Last news in Fakti

13 Октомври, 2020 19:58 15 363 112

Проф. Гечев пред ФАКТИ: ГЕРБ взеха 5 млрд. заем, за да си купят изборите

  • румен гечев-
  • moody’s-
  • българия-
  • бойко борисов-
  • 5 млрд.-
  • заем

Той коментира и оценката на Moody's, която касае кредитния рейтинг на България

Проф. Гечев пред ФАКТИ: ГЕРБ взеха 5 млрд. заем, за да си купят изборите - 1
Снимка: ФАКТИ

''Нека първо да кажем на многобройните зрители, че тази оценка на една от ключовите международни агенции за кредитен рейтинг - Moody's, се оправи основно по отношение на дългови инструменти на капиталовите пазари, т.е. дава оценка на държавите, на отделни крупни фирми, на големи банки, какво е качеството на книжата, които те искат да продадат на пазара, срещу които да получат кредит, заем. Тези оценки не са еднозначни. Нека да започнем отначало, че тази оценка винаги е под съмнение, тъй като точно големите фирми подведоха банки, инвеститори и финансови посредници при голямата криза. И всички тези ключови посредници - и Moody's, и Fitch, и Standard & poor's, и одиторски компании като Andersеn, някои от техните шефове влезнаха в затвора и платиха над 2 млрд. долара глоби за това, че са подвели инвеститорите. И оттогава техните оценки не се взимат като истина от последна инстанция. Визираме кризата от 2007-2009 г. и рухването на финансовите системи на САЩ, Европа и Азия. А последните събития тук, от кризата, също показват, че тези оценки са под съмнение''. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ икономистът и народен представител от БСП - проф. Румен Гечев. Съжденията му са повод самохвалството на министър-председателя на България - Бойко Борисов, който насред българска гора изтъкваше новината, че агенцията Moody's е дала добър кредитен рейтинг на страната ни.

''Но за какво става дума? Първо това, че която и да било агенция дава добър кредитен рейтинг на България, означава, че България може лесно в момента да излезе на международните пазари и да тегли заеми. Защо? Защото има няколко основни показателя. Единият е, че към момента делът на държавния дълг в БВП е значително по-малък от повечето страни членки на Европейския съюз поради редица причини. Впрочем, това не винаги е толкова хубаво. Второ, бюджетният ни дефицит също се вписва в европейските изисквания до момента да е под 3% от БВП, макар че се очаква това при тази криза да бъде нарушено. Т.е. българската държава може да си плаща допълнителни външни дългове, поради което се предлага и по-висок (б.р. кредитен рейтинг), минимално увеличение на кредитния рейтинг, който се прави на три нива. А - най-високото ниво, Б и Ц нива, които са с по няколко вътрешни подразделения, но едва ли трябва да влизаме в такива подробности. Но това, което искам да кажа е, че тази оценка е странна. Аз прегледах в детайли оценката на Moody's, касаеща България и българското правителство за теглене на нови заеми, и те казват, че тяхната оценка с леко повишение на рейтинга, се дължи на следните две групи фактори, които те са изчислявали: в едната група фактори те казват, че е подобрен институционалният капацитет на българската държава от гледна точка на присъединяването ни към Банковия съюз и поемането по пътеката към еврозоната. Това донякъде би било прието, макар че това е субективна оценка, тъй като при голямата криза 2007-08 г. Европейската централна банка си беше там и въпреки това стана срив на банките и на финансовата система на Европа. Но да допуснем, че това е някакъв плюс, може би.

Втората група фактори, които са по-обективни, са в числа и наистина предизвикват недоумение, бих казал. Първо, Moody's пише, цитирам: ''Че е повишил малко кредитния рейтинг поради намаления риск от промяна във валутния курс на лева спрямо еврото''. Ама, добър ден, ние сме във валутен борд и курсът на лева към еврото е фиксиран. Никой няма намерение в следващите месеци да откачва лева от еврото. Така че тук няма никаква промяна, за да се говори за промяна на риска. Второ те казват за увеличени фискални резерви. Да, имаше увеличени фискални резерви, сравнително, миналата година, но сега поради обективни и субективни причини фискалните резерви намаляват, като обективните причини са свързани с коронакризата. Освен това, те казват, от Moody's, че очакванията са за позитивни фискални развития и развитие с дълга. Това е абсолютно погрешно. Първо, съвсем естествено е, че в условията на тази криза, фискалните резерви ще намаляват, и второ, те не са ли чели намеренията на правителството, което вече изтегли нови 5 милиарда лева? Т.е. няма никакво позитивно развитие по отношение на дълга, дългът расте и за последните 10 години правителството на Борисов е изтеглило 30 милиарда лева заеми, включая банковите гаранции, които дадоха на Националната електрическа компания (НЕК)'', поясни още Румен Гечев.

Защо оценката е такава, бе попитан социалистът от водещата Лили Маринкова, а той ѝ отговори по следния начин:

''Ще споделя личен опит. По време на началото на финансовата криза от 1996 г., когато се оказа, че са обрани българските банки, над 80, лицензирани от централната банка, при мен и министъра на финансите, по това време аз бях министър на икономиката и вицепремиер, при Митко Костов и при мен се появиха едни господа от една от трите големи компании и казаха, че не е проблем да ни направят една добра оценка. Тогава беше за към 650 000 хил. долара. При което аз им казах, че имат чувство за хумор и нямаме никакви такива намерения, особено в тези трудни условия да взимаме от българския народ 650 000 хил. долара, за да ни направели някаква оценка. Тъй като, каквато и оценка да направят, нагоре или надолу, когато банките са ограбени тази оценка няма да ти помогне много. Предполагам, че и сега случаят е такъв. Трябва да се провери. Не мога да твърдя, нямам доказателства, но според мен това е поръчка, която е направена, тъй като подобни оценки тези анализатори, оценяващи кредитния рейтинг, ги продават. Ако влезете и като потребител се регистрирате в Moody''s, вие ще получите една обща информация. За да получите анализ на сектори на икономиката, на определени банки, на определени водещи корпорации, които продават ценни книжа, в детайли за определени страни, вие трябва да си заплатите. И нека да припомним, че те за това бяха глобени, над 2 млрд. долара платиха глоби тези компании, тъй като те излъгаха в оценките си. Те излъгаха за цели държави, те излъгаха за Гърция, заедно с водещи инвеститори от Европа и САЩ, те лъгаха и Европейския съюз, лъгаха и частни инвеститори, и пълнеха Гърция с пари, докато я докараха до фалит все така обяснявайки, че нещата се развиват добре'', смята народният представител от БСП.

''Същата компания (б.р. Moody's) в един случай даде точни сигнали за проблеми в една българска банка. 2013 г. те понижиха кредитния рейтинг на Корпоративна търговска банка, тъй като банката продаваше и искаше да увеличи продажбите си на ценни книжа, акции на международния пазар. Малко след това, 2014 г. банката рухна. В случая Moody's, правилно тогава даде индикации, че нещата с банката се влошават на основата на един показател, който бих казал, че всяко дете, и при разискванията в парламента им обърнах внимание, би забелязало, че примерно, докато раздадените кредити растат с около 3% и половина в цялата банкова система, в КТБ растеше с над 30%. Това не е нормално, тук веднага светват ''червените'' лампи в този случай. Но възниква въпросът: В коя планина беше г-н Борисов 2013 г., та не видя той 2012, 2013 като са пълнили Корпоративна търговска банка с държавни средства? Над 1 млрд. лева отидоха в КТБ. Всички държавни компании загубиха огромни средства, тъй като този 1 млрд., не мога да ви кажа в момента, но ако е върната 1/3 пак ще бъде добре. Но държавата загуби огромни средства. Значи, в един случай ''държавните мъже'' не се интересуват от оценки на Moody's, а в други случаи, високо в планината, гонейки зайци, той чете и се интересува от оценките на Moody's'', заяви още социалистът.

Попитан за новия дълг на България, Румен Гечев заяви следното: Ето това е един чудесен въпрос, на който Борисов и министърът на финансите, новият, отказват да дойдат в парламента и да обяснят на народните представители''. Той припомни за стария заем от 10 млрд., който бе теглен преди време и заяви: ''От тези 10 млрд., те почти ги изчерпаха вече, сега изтеглиха 5 млрд. За какво са те? Ние предполагахме за какво са, те са заради изборите. В момента повишават пенсиите, повишават стипендиите, повишават заплатите частично във висшите учебни заведения. Преди изборите. Пенсиите, по традиция, досега винаги се променят от 1 юли на следващата година, а не 1 януари следващата година. Но тъй като ГЕРБ го чакат избори, законни предстоят най-късно през март, поради тази причина те сега ще ни накарат, г-жо Маринкова, всички ние, нашите деца и внуци, тези пари ще ги изплащаме ние, а те ще ги хвърлят преди изборите, за да се тупат в гърдите и да обикалят с джипките във високопланинските селища. За това са ги взели, за да си купят изборите.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 59 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не луд тоз дето

    86 15 Отговор
    Това е живот на кредит :D
  • 2 Софиянеца

    94 30 Отговор
    То е ясно, че обещава от както взеха уж много добия заем като свършат парите ще остави дългиве и непосилни обещани заплати на следващито правителство. Токсичните за бг. народа ГЕРБ
  • 3 Бойко Баровеца

    83 23 Отговор
    Сипвай бармане аз черпя, яжте, пийте, после аз ще ви оправя сметката !!!
  • 4 Реалист

    90 25 Отговор
    И баба знае да се прави на ларж с пари на заем, а после?

    Коментиран от #20, #61

  • 5 Последния Софиянец

    97 25 Отговор
    Шкембето ги занесе в САЩ за нови самолети на хартия.Да се откупят.
  • 6 Бацо

    95 26 Отговор
    Трябва да влезе в затвора след изборите
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    72 28 Отговор
    герб мафия

    Коментиран от #98

  • 8 Родител

    85 31 Отговор
    Не му ща 100 те кинта детски на бацо, искам го в затвора, обещавам ако влезе да ги давам за благотворителност всеки месец

    Коментиран от #83

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Професора

    65 27 Отговор
    Зобрия Боко с парите на заем ще купува предварително и реактори от краварите които дори още не са измислени, а руските реактори ще ги държи опаковани или вече ги е придал на турците?
  • 11 Махай се гаден комуняго

    51 55 Отговор
    Марш бе гаден комуняго

    Коментиран от #31, #35, #45

  • 12 Джон Уик

    84 34 Отговор
    Тези герберасти са ни завещали потоп от мизерия поне за 50 години напред!
  • 13 ГЕЧЕВ ...ФИНАНСОВИЯ "ГУРУ" НА БСП

    43 35 Отговор
    И КОГА ГИ ВЗЕХА, БЕ ДЖАНЪМ, ЧЕ НИКОЙ НЕ ЗНАЕ
  • 14 НЕЗАБАВНО

    56 14 Отговор
    трябва да се тегли дебела черта на всички беззакония , по-сокоро своеволия и престъпления , превърнали държавата ни в просекиня и отнели вярата и бъдещето на гражданите ѝ , техните деца и внуци !
  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    55 27 Отговор
    Ех Румене, каква стана тя? Всичко пропадна, а какво бъдеще очакваше сина на проф. Гечев по "Научен комунизъм"?

    Коментиран от #84

  • 16 Стамат

    49 66 Отговор
    Бойко е най добрият премиер до сега
  • 17 Наскоро

    34 31 Отговор
    Борисовия каза , че ти е дал 3 -4 милиона да имаш клиника , бе другарьо ? Сега друга песен пееш ! Отврат !

    Коментиран от #30, #99

  • 18 Отврат

    57 48 Отговор
    Тоя кратунар трябва да се скрие някъде и въобще да не се показва, камо ли да дава препоръки. Егати наглия комуняга - този просто е отвратителен.

    Коментиран от #63

  • 19 ОпПала

    57 40 Отговор
    Румене Румене как изтърва кокала Румене.Няма вече кокъл за теб и твоята чевена банда
  • 20 ГЕЧЕВ ...ФИНАНСОВИЯ "ГУРУ" НА БСП

    32 25 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    И КОГА ГИ ВЗЕ ТИЯ ЗАЕМИ ,. ЧЕ НЕЩО НЕ СПОМЕНАВАШ ЗА ТОВА.....

    Коментиран от #36, #37

  • 21 ГЕПЕВ

    51 25 Отговор
    Ти много си оторен на БКП(БСП) ПРЕЗ 1996/1997 защо никой не ви пусна пари защото вие се надпреварвате като сте на власт кой ще открадне повече. Той архива на БНТ стои нека да пуснат глупостите които ти говореше тогава. Вземи се скрий, или мислиш че забравихме
  • 22 Аз ......

    29 16 Отговор
    Тъпанар......,
    Що и ти и Тиквун и другите 240 в едно с мин. съвет, президент и т. н. не хванете към Русия и САЩ и не ни оставите намира/да спрете да ни тупате като брашнен чувал/.Ма.. Ви да е......
  • 23 така така

    42 21 Отговор
    то и ти толкоз си професор Гечев..
  • 24 The Ghost

    38 14 Отговор
    Доказвай бе чичка, и съди до затвор. То иначе и аз мога да приказвам празни приказки
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 МАМАТА

    44 26 Отговор
    поредния помияр чакащ на готово да раздаде или открадне няколко милярда на комунистите за да оживеят комунистите и да вкарат в блатото БЪЛГАРИЯ за да живее социализма /комунистическо куче/в следващите 130 години.
  • 27 От някъде

    39 22 Отговор
    Е ясно е,че ББ ще си ходи,но пък точно Гечев да дава акъл е супер неадекватно.Да се върне назад и да си припомни ,когато беше министър и всички икономически инструменти бяха в ръцете му!...той фалира държавата.
  • 28 народ

    36 26 Отговор
    Не е имало по-големи кражби в държавата от след турското робство!
    Оставка и мутрите в затвора!

    Коментиран от #32

  • 29 7777

    43 26 Отговор
    Тоя е един от тези който фалираха България, и сега да говори за най големия в българската политика е смешно

    Коментиран от #59

  • 30 гостъ

    16 7 Отговор

    До коментар #17 от "Наскоро":

    Намали ракията.Онзи е друг професор.Кардиолог. Няма нищо общо с този.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Анонист

    25 15 Отговор

    До коментар #28 от "народ":

    Той Гешев ви е подхванал скоро всичките заедно с чадър бабайта ще сте в затвора
  • 33 8е8376

    5 8 Отговор

    До коментар #31 от "Миладин":

    Ти на кой лижиш ?
  • 34 ГЕЧЕВ...ПРОФЕСОРА МАЗОХИСТ

    40 18 Отговор
    МАЙ ПО ТВОЕ ВРЕМЕ ФАЛИРАХА БАНКИТЕ И ДЪРЖАВАТА...ЩО ТАКА БЕ....ПРОФЕСОРЕ
  • 35 Бацо

    13 8 Отговор

    До коментар #11 от "Махай се гаден комуняго":

    За бачо от бкп ли рече
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 МЪРШОжосана

    18 11 Отговор

    До коментар #20 от "ГЕЧЕВ ...ФИНАНСОВИЯ "ГУРУ" НА БСП":

    Само тази година актоализриха бюджета 2 пъти до Април месец и тегли два пъти пари села Април последния от 5 милиарда и се хвалиха, че им бил добра оферта!

    Коментиран от #46

  • 38 jorj

    26 10 Отговор
    Хубаво си говориш,но трябва да е от друго място/много добре охранявано/ и костюма да ти е на раета !!! Изчезни !!!!!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 gggtgtfr

    24 10 Отговор
    Я па тоя мумификат откъде изплува, айде марш обратно в преизподнята!
  • 42 разума

    16 14 Отговор
    Тази вечер Боко определи и новия реактор в Козлодуй "американски".Няма място за конкурси и други постановки.Даваме всичко за да сме на власт-пенсии, заплати, самолети, ракети, реактори и т.н. и всички гугутки ако е необходимо.Ще видим дали народа ще се продаде за няколко гроша и през следващите години ще тегли хомота си или ще избере възстановяването на демокрацията / това е нова правова система и множество референдуми като в Швейцария/
  • 43 jorj

    27 14 Отговор
    Докато се дава трибуна на ненаказани престъпници никога няма да се подобри положението в България !!!!! Неполучилите възмездие комунисти за престъпленията си преди и след 10.10.89 винаги ще сеят терор/вече 100дни вилнеят/ и ще работят против интересите на България !!!!

    Коментиран от #73

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Типично

    6 7 Отговор

    До коментар #11 от "Махай се гаден комуняго":

    Четенето не ти се отдава, разбирането - още по-дълго, затова - идеологеми, те са кратки и лесно се помнят. Типично!
  • 46 5634

    11 6 Отговор

    До коментар #37 от "МЪРШОжосана":

    Април гласуваха дали при нужда да тегли.Теглен е един,но от къде да знаеш,просто си чул.Ако ти го кажат по 10 различни начина ,сигурно ще стигнеш до извода,че са теглени 10 заема.

    Коментиран от #47, #56

  • 47 Кенефчо

    6 8 Отговор

    До коментар #46 от "5634":

    Февруари тегили първия заем Април втория!

    Коментиран от #60

  • 48 Вера Петева

    31 10 Отговор
    Гечев , само Корнелия е по алчна и подла от теб в БСП , а и в българската политика.
  • 49 АНОНИМЕН

    34 8 Отговор
    А Гечев фалира банките през 1995-6 година и направи долара 3000 лева и ся кво!?
  • 50 ПротесЪр

    34 6 Отговор
    А Гечев не беше ли финансов министър при Жан Виденов и понеже много добър 1€ стана 3000 лв.
  • 51 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 8 Отговор
    оставка

    Коментиран от #69, #100

  • 52 г-н, Миладин

    4 3 Отговор

    До коментар #31 от "Миладин":

    Твоят коментар е великолепен. Много грамотно си го написал. Ти си велик талант.
  • 53 ГЕЧЕВ...ПРОФЕСОРА МАЗОХИСТ

    27 6 Отговор
    КОЙ НАПРАВИ $=3000ЛВ И ФАЛИРА ДЪРЖАВАТА....ЩО БЕ ГЕЧЕВ
  • 54 да бе

    30 7 Отговор
    Тоя вместо да си посипе главата с пепел, че с квалифицираната си финансова дейност докара долара до 3000 лв, пенсиите до 3 долапа, а заплатите -7, тръгнал пак да дава акъл и брои пари - ако беше на мястото на управляващите не 4, ь поне 14 млрд щеше да вземе и да направи избори по корнелински с кутии от обувки по домовете! Дебелооки и дебелокожи, че и дъщеря си уреди в управлението на партията, подготвена да смени достойно татенцето и да облажи семейната хазна!
  • 55 Сатъра

    14 20 Отговор
    Не мога да разбера що за тъп народ сме оставяме се на е дин престъпник Бойко Борисов и неговата шайка (Пеевски, Доган, Гешев, Цацаров и компания) да ни пороби. Егари робския манталитет. Никакъв геройчен Български Народ не сме, редко подло и предателско племе...

    Коментиран от #57, #64, #65

  • 56 ГЕЧЕВ...ПРОФЕСОРА МАЗОХИСТ

    11 3 Отговор

    До коментар #46 от "5634":

    ИМА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ТЕГЛЕНЕ ОТ ПАРЛАМЕНТА....И КОГА Е ТЕГЛЕН......ДАЙ ДАТИ И ОТКЪДЕ....
  • 57 БОРИСОВ....КОШМАРА НА БСП И НА ...РАДЕВ

    10 6 Отговор

    До коментар #55 от "Сатъра":

    Е НАЛИ НАРОДА ГО ИЗБИРА........
  • 58 ФАКТ

    20 4 Отговор
    ..НАЛИ ОТ ТЕЗИ 5 МИЛЯРДА ЩЕ НАМАЖЕТЕ И ВИЕ ДЕ...КАКВО СЕ ПРАВИШ НА ИДИОТ..ТОЙ АКО НЕ ВИ ХРАНИ ПАРТИЯТА.ВИЕ ОТ КЪДЕ ЩЕ ИМАТЕ ПАРИ ДА СЪЩЕСТВУВАТЕ 10 ГОДИНИ..БЕЗ ДА СТЕ В ВЛАСТТА..ОК КЪДЕ...?????????????????????????????????????ИЛИ ВСИЧКИ В БСП СТЕ МИЛИАРДЕРИ..??
  • 59 ха ха

    10 2 Отговор

    До коментар #29 от "7777":

    стига с това копи-пейст! навсякъде го лепиш, ставаш супер досаден! Дай акъл как да стане, стига си мърморил като дърт глупак!
  • 60 БОРИСОВ....КОШМАРА НА БСП И НА ...РАДЕВ

    11 6 Отговор

    До коментар #47 от "Кенефчо":

    ПАК НЕ ПОЗНА....ОТКЪДЕ Е ТЕГЛЕН И КОГА.......
  • 61 да де

    11 7 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    като че ли всички не живеят назаем - кой с банков, кой жилищен, а всички дружно с бързи кредити - и така цял живот, какво толкова се жалвате, така е навсякъде по света!
  • 62 БСП.......БЕТОНИРАНАТА ОПОЗИЦИЯ

    23 8 Отговор
    СЛЕД УПРАВЛЕНИЕ НА БСП, БЪЛГАРИЯ ФАЛИРА...И ПРИ ЛУКАНОВ И ПРИ ВИДЕНОВ А ПРИ ОРЕШАРСКИ НИ РЕЗНАХА ФОНДОВЕТЕ...ЩО ТАКА БЕ КОМУНЯГИ ОТ БСП
  • 63 нагъл

    21 8 Отговор

    До коментар #18 от "Отврат":

    нагъл, ама ще ти лъсне след половин година като финансов министър - вече е в правителството в сянка на Корнела и точи зъби пак да докара долара до 4-5000лв, та никой да не мърда от страната и да бачкаме за жълти стотинки с оправданията му,че няма пари, а червените капиталисти ще ходят пак като преди на кафе и фризьор до Париж!
  • 64 хи хи

    15 9 Отговор

    До коментар #55 от "Сатъра":

    чака още малко, напролет ще видиш откъде изгрява слънцето на Корнела и Радев и тогава Бойко ще ти се вижда като хубав детски сън! А с празен хладилник и без работа ще си мечтаеш за провалената държава от тази есен!
  • 65 о да

    12 7 Отговор

    До коментар #55 от "Сатъра":

    Чакай още малко и ще видиш напролет какво си си пожелавал сега - само си спомни какво беше преди 20-25г! от сега си направи списък кои разходи ще съкратиш кардинално, а като си изгубиш и спестяванията, простиш се с почивките в чужбина и валутата ти е рубла,дано останеш доволен - мечтата ти ще изпълнена

    Коментиран от #74

  • 66 Срам

    19 8 Отговор
    този срам няма - беше финансов министър при Жан виденов...

    Коментиран от #101

  • 67 Комунист

    19 6 Отговор
    А, бе, човеко - не е сигурно, дали си такъв. След вас всичко е опоскано и изядено. Вие сте готови собствените си майки да продадете в името на мангизите. Прочети историята, а сега виж и резорюцията, която подписахте. Продадохте България, какво направи йончева. няма кой да гласува за вас. Дори аз, комуниста.

    Коментиран от #103

  • 68 Станко георгиев

    18 6 Отговор
    Гечев, изхвърли те Нинова от изпълнителното бюро. Обирай си крушите. Скоро и от парламента си аут. Приятна вечер
  • 69 663

    8 2 Отговор

    До коментар #51 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Едно си баба знае,едно си баба бае.
  • 70 Пуй

    13 4 Отговор
    Тез червени домати пак ли Румен ги клати
  • 71 Това е

    2 2 Отговор
    вярно .Как знаете учениците ви надминаха .Свиквайте така ще е.
  • 72 Дидонка

    15 5 Отговор
    Гумен речев сам казваш ,че когото си бил миниснэр на икономиката са фалирали банки,нали даващ акъл но Борисов,кок сато си толкова умен по твое време не даваше асъл на твоите колеги. Затова сега мълчи и не се меси,където не ти е работа...
  • 73 Ха ха

    10 10 Отговор

    До коментар #43 от "jorj":

    Боко- участник във възродителния процес,член на БКП,автоджамбазин,педофил(Сесил Каратанчева),сикаджия и т.н. и т.н.Имаш го и него впредвид,нали.
  • 74 О да,наглия сатър

    10 8 Отговор

    До коментар #65 от "о да":

    Троле ,изкара ли някоя стотинка от Тиквун?Смени опорката.
  • 75 Станко георгиев

    8 6 Отговор
    Гечев, изхвърли те Нинова от изпълнителното бюро. Обирай си крушите. Скоро и от парламента си аут. Приятна вечер
  • 76 ИМПИЙЧМАНТ

    11 6 Отговор
    Проф.ГЕЧЕВ,видите ли как ги разбира тези неща,съди по себе си.Я ни кажи как фалира държавата ,как направи за броени дни 1 долар да струва 3000 лева ,ПРОФЕСОРЕ??????Ти си не само ПРОФЕСОР,ти си СПЕЦИАЛЕН ПРОФЕСОР по ФАЛИТИТЕ, абе ГЕНИЙ СИ..Професорското ти ком.образование е супер,ненадминато в света.Сега си и депутат на Нинова .Няма да те изтърве тя.Падне ли и властта ,веднага ПАК СИ ФИНАНСОВ МИНИСТЪР.Такава ценност си за БСП- ЗЛАТНА КОКОШКА.
    Тогава яко се награбихте оглозгахте банкоите,държавата до кости.Останахме само с по 5 доларови заплати.Е тогава беше момента да ви видим сметката ама.....добър народ,толерантен,но към комунета не е трябвало.А колко сте нагли ,вместо благодарност към този народ -той получава виждаме какво,пак се каните да му ............
  • 77 Гост

    9 5 Отговор
    Най некомпетентния "професор",чевен палячо.
  • 78 Дядото

    12 6 Отговор
    О..оооо,другарю Гечев... Ти ли си,... точно ти ли ще даваш наклон на финансовата политика на другите... точно ти... А!???!?? Ние които отгладувахме вашите кражби и престъпно нехайство през целия "преход" сме живи и децата ни успяли да изплуват в лишения детството си...също...!!!! Ти ли си.. Другарю Гечев..., само Иван Костов е по алчен и крадлив от вас... Старата крадлива червена шайка....!!! ВПРОЧЕМ...въпроса ми към всички управлявали България е....КЪДЕ И С КАКВО СЕ ЗАНИМАВАТ СЕГА, ДЕЦАТА ВИ??!!
  • 79 Moody's

    10 6 Отговор
    А сега другарят Гечев ще бъде осъден за клевета от нашата компания. Честито "професоре" !
  • 80 Ами той

    9 3 Отговор
    Добре се е скрило профе сорчето в кв. Симеоново. Мърси въздуха на сим еоновци.Взимайте щайгите с яйцата докато е време...
  • 81 Българин

    10 1 Отговор
    Тоя болшевик защо не е в затвора?
  • 82 МАХ

    8 3 Отговор
    ЦАРЯТ НА КРАЖБИТЕ И ФАЛИТИТЕ И ИЗТОЧВАНЕТО НА БГ ДАВА АКЪЛ ...ТОЯ НАГЪЛ КОМУНИС ЗАЕДНО СЪС СТАНИШЕВ и Р.ОВЧ ТРЯБВА ДА ИМ ИЗГНИЯТ КОКАЛИТЕ ВЪВ ПАНДЕЛАТА .... ОТ ТЯХНОТО УПРАВЛЕНИЕ ОЩЕ 30 години ЩЕ ПЛАЩАТЕ ДА ВИ ДОИДЕ АКЪЛА ВЪВ ГЛАВИТЕ ВИ ...И ТАКА ТРЯБВА ДА е ...ЗА ДА СЕ НАУЧИТЕ ДА ЦЕНИТЕ ХОРАТА КОИТО МИСЛЯТ И ВИ СТРОЯТ ДЪРЖАВАТА ...
  • 83 Дете

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Родител":

    Ама сега ги засмучи ако си Истринский комунист върни ги
  • 84 Обратно

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    В навалоотбойке що не дава пари сега що дава на кое да вярваме «булдозера на българските банки да се стягам» фалита е ясен тои има опит
  • 85 НОВ

    6 1 Отговор
    АКО ИМАШЕ НАГРАДА ЗА КРАЖБИ И ФАЛИТИ, ПРОФЕСОР ГЕЧЕВ ВАША Е. ВИЕ ДЪРЖИТЕ ПЪРВОТО МЯСТО ТАКА ЧЕ НЕДАВАЙТЕ ЛЪЖЛИВИ ОЦЕНКИ НА ДРУГИТЕ.МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕМ КАК ДЕЙСТВАТЕ ОТ БСП, С ПРОПАГАНДА ЛЪЖИ И ИЗМИСЛЕНИ ИСТОРИЙКИ ЗА ДА ЗЛЕПОСТАВИТЕ ОПОНЕНТИТЕ СИ.НАРОДА НЕ ВИ ВЯРВА И НЕ ВИ ЩЕ....БОКЛУЦИ.

    Коментиран от #97

  • 86 бсп

    4 0 Отговор
    Долен лъжец и наглец.
  • 87 Българин

    6 1 Отговор
    Ееееййй бай кумонист е гладен търси всакакъв начин да се докопат до власта никога власт няма да видите ха ха ха
  • 88 Суверенът

    0 2 Отговор
    Г-н Главен Прокурор, Моля Прокуратурата да се самосезира:
    В Чужбина всички Дипломатически или консулски БГ представителства заставят организациите на емигрантите в Чужбина да се водят предизборни, политически кампании в тях на Управляващата партия, както и да предоставят различна информация!
    Както знаем, в Избирателните списъци има над 800 000 “мъртви души”, които по избори оживяват, а това са основно българите в Чужбина, с брой: над 2,5 милиона души. Повечето от тези хора се водят, че живеят в БГ, и когато се затрудни гласуването им в Чужбина, много лесно може да се манипулират изборните резултати в БГ, особено когато “гласувалите” не проверяват, дали е гласувано от тяхно име, и при 35% избирателна активност, всичко изглежда изключително просто за Борисов, Пеевски, Доган и т.н....
  • 89 Суверенът

    0 0 Отговор
    Aкo нe хoдят пo cвиркaтa нa Г.E.Р.Б. им oрязвaт държaвнoтo финaнcирaнe oт Бългaрия, към Чужбинa, a Eлeктрoннo глacувaнe, дoри нe ce прeдлaгa, въпрeки, чe имa тoлкoвa ниcкa избирaтeлнa aктивнocт в БГ, и ce oтдeлят oгрoмни eврoпeйcки cрeдcтвa зa цифрoвизaциятa нa прaвитeлcтвaтa и cъoтвeтнo тяхнaтa дигитaлнa, дeмoкрaтичнa нeзaвиcимocт и лeгитимнocт, при циврoвизaция нa избoрнитe рeзултaти..., и улecнявaнe нa вoтa oт Чужбинa, кaктo и нeгoвoтo прocлeдявaнe, нa нивo eлeктoрaлнa eдиницa, личнo...
    Cиcтeмaтa пoдлeжи нa мeждунaрoдeн, нeзaвиcим oдит при дигитaлизирaнeтo й, и кoгaтo Cувeрeнът мoжe дa прoвeри кaк e глacувaл, зaщoтo имa уникaлe, пeрcoнaлeн кoд, нямa кaк пoвeчe дa ce мaнипулирaт избoри - цeлият aнaлиз зa 7 милиoннa държaвa, щe oтнeмe нa eдин чoвeк, eдин дeн, a нa цялa мeждунaрoднa oргaнизaция 1 ceдмицa, c вcички избирaтeлни cпиcъци и c лoкaлнитe нocитeли пo рaзличнитe aдминиcтрaтивни цeнтрoвe.
    Цифрoвизaциятa нe e пaнaцeя, нo ви прaви Кoчинaтa прoзрaчнa, oт вcички ъгли, ocoбeнo зa нaй-пoтърпeвшитe: Eмигрaнтитe в Чужбинa, кoитo ca пoвeчe oт глacувaлитe в БГ!!!:)
  • 90 50 пенсионерски

    6 2 Отговор
    ПРАВИЛНО НАПРАВИХА -ИЗТЕГЛИХА ЗАЕМ А НЕ КАТО ВАШАТА КРАДЛИВА ПАРТИЯ -СЪДРАХТЕ ТРИ КОЖИ ОТ ГЪРБА НА ХОРАТА 1996-97г.!!!!!
  • 91 50 пенсионерски

    5 2 Отговор
    ПРАВИЛНО НАПРАВИХА -ИЗТЕГЛИХА ЗАЕМ А НЕ КАТО ВАШАТА КРАДЛИВА ПАРТИЯ -СЪДРАХТЕ ТРИ КОЖИ ОТ ГЪРБА НА ХОРАТА 1996-97г.!!!!!
  • 92 Статистик

    5 2 Отговор
    А ти Гечев завлече България с милиарди с фалиралата икономика и банки .Кога ще ги връщаш .Боко поне ще ги раздаде на хората , а при вас всички пиха една СТУДЕНА ВОДА. Скрий се мошенико.
  • 93 Съдия Вачев

    4 0 Отговор
    Факти защо го пускате този .Вашият модератор къде е . Може ли човек фалирал със своето правителство България , да бъде интериран . Осъзнайте се.
  • 94 Стара чанта

    3 1 Отговор
    Румба, `що не изтанцуваш едно ТАНГО с Курнито ? Така може би ще свалиш напрежението, сдухан червен КАВАЛ !
  • 95 име

    3 1 Отговор
    бойко няма да остави кеш на тоя. остава му пак да фалира банки. то пък сме за евро зоната. мъка.
  • 96 КРАДЕЦ

    0 3 Отговор
    ГЕРБ - БОКО ОТКРАДНА И ТЕЗИ ПАРИ И ВЕЧЕ ИЗБОРИТЕ НЕ ГО ИНТЕРЕСУВАТ ............ ИНТЕРЕСУВАТ ГО НОВИ МИЛИАРДИ АКО МОЖЕ !

    Коментиран от #105

  • 97 ЧАУШЕСКО

    0 3 Отговор

    До коментар #85 от "НОВ":

    AКO ИМAШE НAГРAДA ЗA КРAЖБИ И ФAЛИТИ, БОЙКООО , ВAШA E. ВИE ДЪРЖИТE ПЪРВOТO МЯCТO ТAКA ЧE НE ДAВAЙТE ЛЪЖЛИВИ OЦEНКИ НA ДРУГИТE.МНOГO ДOБРE ЗНAEМ КAК ДEЙCТВAТE OТ ГЕРБ , C ПРOПAГAНДA ЛЪЖИ И ИЗМИCЛEНИ ИCТOРИЙКИ ЗA ДA ЗЛEПOCТAВИТE OПOНEНТИТE CИ.НAРOДA НE ВИ ВЯРВA И НE ВИ ЩE....БOКЛУЦИ.

    Коментиран от #102

  • 98 Антирадевист

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    др. партиен секретар, отчая ме. По едно време беше вкарал в постовете си и други думи. Но явно съм се излъгал. Явно други думи не знаеш. Признай си, който ти диктуваше в предишни постове.
  • 99 Антирадевист

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Наскоро":

    Ми не всеки може. Тоя може само да плямпа.
  • 100 Антирадевист

    4 0 Отговор

    До коментар #51 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ето пак - супер прост партиен секретар с супер беден език. На такива им казват ИДИ.ТИ.
  • 101 Антирадевист

    4 0 Отговор

    До коментар #66 от "Срам":

    Комунист и срам ! Хахахахаха! Тяхната наглост няма край.
  • 102 Антирадевист

    3 0 Отговор

    До коментар #97 от "ЧАУШЕСКО":

    Научи се да пишеш правилно името, бе Чаушеско. И това не го можеш. И всичките червени сте такива просто сте про.. ти и тъ.и
  • 103 Антирадевист

    4 0 Отговор

    До коментар #67 от "Комунист":

    Не е Йончева, а е МИЛИОНЧЕВА и са заедно с Лай.ян Кънев.
  • 104 ФАКТ

    3 0 Отговор
    ,,малко преувеличавате...ние сме теглили ...30 милиарда кредит..примерно..до колкото си спомням преди 4-5 години Гърция тегли 300 милиарда..ама не виждам да е фалирала..нито пък е 10 пъти по голяма от България....да не говорим че всяка европейска държава тегли кредит..и кво сега народа на всички държави в един момент ще потъне в мизерия..,,стига вече де комунисти..чудите се каква за глупост да се хванете..и всяка глупост ви е от тъпа по тъпа..а и както казах..нали от тези пари и вие ще облажите...В БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ ДРУГ ЗАКОН..В ПАРЛАМЕНТА ДА ВЛИЗАТ САМО ДВЕ ПАРТИИ ЕДНАТА УПРАВЛЯВАЩА И ЕДНА ОПОЗИЦИЯ..ТАКА ПАРТИЯТА ДЕТО ЩЕ УПРАВЛЯВА ЩЕ ДАВА САМО НА ОПОЗИЦИЯТА КОЯТО Е САМО ЕДНА..А СЕГА УПРАВЛЯВАЩАТА ДАВА И НА ТЕХНИТЕ СИ ПАРТИИ И НА ОПОЗИЦИОННИТЕ..ЗАТОВА И ЗА НАРОДА ОСТАВА ПО МАЛКО....САМО ЧЕ В МОМЕНТА СЕ ГЛАСИ ТОЧНО ОБРАТНО..ДА ВЛЯЗАТ ПАК 6-7 ПАРТИИ..ЗА ДА МОЖЕ ПАК ВМЕСТО ДА КРАДАТ 1-2..ДА КРАДАТ 6-7...ЗАЩОТО НЯКОИ ХОРА СИ МИСЛЯТ ЧЕ АКО ИМА ПОВЕЧЕ ПАРТИИ ЩЕ ИМА ПОВЕЧЕ КОНТРОЛ..А ТЕ СА ВСИЧКИ СА СИ ЕДНИ...ПРОСТ НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА!
  • 105 ФАКТ

    3 0 Отговор

    До коментар #96 от "КРАДЕЦ":

    ..А НЕ КОЛЕГА....ТИ ДА НЕ МИСЛИШ ЧЕ ЕВРОПА КАТО ДАВА МИЛИАРДИТЕ..НЕ СЛЕДИ КЪДЕ ХОДЯТ ТЕЗИ МИЛИАРДИ..???МИСЛИШ СИ ЧЕ ГИ ДАВАТ ЕЙ ТАКА..ЕТО ТИ БОЙКО..ВЗЕМИ СИ ГИ ЗА ТЕБ..:)ЛЕЛЕ КОЛКО СТЕ ГЛУПАВИ..КОМУНИСТИТЕ СТЕ ГОТОВИ НА ВСЯКАКВИ ГЛУПОСТИ САМО И САМО ДА ВЗЕМЕТЕ ВЛАСТТА..ВИЕ ДА НЕ МИСЛИТЕ ЧЕ ТЕЗИ ПЪТИЩА И МАГИСТРАЛИ ДЕТО СЕ СТРОЯТ..СТРУВАТ 100-200 МИЛИОНА..ТАКА ЛИ ВИ ИЗГЛЕЖДА НА ВАС..ОТ СТРАНИ..ДАЖЕ СИГУРНО СИ МИСЛИТЕ ЧЕ СТРУВАТ 200-300 ЛВ..ТОВА ЧЕ ТОЛКОВА ПРЕДПРИЯТИЯ НЕ РАБОТЕХА...1-2 МЕСЕЦА ПОКРАЙ КАРАНТИНАТА..ТАЗИ ЗАГУБА НА ИКОНОМИКАТА..КАК ЩЕ СЕ ПОКРИЕ СПОРЕД ВАС..АКО НЕ ОТ ТЕЗИ МИЛИАРДИ..ИЛИ ВИЕ ТЕЗИ НЕЩА НЕ ГИ ВИЖДАТЕ..ИЛИ ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯТА ИЗГУБИХА МИЛИОНИ В ТОЗИ ПЕРИОД ЗАЩОТО ГИ УДАРИ В ИКОНОМИКАТА ИМ....САМО НАС НЕ Е...ЕЙ ГОЛЕМИ БОКЛУЦИ СТЕ..

    Коментиран от #107

  • 106 Фаера

    0 0 Отговор
    Всички да се застрелят публично новия световен ред ще дойде всичко е преходно децата им ще станат педали и кчки ЕС ще изчезне в грехове като содом и Гомор

    Коментиран от #110

  • 107 Фаера

    1 0 Отговор

    До коментар #105 от "ФАКТ":

    Голям философ си само лаеш имаш ли кураж нищо не разбираш предател мислиш че си недосегаем ли

    Коментиран от #109

  • 108 ФАКТ

    2 0 Отговор
    ,,АЗ НЕ РАЗБИРАМ КАК МОЖЕ ДА ИМА ТОЛКОВА ГЛУПАВ НАРОД..В МОМЕНТА НЕЩАТА СА ПРЕДЕЛНО ЯСНИ,,,ЕВРОПА НЕ ИСКА ДА ДАВА ПАРИ НА КОМУНИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ И ДАВА УЖ НА ДЕСНИЦАТА..ЗАТОВА И БСП НЕ ДРАПА ЗА ВЛАСТТА...А СИ МЪЛЧИ..ЕВРОПА ДАВА..ПАРИТЕ СИ ГИ ДЕЛЯТ ВСИЧКИ ПАРТИИ В ПАРЛАМЕНТА..СЪЩЕВРЕМЕННО ИМА И ЗА НАРОДА И ЗА ТЯХ..ЗАТОВА И ОПОЗИЦИЯТА СИ ТРАЕ...ЗАЩОТО РАЗБРА ЧЕ ЕВРОПА ДАВА НА ГЕРБ,,А АКО СПРАТ ПАРИТЕ ОТ ЕВРОПА НЯМА ДА ИМА НИТО ЗА ПАРТИИТЕ НИТО ЗА НАРОДА..ЗАТОВА СА СИ НАПРАВИЛИ УГОВОРКАТА..ДА СИ РАЗПРЕДЕЛЯТ НЯКАКВИ ПАРИ МЕЖДУ ПАРТИИТЕ..И ДРУГИ ПАРИ ЗА НАРОДА И ИНФРАСТРУКТУРА..ТАКА ПЕЧЕЛЯТ ВСИЧКИ..И ПАРТИИТЕ В ПАРЛАМЕНТА..И НАРОДА..И ДЪРЖАВАТА НИ...ТОВА Е ЦЕЛИЯ ФИЛМ В БЪЛГАРИЯ..И СПОРЕД МЕН ИДЕЯТА Е ПО ДОБРЕ..ЕВРОПА ДА НИ ДАВА..И ДА ИМА И ЗА ПАРТИИТЕ И ЗА НАРОДА..ВМЕСТО ЕВРОПА ДА СПРЕ ПАРИТЕ..И ДА НЯМА НИТО ЗА ТЯХ НИТО ЗА НАС.....ДОРИ Е ПО ДОБРЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАРОДА..ЗАЩОТО ДЕПУТАТИТЕ ПАРИ СИ ИМАТ..ДОСТАТЪЧНО....И АКО СПРАТ ПАРИТЕ ОТ ЕВРОПА..ТОГАВА ТОВА ЩЕ ОТРАЗИ МНОГО ПОВЕЧЕ НА НАРОДА..ОТКОЛКОТО НА ДЕПУТАТИТЕ..ТАКА ЧЕ...НЕ РАЗБИРАМ ..ЗАЩО ХОДИТЕ ДА РЕВЕТЕ ПО УЛИЦИТЕ..КАТО ПОЛИТИЦИТЕ СА СИ НАПРАВИЛИ СМЕТКА..КАК ДА ИМА И ЗА ТЯХ И ЗА НАС...А ВИЕ ИСКАТЕ ДА СПРЕТЕ ПАРИТЕ..И ДА НЯМА НИТО ЗА НАС НИТО ЗА ТЯХ..И ..ПОСЛЕ НАКЪДЕ..????
  • 109 ФАКТ

    2 0 Отговор

    До коментар #107 от "Фаера":

    ..НИТО СЪМ НЕДОСЕГАЕМ НИТО..КАКВОТО И ДА БИЛО..ОТБЕЛЯЗВАМ ФАКТИТЕ..А ТОВА ЧЕ НА ВАС КОМУНИСТИТЕ НЕ ВИ ХАРЕСВАТ..СИ Е ЛИЧНО ВАС ПРОБЛЕМ..ТОВА ЧЕ НЯКАКВИ ОТКАЧАЛКИ ИСКАТЕ ДА СЪСИПЕТЕ ДЪРЖАВАТА..ЩОТО СИ НЯМАТЕ НИКАКВА ПРЕДСТАВА ОТ ПОЛИТИКА..СЪЖАЛЯВАМ АМА АКО НА ВАС НЕ ВИ ПУКА ЗА НАРОДА И ЗА ДЪРЖАВАТА..А САМО ЗА ВАС СИ ВИ ПУКА ...НА МЕН МИ ПУКА..ЗНАМ КАКВО Е БИЛО ПО ВАШЕ ВРЕМЕ ДА НЯМА КАКВО ДА ЯДЕШ..И ЗНАМ КАКВО Е И СЕГА..И НЕ ИСКАМ ДА СЕ ВРЪЩАМ НАЗАД..ВИЕ АКО ИСКАТЕ ДА ВЪРВИТЕ НАЗАД....НАРОДА НЕ ИСКА..ЗАЩОТО НАРОДА НЕ СТЕ ВИЕ 2-3000-ДИТЕ ОТКАЧАЛКИ ПО УЛИЦИТЕ..ДЕТО ЛАЕТЕ БЕЗ ДА ЗНАЕТЕ КАКВО ИСКАТЕ..И КАКВО СЛЕДВА.....НАРОДА СМЕ БЛИЗО 5-6 МИЛИОНА..А НЕ 3-4 ХИЛЯДИ....КОИТО СЕ ОПИТВАТЕ ДА ЕБ-ТЕ МЪКАТА НА ДЪРЖАВАТА...И КОГАТО ДОЙДАТ ИЗБОРИТЕ..ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ОТНОВО..КОЛКО Е НАРОДА И КОЛКО СТЕ ВИЕ..:)
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Иванич.

    2 1 Отговор
    Комунистически "професори"Гечев,Минеков-грозни и нагли, отново искат да правят опити с живота НИ !!!
  • 112 Мартин

    1 1 Отговор
    Румен Гечев беше финансов министър в правителството на Жан Виденов, където фалираха цели 18 банки! Вместо да го пишете професор и да му давате думата, трябваше такъв "специалист" по фалитите да е в затвора, а не на свобода и да ни го пробутвате като експерт!