4 Октомври, 2024 10:24 578 4

Продава се прототип на Apple Macintosh с 5.25" дисково устройство

  • компютър-
  • apple macintosh

Компютърът, от който са запазени само два екземпляра, ще се разиграе на търг

Продава се прототип на Apple Macintosh с 5.25" дисково устройство - 1

Според легендата, Стив Джобс наредил унищожаването на първите прототипи на компютри Apple Macintosh с 5.25" дискови устройства, които имали твърде много грешки при четене. Но две копия били спасени и едно от тях скоро ще бъде продадено на търг. През 2019 година прототипът M0001 вече беше продаден за $150 075, което постави рекорд по това време за оборудване на Apple. Сега цената му може да скочи десетократно.

Търгът ще се проведе на 23 октомври 2024 година и се организира от аукционна къща Bonhams под надслов „История на науката и технологиите“. Производствените компютри Apple Macintosh, които тази година празнуват 40 години от създаването си, са оборудвани с 3.5" дискови устройства и се различават значително от първите прототипи.

Между другото, известни са само два оцелели прототипа с 5.25-инчов диск. Копието, подготвено за търга, беше намерено от изпълнител на Apple, който разработва текстовия редактор MacWrite. Той за първи път бе показан публично на 25 януари 2014 година, за 30-ата годишнина на Macintosh. Тогава самият Стив Возняк го включи и го тества. Така победителят в търга ще получи напълно работещо устройство.

Старинното оборудване на Apple винаги има висока цена на търгове. По-рано тази година компютърът Apple 1 беше продаден за 945 000 долара, а Apple Lisa 1 - за 882 000 долара (44 пъти повече от минималната оценка). Оказва се, че настоящият прототип може да стане третият най-скъп в тази кратка серия от ветерани. Обикновените стари компютри на Apple обаче никога не са били продавани за повече от $100 хиляди. Друг е въпросът, ако са били използвани от някой от ръководството на компанията. Например Macintosh SE на Стив Джобс, който той използва в Next, беше продаден на търг през 2022 г. за $126 375.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мъдрият

    4 2 Отговор
    След като има луди с излишни пари, които се натискат да го купят - ОК!

    "Суета на суетите, всичко е суета" - както казва цар Соломон в книга на Екслисиаста(От Библията) и завършва така:
    "Да изслушаме същината на всичко: бой се от Бога и пази Неговите заповеди, защото в това се заключава всичко за човека;"
  • 2 Език мой, враг мой

    3 0 Отговор
    "двя екземпляра, ще се радиграе на търг"
  • 3 Име

    0 0 Отговор
    Само PowerMac601 сигурно нищо не струва!
  • 4 Щирлиц 007

    1 0 Отговор
    Това дето нашите "шпиони" ходиха на луксозни екскурзии с САЩ, купуваха го от магазина и го носеха в послолството и после ги награждаваха и повишаваха за "промишлен шпионаж на идеологическия враг". : ))) И до ден днешен има живи "герои", величаени за невероятните им шпионски способности, а те просто да си оправдаят разходите по командировката. : )))