27 Септември, 2024 10:29 1 102 3

Google похарчи 2.7 милиарда долара, за да върне бивш служител в компанията

  • google-
  • изкуствен интелект-
  • служител

В момента Шазир е вицепрезидент на Google и работи върху разработването на AI алгоритми

Google похарчи 2.7 милиарда долара, за да върне бивш служител в компанията - 1

Google плати 2,7 милиарда долара за лицензи за технологиите на AI стартъпа Character AI, който беше създаден през 2021-а от бившия служител на ИТ гиганта Ноам Шазир. Според източника основната цел на Google е била да върне в компанията ИТ гения, станал известен с изследванията си в областта на изкуствения интелект. В момента Шазир е вицепрезидент на Google и работи върху разработването на AI алгоритми на компанията, като Gemini.

В доклада се казва, че в името на завръщането на Шазир Google се е съгласил да плати огромна лицензионна такса. Според осведомен източник Шазир е направил стотици милиони долари от дела си в стартъпа Character AI. Отбелязва се, че сумата, платена от Google, е необичайно голяма за основател, който не е продал компанията си и не я е обявил на борсата.

Ноам Шазир работи в Google от 2000 година. През 2017-а той и група други автори публикуваха статия, наречена „Вниманието е всичко, от което се нуждаете“, която стана основа за технологията на генеративната невронна мрежа. По-късно той и колегите му създават чатбота Meena и прогнозират, че в близко бъдеще чатботът може да замени търсачката Google и да донесе трилиони долари приходи. Google отказа да пусне публично чатбота и Шазир напусна компанията през 2021-а, обвинявайки гиганта в бюрокрация при интегрирането на технологията в потребителски продукти.

По-късно той създава стартъпа Character AI, който две години след това привлича 150 милиона долара инвестиции и е оценен на 1 милиард. На фона на конкуренцията от страна на OpenAI и Microsoft, Шазир се опитва да привлече повече средства за своя стартъп и в крайна сметка успява да постигне споразумение с Alphabet. , компанията майка на Google. В резултат на сделката Шазир и няколко десетки други служители на Character AI се върнаха отново в Google.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ооооо

    0 0 Отговор
    АИ е оръжие за манипулация и контрол на база данни. Но главната цел била да помогне на човека да стане по умен, от колкото е
  • 2 КИЗВ

    0 0 Отговор
    Всичко отдавна е открито просто лека полека се спуста чрез поставени лица за пред стадото, военни технологии 💉

    Коментиран от #3

  • 3 Клети объркани копейки

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "КИЗВ":

    Благодарим, че ни осведоми какво се случва в стадото ти.