15 Октомври, 2024 18:39 703 3

Google поставя в черния списък рекламния блокер uBlock

  • ublock-
  • реклами-
  • google

Това се дължи на факта, че блокерът е изграден на базата на спецификацията Manifest V2

Google поставя в черния списък рекламния блокер uBlock  - 1

Потребителите на uBlock Origin започнаха да получават известия за предстоящото му „оттегляне“ от магазина за разширения на Google Chrome. Разработчиците обясниха защо е тази „враждебност“ на компанията към рекламния блокер, който е добре известен в интернет средите.

На страницата на разширението някои потребители на Chrome вече виждат предупреждение, че поддръжката му скоро ще бъде прекратена. Според един от създателите на uBlock Origin, това се дължи на факта, че блокерът е изграден на базата на спецификацията Manifest V2, която Google се опитва да изостави в полза на по-новата V3. Следователно след юни 2025 г. всички базирани на V2 разширения вече няма да работят.

Такъв преход няма да бъде без капани: новата спецификация ограничава функциите на разширенията. Например, той вече принуди разработчиците на оригиналния блокер да пуснат uBlock Origin Lite - този блокер отговаря на изискванията на Manifest V3, но е със значително намалена функционалност в сравнение с оригиналната версия.

Преди това Google вгради съобщение в браузъра си за предимствата на онлайн рекламата, добави постоянни банери към приложението YouTube за смарт телевизори и направи бутона за пропускане на видео реклама почти невидим за потребителите.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Дон Периньон

    14 0 Отговор
    Аз поставям в черния списък Google. Трябват реципрочни мерки.
  • 3 име

    2 0 Отговор
    Много важно, има и други браузъри за микромеките, МАС ОС или андроид. Колкото до тубата, newpipe от github работи относително безпроблемно, ъпдейтвате като има проблем, а брейва няма грешка. Тези са за андроид и позволяват дори изкл. на екрана докато си върви аудиото.