Last news in Fakti

21 Ноември, 2023 14:15 1 548 3

Устройство, което превръща мръсната вода в полезни ресурси

  • питейна вода-
  • преобразувател-
  • иновация-
  • джаджи

Иновацията се захранва от слънчеви батерии

Устройство, което превръща мръсната вода в полезни ресурси  - 1

Изследователи от университета в Кеймбридж създадоха устройство, захранвано от слънчева енергия, което може да произвежда водородно гориво и чиста питейна вода едновременно от замърсена или обикновена морска вода.

Учените поставят фотокатализатор, който абсорбира UV светлина върху наноструктурирана въглеродна мрежа, която от своя страна абсорбира инфрачервена светлина. По този начин те искат да постигнат процеса на генериране на водна пара, която се използва от фотокатализатор за създаване на водород.

Порестата въглеродна мрежа, обработена да отблъсква водата, помага на фотокатализатора да плава и го държи далеч от водата отдолу, така че замърсителите да не пречат на работата му.

Устройство, което превръща мръсната вода в полезни ресурси

Освен това тази конфигурация позволява на устройството да използва повече енергия от слънцето. Учените също успяват да имитират транспирация в технологията - процесът на движение на водата през растението и нейното изпарение от надземните части, като листа, стъбла и цветя.

Устройството се тества, използвайки истински открити водоизточници, включително вода от река Кам в центъра на Кеймбридж, която е с мътни води и промишлени отпадъци от хартиената индустрия.

В изкуствена морска вода устройството запазва 80% от първоначалната си производителност дори след 154 часа. Изследователите казват, че тъй като фотокатализаторът е изолиран от замърсителите във водоизточника и остава относително сух, устройството може да поддържа своята оперативна стабилност за много дълго време.

Разработката може да реши глобалните проблеми с питейната вода и горивата в страните от третия свят. подробното изследване е публикувано в списанието Nature Water.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А в Русия

    2 9 Отговор
    все още правят единствено оръжия за масово онищожение
  • 2 Гошо

    0 3 Отговор
    Това ще превръща пикоча на Драгалевски пикли в витаминозен елексир! Ха Наздраве
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.