22 Юли, 2020 13:32 9 929 50

Явор Божанков, БСП, пред ФАКТИ: Борисов няма контрол над собственото си правителство

  • явор божанков-
  • бсп-
  • вот на недоверие-
  • правителство-
  • герб-
  • корупция-
  • бойко борисов

Младият социалист е на мнение, че служебно правителство в България, ако има такова, би могло да гарантира честни избори в страната

Явор Божанков, БСП, пред ФАКТИ: Борисов няма контрол над собственото си правителство - 1
Снимка: ФАКТИ

''Вотът не е проста математика и предишните вотове го доказаха. Ако вотът на недоверие в сектор ''Екология'' беше отхвърлен с гордост от управляващите, то очевидно направените дебати тогава имат огромна стойност днес. Екологичните протести, хиляди излязоха по улиците на София, когато управляващите опитаха да убедят гражданите, че това, което виждат е стена, а не хотел. Тоест, ние сме имали нашето основание. Вот на недоверие, и то именно за корупция, преди 3 години поискахме. Цитирахме данни на неправителствения сектор, добре аргументиран и структуриран вот, но отново отхвърлен. 3 години по-късно десетки хиляди са вече на улиците именно заради корупцията''. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ народният представител от БСП - Явор Божанков.

В участието си в медията ни, той преимуществено коментира вота на недоверие срещу правителството, внесен от БСП, който бе пети в рамките на настоящото управление, но и петият опит на левицата се оказа неуспешен.

''Смятам, че обществото узрява, фактите се натрупват, проблемите се натрупват и в крайна сметка това, което говорим, надявам се един ден да се материализира в политическата система'', добави Божанков.

Той коментира и участието на премиера Борисов в преговорите за многогодишната финансова рамка на Европейския съюз. ''Борисов не се е прибрал с някакви пари, които ще си занесе в чекмеджето вкъщи. Това са средства, които ще бъдат на разположение на България. Тоест, ние евентуално бихме могли да ги усвоим. Но това, което стана ясно е, че този път условията ще са много повече. Първо, средствата са една част грантове, една част заеми. Държавите, които кандидатстват трябва да да имат изготвен план. Този план трябва да гарантира работни места, устойчиво развитие, трябва да гарантира, че използвайки тези пари държавата ще стане с по-дигитална икономика и с по-зелена икономика. В това отношение България има да извърви дълъг път и годините на управление на кабинета Борисов според мен са пропуснато време. От друга страна, усвояването на парите е обвързано и с върховенството на закона. При тази корупция, която се шири в България и това управление, аз не съм оптимист, че тези пари ще бъдат използвани оптимално. Първата стъпка към нормализиране и ако искаме тези пари да с усетят от обикновения българин, а да не свършат в нощния шкаф на някой политик, първо трябва да изчистим политическата система и да започнем да покриваме критерии. Те този път ще бъдат доста по-високи''.

Водещата Лили Маринкова върна Явор Божанков на вота на недоверие, като той заяви следното: ''В последните месеци се натрупаха много основания. В разгара на голямата криза с коронавируса, най-голямата санитарна криза, правителството похарчи 70 милиона държавни пари, които отидоха в една куха фирма. След това стана ясно, че 700 милиона данъци не са влезли в държавната хазна и затова няма дори една министерска оставка. Поводите се трупаха във времето и нещата съвсем естествено стигнаха дотук, ескалираха. Заради това смятам, че е точният момент за вота. За да могат всички онези неща да се чуят и от трибуната на парламента.''

''Вижте, наивно е да смятаме, че злото ще изчезне на другия ден, или корупцията ще бъде изкоренена с щракване на пръст. Но злото може да бъде ограничавано, борбата за демокрация е постоянно действие, борбата за демокрация не е еднократен акт и в този смисъл протестът не може да бъде малък или голям, да успее или да не успее. Той трябва да продължи, докато това управление упорства. За всички е ясно, че оставката на Борисов е началото на решаването на проблема, тя не е неговият край, важно е и оттам нататък какво ще направим.

Правят отчаяни ходове да спасят правителството. Трите поискани оставки на министри по подозрения, че са чужди министри, всъщност говори за едно - Борисов няма контрол над собственото си правителство. Ден по-късно и тримата министри (б.р. замразиха им оставките), първо Владислав Горанов отказа да подаде оставка. Тоест, очевидно друг кара влака. Нещо, което правителството ще опита да направи все пак, е да потуши напрежението. Може би чрез някакви промени в кабинета. Не вярвам това да успее. Нещо друго, което според мен е на дневен ред при тях, основен движещ мотив, това е желанието им да запазят властта до изборите, за да могат, те са показали, че могат, да печелят служебно избори като използват държавната машина - натиск, репресии, контролиран вот, пропаганда и медийна среда. Затова според мен те ще опитат да запазят тази власт до самите избори и да произведат този модел в следващия мандат. Това вече би означавало наистина неуспех на протеста и моето поколение да остане излъгано. Това, което ги притеснява и което може да осуети този план - е служебно правителство'', коментира младият социалист Божанков, който смята, че евентуален служебен кабинет ще гарантира честни избори в България.

''Г-н Божков, като всеки български гражданин, преди да бъде доказана неговата вина е невинен. Въпреки това, той е част от този модел. Неговите твърденият издават как функционира държавата - с написани договори на листчета и с раздадени милиони под масата. Един такъв (б.р. като Божков) също не бива да бъде част от бъдещето, ако искаме промяна. Правя това разграничение'', заяви още народният представител от БСП.

Във втората част на разговора той бе върнат към преговорите за многогодишната финансова рамка на ЕС в Брюксел:

''Според мен Борисов няма абсолютно никаква тежест в тези преговори. Това, което видях като кадри, излезли от тези срещи, беше смущаващо. Не че не сме свикнали, но аз видях човек, който не говори чужд език, който буквално излага България с поведението си навън, нямаме повод за гордост тук. Резултатите от тази среща са резултати от договорка на големите сили в Европа, т.е. те са постигнали съгласие и България е станала част от това съгласие. Не смятам, че Борисов е извоювал нещо конкретно. Връщам се на началото на разговора ни, това са парите, които ще бъдат на разположение под условие. Голямата тема е: ще стигнат ли те до българските граждани? Смятам, че с това правителство не.''

Според Божанков, който е част от Правната комисия в 44-ото Народно събрание, създадените различни специализирани органи у нас, на които уж идеята е ''борба с корупцията'', са се превърнали в репресивни машини, както от БСП са предупреждавали преди тяхното създаване.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    37 27 Отговор
    Защо кака Кури вчера си изтегли хората?Да не се е обидила че я освиркваме на площада.?

    Коментиран от #4, #5, #8, #19, #49

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Жоро

    17 8 Отговор
    Уво за тоя началник - няма да бараш! Уво за тоя министър - няма да бараааш! То та всички стана ясно...
  • 4 Бай бай

    18 9 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Защото тя има пълната власт у нейната партия любима!!!!!!!
  • 5 Бабе

    27 16 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    И дечицата малки знаят, че бсп са обвързани с протеста!!!! Лъжеш само себе си!!!!!!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Аноним

    9 5 Отговор
    Напротив точно обратното е
  • 8 Алфа Вълкът

    22 7 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Вие сте опасни по всичко свирите, пък какви са исканията ви никой не разбра?
    Да ви кажа какво да искате - приемането на лустрационни закони и всеки доказан член на БКП и агент на ДС. Да не може да се кандидатира за депутат/кмет/общински съветник и каквато да е държавна работа. Да не може да участва в каквито и да е държавни поръчки и търгове. Хората създаващи деца преди пълнолетие при навършването му да губят правото да получават каквото и да е социална помощ. Да се забранят абортите след пълнолетие.
    Намаляне на пенсионната възраст на по 60г за жените и не повече от 63г за мъжете и никакво мърдане в следващите 10г.
    И както президента не може да има повече от 10г. Така да не може да си депутат в повече от 3 народни събрания или някакъв лимит от години или дни, трябва да се изчисли. Не само "ъъъъмм устафка", "долу Гешев".

    Коментиран от #10

  • 9 Аман

    24 5 Отговор
    Яворе, нищо не направихте толкова години. Само едни Вотове, които е ясно че няма да минат никога. Нито си в час на проблема, защото си млад и се пънеш като млада булка на сватба. Нито си видял нещата реално от 89-та насам. Същите като теб ги вадят и ГерП. Невинни дечица със зелено по устата, които не знаят какво дрънкат.

    Коментиран от #15, #35

  • 10 Последния Софиянец

    12 2 Отговор

    До коментар #8 от "Алфа Вълкът":

    Много хубави неща си написал.Браво.!Да живее Демократична България.!
  • 11 Българин

    14 7 Отговор
    Факти прочетохме всички червени "компетентни"мнения.Що официално не си признаете колко ви ПЛАЩАТ за тях?????
  • 12 хахаха

    16 2 Отговор
    Изгледайте предаването на Антон Тодоров по тв Европа от събота-18 юли и ще видите откъде тръгва политическата кариера на Говнанков:)
  • 13 Заралия

    14 12 Отговор
    За 30год.,, демокрация" България намаля с 2,5милиона.За 500год робство с колко е намаляла.Въпрос към историци и политици ,най вече поддръжници на ГРОБ.

    Коментиран от #22

  • 14 Имало едно време комунизъм

    17 9 Отговор
    Тоя 20 г има ли? Избърши си млякото от устата и така приказвай глупости

    Коментиран от #16

  • 15 Българин

    17 4 Отговор

    До коментар #9 от "Аман":

    "Всички комунисти под земята".Девиз на мини Бобов Дол.

    Коментиран от #17

  • 16 Алфа Вълкът

    16 6 Отговор

    До коментар #14 от "Имало едно време комунизъм":

    Може да е цоцал от Вигенин? 😆😆😆

    Коментиран от #18

  • 17 хахаха

    3 3 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    ++++++++++!!!!!!!
  • 18 Те се цицат

    12 4 Отговор

    До коментар #16 от "Алфа Вълкът":

    От 30 години насам. Къде бяха последните години? Да разхождате колите и по екскурзий. Видяхме ли някой навън от вас Младите колеги? Кротушки на хранилка. Сигурно си бил навън 97- ма година или си бил другаде... да не казвам къде и на топло.... Много си млад и зелен да даваш становища и да се показваш. Бсп - хванете и го скриите този ваш Левак с Бяла ризка.
  • 19 Млад и още толкова зелен си младежо

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    При БСП/БКП няма послушковци. Виж колко са настръхнали за прдседателското място. И правилно, има по-достойни за него.
  • 20 БЪЛГАРИН

    7 6 Отговор
    Браво на ФАКТИ, че се опитват да покажат, че властта в България не е изцяло в ръцете на мафията!
    Браво за смелостта им да публикуват и не угодните на властта статии!
  • 21 Аве Адолф Хайллллл

    9 2 Отговор
    А защо Крнелия праща това зелено момче да ни приказва тра ла ла и ла ла ла , защо не дойде тя самата да ги разказва тия хуморезки ??? Може би не идва защото на всички вече им е писнало от нея и БСП-ето ,та и по площадите виче ги освиркват ....
  • 22 РЕАЛНОСТТА кратко казана

    3 5 Отговор

    До коментар #13 от "Заралия":

    /Зa 30гoд.,, дeмoкрaция" Бългaрия нaмaля c 2,5милиoнa.Зa 500гoд рoбcтвo c кoлкo e нaмaлялa.Въпрoc към иcтoрици и пoлитици ,нaй вeчe пoддръжници нa ГРOБ./
  • 23 гост

    8 1 Отговор
    Явка , Явка - така като те гледам с тая лява резба над тебе контол имат Анадолските манафи ...
  • 24 Завоевателя

    5 1 Отговор
    Бе хайде скрийте се вие о т бсп оправете си първо партията и след тогава гледайте в чуждия двор герб та герб
  • 25 Завоевателя

    6 1 Отговор
    Яворчо ти ли си бъдещия Жан ако не знаеш кой е провери и ще се засрамиш ит твойте покровители не се подвеждайте млади хора
  • 26 Уаууу

    8 2 Отговор
    Лъснато комунистче,никаква добавена стойност,празна опаковка......
  • 27 Завоевателя

    5 1 Отговор
    Аз наколко дни ви пея че ще започнат да се натрапват млади и нечувани досега лица вие Бойко та Бойко Ми хайде да си ходи и да заповяда Яворчо той е чист и неопетнен както беше Жан но тогава изгоряхме всички като факли
  • 28 Завоевателя

    6 0 Отговор
    Сега няма да е по различно сигурен съм 100 процента
  • 29 Karosel

    7 3 Отговор
    Политическите сукалчета са най - компетентни!
  • 30 Дон Куран

    7 2 Отговор
    Млад цоциалист. Бегай Mиндил
  • 31 КОЧА

    5 1 Отговор
    АБЕ БОЙКО НАСТЪПИ ГО КОМУНИСТА ПО МАЗОЛА ДА РАЗБЕРЕ ПОЛОЖЕНИЕТО В ДЪРЖАВАТА ..................
  • 32 ИСТИНАТА

    4 4 Отговор
    В петък 10 юли Политическа партия ГЕРБ свика така наречения контрапротест за подкрепа на правителството и партията! Предния ден постоянно "Клубове ГЕРБ" призоваваха хората да дойдат на контрапротеста а също и флагмана на партията жълто-кафявата " медия ПИК на Недодялко офшорката който призоваваше така-Всички демократи излизаме в подкрепа на Правителството! Сега за самия протест! Според различни медии присъствалите са били между 300 и 10 хиляди според Пикливия сайт на Недодялко! Да се доверим на независимия ОФНЮЗ според който в "началото на протеста хората бяха около 500 човека а в пика се удвоиха"....Сега за присъстващите - от предаването "Господари на ефира" и журналистката Миролюба Бенатова изчакваха слизащите от автобусите и най забавно бе когато репортерката на Господарите Виктория Симеонова интервюира тумба роми слезли от един от автобусите - Симеонова -"В подкрепа на правителството ли ви докараха" а един от ромите -Ша мислим госпожо ша мислим " , Симеонова -" Какво ще мислите към кой от двата протеста да се присъедините ли" , а рома" ша мислим за мислим"...След това Симеонова отиде при едни възрастни несретни хорица седнали на бордюра - "Вие за какво сте тук", а единия човечец " нашата синята кметица на селото осигури 2 автобуса да ни докарат идваме да я подкрепим"..,Симеонова се насочи към 2 момченца Българчета на възраст около 20 години и ги пита кого идват да подкрепят а те "Идваме да подкрепим правителството и Бате Бойко" а другото момченце каз
  • 33 Пламен

    2 1 Отговор
    Чудесно изказване е направил нашият депутат(гласувал съм с преференция!). Чува ги нещата, но направиха грешка и го жертваха с кметските избори. Трябваше да му дадат път, трибуна, да излезе сред хората. Той скокна да се утвърждава кога задуха предизборният вятър. Поне пред Кл. Ганчева е определено(оная мърдъ, дето я избира ЖПто). На следващите парламентарни вкарваме с преференция Огнян. Тоя потъва... Освен, ако не го сложат първи в листата
  • 34 ИСТИНАТА

    6 4 Отговор
    Продължавам.... другото момченце каза " даде ни по 50 лв.да се почерпим и да имаме за биричка" , Виктория Симеонова им каза "Наздраве" ....Та заключението е -Герб платиха и докараха 17 автобуса от страната а дори и 200 човека от София не излязоха да ги подкрепят...

    Коментиран от #44

  • 35 вИрусолог

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Аман":

    Божанката прилича на шефката си! Забравил е как преставаше на СДС преди години! Че и документирано със снимка!
  • 36 Питам

    2 3 Отговор
    Позицията на ГЕРБ и другите около тях е ясна и е като на Мечо Пух - Колкото повече толкова повече. Опозицията освен плямпане какво прави? БСП национален протест свикаха ли? Слави като при майките с деца с увреждания слезе ли при сегашните протестиращи? Всички против този начин на управление чакат президента да свърши мръсната работа. Ако искате всички мутри вън, трябва всички да сте навън. С лакардии няма да стане.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 кикирикиии

    6 0 Отговор
    Младият гов..ьо!
  • 40 Антибсп

    8 0 Отговор
    Прощавайте - не разбрах: този още ли бозае, или вече са го отбили?
  • 41 ИНФОРМИРАН

    0 5 Отговор
    ВЗЕМАЛИ СТУДЕНИЯ РЕЗЕРВ ОТ ДОГАН .......ДА АМА НЕ ....ДОГОВОРЪТ ИЗТИЧА В ПЕТЪК - ГЕРБ ЦАРЕТЕ НА ПИНИЗА
  • 42 БАЦЕТО-КОШМАРА НА БСП И НА....... РАДЕВ

    5 0 Отговор
    МЛАДО,МЛАДО И ЗЕЛЕНО........ШЕ ВИДИМ НА ИЗБОРИТЕ НАПРОЛЕТ....КОЙ КРИВ, КОЙ ПРАВ
  • 43 Лошото е,

    2 2 Отговор
    че този път хората поискаха пари. Обедняха драстично и това ги изкара на улицата. Очертава се и тежка зима. Няма как едни да живеят в палати и да не си знаят банковите сметки, а други с кредит да си плащат тока. Никакви промени на кабинети и темподобни глупости няма да ги излъжат. Хората бяха забравени и оставени на съдбата. И това е от няколко години. Ако аз имам пари в джоба и хладилника ми е пълен изобщо няма да ме интересува кой колко е откраднал. Когато аз мизерствам, а някой непрекъснато си пълни гушата, гледа самодоволно и ме нарича лош материал няма как да му се радвам. Оправете си социалната политика и може да ви се получи играта.
  • 44 БАЦЕТО-КОШМАРА НА БСП И НА....... РАДЕВ

    5 0 Отговор

    До коментар #34 от "ИСТИНАТА":

    АМА НА ИЗБОРИ ВИ РАЗБИВАТ
  • 45 Алоо заек

    4 0 Отговор
    точно пък ти не ми говори за политика. На всички ни е ясно, че БСП имат нужда от млади дихатели, които да плещат глупости. В момента напрежението в страната е заради подялбата на 29 милиарда евро. Колосална сума за БГ. Когато се постигнат договорености, коя партия и олигарх колко ще получи проблема ще се реши и всички ще се прегърнат в името на България. Само, че този път се намеси народа, че много обедня и той иска, но както винаги не беше предвиден в подялбата и обърка схемата. Това е играта. Да поздравиш леля ти Нинова и да й кажеш да ти обяснява по-простичко нещата.
  • 46 Корнелия Нинова

    4 0 Отговор
    Та и аз нямам контрол върху собствената си партия ама искам да управляваааам !!! Удъртех вече немам време ! Искам власт ! Народа е свикнал на катастрофи . още една ще удържи
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 КОЧА

    4 1 Отговор
    КОМУНИСЧЕ МААНИ МИ СА ОТ ОЧИТЕ - ВИДЯХ ТЕ КОЙ СИ - ВНИМАВАЙ - ВЕЧЕ ЗНАМ ЧЕ СИ КОМУНИС .
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ТЕРОРИРИТЕ И МЕТЕЖНИКА НА СЪД

    1 0 Отговор
    А ама това при ЛИЛИ ПАРТЕНКОВА ли се случва??????О, ясно ,безмислено губене на време за четене,само от заглавиетпе ясно -започва ПАПАГАСКОТО ПОВТАРЯНЕ ,колко ГЕРБ ,БОРИСОВ, а пък какво БСП ...ОК. ПОРЕДНИТЕ ГЛУПСТИ ЗА ДА СИ ПРАВЯТ ВЯТЪР НА УСТИТЕ.