Last news in Fakti

11 Април, 2024 11:10 2 168 1

Google представи много по-подобрен JPEG

  • google-
  • jpg-
  • jpeg

Jpegli компресира изображенията с една трета по-ефективно

Google представи много по-подобрен JPEG - 1

Въпреки многото обещаващи формати на изображения, включително тези, популяризирани от самия Google, търсачката не изоставя опитите си да подобри и оптимизира познатия на мнозина JPEG/JPG формат.

Компанията представи нов формат за кодиране на JPEG, наречена Jpegli, за който създателите твърдят, че е с 35% по-ефективен при компресиране на изображения при настройки с високо качество.

Google подчертава следните предимства на Jpegli:

- Библиотеката е енкодер/декодер, който е напълно съвместим с оригиналния JPEG стандарт и е API/ABI съвместим с libjpeg-turbo и MozJPEG.

- Високо качество. При компресиране и декомпресиране на изображения с помощта на Jpegli се извършват по-точни и „психовизуално ефективни“ изчисления, което води до по-точни изображения.

- Скорост. Въпреки по-доброто качество на изображението и ефективността на компресиране, скоростта на кодиране е сравнима с конвенционалните опции като libjpeg-turbo и MozJPEG, което улеснява уеб разработчиците да интегрират новата библиотека в своите работни процеси, без да жертват скоростта или потреблението на ресурси.

- Възможност за кодиране на изображение с 10 или повече бита на цветен компонент. Традиционните библиотеки кодират изображения с помощта на 8 бита на компонент, което води до артефакти върху плавни градиенти. Получените изображения са напълно съвместими с декодери с 8-битово представяне на цветови компоненти, което означава, че ще бъдат показани във всички съществуващи програми за преглед, включително браузъри.

- Ефективност на компресия. Jpegli компресира изображения по-ефективно от традиционните енкодери, което спестява място и трафик и ускорява зареждането на страницата.

Подобни резултати бяха постигнати чрез частично използване на разработките на формата JPEG XL, който компанията отказа да поддържа в Google Chrome след дълго тестване поради „липса на значителни предимства и интерес в общността“.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мани беги

    4 0 Отговор
    в .jpg може се наблъска зловреден код и да бъде изпълнен в уеб ... сега с тоя формат следенето и зловредностите явно ще са в пъти :) точно така, правилно разбрахте, че в .jpg може да се вкарва с лекота зловреден код и .php да го изпълни кат такоа разийш ли :)