3 Февруари, 2021 00:01 14 527 46

Проф. Радулов пред ФАКТИ: С бюджет от 1.5 млрд. нашите полицаи ходят одрипани

  • мвр-
  • измама-
  • автомобили-
  • олаф-
  • проф. николай радулов

''А главните секретари на МВР, особено след като напуснат МВР, пък някои не се пазят и по време на работа в МВР, живеят в неоправдано и необяснимо охолство'', заяви някогашният главен секретар на МВР

Проф. Радулов пред ФАКТИ: С бюджет от 1.5 млрд. нашите полицаи ходят одрипани - 1
Снимка: ФАКТИ

''Тази история направи такова впечатление (б.р. с разкритията на ОЛАФ за потенциална измама с новозакупени от МВР автомобили) не заради самия факт, че се крадат пари от европейски източници, защото няма пари, които да са дошли от европейски източници, половината от които да не е открадната. При едно сериозно, обективно разследване, много лесно ще се разкрие истината, защото през последните 10 години тези, които прибираха пари в джобовете, не се криеха. Те нагло ги крадяха, с презумпцията, че всичко ще им се размине, че "всичко е наше" - прокуратура, съд, МВР и т.н. И виждате колко често им се разминава. Тази безумна история с къщите за гости, видяхте, че един е "хвърлен на курбан", един зам.-министър, колкото да се каже: "Ето, вижте и ние зам.-министрите, които нарушават закона ги ловиме"". Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ проф. Николай Радулов, бивш главен секретар на МВР, а днес преподавател по национална сигурност в Нов български университет.

''Става дума за автомобили с висока проходимост за охрана на границата, парите са близо 6 милиона, започнала е процедурата по избиране на доставчик по време на служебното правителство на проф. Герджиков. Тогава бъдещият съветник на президента - Пламен Узунов, беше служебен вътрешен министър. Той е започнал процедурата. Само че процедурата е завършила при редовния министър Валентин Радев, една година след като са тръгнали тръжните процедури. Опитът, а и реалното действие, което прави прокуратурата, е да закачи това към едни дела, които така и не минаха. Делата по нахлуването на прокуратурата в президентството. И тъй като нищо не излиза от всичките тези обвинения, това, което сега се опитват да прикачат, според мен е, че за сделката е виновен министър Узунов. Само че сделката тръгва, когато се подпише. Има близо година между старта на процедурата и края ѝ, когато се подписва новият министър. Аз мисля, че Пламен Узунов няма нищо общо с крайния резултат'', добави по темата проф. Радулов.

''Сигурно такива случаи има безкрайно количество. Особено ако се заровим в Министерството на вътрешните работи. Сметната палата, когато е задължена да прави проверки и ги прави, винаги излиза с един поменик от проблеми, които е разкрила в МВР и никога те не се отстраняват. Особено с тръжните документации, с тръжните процедури. Вече е правило да се доставят в МВР автомобили, които са подбрани по някакъв доставчик, по принцип може би са хубави автомобили, може би и цената е изгодна, но не вършат работа. Например имаше един бързо покрит скандал с автомобили за КАТ - модерни автомобили, които са много бързи, икономични, елегантни и пр., и пр. Само че никой не каза след това, че тези автомобили не могат да работят със съвременната техника, с която КАТ засича нарушителите, по простата причина, че в техните стъкла има една специална съставка, която не позволява лъчите на тези уреди да излизат навън, извън колата. Този тип стъкло, този тип прозорци, са налице в спецификацията и всеки, който би се заинтересовал професионално от нея, би трябвало да разбере, че те не вършат работа. Това значи тези коли да стоят в студа например, или в жегата на ъгъла, вътре да работи климатика или отоплението, и полицаите трябва да извадят навън уредите, навън да мерят. Тоест смисълът от тези автомобили е никакъв. Ако се заровите във всяка една тръжна процедура, във всяка една сделка на МВР, в кацата с мед има и нещо друго, неприятно'', заяви още бившият служител от системата на МВР.

След това той се върна на пресния случай с разкритията на ОЛАФ за потенциална измама с новозакупени от МВР автомобили:

''Не съм сигурен какво ще разкрият и какъв е маржът между цената, по която са ги купили и цената, по която се продават този тип автомобили. Може да се каже, че цената е такава, каквато е била в магазина, а са ги купили с 15, 20, 30% отстъпки, които отстъпки някой е прибрал в джоба си. Подобна беше сделката с българските документи за самоличност. Сделката така беше оферирана и направена от Михаил Миков, че тази техника, която купихме за 113 млн., ако не се лъжа, всъщност беше репликирана по 33 пъти, 33 такива пътеки имаше за документи, които реално не бяха нужни. Освен това се закупи остаряла техника, морално остаряла. Иначе нова, от складовете извадена с фабрична опаковка. Тази техника, освен всичко друго, се оказа, че е и опасна. Може би около половин година след като се експлоатираше. Става въпрос за новите документи за самоличност, които започнаха да се произвеждат при г-н Цветанов. Установи си, че картриджите, които бяха закупени, голямо количество, за принтерите на документите, са канцерогенни. Това се установи след като няколко служителки заболяха от рак, изследваха ги и т.н. Тогава много бързо, без никой да разбере, младите момичета, които работеха там и младите жени, които не бяха раждали, ги изкараха от системата, а на тези, които останаха, им увеличиха малко заплатите и им даваха кисело мляко.

Но тази сделка, доколкото си спомням в Испания е закупувана същата техника за около 38 млн., а за нас по предварителните уговорки трябваше да ни струва около 128 млн. Г-н Цветанов направи голямото геройство, че успя да я намали до 113 млн. И той е участвал в договарянето явно, защото тогава това беше отчетено като страшен подвиг. И всъщност той подписа договора. Отговорността е на този, който подписва договора, защото ако ти виждаш, че сделката е манипулирана или не отговаря на условията, или техниката има проблем, просто не подписваш договора. Вие знаете, при спечелени търгове министър-председателят каза: "Това няма да се строи, ще има нови търгове". И край. Всички забравиха. Няма неустойки, няма договори, няма нищо. Тук нищо такова никой не е казвал. И това е в унисон с темата, която нищим вече не знам колко години, 10, ако не и повече, за това как е възможно при бюджет от над 1 млрд., а пък вече е и над 1.5 млрд., нашите полицаи да ходят одрипани и със зеещи обувки. А главните секретари на МВР, особено след като напуснат МВР, пък някои не се пазят и по време на работа в МВР, живеят в неоправдано и необяснимо охолство'', коментира проф. Николай Радулов.

''Старо правило е като се прави опит да се разкрие някакво престъпление да се следят движенията на парите, но тук дори и това не е необходимо. Документите са налични, колите са налични, или други техники, или дрехите. Да се види към настоящия момент, когато е правен търгът, каква е цената на същия предмет или стока. На дребно и на едро. Някой път купуваме по цени на едро неща, които на дребно в магазините струват по-евтино'', добави той.

Проф. Радулов, в качеството му на експерт по национална сигурност, коментира отравянето на руския опозиционер Алексей Навални и разследването на Белингкат по въпроса: "Всеки, който специалните служби са решили да убиват, го убиват рано или късно. Дори и да има няколко опита. Разследването е много интригуващо, аз изгледах няколко филмчета за това. Направено е професионално, източниците са такива, че не всеки би могъл да стигне до тях, но остават няколко въпроса. Например идеята, че служители на специалните служби ще решат да се маскират, приемайки самоличност с моминското име на жените си, е идиотска. Идеята, че тези хора ще пътуват с руски паспорти, също е идиотска. А вие виждате, че ние ги забелязваме, като че ли през цялото време тези хора искат да бъдат забелязани. Дори да предположим, че има такъв идиот, който използва името на съпругата си, той ще го използва веднъж. А тези хора се движат след Навални със същите тези момински фамилии. Нещо повече, тази организация, която прави това разкритие, действа изключително професионално, раздава подкупи, прониква в схеми и т.н. Тоест, тя прави всичко това, което би трябвало да вършат специалните служби. И тук си задаваме въпроса: "А къде са тези специални служби и вършат ли нещо"? Отговорът е много прост. Това са го направили, ако е истина, специалните служби, и както често се постъпва, вече и при нас се постъпва така, са сервирали наготово на една структура, която има изход към медиите, резултата. И този случай с Навални, и предния с Новичока в Англия, са пълни с идиотизми. И с Гебрев, там същото. Просто едни хора се разхождат със собствените си имена, със собствените си физиономии, вместо да се маскират като англичани, китайци и т.н., те ходят с физиономиите на руски граждани, на които връзката с ГРУ е известна. Разузнаванията и контраразузнаванията не постъпват така. Разузнаванията постъпват така, когато създават дезинформационна програма по някакъв случай и това по-скоро прилича на разкритие на специалните служби'', смята проф. Радулов.

Водещата обърна внимание и на лобистките опити за поправки в Закона за частната охранителна дейност, като нейният гост коментира така темата: ''Правени са най-различни опити за поправки на Закона за частната охранителна дейност, включая и да се разреши да се занимават с детективска дейност. Частна детективска дейност, която не е разрешена по българското законодателство, но се извършва от много фирми. Опитът е да се разшири полето на действие на тези частни охранителни структури. Това е опит, целящ няколко мишени. Едната е като се разшири обхвата на дейности да им се засилят печалбите. В България действат на широко, в рамките на страната, няколко големи охранителни фирми, и като им разшириш обсега на действие те ще обхванат още повече дейности. От една страна това е целта. От друга страна, това нещо не може да стане без одобрението на МВР, защото то е структурата, която отговаря за гражданската сигурност в страната. Ръководството на МВР счита според мен, че ако това се разреши на частните охранителни фирми и им се вмени като задължение да охраняват редица обекти, които МВР е задължено да пази, това ще превърне в МВР в структура, която винаги ще може да отклони обвиненията, че не пази еди-кое си село, че еди-кой си дядо е пребит или ограбен, защото ще каже, че там има частни охранители. "Ние ги инструктираме, ние ги проверяваме непрекъснато, но и сред тях има нечестни и непочтени хора''. Тоест, опитите МВР да се превърне от институция, която трябва да защитава гражданите, в институция, която консултира, проверява и дава методически оказания на структура, която пази гражданите, са очевидни. Правят се опити това да се направи във всички възможни направления на действие на МВР. Един от тези опити и вие го знаете, мисля, че сме го коментирали. То вече не е опит, а факт. А именно съединяването в една структура на Жандармерията и Специализирания отряд за борба с тероризма, като му се дават правомощия да изпълнява функции на охрана на ВИП персони, включая и на такива, които сега са в приоритетите на Националната служба за охрана. Това от една страна е просто намек за това, че тази служба е към президента и "Ние не ѝ вярваме", а от друга превръща структура, която трябва да охранява гражданите в структура, която трябва да охранява някои граждани. Тук аз много се смея, когато се говори за демократизъм точно от такива хора. Сега и Цветан Цветанов говори много за демократизъм. Трябва да знаем, че това е демокрацията в нейния изконен древногръцки вид. Тоест, всички взимат решения по важните за града дейности и действия на агората, но тези всички са гражданите. А гражданите са 10%, останалите са робите. Долу-горе така изглеждат нещата. Някакви хора в България взимат решения, а робите са задължени да ги изпълняват. За съжаление ние с вас сме между робите'',

А на въпрос от Лили Маринкова дали в крайна сметка депутатите ще гласуват тези лобистки поправки в Закона за частната охранителна дейност, проф. Радулов отговори така: ''Аз мисля, че депутатите, особено от управляващата коалиция, са толкова безочливи, че ще ги гласуват. Само че идват избори и не съм сигурен, че следващият парламент няма да вземе сериозни мерки да се опита тези структури да работят в полза на гражданите''.

''Мутрите, тъй като се опасяват от това, че куклите на конци ще отрежат конците и сами ще поемат ръководството, случвало се е и това, те искат да станат, освен формални собственици, и юридически собственици на тези структури. Сега в момента за такъв лобизъм ще се плати най-много, защото е преди изборите, последен момент, последна възможност това да се направи. Съвсем нормално е това за тях'', добави проф. Николай Радулов.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Joyar

    37 3 Отговор
    Те могат и сами да си купят Армани ако не си следите
  • 2 За Българите

    54 2 Отговор
    Крадене до дупка
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Criminal

    57 1 Отговор

    До коментар #3 от "Кавал":

    То затова ги е страх да разрешат свободно продаване на оръжие.......първи ще са те, после братята им по далавера патладжаните.............
  • 7 Joyar

    4 26 Отговор
    Те не те спират ей така аз съм със златен талон 12 години нарушител ли съм и като ме спрът опа.Аз си подавам сивито без да искам заплата

    Коментиран от #11

  • 8 Asdfg

    67 6 Отговор
    90% в милицията и армията са търтеи!

    Коментиран от #30, #36

  • 9 ДКВР

    18 2 Отговор
    НЕ бой се - в спорта сме ИДЕАЛНИ! Кану-каяка има повече бюджет от борбата (над 2млн. лв>) обаче тотализатора е на Шиши и се оказва, че лапат мухите - нищо, че бунаците кръстят фишове! Мани другото "леката атлетика" включва и кану-каяка та лапат повече и от щангите ))) Яко я???! Станилия Стаменова НЕ случайно ви вкара инжекцията с подсказванията ама някой трябва да погледне бюджета на спорта!!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 радио елто

    29 7 Отговор
    вярно че без милиция не може, но наща е огромна за населението на таз държава

    Коментиран от #35

  • 13 Играч

    45 2 Отговор
    Само елате в Ловеч и ги вижте "пешите патрули".2-3 и никога в еднаква форма.Например единия с шапка тип "фес",А другия с фуражка.Шубата разкопчана.Когато не сгъват баници в движение(което мисля ,че е забранено) чоплят семки .Иначе на терените 1ц годишни момченца обикалят с питбул без наморници и нито един глобен.

    Коментиран от #17

  • 14 Рошко

    36 7 Отговор
    Това не са полицаи а слуги на властта, хора с неизживяно детство и гледащи прекалено много сериали, от местопрестъплението
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Слоб

    31 5 Отговор
    Ходят одрипани щото са пухльовци, нямат никакво уважение към тях самите!
  • 17 Цветанов

    14 5 Отговор

    До коментар #13 от "Играч":

    Всяка година полицаИте полагат физически изпит да скачат от място 2.20м. и едни обиколки на стадиона и коремни и лицеви опори - та да те питам - ти рекламация ли правиш?!

    Коментиран от #18, #28

  • 18 Играч

    17 0 Отговор

    До коментар #17 от "Цветанов":

    Ако отговора ти е ирония -ок.
  • 19 ПРОБЕГ

    19 1 Отговор
    Лесно ще се открие виновника.Шеф на тила ресорен за министър .Пише ги в заповедите за процедурата.Повече от трима са чета с предател.Ще се намери човек който ще каже как министърът му е казал кой да спечели.Най лесно е Грейт вол и без това евтини залежали пък и граничарите ще са доволни на всичко.Парите са дадени за Роувър Дефендър Мерцедес Г класа или друг подобен модел за чист офроуд.Дори УАЗ Влизат в тези изисквания
  • 20 gggw

    22 2 Отговор
    де ходят одрипани? аз лично полицай, който да не е катаджия, и който да спира коли освен за без фарове и без колан не съм виждал
    ... камо ли квартлен полицай.. такоа животно нема.. или ако има не ходи никъде из квартала
  • 21 Бузов

    6 37 Отговор
    От къде ги изравят подобни професори,този е застинал някъде в края на 90 те.И такива са преподаватели!?Жалко за новото поколение ако не се промени нещо в образователната ни система.Такива неадекватни професори трябва да си вървят и да дойдат млади хора завършили на запад да модернизират образованието ни иначе тежко ни и горко.
  • 22 Полицая

    22 3 Отговор
    Ходят одрипани, щото са мизерни връзкари и прости мърлячи !!!
  • 23 Texas

    21 2 Отговор
    закривай цялото МВР,,вместо това закон за носене и притежание на ОО,и всеки поема сам съдбата си.
  • 24 Ходят дрипави

    22 2 Отговор
    Защото са дрипльовци. Ако работеха нормална работа, а не като авантаджии на държавна хранилка нямаше да са дрипави...
  • 25 Ковача

    20 1 Отговор
    Питайте ген.Тиква,цап-царап и паричките са усвоени.Я в чекмеджето,я в офшорката...Същото като с магистралите,метрото.Защо се рушат ли?Щото са правени без пари,колкото им е отпуснал,толкова.Не се чудете за полицаите.Които са в шайката-охолство и разгул.Останалите 90% ходят оръфани и дрипави.
  • 26 ч123

    16 2 Отговор
    имам съсед полицай, по цял ден си е в къщи а взема една шапка пари
  • 27 Трек

    6 5 Отговор
    Говори много, а и той на хранилката
  • 28 Пежо

    14 1 Отговор

    До коментар #17 от "Цветанов":

    Това ще бъде интересна гледка...Полицай,130 кг гладен,прави лицеви опори,скача 2,20 метра?Вероятно и бяга бързо като Бързия Гонзалес?
  • 29 А Ти кво направи по твое времеСтанете На

    1 3 Отговор
    А......
  • 30 Бай Пеши

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "Asdfg":

    90 процента от българите са мрънкячи и специалисти по всичко .Разбират от всичко ,но не разбират нищо от работата която вършат .
  • 31 батко ти

    2 9 Отговор
    Абе мишок ти като беше главен секретар направи ли нещо по въпроса та сега лаеш на всякъде даже и на даскал се правиш .Аре у лево мишка .Не знам полицията по твое време да е ходила с нормални и качествени дрехи .
  • 32 Georgi

    14 2 Отговор
    Напълно съм съгласен с Професор Радулов Искам само да добавя дще нещо много важно а това е Устава и Униформата когато са на работа Да са изрядни избръснати подстригани или с прибрани коси и лек грим за жените На публични места да стоят изправени облечени и закопчани а не пригърбени распасани седнали мохабет с ръцете по джобовете без фурашки или шапки но с кафе в пластмасови чашки в ръка Това е всекидневие Може да се видят навсякъде на живо в репортажи на медии и телевизия На такива служители и най добрите униформи да имат пак ще изглеждат като Пъдари пред Президентство Министерски Съвет и всякакви други Институции или на общественни места С уважение

    Коментиран от #33, #39

  • 33 Чоко

    1 9 Отговор

    До коментар #32 от "Georgi":

    Алооо ти от коя планета идваш .Да не идваш от миналото .Какви глупости плещиш .
  • 34 кочо

    4 0 Отговор
    МНОГО Е НУЖНА РЕФОРМА ВЪВ МВР-СИСТЕМАТА.НО НАПРАВЕНА ОТ ГРАМОТНИ СПЕЦИАЛИСТИ.СЕГАШНОТО МВР Е ОТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА СИСТЕМА-МВР ЩИТ И МЕЧ НА ПАРТИЯТА БКП.НЕКА СЕ ПОГЛЕДНЕ И СИСТЕМАТА ПРЕДИ 09.09. 1944.ОТНОСНО ПРИТЕЖАВАНЕТО НА ОГ. ОРЪЖИЕ ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ЗАПИШЕ В КОНСТИТУЦИЯТА НА СТРАНАТА.
  • 35 Той

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "радио елто":

    И колко са?
  • 36 ддд

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Asdfg":

    Не ги подкрепяй 100% са и контактуват сами с подобните си .Аз не говоря с такива.
  • 37 Алекс

    9 1 Отговор
    Те не са одрипани а мърлячи,разхайтени особено по младите без грам култура,от къде ги събират..?!!
    Защо унгарските и румънските пътни полицаи не са такива...
    Освен това задължително знаят един чужд език, английски или немски най вече унгарската пътна полиция!!!!
    Но за всичко което произтича в нашата мила родина на първо място са виновни управниците и ние че ги търпим!!!

    Коментиран от #38

  • 38 кум вълчан

    9 1 Отговор

    До коментар #37 от "Алекс":

    Полицаи стават нереализирани спортисти , т.е. спортно училище - ДОТАМ !За офицер се иска малко повече - икономика , учителски ... Толкоша си могат ! Ама иначе им дадоха надбавките , които бяха предвидени за ДЕЦАТА !!!
  • 39 любител

    7 0 Отговор

    До коментар #32 от "Georgi":

    много си прав освен всичко това и половината са татуирани като всички мафиоти.срам и позор.те не знаят хубаво български език какво остава чужд.
  • 40 любител

    7 0 Отговор
    прав си за всичко корупция участие в кражби чадър над банди за рекет проституция наркотици и какво ли не.ходят като бараби.половината са татуирани като бандитите.колите им вътре са като кочина.по време на дежурства или събират пари или са по кафетата.за чужд език да не говорим.полицаи стават хора на които не им се работи.
  • 41 Анонимен

    1 1 Отговор
    Държавата е на бибитко, бсп и дпс. Свиквайте. Прокуратура, съд, мвр, нои, нап, горско, общини... А всичко е лъжа цветанов под Номер 17.физическо и т. н., кога ги приемат в полицията. Нищо общо няма с онова време. Бяха старите и си остават стабилни, със стабилна психика, не са клюкари, не пушат, пият и по чуждо не ходят, дисциплинирано увредени, както казва лекарката със съпруг ченге. Изгониха ги млади, във силите си и днес лекарката го храни, а днешните с пари, да са живи на бойко. Минало свършено.
  • 42 Българин

    0 0 Отговор
    И бсп ги назначаваше, както и дпс. Сега малцинствата са малки. Много са по градините детски, след около 10 години ще искат работа. Мислете отдалече, а не яйцето като дойде на gaza тогава да се сещате за тях.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Анонимен

    0 0 Отговор
    Няма плашите идват с четири езика романчо. Лошо не пиша. Те са здрави. От малки са калени. Имам си на идея, как е навън. Черните са харесвани и одобрявани за полицаи. Кения. Нито пушат, пият, по чуждо не, сериозни, отзивчиви. Харесвам сериозните мъже. Може да са прости, но мълчат и не може човек, а за пожарникар не е нужно за Огъня да си умен, а смел, а не ревлю и болнав.
  • 45 Анонимен

    0 0 Отговор
    Абе под номер 17. Това бе по бай тошово. Нали ми казват те, как може младо момиче 220 кила в системата. Дебеланката. От хс. Как ти се вижда лицеви. Отиваш у дома. Даваш и си. Приет. И доказателства имаме, но кои сме. Бойко е милиардер. И още ще му пълнят торбух
  • 46 Гост

    0 0 Отговор
    Бб. Си пада. По кадъните. Кво каже ерго, кгб, духан и хасан оглу