13 Август, 2024 09:52 1 389 4

В Швеция се тества възможността за подмяна на батерии за електрически камиони (ВИДЕО)

  • камиони-
  • смяна на батерии-
  • европа-
  • швеция

Популярната в Китай технология за смяна на батериите в камионите достигна до Швеция: скандинавците започнаха да тестват системата

В Швеция се тества възможността за подмяна на батерии за електрически камиони (ВИДЕО) - 1

Шведският институт за изследване на пътищата и транспорта започна да тества методологията, присъединявайки се към университета Линкопинг в проекта. Както пише 40ton.net , проучването на такава тема е продиктувано от дългия принудителен престой на камионите на зарядните устройства, който се превърна в проблем.

Дългият престой е не само загуба на време, но и увеличаване на недостига на паркоместа особено при евентуално прекъсване на електропреносната мрежа. При сменяемите батерии практически няма прекъсвания и благодарение на тази технология процесът на зареждане може да се планира по-добре, като се адаптира към часовете с по-ниско потребление на електроенергия или към периодите на най-висока ефективност на фотоволтаичните панели на слънчеви електроцентрали.

В Китай няколко производителя вече предлагат камиони с такава система, включително SAIC Hongyan и Sany. Такива батерии са монтирани зад кабината и се повдигат с помощта на малки кранове на специални места за подмяна.

Магистралният влекач пристига там след използване на наличния енергиен резерв и за няколко минути заменя батериите със заредени, като отново получава пълен резерв от електроенергия. Автопаркът със система за смяна на батерията за 3 минути за всеки камион е китайска идея.

SAIC Hongyan го направи първи под формата на малка сграда, през която може да премине камион. Автомобилът се поставя на определеното място, а специален кран изважда целия комплект батерии заедно с охлаждащите им елементи. Всичко това е монтирано във вертикален корпус, зад кабината на камиона.

След това отстранените батерии се зареждат, а на тяхно място се поставя друг зареден комплект. Цялата операция отнема от 3 до 5 минути и се извършва под наблюдението на един човек.

Самият производител подчертава, че засега това решение е актуално за камиони, пътуващи на кратки разстояния. Автомобилът трябва да пристига редовно в базата. Предимствата обаче включват, разбира се, спестяване на време и ниско собствено тегло. С батерия от едва 282 kWh, електрическите камиони могат да тежат същото като дизеловите.

Сега шведите проучват дали подобна система може да работи в Европа? Те планират да проучат задълбочено техниката, като подготвят три пилотни точки за смяна на батерии. Такива станции ще работят в Стокхолм, Норкьопинг и Линкьопинг, поддържайки група тестови камиони от местни автопаркове.

Предпроектното проучване на целия проект трябва да бъде готово през следващата година. Шведското правителство подкрепи този проект с финансиране в размер на 5 милиона крони, т.е. 430 000 евро.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селянин

    3 1 Отговор
    Ехееее таз батерия колкото нашия трафопост в село бре. А от него се захранват 150 къщи :D

    Коментиран от #4

  • 2 Пълни глупости

    2 3 Отговор
    Какъв е смисъла да ти сменят батерията за три минути, ако по закон в Европа не можеш да караш повече от 4,5 с не повече от 90 км в час и да изминеш максимално 400 км на теория, след което да направиш минимум 45 минути почивка.

    Дали ще ти сменят батерията за четири секунди, 4 минути или 45 минути, няма особена на разлика и няма да освободиш по-бързо паркомястото, нито ще тръгнеш по-бързо на път.

    Съвременните камиони са способни да зареждат 640 км за 30 минути. Както споменахте нуждаят от много по-бавно зареждане за много по-малко километри. Достатъчно е просто да осигурят необходимия брой зарядни колонки на всяко паркомясто, без да се занимават с глупости.
  • 3 Откриха топлата вода

    3 1 Отговор
    Моето фенерче има сменяеми батерии от много отдавна ;)
  • 4 Светлото бъдеще

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Селянин":

    Скоро време като започнат да слагат по една стара батерия от камион до всеки трафопост, то във ваше село с една такава стара батерия Ще има да си свети те цяла седмица като спре тока