Last news in Fakti

4 Април, 2024 16:57 2 229 6

Подобен на пиле робот издържа и на човешко насилие (ВИДЕО)

  • робот-
  • изкуствен интелект

Специалистите тестват способността на системата да се ориентира в непозната среда с неравен терен

Подобен на пиле робот издържа и на човешко насилие (ВИДЕО) - 1

Китайският стартъп LimX Dynamics доказа способността на роботите бързо да реагират на всякакви извънредни ситуации и уверено да се движат по труден терен. Дизайнът се основава на самообучаващ се модел и способността му да реагира на външни опасности, включително движещи се обекти или неравен терен.

LimX Dynamics използва отделен модел за обучение на алгоритми за изкуствен интелект. В нов тест компанията качи робота P1 на планината Тангланг в Шанхай. Специалистите тестват способността на системата да се ориентира в непозната среда с неравен терен.

Тестването изисква P1 постоянно да е наясно с обектите около себе си и след това да подава информация към система за обучение за подсилване. Роботът уверено се изкачва по тревисти хълмове, като възстановява походката си след препъване. P1 дори успява да остане стабилен след многократни удари по крайниците му с пръчка.

Обучението с подсилване използва награди или наказания, за да позволи на ИИ да взема автономни решения. Такива алгоритми се различават от класическите системи с изкуствен интелект по това, че се основават на автономно обучение.

Стартъпът сега има за цел да приложи подобна технология към своя хуманоиден робот CL-1, който може да обработва данни от стълби и други обекти, преди успешно да ги премине. Повече за иновацията, вижте във видеото.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    20 2 Отговор
    Явно със такива неща ще се стреляме съвсем скоро.
  • 2 дарк фючър

    21 2 Отговор
    Прилича на канонерка от Междузвездни войни! Още едно доказателство, колко са пророчески някои "фантастични" филми!

    Коментиран от #4

  • 3 Ще гласувам за пиле робот.

    12 1 Отговор
    Дайте няколко пилета роботи да съставим правителство у нас и да се оправим веднъж завинаги. Иначе няма да стане.
  • 4 Или пък просто

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "дарк фючър":

    ги реализират по идея от филма , такива които са го гледали в детството си.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.