Last news in Fakti

3 Март, 2024 11:15 6 201 6

На ход са нов вид гуми за коли (ВИДЕО)

  • goodyear-
  • zf-
  • гуми-
  • изкуствен интелект

Goodyear и ZF подготвят своеобразна революция

На ход са нов вид гуми за коли (ВИДЕО) - 1

Днес чуваме много за интелекта, най-вече за изкуствения интелект, който може да имитира човешкия мозък и който се определя от мнозина, като екзистенциална заплаха за човечеството. На по-малко страшно ниво, терминът AI се използва и за описание на електронни системи, предназначени да събират и използват информация, просто за да направят автомобилите по-добри.

Гигантът в производството на гуми Goodyear и иновативната инженерна компания ZF обявиха сътрудничество, включващо две разработки: интелигентната система Sightline на Goodyear и Cubix на ZF, един вид софтуерно базиран контролер за управление на шасито.

Технологията Sightline е в състояние да открие предстоящи събития, като аквапланинг или блокиране на колелата поради недостатъчно сцепление, използвайки сензори в гумата, които могат да наблюдават нейното поведение минута по минута. Досега, съществуващите системи, като ABS сензори, които отчитат скоростта на въртене на колелата, могат да покажат, че нещо не е наред само след като то вече е започнало.

Goodyear работи върху гуми за събиране на данни от дълго време, като показа своята концептуална гума IntelliGrip на автомобилното изложение в Женева през 2016 г. През 2021 г. компанията обяви, че Sightline се предлага на оператори на паркове от лекотоварни микробуси.

Още по това време компанията каза, че е натрупала милиони километри в пилотни програми, прогнозирайки „бъдещето на умните гуми“ и си поставя за цел да включи интелигентността на гумите във всички свои нови продукти до 2027 г.

Системата на Goodyear работи с малки сензори, формовани във вътрешността на протектора на гумата, и данните, които събират, могат да бъдат доставени на борда, преди да бъдат изпратени в облачно хранилище. Това отваря много възможности, включително обмен на информация с други автомобили за състоянието на пътната настилка, както и наблюдение на износването на протектора.

Междувременно Cubix на ZF е софтуер, който контролира всички задвижващи механизми на шасито на автомобила, като ефективно свързва в мрежа всички функции на шасито, като кормилно управление, управление на задния мост, амортисьорни спирачки и задвижване. През 2020 г. ZF каза, че с Cubix ще се въведе „ново ниво на шофиране“.

Сега, когато е свързано със Sightline, шасито може да бъде готово да реагира на каквото и да е пред него. Например, възможно е да разпознае аквапланинг в самото начало на процеса и веднага да регулира скоростта, за да го предотврати.

Ако възникне пълен аквапланинг, Cubix може да регулира шасито, за да стабилизира автомобила въз основа на информация от отделните гуми. Извън извънредните ситуации, Goodyear казва, че динамичното дуо на Sightline и Cubix е насочено към подобряване на реакцията, правейки управлението по-линейно и интуитивно, с подобрено завиване и повишена стабилност.

Системата трябва също така да сведе до минимум нежеланите смущения от системите за контрол на стабилността, като може да интерпретира по-точно какво се случва с колата. Докато връзката между Goodyear и ZF досега е уникална, други производители на гуми, включително Pirelli и Continental, също работят върху интелигентни системи за отчитане на гуми и се очаква съмсем скоро и де да обявят новите си продукти.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От сега им го казвам

    12 2 Отговор
    Тия да глупатси
  • 2 Тия

    14 0 Отговор
    Искат да ни цакат с жежка бира ! И да ни продават една гума за десет бона !

    Коментиран от #4

  • 3 Немцов

    10 0 Отговор
    Като видях снимката си казах каква е тая китайска грозотия. После на видеото гледам този варел е бил мерцедес

    Коментиран от #5

  • 4 гост

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Тия":

    Именно , вместо да мислят как гумите да не се пукат и да не се хвърлят след 20-30 000 км , те ще ги направят три пъти по-скъпи и пак ще се пукат и ще се хвърлят след същия пробег !
  • 5 Е46ца

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Немцов":

    Че те китайските електрички са в пъти по-добри от прехваления мерцедес.
  • 6 Тъй тъй

    0 0 Отговор
    То скоро от колите няма да остане много за правене от задкормилното устройство. Интересно ще ми е, ей сега ще питам някой изкуствен интелект, за статистическо сравнение брой на населението срещу брой автомобили срещу ПТП-та с летален изход за хората в автомобила в днешно време срещу 20г назад.