева система“. Това обаче не е вярно, тъй като това е направено през 2004 година и потвърдено през 2005 година от NASA, над 15 години по-рано от изстрелването на „Джеймс Уеб“.

Първите, които съобщиха за грешката на Bard бяха Reuters и това повлия сериозно на акциите на Google, които в сряда се сринаха до около 99 долара на акция в сравнение със 108 долара във вторник вечерта. По този начин стойността на Google в сряда достигна 1.27 трилиона долара в сравнение с 1.35 трилиона долара през изминалата седмица.

От Google заявиха, че компанията следи обратната връзка от тестовете, за да подсигури, че отговорите поставят висока летва за качество и истинност на информацията преди представянето пред широката публика. Именно за това те започват и своята програма с доверени тестове, която има за цел да изчисти подобни грешки.

Разбира се, Bard не е единствения чатбот, който допуска грешки и това е видно и при ChatGPT, който от своя страна няколко пъти бе хванат в поддаване на расови и полови пристрастия, както и объркваща информация в някои специфични теми.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джон

    12 24 Отговор
    Гугъл винаги са се проваляли, когато са създавали собствен продукт, вместо да купат готов такъв. Справка: всички провали на Гугъл. Майкрософт преди години си взеха поука и от последните на опашката в развитието на интернет станаха лидери, чрез купуване на много успешни продукти. В момент те са водещи в моята сфера, програмирането. Те притежават най-използвания редактор от програмистите в VSCode, те притежават GitHub и StackOverlow - това са трите основни компонента при 90% от програмистите. Сега притежават и ChatGPT.

    Надявам се Гугъл постепенно да залезе, то е ясно, че това се случва вече. Майкросфот са почти два пъти по-скъпа кокмпания от Гугъл. Естествено, не могат да се сравняват с Апъл, които са в собствена лига. За тях притеснения нямам. Бъдещето го виждам поделено между Апъл и Майкрософт, а Гугъл ще продава услуги и на двете. Гугъл завинаги си остава фирма рекламки. Чудя се как още не са почнали да подаряват телефоните с Андроид, който е платформа за рекламки.

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Много хейтъри бе

    15 10 Отговор
    Човек като е малко по информиран от вас и си каже мнението на вместо да научите нещо вие хейтвате. Българска работа е това
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Знайко

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Джон":

    Брат, явно си компетентен по темата и може би това обяснява минусите. Като че ли си засегнал най-малко 3 групи минусопоставчици- фенове на андроид, фенове на куцата търсачка дето истината е след 780 тия ред и фенове на андроид-телефони, чиито батерии изкарват до обед! Завиждат, че си компетентен или им е лошо че са некомпетентни? Животни ве! Само да добавя...3 години ползвах андроид за служебни цели , който никога не беше виждал акаунт. Просто не ползвам стора и не ми трябва акаунт и аре без връзка между браузинга и и-мейла ми!