Last news in Fakti

31 Юли, 2023 09:49 1 577 6

Зареждане на джаджи от разстояние. Вече е възможно

  • безжично зареждане-
  • предаване на енергия от разстояние

Финландски учени измислиха нова технология за безжичното зареждане

Зареждане на джаджи от разстояние. Вече е възможно - 1

Изследователи от университета Аалто са разработили начин за увеличаване на обхвата на безжичното предаване на енергия с минимална загуба на ефективност. В експеримента с предаване на енергия на разстояние от 18 см ефективността на инсталацията надхвърли 80%, с което не могат да се похвалят и най-добрите търговски образци. Според изобретателите тяхната технология е подходяща за подобряване на всякакви системи за безжично предаване на енергия.

Учените търсят начини за намаляване на загубите в системите за дистанционно предаване на енергия. Колкото по-малка е загубата, толкова повече потоци преминават от предавателя към приемника и толкова по-висока е ефективността на системата. За целта те използват работните токове в две бобини, както и техните амплитуди и фази. В процеса на експеримента се ражда и теорията за динамичния трансфер на енергия, която дава осезаем резултат.

Оказа се, че в намотките най-минимални загуби възникват, когато токовете в приемната и предавателната намотки са еднакви по амплитуда и противоположни по фаза. Учените съобщават за откритието в подробна статия, публикувана в списание Physical Review.

Според информацията, технологията може да работи с всякакви други системи за дистанционно предаване на енергия, а не само за контурни системи, както в експеримента. Това позволява да се оцени ефективността и да се подобри всяка система за безжично зареждане. Учените са сигурни, че това ще направи използването на технологията възможно най-удобно.

Вече не е нужно да мислите и помните как точно да поставите устройството на мястото за зареждане, така че че зареждането да протича по възможно най-добрия начин. В идеалния случай устройството не трябва да се поставя никъде. Например, що се отнася до смартфоните, ще бъде достатъчно просто да влезете в стаята с предавателя и зареждането ще започне автоматично.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това е много добра новина

    5 3 Отговор
    Освен това, учени от магаданския политехнически институт са измислили запалка, която може да работи 78 години с едно зареждане. Единственото и неудобство е, че трябва да си носиш раницата с резервоара и на гърба си.

    Коментиран от #4

  • 2 Дедо Ламби

    2 2 Отговор
    Някой е набарал разработките на Тесла, или скоро им падат засекретените части.
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 1 Отговор
    Енергото с кабелите НЕ гледа с добро око на такива учени още от времето на Тесла ❗
    Никола Тесла,
    а не на МЪСКмАРкАТА❗
  • 4 Ханко Брат

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Това е много добра новина":

    То да беше само запалката. Ти виждал ли си руския робот с естествен интелект?

  • 5 Никола Тесла

    2 0 Отговор
    Защо сте писали "вече е възможно"?! Правилно е да се каже "отдавна е възможно". но никой не използва технологията.
  • 6 Илчо Мустакат

    2 0 Отговор
    Баба ми слушаше радио на подобен принцип с усилване на получената безжично и дистанционно енергия в радиоантената. :)