ФАКТИ.БГ

Калоян Паргов пред ФАКТИ: Левицата претърпя сериозен крах на тези избори

"Сега е моментът да се разбере какво е ГЕРБ. Защото стоенето в управление е едно, а стоенето в опозиция е друго", коментира социалистът

Публикувана: 20 Април, 2021 23:55
21 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2956
Калоян Паргов пред ФАКТИ: Левицата претърпя сериозен крах на тези избори
Калоян Паргов, снимка: ФАКТИ
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.

"Мина заседанието на Националния съвет, предстоят заседанията на общинските, районните и градските партийни организации. Но едно е ясно и можем да го квалифицираме като тежка загуба. Второ, бяха отчетени ред причини, довели до този резултат, който ни изненада всички. И аз самият, и всички около мен не сме очаквали, че такъв ще бъде резултатът, какъвто се получи на 4-ти април". Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ председателят на БСП-София Калоян Паргов.

"Една от основните причини за това (б.р. за лошия резултат на БСП на изборите) в анализа, което и социологическите проучвания го показваха, е, че неясната подкрепа за президентската двойка Румен Радев-Илияна Йотова, оставена за след изборите, ни отне немалко гласове. В процентно изражение 4, някои казват 5, а в хиляди гласове със сигурност немалко за тази дистанция, която се получи не само с първия, но и с втория.

Разбира се, беше отчетено и като грешка не излизането от парламента на парламентарната група миналата година по време на протеста. Тогава тя остана вътре с изявлението, че ще защитава правата на протестиращите и исканията на протестиращите вътре в парламента. Очевидно това не е било чуто и очевидно, че не е било разбрано, и очевидно, че не е било разбрано, и очевидно, че е било тълкувано все едно БСП е част от това статукво, срещу което от 4 години имаше последователна политика. Това са част от обективните причини. Разбира се, винаги има причини, които се изтъкват от местните организации - по отношение на самите листи, на гражданските квоти, на водачите в някои от тях и техният принос, на самата кампания като кампания и т.н.", допълни социалистът за разочароващия изборен резултат на БСП от 4-ти април.

"Нашият електорат видимо е по-възрастен. Това също влияе, но не може да е основна причина", добави Паргов в контекста на COVID пандемията и лошото време в изборния ден.

"В момента има един важен въпрос. Аз го казах на срещата с г-жа Нинова и с общински, областни и градски ръководства преди повече от седмица. Какво казах там, ще го повторя за ФАКТИ. Има два важни въпроса. Първият важен въпрос е за България и за държавата, защото БСП е национално отговорна партия и като такава трябва да постави на първо място проблема с държавата, с държавността, с парламентаризма, с връщане към нормалността, която е първа стъпка", категоричен бе председателят на БСП-София.

"Това, което наблюдаваме от първите дни на Народното събрание, тези взаимни обвинения, които вървят, включително и към БСП, са доста притеснителни, защото най-важните въпроси, които хората очакват от новия парламент, е да се състави стабилно правителство, което да се заеме с ключови въпроси. Въпроси за безработицата и заетостта, за справянето с COVID кризата, за социално-икономическите последствия, за здравеопазването като цяло, и не на последно място Изборният кодекс. Но да поставяш Изборния кодекс на първо място като общ въпрос, който трябва да се случи, означава, че се готвиш за предсрочни избори. Защото Изборният кодекс се повдига, когато предстоят избори, той не се повдига току-така. Но, разбира се, за едни предсрочни избори той е залог за едни по-различни избори, за една по-голяма прозрачност, за това да има машинен вот - нещо, за което БСП настояваше толкова време, а ГЕРБ осакати с полухартиен и полумашинен вот", заяви още Калоян Паргов.

"Не бих искал да коментирам какво мисли и как се чувства г-жа Нинова. Вие можете да и го зададете и да я питате нея. Аз като социалист мога да ви кажа за усилията на всяко едно равнище, които сме полагали. Знаете, че понякога включително с невъздържано поведение, с по-остро поведение, с вотовете на недоверие, които сме внасяли. А в един момент това, което се създава като внушение и усещане, някак си не ти се струва справедливо. То е нормално да е така. Въпросът е да помислим дали това нарочно се прави, защо се прави от тези партии, или има нещо, с което сме оставили впечатление, че сме статукво - под една или друга форма, с едно или друго действие. Аз смея да твърдя, че от миналото лято върви един вододел на промяната и на статуквото, и разделянето по този признак, основен признак. Не по политически, не по цветен принцип, а по този - промяна и статукво", категоричен бе Паргов, като след това отново спомена за грешката със забавената подкрепа към Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат в президентството", обясни

"Отдавна не е било така разделено обществото, по този начин фрапиращо. Което означава, че в обществото текат процеси и връщането към нормалния диалог, към парламентаризма, към държавничеството, е много важно и ключово и всички партии в парламента, включително и БСП като национално отговорна партия трябва да проведе този диалог. Бяха направени опити, но виждаме как се опростяват нещата", анализира той.

Паргов не изключи да има конгрес на БСП. Паргов смята, че ГЕРБ със сигурност няма да успее да направи правителство и засвидетелства подкрепата на социалистите към "Има такъв народ" за евентуално правителство, оглавявано от тях. Според него не е логично да е имало предизборен сценарий за коалиционно управление между ГЕРБ и БСП.

"Виждаме резултата и в Пловдив, виждаме резултата и във Варна, виждаме резултата и в София от тези вътрешнопартийни битки. Тоест, освен самоизтощаване и самоунищожение, това не донесе някаква полза", коментира председателят на БСП-София вътрешните войни в партията.

"БСП никога не е била партия, която да е в удобство на някого. Който и да си е правил някакви сметки вътре в БСП, винаги са му излизали криви. Справка: последните 30 години. Със сигурност е имало всякакви планове и всякакви кукловоди, и всякакви хора, които са чертаели и местили партии, кутийки, хора, мислейки, че могат да постигнат един или друг баланс, или едно или друго състояние, което да даде някакви ползи, блага и т.н. Но това не се случва, това е БСП. БСП е много особена партия и имам чувството, че често пъти не се разбира какво е БСП. БСП не е проста партия, макар и някой да се опитва да я опростява. БСП е много сложна партия, БСП е партия, която се състои от хора с различни идейни възгледи", каза още социалистът Калоян Паргов.

"Левицата претърпя сериозен крах на тези избори. Освен БСП, която е най-голямата партия вляво и получи такова представителство, има и други леви партии, които спечелиха доста нисък резултат", отчете той.

"Сега е моментът да се разбере какво е ГЕРБ. Защото стоенето в управление е едно, а стоенето в опозиция е друго. Обикновено стоенето в опозиция е моментът на катарзиса, презареждане и отново заявяване на претенции да управляваш, след като си си изтърпял наказанието. Образно казано. Сега е моментът да разберем дали ГЕРБ е системна партия, устойчива партия, или не е. Аз не мога да гадая, необходимо е историческо време. За да може една партия да бъде система партия, тя трябва да бъде както в управление, така и в опозиция. А после пак в управление и пак в опозиция, да мине през този цикъл, в който да видим дали тя е устойчива във времето", коментира председателят на БСП-София.

"Едно е ясно! Когато управляваш по-дълго време и това е със сигурност повече от един мандат, както е в случая с ГЕРБ, е нормално да омръзнеш. А и правиш грешки. Може би приликата с 90-та година е, че тогава държавата зависеше от една партия. В последните 10 години зависехме от волята на един човек", отбеляза той за пагубните управления на ГЕРБ.

"БСП може да бъде балансьор, отива му тази роля, с която би заменила Движението за права и свободи в тази историческа ситуация. Дали незаобиколим фактор или балансьор, бъдещето ще покаже, зависи от самите от нас, от БСП. Със сигурност това, което мога да кажа е, че не намирам за справедливи обвиненията към БСП, които чувам тези дни - по отношение "партия на статуквото". Да, БСП е системна партия, БСП преживя немалък катарзис в последните 10 години, смени двама свои лидери - Станишев и Миков, търсейки вариант да излезе от тази ситуация на опозиция", добави още Паргов.

"Хората очакват да се случи нещо добро - моделът "ГЕРБ" да бъде демонтиран и България да тръгне по един нов път", вметна социалистът.

Той коментира и личността на премиера Бойко Борисов: "Не може да му се отрече, че е голям актьор. Но мисля, че вече всички пиески и всички репертоари са добре изучени и добре познати".

За евентуална комисия, която да ревизира управленията на Бойко Борисов, а след това той евентуално да отиде на съд, Калоян Паргов заяви следното: "За да може някой да бъде съден, трябва да има набор от доказателства, които да издържат в съда. Една такава комисия може да се произнесе и тази посока, стига да си го постави за цел и задача".

Според социалиста не е добре фокусът на една нова власт да пада върху ревизионизма и реваншизма.

"Трудно ми е да направя някакво допускане, но считам, че страната има нужда от стабилност. Което означава, че вътре (б.р. в Народното събрание) партиите, които искат промяна, трябва да се разберат за тази промяна без да изключват някого и да му лепят етикети", каза към края на участието си Калоян Паргов.

Той бе категоричен, че няма лош ГЕРБ и добро БСП и обратното, а лоши и добри политики.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3 от 1 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
така така
1 Отговор
е с гущери като тебе Паргов.. и оная кукумявка несменяемата.. как да е?!?

Коментиран от #20


Оценка:
-6 +9

честен ционист
2 Отговор
Ако всички бабички се изплюят вкуп към Народносто събрание ще издават продажниците вътре.

Оценка:
-1 +4

Последния Софиянец
3 Отговор
Каква левица бе!? Червени милионери.

Оценка:
-7 +7

Елеонора Митрофанова
4 Отговор
Днес беше голямо шоу.Във ФБ първо Курнела нарита Сергей, после той й го върна.А тия войни радват всички, които не понасят комунягите и искат те да се оттекат в канала.

Оценка:
-10 +4

САТЪРА НА ХАНА
5 Отговор
ДРУГАРЕ ,
...... ПЪРВО , НЕ МОЖЕ ХЕМ ДУШАТА В РАЯ ,
ХЕМ ЧЕКМЕДЖЕТО ПЪЛНО
........ ............... .................. ВТОРО , ЗА ДА СИ КОМУИСТ, ТРЯБВА ПЪРВО ДА СИ ХРИСТИЯНИН ....................... ................... ..................... ТРЕТО , ПАРТИЯТА НЕ ООД ИЛИ ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ НА НЕКОИ БИЗНЕСМЕНИ ................ ................ ................ И ПОСЛЕДНО , ДУША ДА ВИ Е ЯКА АКО ТРЪГНА ДА СИ ТЪРСЯ НАСЛЕДСТВОТО НА ДЕДО МИ - КОМУНИСТ ОТ 1918 ГОДИНА В БАРДАКА ДЕТО Е БСП

Коментиран от #6


Оценка:
-3 +5

ха ха хаааа
6 Отговор

До коментар #5 от "САТЪРА НА ХАНА":


Комунист-Християнин ...🤭😁🤭 Абсолютно несъвместимо ..

Коментиран от #7


Оценка:
-4 +3

Ф Е ДЖЕРДЖИНСКИ
7 Отговор

До коментар #6 от "ха ха хаааа":


СВОБОДА , РАВЕНСТВО , БРАТСТВО СПРАВЕДЛИВОСТ , И ДА НЕ СТРАХУВАШ ДА УМРЕШ ЗА ТЯХ ........... ГО Е ИЗМИСЛИЛ ХРИСТОС .............................. .................... БОЯ И ПАНДЕЛАТА ЗА БОЙКО , ДОГАН И СТАНИШЕФ СА ГИ ИЗМИСЛИЛИ МАРКС И ЛЕНИН :))

Оценка:
-0 +5

САТЪРА НА ХАНА
8 Отговор
БКП Е ВИНАГИ БИЛА ПАРТИЯТА НА ОБИКНОВЕННИЯ РАБОТНИК И СЕЛЯНИН ................. ................................
А ВИЕ НАПРАВИХТЕ ОТ БКП ПАРТИЯ НА ЧЕРВЕНИ МИЛИОНЕРИ :))
.........
ДЯДО МИ - КОМУНИСТ ОТ 1918 ГОДИНА .... СИ Е ИМАЛ ПРОФЕСИЯ И СИ Е БАЧКАЛ ......... А НЕ Е БИЛ ПАРТИЕН РАБОТНИК В ЦЕНТРАЛАТА СЪС СЕКРЕТАРКА И КОЛА :))

Оценка:
-1 +4

4321
9 Отговор
Всички БСП(соросоиди), които работиха срещу партията си, искат оставката на Нинова!

Оценка:
-1 +8

САТЪРА НА ХАНА
10 Отговор
УСЕЩАМ КАК ДОН РАПОНЕ СЕ Е СНИШИЛ В БОСТАНЯ И Е ПУСНАЛ
ПРИЯТЕЛИТЕ СИ МУТРИ И ТЕХНИТЕ СЛУГИ ДА РАЗБИВАТ БСП :))))
..........
.................. СЛАВИ Е ЛЕСНА ПЛЯЧКА - ТОЙ ПЕЕ САМО ЗА ПАРИ ...... А МАЙЧЕТО И ХРИСТО ЩЕ ИГРАЯТ КЮЧЕК И ЗА ПАНИЦА ЧОРБА ......
..................... ТАКА ЧЕ КРУШОВИШКАТА МОМА И "ФАТМАКА" СА МУ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРОБЛЕМИ :))

Оценка:
-0 +6

яяя1
11 Отговор
Този соросоид мяза на глиган! Силно развити челюстни мускулите, малък череп и неустоимо желание да е на власт и да ЯДЕ КЮФТЕТА ! Много кюфтета, кофи с кюфтета......! Хора, пазете си КЮФТЕТА от Калоян!!!!

Оценка:
-1 +7

Бързака
12 Отговор
Преди 47 години в казармата имаше един с неговата фамилия , може и да са роднини ! Имаше същата мутра като този . Беше много заядлив нас младите войници , но се усмири след като го нокаутирах !

Оценка:
-0 +4

ниска топка
13 Отговор
Буци ви го натреска с двеста , като ви обяви за комунисти , себе си за борец срещу комунизма , възползва се от ошашавеното общество и го манипулира яко с триста , вие не можахте категорично да опровергаете подобни глупости , отделно дето ви торпилираше вътрешно с Герговци , Мерджановци , Добревци , вие и с това не се справихте , само нещо замазахте. Нинова чак днес е учудена , че Боко Тулупа , дърт мафиот и бандит , си признал, че уговарял Станишев да я махал. Ами това се предполага и следи по съответни начини и то увреме. Буци си работи в партията ви , като мишок в хамбар.

Коментиран от #14


Оценка:
-0 +5

Нинова
14 Отговор

До коментар #13 от "ниска топка":


от самото начало беше наясно и затова поведе война с подлогите на банкялията. Но тук сблъсъкът е на ценности. Докато тя работи за консолидиране на БСП по правилата и с морални подходи, гергостанишевата мафия действа подмолно, агресивно и разрушително за цялата партия.

Съселът и кохортата му са на принципа:След мен и потоп!

Коментиран от #15


Оценка:
-0 +7

мекички са
15 Отговор

До коментар #14 от "Нинова":


Когато става въпрос за разбиване на партията , за вътрешно предателство , а тези неща бяха видни , се вади дръвника и се режат глави . Княз Борис когато е въвеждал християнството в интерес на държавното устройство е дал пример за предателството и как се лекува.

Оценка:
-0 +3

САТЪРА НА ХАНА
16 Отговор
ИСТИНСКИЯ КОМУНИСТ ТРЯБВА ДА Е СКРОМЕН КАТО ИСТИНСКИЯ ХРИСТИЯНИН
...................... А МУТРАТА , КОУМНИСТА И ПОПА С РОЛЕКСИ ЗА 10 000 ДОЛАРА НЕ ЩЕ ДА СА СКРОМНИ ЧИЛЯЦИ :))

Оценка:
-0 +4

Госあ
17 Отговор
Визията на корнела и БСП е преливане от пусто в празно - буквално ! И бабите с яйцата от щастливи кокошки на пазара - комедия ! Това е причината за този погром.

Оценка:
-4 +0

Госあ
18 Отговор
В момента в който работниците и интелектуалците не припознават лявото, то вече не е ляво. Паргов. И това не става само с приказки.

Оценка:
-1 +4

Любопитен
19 Отговор
Тия бъл вочи гейстанишеф ли ти ги продиктува?

Наредихте се дружината на сцената - целият отбор юнаци да борите Нинова. Що не се изправи всеки срещу нея на нормален дебат, ами войнстващата посредственост се оббединила срещу една жена.

Жена - но по-качествена от всички вас заедно.

Оценка:
-0 +3

Вашата
20 Отговор

До коментар #1 от "така така":


гергостанишева агитка работи дружно и успешно за стабилизация на Нинова, за което тя ви благодари.

При следващите избори, които ще са скоро, БСП ще вдигне резултата, точно зарада яростната кампания, която проведохте с цел да я разбиете.
Защо ли - защото с мафиотските си подходи не само неориентираните социалисти, а целият народ ви разбра и в червата какво точно предстатвлявате - изпълнители на мокри поръчки на борисов и на негова хранилка през цялото време - досега.

Продължавайте все така упорито и ефективно да работите за предизборната кампания на Нинова!

Оценка:
-0 +3

Ниньова
21 Отговор
Това е очевадно,кавал!

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Слави Бинев
Слави Бинев за общуването си с почетния председател на ДПС Ахмед Доган
Контактът с Ахмед Доган носи удовлетворение."

Още бисери