ФАКТИ.БГ

Проф. Гечев пред ФАКТИ: Нима не знаем, че фактически управляващата партия беше ДПС?

„Нима ние българите не знаем кои са корумпираните? Нима не знаем, че Пеевски и Борисов работят заедно?“, запита проф. Румен Гечев

Публикувана: 8 Юни, 2021 22:14
41 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4097
Проф. Гечев пред ФАКТИ: Нима не знаем, че фактически управляващата партия беше ДПС?
Снимка: ФАКТИ
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.8 от 37 гласа.

„Няма кой друг да е освен Бойко Борисов! Това е така поради простата причина, че даже и те да са имали предвид някой друг, не е ли ясно, че когато има корупция и олигархия, тя подкупва политическия елит, или го назначава, и експлоатира държавната власт в свой интерес. А кой е начело на държавната власт“? Това заяви проф. Румен Гечев пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ относно „митичния“ политически лидер, с когото според американците Васил Божков е имал вземане-даване.

Припомняме, че в обосновката на американските санкции срещу група български граждани по закона „Магнитски“, се говори за отношения на Васил Божков с политически лидер, за когото се предполага, че е бившият премиер Бойко Борисов.

„Търсенето на корупцията извън управляващите противоречи на здравия разум. Кой беше главатарят на управляващите? Бойко Борисов“, допълни по темата проф. Гечев, който, както е известно, бе народен представител от БСП в няколко поредни Парламента.

Според него със санкциите САЩ се намесват във вътрешните ни работи. „Това е един от малкото случаи, в които по-голямата част от българското общество се радва, че САЩ се намесва във вътрешните ни работи, което не е приемливо по международното право. Аз да ви кажа съм склонен на компромис, макар че това е много опасен компромис, но в случая за България е много опасно „Шайката“ да ни управлява по-дълго и да продължи да ни граби като башибозук. Затова от двете злини в момента, сякаш краткосрочно българите – мисля, че изразявам мнението на повечето българи, сме доволни от това, че нашият ключов партньор в НАТО и в международните икономически и политически отношения въобще, е повдигнал завесата, която за нас е повдигната много отдавна. Нима ние българите не знаем кои са корумпираните? Нима не знаем, че Пеевски и Борисов работят заедно? Нима не знаем, че фактически управляващата партия беше Движението за права и свободи? Това го виждах в парламента, а и то се вижда от гласуванията на всички ключови закони. Всъщност ГЕРБ и техните сателити изпълняваха присъдружна роля, но те носят цялата политическа отговорност, тъй като формално те бяха начело на държавата – ГЕРБ и техните сателити, самонаричащи се някакви „патриоти“.

Социалистът коментира и загадъчното посещение на Борисов в американското посолство в деня, в който финансовото министерство на САЩ наложи санкции на няколко български граждани, сред които Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков: „В медиите се обсъждаше кой кого е поканил, а това няма абсолютно никакво значение. Имало е среща и можем да предполагаме само, че най-вероятно Борисов е търсил някакви гаранции за бъдещето си, тъй като над неговото бъдеще има много тежки облаци“.

„Морално и фактически аз мисля, че реакцията на служебното правителство е правилна (б.р. да не се противопоставя на американските санкции). Пет пари не давам, образно казано, за фирмите, които са били на яслата, заедно с Пеевски и неговите ортаци. Никакви сантименти нямам. Това са фирми, които много добре са преценили, че работейки с Пеевски – от информацията, която дават и САЩ, те всъщност са използвали държавната власт, за да получават поръчки и да реализират печалби, които, ако това е вярно, което се изнася като информация – това ще докаже следствието, но то най-вероятно е вярно, за да получат тези поръчки, както в целия свят мафията се отчита на политиците, които са ги включили на „трапезата“. Тоест това, че някакви фирми са били свързани с Пеевски и с други разбойници и ще понесат някакви последици, няма да плаче за тях никой, освен тези, които с тях са делили парите.

От тази гледна точка държавата трябва да вземе такива мерки, тъй като това са… буквално ще ги нарека „кърлежи“, които „пият от кръвта на българската държава“. Парите вместо да стигнат до детските градини, до българските фирми, които работят за износ или за заместване на вносна продукция, или произвеждат стоки и услуги, или до българските пенсионери, тези пари отиват по луксозни яхти, по островчета, по безпаметни купони в луксозни курорти, частни самолети и т.н.“, заяви още дългогодишният народен представител.

Той също така даде своя коментар за КТБ и Цветан Василев: „Той е не само жертва (б.р. Цветан Василев), но носи и вина за това, което е станало в банката, тъй като там са ставали безобразия. Видях го с очите си като икономист в доклада на последвалите одиторски анализи. Там имаше странни неща. Например е даван заем от десетина милиона лева на пазач на банката със заплата от 650 лева. Там има кредити, по които са отпуснати десетки милиони левове на няколко фирми, които се водят на един и същи адрес, няма никакви заети, има едно куче, което тича във фирмата и други такива екзотични неща. Така че и „косъмът“ на тези, които са управлявали КТБ не е чист, но това, че нещата там бяха разбутани умишлено, за да поделят плячката – също е ясно“.

Социалистът заяви още, че одобрява кадровите промени, които прави служебният кабинет. „Всички български държавни институции през този период (б.р. на управлението на ГЕРБ визира) са слугували на главатаря и цялата му шайка. Мисля, че това е ясно за всеки българин. За мен беше пределно ясно в парламента, още когато започнахме историята с хазартния бизнес, с-н Божков. Навсякъде възниква въпросът, как е възможно в една държава да се краде в такива огромни размери и специалните ни служби да не са видели нищо“, коментира проф. Гечев.

По отношение на американските санкции срещу български граждани, проф. Румен Гечев заяви още: „Аз споделям мнението, че това е шамар не само за България, но и за европейските институции. Има редица специализирани институции – ОЛАФ, тук в България има представителство на Европейския съюз, те знаят всичко, което става в България“.

Той даде своето мнение и по въпроса за дългогодишното мълчание на европейските институции за корупцията в България:

„Отговорът не е труден. На първо място, защото депутатите на ГЕРБ в парламента (б.р. визира се Европейският парламент) – не че те имат решаващия глас за взимането на решения, но Европейската народна партия (ЕНП), очевидно и тя следва американския принцип: „Кучи синове, но наши кучи синове“, и те си подкрепят партиите в Европа, които им дават гласове, за да управляват през Европейския парламент и Европейската комисия.

Второ, аз и на една друга медия веднъж казах, лично мое мнение, което предполагам, че ще бъде споделено от много хора. На мен ми се струва, че надали е само заради гласуването в Европейския парламент, тъй като корупция има навсякъде. Аз си позволявам лукса да се съмнявам, че част от милиардите, които са откраднати от България – защо част от тях да не са върнати обратно към Брюксел, към определени политици и партии? Това е напълно възможно. Още повече, че в Европа са установявани течове на средства и огромни корупционни скандали и в Западна Европа. Така че това не е изключено. Освен това, да припомня, че тук г-н Вебер (б.р. Манфред Вебер, председател на групата на ЕНП в ЕП) дойде тук, направиха му едно екзотично посрещане в зала „Арена Армеец“, той тогава се опитваше да стане шеф на Европа. Беше представен като „нашия човек“. Обаче нито той стана шеф на Европа, нито Бойко Борисов остана на власт. Хубаво е, че нещата стигат до своя логичен край. И пак подчертавам, много се съмнявам, че част от тези средства (б.р. визира откраднатите от хазната) са отивали да „смазват“ нездравословни корупционни механизми в Европа“.

„Корупцията е глобално явление, но България стана шампион в това глобално явление, тъй като тук кражбите са безпаметни, нагли, с чувство за безнаказаност. През последните десетилетия не съм срещал в други страни такава наглост в грабежа от абсолютно всички програми, абсолютно всички финансови потоци. Всеки ден излизат скандали от различни държавни институции за това, което е ставало в последните 12 години“.

Проф. Гечев заяви, че трябва да има много внимателни и много сериозни кадрови промени в отделите, които се занимават с европейските програми.

„Най-голямата трагедия на България е, че корупцията е проникнала в цялата тъкан на българското общество – отгоре до портиера на заведението. Сега целият проблем е, че борбата с корупцията няма да свърши само с пращането в историята на крадливия екип на Борисов, а ще трябва да се справим и с цялата пирамида, която е изградена много професионално, за съжаление, много добре. Това ще бъде една много дълга борба, която иска постоянство и хора с чисти ръце, които могат да се справят с този огромен проблем за България“, завърши проф. Румен Гечев.

Целия разговор можете да гледате в следното видео:

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.8 от 37 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Социолог
1 Отговор
Прoучвaнeтo e c нeзaвиcимo финaнcирaнe.

Допитването е направено между 1-ви и 6-ти юни.
Анкeтирaни са 1042 произволно избрани
пълнoлeтни български грaждaни от цяла България.

Въпросът:
"За кого ще гласувате на 11 юли?"

След обработката на отговорите,
резултатите са следните:

Има такъв народ 21%
Изправи се мутри вън 18%
Демократична България 17,3%

ДПС с малко над 15,1%
БСП около 4%
ГEРБ пoд 3%
Обединени патриоти 0,3%

Това са само част от резултатите

Наблюдава се свиване дори на твърдите ядра на партиите.

На обществените нагласи, най-силно се е отразило
санкциите на САЩ по закона Магнитски.

Коментиран от #29, #37


Оценка:
-29 +23

ФАКТ и ДОКУМЕНТ
2 Отговор
Комунистите устройват кървав погром над родолюбивите лидери на ВМРО!

Памет българска:СТРАХИЛ РАЗВИГОРОВ

Страхил Развигоров е български адвокат и офицер.
Страхил Развигоров е деец на националноосвободителното движение в Македония.
Страхил Развигоров е офицер от Българската армия.
Страхил Развигоров е член на Централния комитет на Вътрешната македонска революционна организация.

През 1922 г., Страхил Развигоров завършва право в Софийския университет „Свети Климент Охридски“.
Страхил Развигоров е член на Македонското студентско дружество „Вардар“
Страхил Развигоров изпълнява редица задачи, свързани с организационната дейност в Пиринска Македония.
Страхил Развигоров е Член-учредител е на Македонския научен институт.
В 1924 г., Страхил Развигоров е пълномощник на ВМРО в Свети Врач.
Работи като адвокат в Кюстендил и София.

На VII конгрес на ВМРО през юли 1928 година заедно с Иван Михайлов и Иван Караджов,
Страхил Развигоров e избран за член на Централния комитет на организацията – длъжност, която заема до април 1932 г.

1939 г., Страхил Развигоров се жени за Пенка Халваджиева,
с която имат дъщеря Савка, родена 1940 година, и син Михаил, роден 1942 година.
При освобождението на част от Вардарска Македония в 1941 година Развигоров заминава за Скопие, където работи като адвокат.

Страхил Развигоров е садистично умъртвен от комунистите в 1948 г. в концлагералагера край Пазарджик.
Страхил Развигоров е погребан е в София.

Ко

Оценка:
-22 +8

Политолог
3 Отговор
Вместо Румен Гечев от БСП, той е професор Гечев😂😂😂

Оценка:
-13 +18

Изборът е твой
4 Отговор
ГЕРБ/ДПС/СДС=ОПГ

Оценка:
-9 +37

Чукча писател ...
5 Отговор
Агент Икономов на борец срещу ДС-КГБ мафията ли се прави ::)))))))))))))

Оценка:
-14 +13

реалиста
6 Отговор
Герб дпс бсп лукойл=Русия

Оценка:
-17 +13

шуменец
7 Отговор
Тоя измекяр за корупция и кражби говори .Ами по Виденовото правителство ти където беше министър по кражбите на всички банки защо не говориш бе б....к такъв.Колко хара си заминаха заради предизвиканата инфлация по това време заради твойта скапана партия ,сега за кражби говориш.

Коментиран от #18


Оценка:
-20 +28

питане
8 Отговор
гечев, кажи за долара 3000 лв, там ти е силата.

Коментиран от #11


Оценка:
-17 +20

СЕЗЕЦЕ
9 Отговор
Помня как генерал Семерджиев в зората на демокрацията разкармаше Меди Доганов / Ахмед Доган / с хеликоптер, помня как Костав ходи в Турция за подкрепа на СДС от българките турци, помня как после баклавата му загорча и каза, че ДПС е проклятие за България, помня при Станишев хидроинженера Доган и кой раздаваше порциите. Така, хора правете си изводите.

Оценка:
-2 +30

Suikast
10 Отговор
Ресми Мурад от дпс се прикрива от спец прокуратурата при положение че има безспорно доказани кражби през кметуването си в община Ардино

Оценка:
-1 +21

Натовец
11 Отговор

До коментар #8 от "питане":


Дори при Ж. Виденов не имало такива нагли кражби, както по време на царуването на пожарникаря от СИК.
Образуванието герп е мафиотска структура.

Коментиран от #15


Оценка:
-8 +27

Мешерето
12 Отговор
Червени кхмери всичките милионери
1 лв. Партийна субсидия да изпукате😁🎃🚾🇻🇳

Оценка:
-10 +12

Страничен
13 Отговор
Много силен икономист, доказал се във периода1996-1997г.!!!

Оценка:
-7 +18

нинова
14 Отговор
Ей,Гечев,я недей да оневинявашГЕРБ!

Оценка:
-5 +5

Асан
15 Отговор

До коментар #11 от "Натовец":


Немаше евросуджук за крадене - и ограбиха 15 банки парите на народа червените кхмери 😫🎃🚾🇻🇳

Оценка:
-9 +11

ТКЗС
16 Отговор
Професор бил по политикономия -
Какво е произвел тоя паразит 😁🎃😫🚾🇻🇳

Оценка:
-7 +16

Хахаха
17 Отговор
А кога не са управлявали те. С БСП беше пак така. А това че бойко ги отрязза последните 2 години е причината да го махнат. Защо ходи по родопите да строи и асвалтира мислите. И тогава доган с олигарсите му скроиха шапката. Сега пак ще управлява доган. Пък вие си скачайте и се радвайте.

Оценка:
-9 +13

Хахаха
18 Отговор

До коментар #7 от "шуменец":


Точно по това време започнах работа. Заплатата ми беше 32000 лв. А 1 киллграм ягоди на пазара-16000..Бдше луда работа.

Коментиран от #23, #41


Оценка:
-8 +13

лицемер
19 Отговор
Вашата партия БКП създаде Доган , за да може да контролира етническите турци , вие назначихте червените олигарси, вие управлявахте с ДПС, вие се целувахте на Орлов мост,Вие избрахте Пеевски за шеф на ДАНС,вие гласувахте новия изборен закон.....кучето го заровихте Вие,.....но когато забогатя,изпуснахте каишката и то започна да хапе.....наред.....махай се подлого.....

Оценка:
-5 +19

баста
20 Отговор
другарю фалитаджия на банки, до края на тази година ще гръмне втора бомба- стъпка 2- закона РИКО. САЩ ровят 4950 офшорни сметки , със 48 милиарда изнесени от тук пари,.....познай чии имена ще изскочат,....и няма да може да се потулят......пак ще си говорим.....

Коментиран от #34


Оценка:
-3 +19

ЦИТИРАМ
21 Отговор
Малко преди падането на правителството на Жан Виденов българите са сюрпризирани от изявлението на вицепремиера Румен Гечев, който обяви по Българската национална телевизия (БНТ), че 100 млрд. лева просто са изчезнали от българските банки. За тяхното мистериозно изчезване Гечев, в чиито служебни задължения междувпрочем се включва и контролът над държавното участие в банковия сектор, не дава никакви обяснения.

Коментиран от #35


Оценка:
-4 +14

факти
22 Отговор
Банковият фалит на България Автор: Едвин Сугарев. Хора, четете, има и документи, как нищожества като този, ограбиха бъдещето на вашите деца.

Оценка:
-6 +16

животновъд
23 Отговор

До коментар #18 от "Хахаха":


Чудно! Къде продаваха Януари и Февруари ягоди? 16 000 лв: 3000=5.3$ 5.3 х 1.7 = 9 лв. Колко лева струват сега килограм ягоди в хипермаркетите през Януари и Февруари? Повече приказки са излишни!

Коментиран от #32


Оценка:
-11 +4

Ню Йорк
24 Отговор
има заведена искова молба за над 200 000 000 щатски долара по Закона РИКО в Окръжния съд на САЩ, Окръг Ню Йорк, срещу Пеевски, ПИБ, собствениците й Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, квесторите на КТБ, „Булгартабак“, БНБ и др. ответници. 98 американски граждани и една компания са изгорели с пари в КТБ. Ще излезнат имена и на политици.

Оценка:
-2 +9

ГЕРБ=БСП=ДПС
25 Отговор
Нима ДПС преди да работят заедно с ГЕРБ, не работеха дълги години заедно с БСП. Нима ДПС + БСП не работеха по същия начин както ДПС + ГЕРБ.

Оценка:
-3 +10

Биби Кинг
26 Отговор
Бацо че е номбар оан с 35% минимом! Осталете че ми душкат реактивната струиа!

Оценка:
-6 +2

Лондон
27 Отговор
Гечев им показа мястото, точно като Марк Твен! Уважаеми дами и господа, ако г-на на снимката беше откраднал, сега щеше да си пие питието по Малдивите! Нещо повече, както Айн Ранд е казала, парите за барометър в обществото, тези които не произвеждат нищо а имат пари, значи търгуват с влияние....Г-н Гечев е почтен гражданин на това общество, като самият факт, че е част от БСП повече от 40 г. го доказва..А Жан сяда с Краси Янков разбираш ли, митничар.....Избирайте прагматично, не по славитрифоновски и според кобрата....А за Бойко, той е вече junky,,,,простено да му е....но народа си е виновен,,,

Оценка:
-3 +2

Нагляр
28 Отговор
Пълна помия са сите30 г го разпиляха този народ и още 45 г преди това

Оценка:
-2 +3

xa xa xa
29 Отговор

До коментар #1 от "Социолог":


Без да ни манипулирате, моля!

Оценка:
-0 +4

30
Този коментар е премахнат от модератор.
31
Този коментар е премахнат от модератор.
Село
32 Отговор

До коментар #23 от "животновъд":


Ама нещо и твойте сметки много не излизат ако смятамв по вашите сметки и ягоди . 32 000 е била заплатата ! Има няма и 100лв заплата на месец спрямо твойте сметки в долари и курсове и ягоди . Че един крадец уграби бедните хора и с твойте сметки искаш да го защитиш ли . Смени хапчетата младежо

Оценка:
-2 +0

ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ
33 Отговор
Ако България беше нормална държава, този още от 1997 г. и до ден–днешен щеше да има възможност да говори само на затворническото клекало !

Оценка:
-1 +4

Станко георгиев
34 Отговор

До коментар #20 от "баста":


Как чии имена ? Първото ще е на Румен Гечев, който прибра 50% от всички задгранични сметки, а с останалите 50% захрани бившите генерали- Гоцев, гестапото, библьотекарите за да ни грабят и до днес, второто име ще е на Румен Овчаров, който системно прибираше пари от "проекта" АЕЦ Белене и попълни офшорните средства на своите деца с близо милиард

Оценка:
-1 +3

Коцалиев
35 Отговор

До коментар #21 от "ЦИТИРАМ":


По това време Гечев пълнеше сметките на няколко човека , а корнелия нинова приватизираше за жълти стотинки

Оценка:
-1 +4

58765
36 Отговор
Другарю Гечев, БСП е партията ,която работи с ДПС. Помним целувките по мостовете също с коя партия въведохме плоския данък.Коя партия подкрепи Пеевски за шеф на ДАНС и т.н.А за фалита на България и ограбването спестяванията на българина,също помним

Оценка:
-1 +5

До Гумен Речев
37 Отговор

До коментар #1 от "Социолог":


Нали с мандата на ДПС, Станишко управлява в тройна коалиция. Така, че фесове долу!

Оценка:
-0 +2

Този тврорец по време на голяма нужда,
38 Отговор
Ли, стигна до този извод или е сънувал по време на махмурлук? И без АналЛизатори е ясно: Първа политическа сила пак ще е ГЕРБ, ПАТРИОТИ ще прескочат 4% бариера, Мутрите с Костинбродската Галевица и отровното ДУО ще духат супата 4г. на площада в палатка!

Оценка:
-1 +2

АДВОКАТ
39 Отговор
КАКВО ЩЕ ПРАВИМ С КМЕТОВЕТЕ МИЛИОНЕРИ ОГРАБИЛИ ОЩИНИТЕ И ДЪРЖАВАТА ТАМ Е ЗАРОВЕНО КУЧЕТО

Оценка:
-0 +0

Ю.Кортес
40 Отговор
Знаем ние знаем как фалира държавата и после се изниза в Кипър.
Сега пак се гласиш да управляваш

Оценка:
-1 +2

Срамота
41 Отговор

До коментар #18 от "Хахаха":


Когато Гечев беше министър при Виденов,с майчинството се купуваше един пакет бисквити.Срамота е изобщо да се появява.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Венцеслав Стефанов
Президентът на Славия даде "съвет" на ръководството на Левски, което поиска оставка на членовете на Изпълкома на БФС:
Лакомията е лош съветник."

Още бисери
ТОП 5