Last news in Fakti

27 Април, 2021 17:22 7 579 78

Мартин Димитров за ФАКТИ: Обществото не иска да отиде на избори по старите правила

  • мартин димитров-
  • демократична българия-
  • гласуване по пощата-
  • изборен кодекс-
  • дистанционно гласуване-
  • изборни правила

"Видя се кой каква роля има в статуквото, когато поискахме редовно изслушване на главния прокурор", каза Димитров

Мартин Димитров за ФАКТИ: Обществото не иска да отиде на избори по старите правила - 1
Снимка: ФАКТИ

„Ключовият въпрос, макар и в очертаващия се кратък парламент, е да бъдат приети поне промените в Изборния кодекс. Това, разбира се, не зависи само от нас, от „Демократична България“. Аз призовавам всички останали участници в този процес поне този въпрос да бъде приключен и неговите важни компоненти – тоест гласуването по пощата. Ако направим избори по стария кодекс, което целят партиите на статуквото, има опасност да няма голяма промяна, а хората искат такава. Това е мечтата в момента – за една по-голяма промяна, което идва с гласуването по пощата. Ако близо 2 милиона българи в чужбина могат да гласуват по този начин, а също и стотици хиляди български граждани, които живеят на територията на страната, но работят, пътуват, а и трета група хора, които се притесняват от коронавируса и са се самоограничили, за тях гласуването по пощата би било много ценно“.

Това каза народният представител от „Демократична България“ Мартин Димитров пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ.

„Трябва да бъде прието и видеонаблюдението, което ще бъде успокоение за много хора, че могат да виждат в реално време какво се случва, че ги няма обичайните злоупотреби. На трето място, аз съм поддръжник на машинното гласуване. Само че резултатът от машинното гласуване не трябва да се преписва на ръка, а трябва да става машинно“, каза още Димитров.

„Разчитам, че когато тези неща се кажат и обяснят пред парламента, има и други хора, които ги смятат за важни. Какво казваме на българите в чужбина? В момента те имат огромен разход, за да гласуват. Колкото и секции да им отворите, когато трябва да пътуват 500-700-1000 километра, това е огромен разход за тях. Освен това те виждат, че в голяма част от Европа има гласуване по пощата. Това е универсална практика. Дистанционното електронно гласуване, което също е наша теза – от компютъра вкъщи, е по-трудно, изисква повече време за неговата реализация. Тоест ще работим за тази идея, но е ясно, че след два месеца тя не може да бъде реализирана. Тя може да бъде реализирана за следващите избори и трябва да бъде реализирана“, допълни Мартин Димитров.

На въпроса на Лили Маринкова дали има споразумения между „Демократична България‘ и политическите сили извън ГЕРБ за въвеждане на дистанционно гласуване, Димитров отговори: „Чак споразумения, не бих казал, но гледам медийните изяви на отделни хора и виждам, че партиите на протеста подкрепят тази теза. Между другото ГЕРБ излязоха в много интересно обръщение, че щели да подкрепят всички идеи за промени в Изборния кодекс, което не знам какво означава точно, не знам смисъла на тези думи. Когато някой подкрепя всички идеи, не ми звучи сериозно. Смятам, че има шанс тези текстове да бъдат подкрепени, защото го дължим на тези 2 милиона българи в чужбина“.

„Да, на изборите в САЩ се спекулираше, имаше политици, на които пощите им бяха виновни. Но после проверките, които бяха направени щат по щат от местните власти, не показаха сериозни злоупотреби. Това е пример за това, че изборните способи не би трябвало да се използват за политическа употреба. Не е правилно“, допълни Димитров.

След това разговорът премина към заявката на втората политическа сила „Има такъв народ“ да върне мандата за управление веднага след като го получи. „Аз бих добавил един нюанс и той е, че може би беше по-добре да се каже директно на хората: „Нека да приемем новите изборни правила и тогава да отидем на избори - тоест да не се бърза толкова с връщането и на втория мандат. Това, ако се каже честно на хората пред всички медии, мисля, че е разбираемо. За мен обществото не иска да отиде на избори по старите правила. Искат го партиите на статуквото с твърдите електорати, с контролирания вот. Знаете, че има и много купен вот в България, което им харесва. Извън тях никой не иска да запази старите изборни правила“, коментира Мартин Димитров.

„Можеше да се забави връщането на втория мандат“, допълни той.

След отбелязването от страна на Лили Маринкова за обвиненията на БСП към „Има такъв народ“, че обслужват статуквото, Димитров каза: „През миналата седмица в парламента имаше гласуване, което показа кой каква роля има във въпросното статукво, когато ние поискахме да има процедура на редовно изслушване на главния прокурор. Тогава видяхме, че ГЕРБ, БСП и ДПС, които уж нямат общи позиции, които имат непримирими уж отношения, изведнъж се събраха и няколко пъти гласуваха заедно, като в тази процедура абсолютно нелогично включиха и върховните съдии“.

На въпроса дали Димитров изключва всякакви съмнения „ИТН“ да са извършили нещо противоречиво, той отговори: „Аз не искам да говоря за други партии и не мога да поема такива ангажименти, защото човек трябва да има страшно много информация, за да прави такива категорични съждения. Виждам следното нещо – на тях им се иска партиите на протеста да имат много повече гласове и оттам идва желанието за нови избори. Смятат, че с нови избори въпросното статукво ще бъде променено. Само че тук важният въпрос е, че ако новите избори са по ставите изборни правила, има опасност тази промяна да е минимална“.

„Сега не е време за емоции, не е време да се караме кой по-прав, кой по-крив, а заедно разумно да променим тези изборни правила. Ето, казвам Ви – аз съм човекът, който заедно с колеги през 2016 година внесе законопроект за електронното дистанционно гласуване от компютъра вкъщи. ГЕРБ, БСП и ДПС нарочно пет години не довършиха процеса. Трябваше да има няколко експеримента и това гласуване да бъде окончателно прието. Нарочно не го направиха. Сега разбирам, че за два месеца това няма как да стане и затова предлагам разумен компромис – дългосрочно да работим за гласуване от компютъра от вкъщи, но за тези два месеца да приемем гласуване по пощата“, каза още Мартин Димитров.

На въпроса дали според него разочарованите избиратели на „ИТН“ могат да се ориентират към друга партия, той отговори: „Те трябва да си обяснят решенията – това е тяхна работа. Това, което виждам като обща задача е все пак в този парламент да се свършат полезни неща“.

„Предложили сме един много ключов законопроект за намаляване на законната лихва при забавени плащания. Представете си стотици хиляди хора, които са длъжници – не са си платили сметката за ток, парно, телефон и т.н., и им надчисляват най-високата законна лихва в целия Европейски съюз. Ние предлагаме драстичното ѝ намаляване за граждани от 10% плюс основния лихвен процент на 4% плюс основния лихвен процент. Иска ми се, ако се намери прозорец в сегашния парламент, да направим няколко такива знакови неща, които да са антикризисни, които да помогнат на хората да не фалират, да покажат, че този парламент е по-различен от предишните парламенти“, обясни Мартин Димитров.

„Сега президентът има възможност, ако пожелае, да забави връчването на третия мандата, това е негово решение, но според мен е време за един обществен консенсус, а именно, че няколко такива ключови въпроса могат да бъдат разгледани от сегашния парламент. Няма смисъл от трескаво бързане, като, разбира се, умното е следващите избори, които се очертават, да бъдат проведени по нормално време. Нека обаче да видим какво ще стане с третия мандат. Научил съм се от политиката да не избързвам. Тоест виждам, че има вероятност от нови избори, но нека да видим какво ще стане с този трети мандат. Винаги са възможни изненади“, каза Димитров.

На въпроса какво точно има предвид под „обществен консенсус“, той отговори: „Имам предвид това, че все пак, ако парламентът има няколко седмици пред себе си - особено след като отменихме великденската ваканция, което беше правилно решение, има възможност да бъдат приети няколко ключови неща. Иска ми се да има консенсус по Изборния кодекс, по машинното гласуване, по видеонаблюдението, по намаляване на законната лихва за забавени плащания, което касае стотици хиляди хора и ги натоварва. Иска ми се по тези неща да има по-голямо разбирателство, защото ми се струват очевидни, струват ми се правилни“.

Мартин Димитров уточни, че гласуването по пощата би било голяма облекчение за всички хора, които се страхуват от пандемията, а също и за хората в чужбина. Така „вместо да гласуват 100 хиляди души, гласуват например 1 милион човека по пощата“ само в чужбина, каза той. След отбелязването на Лили Маринкова, че това революционно би разбъркано контролирания вот, Димитров каза: „Тези, които разчитат на контролиран и купен вот, се ужасяват от тази идея. Те смятат какъв процент от общия вот е техният купен вот. Когато общият вот драматично нарасне, например гласуват 1 милион души повече, тогава значението на контролирания и купения вот драматично намалява. Това ги плаши, разбира се“.

В края на разговора Мартин Димитров коментира това дали БСП биха подкрепили гласуване по пощата: „Когато се променяше Изборния кодекс в миналия парламент, БСП имаха възможност да внесат гласуване по пощата, но не го направиха. Тоест и на тях не им се ще да има висока изборна активност. Лошото е, че имаме три партии – ГЕРБ, БСП и ДСП, които ако има съберем гласовете, имат мнозинство в този парламент, както имаха и в предишния. На тях не им се ще да има висока избирателна активност. Хубавото е, че не могат да си го признаят (…). По тази причина имат тези неясни позиции“.

Целия разговор можете да видите във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Севда

    14 15 Отговор
    Бойко ще уреди цели фабрики да гласуват за него хихи

    Коментиран от #5, #12, #16

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Петко

    20 14 Отговор
    Даже хич не иска да отива вече. 100 пъти. На избори вече, ама друг път. Разигравате народа само. Смешници.
  • 5 Пак ли ше плашите

    9 5 Отговор

    До коментар #2 от "Севда":

    Работниците ве, ...
  • 6 фирма

    17 16 Отговор
    Тоя гей-къртик пак се изказва нещо. Неговите думи нетрябва да значат нищо.
  • 7 Майна

    10 11 Отговор
    ТЕЛЕВИЗИЯТА НА БСП НЕПРЕКЪСНАТО ПРЕДАВАШЕ НА ЖИВО ПРОТЕСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ И ВСИЧКИ , КОИТО БЯХА В ЧУЖБИНА ГИ ГЛЕДАХА. СПОМНЯМ СИ, ЧЕ ТОГАВА НИНОВА ГИ ПОДКРЕПИ ....БСП БЯХА ОПОЗИЦИЯ И НЕ ПРАВИ ЧЕСТ НА СЕГАШНИТЕ НОВИ В ПАРЛАМЕНТА ДА СЕ ОПРЕДЕЛЯТ КАТО ЕДИНСТВЕНА ТАКАВА...ЗАЩО ОТХВЪРЛЯТЕ И НЕ ИСКАТЕ ПОДКРЕПАТА НА БСП, КОИТО ПОСТАВЯТ ВАЖНИ ЗА НАРОДА ПРИОРИТЕТНИ МЕРКИ....ТРУПАТЕ ТОЧКИ ПАК НА ГЪРБА МУ

    Коментиран от #51

  • 8 Майна

    12 16 Отговор
    НЕ СЪМ ПОДКРЕПИЛ БСП И МОЖЕ БИ ТЕ СА ГО ЗАСЛУЖАВАЛИ, ДОРИ САМО ЗАРАДИ НИНОВА, КОЯТО СЕ БОРИ И СЪС СВОИ , И СЪС ХУНТАТА!РЕСПЕКТ КЪМ ТЕБЕ, НИНОВА!
  • 9 висок

    22 21 Отговор
    Мартинчо, кой народ, ад от народа ли съм? Аз не искам избори по правила на РРадев! Старите ми харесват.
  • 10 Marinov

    20 15 Отговор
    ЖАЛКО на МАЙКА България че има такива Народни Представители и ПИШМАН ЮНАЦИ и ШБВЕСТЕРИ които НЕ знаят и Конституцията в която скоро са се Клели и Плещат Глупости та мътят главите на Хората !

    Абе Господа , Как ще Има гласуване по Пощата и Електронно като Конституцията ИЗРИЧНО Определя че Вота Трябва да Бъде ТАЕН а с гласуването по Пощата и Електронно това НЕ Може да се ГАРАНТИРА!

    КУХИ Леики и БЛЕЙКИ, май и за Чепове за Зеле Не стават а Народа Очаква от тях Ред и Законност?

    Коментиран от #17

  • 11 Искам да

    13 14 Отговор
    видя как бабата на Мартинчо ще гласува машинно. Съвсем е изперкало момчето.
  • 12 Плешивия

    3 7 Отговор

    До коментар #2 от "Севда":

    Няма да гласувам, не искам да ме правят на ненормален.
  • 13 Ташунко Сапа

    2 8 Отговор
    Много ми се спи и съм изморен.
  • 14 Ташунко Сапа

    2 7 Отговор
    Животът ми като пясъчна кула от вълните се срути.
  • 15 В Ромските секции камери в залата и

    24 2 Отговор
    Камери показващи улиците около секциите,!! Ще се видят реално Търговците на гласове!!! Сега стояха на тумби Ромите и водеха пазарлъци около секциите!

    Коментиран от #40

  • 16 Ташунко Сапа

    4 12 Отговор

    До коментар #2 от "Севда":

    Повече няма да гласувам да гласуват младите.
  • 17 Барни

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Marinov":

    По голям ръб от теб няма :)

    Коментиран от #50

  • 18 ЦЯЛ ТОН КАПОН

    17 9 Отговор
    ПАРТИИТЕ ЖУЖЕТА СА АБЦОЛЮТНО ИЗЛИШНИ! БОРЯТ СЕ ДА ВЛЕЗАТ В ПАРЛАМЕНТА ЗА ДА ЛАПКАТ 4 ГОДИНИ ПО 10-20 БИНКИ ЗАПЛАТИ НА МЕСЕЦ И ДА СЕ ВОЗЯТ НА МЕРЦЕДЕСИ С ШОФЬОР! КАКВО НАПРАВИ СИДЕРОВ ЗА 15 ГОДИНИ В 4 ПАРЛАМЕНТА ? ДВА БРАКА, ДЕТЕ, ЗИМНА ПОЧИВКА НА ВАРАДЕРО , АПАРТАМЕНТ И НЯКОЛКО МИЛИОНА В ОФШОРКА. ЗА ДЕБИЛИТЕ ГЛАСУВАЛИ МУ - НИЩО!
  • 19 Плешивия

    6 7 Отговор
    По време на изборите ще съм на приморско.

    Коментиран от #46

  • 20 ТРЕТИ МАНДАТ

    10 6 Отговор
    ВТОРИТЕ, ИТН НЕ ИМ СТИГНАХА СИЛИЦИТЕ И СЕ ОАКАХА ТА НА ШЕСТИТЕ ЛИ, С ЕДИН ФАЙТОН /14/ ДЕБИЛИ ЩЕЛИ ДА ВЗЕМАТ МАНДАТА?
  • 21 Плешивия

    6 10 Отговор
    Без мен на следващите избори.
  • 22 ЧАЛГА ЗА БСП

    8 7 Отговор
    НАЙ МНОГО ПЛАЧАТ БСП - МАЙ ОЩЕ ШЕ СВАЛЯТ? КАКА КУРИ Е ИЗПАПКАЛА ПАРИТЕ НА СПА, КЮЧЕЦИ НА БУЗЛУДЖА, ГОРАН БРЕГОВИЧ, А СЕГА С МИНУС 4 МИЛИОНА И ПО ЕДНО КЕБАПЧЕ НЕ МОГАТ ДА РАЗДАДАТ!
  • 23 Ганьо

    11 6 Отговор
    Какъв е проблема да си гласувам от нас като си седя на компютъра, както си купувам винетка...

    Коментиран от #25, #49

  • 24 САМО 1 ЗАПЛАТА

    13 6 Отговор
    МАЛТИНЧО И ТЕБЕ ТЕ ЗНАЕМ, КОЛКО МОЖЕШ? ДРЪН, ДРЪН, БЛА, БЛА!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    5 4 Отговор
    МИ НОРМАЛНО!НА ОБЩЕСТВОТО МУ ПИСНА ДА ГО Е.......Т С 200!!!
  • 28 ЧОБАН

    11 2 Отговор
    по пощата ПЛИК В ПЛИК ВТОРИЯТ НЕ МОЖЕШ ДА ГО ОТВАРЯШ ,АМИ ЩЕ СЛОЖА АНТРАКС И ЩЕ ГО ПУСНА ОТ ИМЕТО НА ЧОВЕК УМРЯЛ ВЧЕРА /ГЛАСУВАНЕТО САМО НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТРАНАТА КОЙТО ГО ИНТЕРЕСУВА ДА СИ МРЪДНЕ ЗАДНИКА /КАК ЩЕ ПРОВЕРИШ УМРЕЛИТЕ НЕ В КАБО ВЕРДЕ АМИ В ТУРЦИЯ
  • 29 пройчо

    9 4 Отговор
    мавтинчо е статукваджия,перво качество,много повече от Нинова и БСП ! ...тия ,от "групата за запек"---тоже !:))
  • 30 Електра

    14 3 Отговор
    Това миризливо ланце си мисли, че Чалмите и проститтките, заедно със сиганите от чужбина, ще гласуват не за Чалгаря и Чалмата, а за тях...
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 питам аз

    17 7 Отговор
    Кому е нужно, машинното гласуване, за едни не невъзможно (старците), второ - куп пари на вятъра, после ние най оригинални ли сме в Европа където никъде не се правят подобни експерименти... пълен идиотизъм е... Как мислите кажете...
  • 33 Сгига

    14 5 Отговор
    Празни приказки.Години гласувах за Вас, вече никога,.Събрахте се с Мая и Чалгаря.Това сериозно ли е.Предлагате закони да оправите олигарсите ,които Ви плащат
  • 34 Васил

    8 13 Отговор
    Никой не иска да ходи на манипулирани избори още повече организирани от Герб
  • 35 Перо

    8 13 Отговор
    Изборите по стария кодекс са мутренско,мафиотско творение,включващо полицейски началници,корпоративен,етносен вот и собствени кадри,/по квотния принцип/ в ЦИК,РИК и Изчислителния център. Това промени ли се толупа за винаги е отстранен и тръгваме напред и нагоре!
  • 36 Не става така

    16 5 Отговор
    Вие не сте мой народен представител и в прав текст Ви казвам, че съм ПРОТИВ ГЛАСУВАНЕ ПО ПОЩАТА. А по повод на преекспонираната любов към и на нашите сънародници, които живеят в чужбина, ще Ви споделя размислите си, по повод на техните "инвестиции" в България, както следва: Те работят в ЧУЖБИНА, те се изхранват, пазарувайки в ЧУЖБИНА, т.е. те са СПОНСОРИ на държавите, в които живеят и работят. Поради причината, че аз живея ТУК, харча това, което изкарвам тук ТУК, търпя пряко последиците от управлението, бидейки НЕЕМИГРАНТ, смятам, че определено имам повече права и право на претенции.

    Коментиран от #62

  • 37 Ужас

    10 3 Отговор
    Слави и мая си променят правилата и ние народа ще гласуваме, докато Слави има 121 депутати. Пълно безумие и подигравка с българския народ
  • 38 Не мога да си обясня

    8 5 Отговор
    Не мога да разбера що за наглост е постоянното вменяване, че има купен вот, като няма касирани избори и няма недоволни от изборните резултати?
    Какво налага промени в Изборният кодекс?
    Тотално смятам, че тези промени са продиктувани от неправилно дефинирани проблеми, на база на които не се предлагат адекватни решения, т.е. едно голямо нищо.
  • 39 стоян

    10 1 Отговор
    Тия дето са избягали от България и никога няма да се върнат -те ли ще решават вместо нас -как ние ще си управляваме държавата и как ще живеем-до къде я докарахме с тия обещаващи и лъжливи депутати
  • 40 Умнико

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "В Ромските секции камери в залата и":

    баша на малата купи две машини и цъкаме вече
  • 41 ГОСТ 1

    7 3 Отговор
    Както винаги партийката на този тип търси ракета носител, която да ги изведе от дупката изкопана от тях самите. Този път се надяват това да е Учиндолския тарикат, но не познаха защото си избраха крива ракета, която отново ще ги върне в блатото където им е мястото. Избори които да могат да манипулират, ето това е мечтата на този. Иначе нещата са ясни, няма да влязат в парламента никога.
  • 42 Зов за завръщане

    5 1 Отговор
    Да гласуват младите.
  • 43 Зов за завръщане

    3 2 Отговор
    Ний си изпяхме песента.
  • 44 Куково лято

    7 4 Отговор
    Обществото изобщо не иска да ходи на избори и то баш в разгара на лятото. Хората си стягат куфарите за Терминал 2 , тук демокрацията ще дойде на куково лято.
  • 45 име

    7 3 Отговор
    ти ли си ОБЩЕСТВОТО ? и тоя се взема на сериозно. смири се малко ....тоя е като маяма. няма наяждане и граници.....
  • 46 о Егина

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Плешивия":

    А аз в Гърция, на някой остров. Ако може и там да остана до края на живота си, най-добре.
  • 47 нищо

    3 5 Отговор
    Има ли смисъл да гласуваме, да легитимираме тая мафия ? 31 години гласувахме, какво постигнахме- нищо !
  • 48 Ей тъпак

    5 2 Отговор
    ...."Между другото ГЕРБ излязоха в много интересно обръщение, че щели да подкрепят всички идеи за промени в Изборния кодекс, което не знам какво означава точно, не знам смисъла на тези думи."...Това значи, че пак ще го ядете по всички идеи, това значи!
  • 49 Ами то

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Ганьо":

    Ганчо, и виагра можеш да си поръчаш докато си седиш на кенефа в къщи.
  • 50 Има Барни

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Барни":

    има, застани пред огледалото и ще го видиш.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 колю

    5 3 Отговор
    Абе, фъфльо, ти не беше ли от СДС , та сега си се курдисал при червената Лили да хулиш!
  • 53 СЕДЕСАР

    5 5 Отговор
    БЯХ СЕДЕСАР Е ЗАРАДИ ТАКИВА СОФИИСКИ БОКЛУЦИ ВЕЧЕ НЕ СЪМ
  • 54 зомбирани

    4 1 Отговор
    Гласуване по пощата, когато в Австрия го спряха.
    Австрия! Примерната Австрия!
    А Тръмп и неговата загуба заради вота по пощата? може да са били истински гласове, но орева светът как е можело лесно да се фалшифицират.
    А тук се гласува да се пращат писъмца от цял свят от хора, които вероятно са забравили българския и готово!

    Коментиран от #65

  • 55 ГЕРБ=БСП=ДПС

    4 2 Отговор
    Г-н Димитров как си го представяте някой българин да гласува по пощата от държавата Науро или Тонга или от някоя затънтена ферма в Австралия. Или американско затънтено ранчо в САЩ ... Въобще пристига ли поща до България от тези държави и места и колко време отнема? Гласуване по пощата в 21 век е ПАРОДИЯ. Направете така, че да може да се гласува електронно по интернет. От 10 години имаме интернет банкиране, от няколко години си подаваме по интернет данъчните декларации. Нямаме гласуване по интернет, не защото не е сигурно или невъзможно. Нямаме гласуване по интернет, защото управляващите политици не го искат. А не го искат защото във всяка изборна комисия има партийци на хранилка. Които участват в тези комисии, за пари и така си продават гласа. 10 000 изборни комисии по 5-7 партийци прави мното купени гласове. И държавата е съучастник в това купуване на гласове. Вие г-н Димотров сте част от една "дясна" партийна върхушка, която от десетки години брани сегашната изборна система. Заедно с партиите та статуквото ГЕРБ, ДПС, БСП.
  • 56 Софиянец

    2 4 Отговор
    Обществото не иска избори, а правителство което да измете статуквото.
  • 57 Калин

    5 3 Отговор
    България не вярва на Демократична България и това се видя от изборните резултати, затова тяхното мнение няма значение.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Дедо

    5 0 Отговор
    Факти ,защо триете коментари бе ?А иначе ревете за свобода на словото.
  • 60 Някой

    5 3 Отговор
    Мартине, ,,Пич” голям.И ти ли с Мая об...та и чалгаря ортак стана?А беше шев на СДС.Срам и позор!!!!!!
  • 61 .......

    2 3 Отговор
    ДОРИ Е ЗАЖАДНЯЛО ЗА ЧЕСТНИ РЕФЕРЕНДУМИ
  • 62 Перо

    5 3 Отговор

    До коментар #36 от "Не става така":

    Не виждам с какво си повече от БГ емигрантите,които не живеят в измислен свят,без правила,ред,дисциплина и плащане на данъци. Животът на емигранта е по-труден,а освен това харчи много повече пари в БГ,чрез помощи и лични разходи и са най-големия инвеститор на валутни средства в БГ.Плащат си данъците и там,където си изкарват парите,и в БГ.Ни най-малко може да имаш повече претенции и права от БГ емигрантите,защото си на много по-ниско ниво и живеенето в мутренската кочина не е никаква привилегия!

    Коментиран от #71, #72

  • 63 Негласуващ

    4 2 Отговор
    Само правата лопата я оправя тази сган!
    От избори файда няма...
    Материалът е калпав.
    Каквито са избирателите, такива и избраните!
    Интересуват се само как да напълнят джобовете...
  • 64 киро

    4 1 Отговор
    Обществото не иска да избира предлаганите му стари боклуци!
  • 65 Перо

    4 1 Отговор

    До коментар #54 от "зомбирани":

    Българите в чужбина не са отишли там от хубаво и няма никаква причина да бъдат дискриминирани,защото са много по-осъзнати и изпитани патриоти,а не измислени БГ боклуци. Гласуването по пощата ще бъде пълен провал,защото БГ поща е феодална структура с феодално развит персонал,организация и опит.Освен това е в изпълнителната власт,където Изпълнителния директор и боклуците в борда се назначават от министър.Много е съмнително получаването на писмата с бюлетините или сигурността за невалидиране на същите,както и изхвърляне на пликовете. Много е глупаво да се ползва пощата,а не онлайн и машинно гласуване.
  • 66 .......

    4 2 Отговор
    ДА СЕ КОПИРА ЗАКОНА ЗА РЕФЕРЕНДУМИТЕ ОТ ШВЕЙЦАРИЯ ,ХОРАТА СА ГО ИЗМИСЛИЛИ
  • 67 Василева

    3 0 Отговор
    Как ще разберете адресите на 1 милион българи по света,за да им изпратите писмата с бюлетините.Те трябва да получат писмата и да ги върнат обратно .
  • 68 Айнщайн

    4 1 Отговор
    Гласуването по пощата и по интернет е 100% контролиран вот. Сега поне на купувачите на гласове им се налага да организират сложни схеми за контролиране на вота. Ако се приеме електронно гласуване, ще има по няколко стотин вота от едно и също IP. Ако се гласува с писма е още по-лесно .
  • 69 Тука има няколко гербави трола

    2 1 Отговор
    А, бе, що се хабите тръстики, плиткоумни
    Кратуни ! Всичко свърши за вас ! Колкото и да грачите, ще получите едно :
    Грачулейшънс !
  • 70 Цветко ХРИСТОВ

    1 0 Отговор
    ЗАЩО МИ ИЗТРИЙТЕ ПОСТА? НИТО СЪМ ПСУВАЛ, НИТО СЪМ ОБИДИЛ НЯКОИ А? Кажете ми, имам ли право на собствено мнение А? ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАМ С МНЕНИЕТО НА КОМУНОСОЦИАЛИСТИТЕ А? ЗА ВАШЕ СВЕДЕНИЕ АЗ СЪМ СВОБОДЕН ГРАЖДАНИН, И ИМАМ ПРАВО НА МНЕНИЕ. ЯСНО?
  • 71 Не ме трогват псевдородолюбците с бг пас

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "Перо":

    Хм, мога да съжаля бежанци, но не и емигранти, особено тези от тях, които като се приберат в България се държат като чуждоземни имигранти, въпреки че са българи (поне по паспорт).
  • 72 И аз да кажа

    2 0 Отговор

    До коментар #62 от "Перо":

    И моите деца са навън, въпреки това не смятам за редно те да избират как да ни управляват тук. Те отдавна не се занимават с нашите проблеми и тревоги , а по-простоватите лесно се надъхват и екзалтират . Вотът за Слави го доказа.
  • 73 Мисля си

    2 0 Отговор
    Само малоумник може да настоява за гласуване по пощата, или такъв, който иска Черепът хубаво да си напазарува. Нашите братя роми в Западна Европа имат тартори, които им държат документите и ще гласуват за оня, който плати. Конграчулейшън, безумие!
  • 74 Аз Негодника

    1 0 Отговор
    Това по същество,няма да е гласуване по пощата...А ФАЛШИФИЦИРАНЕ НА ИЗБОРИТЕ ПО ПОЩАТА...Партия която е доказано компроментирана,и изпратена от избирателите си в ДЪНОТО на политическия живот... СЕГА. СЪС СВОИТЕ ЖАЛКИ 10%...ИЗИСКВА ВЛИЗАНЕТО СИ ВЪВ УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА ЧРЕЗ ЯВНИ ИЗМАМИ И ФАЛШИФИКАЦИ.ЧРЕЗ ПРОМЯНА НА ИЗБОРНИЯ КОДЕКС...С тези глупаво сформирани опорки,и ескимосите не можете да ги излъжете....
  • 75 4883

    1 0 Отговор
    Ако ти се смяташ за обществото ЖАЛНА НИ МАЙКА!!И заащо се изказваш от името на цял един народ от около 7 милиона?Кажи моето мнение,което не ангажира никого е това и това,а не да си измишляш фантасмагории от 1001 нощ!!!Оди да печеш на майка си чушки ,ти знаеш къде!!!
  • 76 ЦарВул

    1 0 Отговор
    Като ги гледам теа от ИТН как са се наредили един през един:като почнеш е от Пъпеша Слави,Тошко Африкански,онеа от режисьорите и оня с микрофона ми става ясно к,ва партия сте и защо връщате мандата!Теа ли шебеци ще ни управляват!Същите са като:Тиквата, и другите като:асансьора,поцинкованата кофа/която те избраха за зам председател на НС/!Разликата е само в името на ПАРТИЯТА!Първо:НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА/ами к,ва бе тъпунгери/после ИТН?Е и Вашето време изтече,след връщането на мандата и на всички стана ясно КАКВИ СТЕ и ЩО СТЕ!МУСОРИ И ТВА Е !ПО ДОБРЕ Е ДА ДОЙДЕ ЕРДОГАН И ДА НИ ОПРАВИ ОТКОЛКОТО ВИЕ УТАЙНИЦИ!!!
  • 77 4883

    2 0 Отговор
    Мунчо ,абе ти откъде знаеш кой по кои прпавила иска да гласува?Ей големи разбирачи, не,а плямпачи сте Вие!!Що се не гръмнеш с гърнето с боба!!"Не бълзай краво!Нивата е дълга"!Пък и пилците се броят наесен!!Така,че нищо не се знае!!Може пък БСП да съставят правителство/ако президента им даде мандата/и тогава к,во прайм?
  • 78 КуКу Къш

    1 0 Отговор
    Някой започне ли да ми говори от името на обществото, народа и т.н., директно го отсвирвам и го слагам в графата на празнодумниците и измамниците.
    Никой не е упълномощавал никого да говори от името на всички!