28 Септември, 2021 16:44 6 182 27

Симеон Ставрев пред ФАКТИ: ГЕРБ предлагат едно значително разширение на "синята" зона в София

  • симеон ставрев-
  • столичен общински съвет-
  • бойко борисов-
  • йорданка фандъкова-
  • елен герджиков-
  • софия-
  • столична община-
  • синя зона-
  • демократична българия-
  • зелена зона-
  • градски транспорт

“Най-вероятно има някакъв сценарий за отстраняването на Герджиков, просто трябва да мине още малко време и ще разберем”, смята общинският съветник

Симеон Ставрев пред ФАКТИ: ГЕРБ предлагат едно значително разширение на "синята" зона в София - 1
Симеон Ставрев; Снимка: ФАКТИ

“Елен Герджиков нямаше много голямо отношение към проблемите на транспорта в София. Според мен това, което се случва, е, че едно лоби в ГЕРБ иска да замени едно друго лоби в ГЕРБ”.

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ столичният общински съветник от “Демократична България” Симеон Ставрев. Той определи претекста за оставката на Герджиков като “измислен”. Припомняме, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че по негово нареждане бившият председател на Столичния общински съвет Елен Герджиков е подал оставка, тъй като не се справял с работата си и липсвала реакция на обвиненията на общински съветници, че управлението на Йорданка Фандъкова е довело градския транспорт в София до фалит.

“За отстраняването на Герджиков се говореше преди много месеци. Просто сега го реализираха. Борисов използва тези няколко десетки милиона лева загуба в Центъра за градска мобилност като повод, за да може да отстрани Герджиков”, добави Ставрев.

Според него е странно как ГЕРБ са решила да махнат Герджиков по средата на третия му мандат като председател на Столичния общински съвет.

“Най-вероятно има някакъв сценарий за отстраняването на Герджиков, просто трябва да мине още малко време и ще разберем”, смята още той.

“Факт е, че Орлин Алексиев дълги години беше председател на най-важната комисия в Столичния общински съвет (б.р. Комисия по финанси и бюджет). По същата логика Комисия по финанси и бюджет в Народното събрание е изключително важна. Тоест този човек е имал много голямо влияние в общинския съвет. Сега се говори, че зад новия председател стои именно той - Орлин Алексиев”, коментира Ставрев.

“Всичко ходове на Фандъкова, когато тя се отказва от нещо, пък след това предприема някакви действия, което не върши голяма работа на обществото, показва едно безсилие у самата кметица. По мое мнение тя не е решаващият фактор при взимането на решения нито в Столична община, нито в Столичния общински съвет”, смята Симеон Ставрев.

Той коментира и отстраняването на Фандъкова от поста на заместник-председател на ГЕРБ. “Тя не е заместник-председател на ГЕРБ заради лошите резултати на парламентарните избори в София. Те се представиха много лошо, а съответно “Демократична България” беше първа политическа сила в София и на двата избора тази година. Това е претекстът Борисов да отстрани Фандъкова като зам.-председател. Аз не съм много убеден, че те са в много добри отношения в момента. Или Борисов се опитва да надделее пред свое лоби, или по някакъв начин Орлин Алексиев и хората около него също се опитват да се възползват от оставащите две години до края на този мандат, така че тези лобита да успеят да извлекат колкото могат повече за себе си”, каза Ставрев.

Симеон Ставрев обясни и някои специфики от управлението на градския транспорт в София и последното предложение на ГЕРБ за по-голяма "синя" зона. “В момента понеже има ниски приходи - според Центъра за градска мобилност и според ГЕРБ, от градския транспорт те искат да започнат да събират повече пари от зоните за паркиране, за да могат да компенсират донякъде тази дупка, с което аз лично не съм много съгласен”, каза той.

“В София в момента има "синя" и "зелена" зона. "Синята зона" е в историческата част на центъра, доста малко каре, докато "зелената зона" е доста по-голямо каре. За "зелена" зона се плаща 1 лев за час, а за "синя" зона - 2 лева на час. Съответно винетният стикер за живеещите е 120 лева. Това, което предлагат ГЕРБ е едно значително разширение на "синята" зона за сметка на "зелената" зона. В предложението има още да се увеличи времетраенето на "синята" зона - да стане повече от "зелената" зона, има и една корекция в служебния абонамент. Какво всъщност означава това - те искат механично да превърнат част от "зелената" зона в "синя" зона, като по последните данни така ще съберат 6 милиона лева повече, което според мен въобще няма да запълни дупката в градския транспорт. Проблемът за гражданите е, че те просто ще започнат да плащат повече”, посочи Ставрев.

“Идеята да се набиват все повече и повече пари в Центъра за градска мобилност не е най-добрата по простата причина, че това дружество не е от най-реформираните. Самото механично увеличаване на "синята" зона за сметка на "зелената" няма да реши общо взето никакви проблеми. Друго нещо, което ГЕРБ предлагат, е да се увеличи времетраенето на "синята" зона - от до 19:30 да стане до 20:00 часа. Миналата година ние коригирахме времетраенето на "синята" и на "зелената" зона - да бъде абсолютно еднакво. С това предложение хората ще бъдат още по-объркани, защото при преместване от "синя" в "зелена" зона, в един момент няма да са сигурни дали трябва да плащат още половин час или не”, смята общинският съветник.

"Първоначалната идея на зоните за паркиране беше да се събират пари, с които да се строят обществени паркинги, за да се реши проблемът с паркирането и да се ремонтират тротоари. Правеше се по простата причина, че върху тротоарите преди се паркираше и съответно настилката на тротоарите беше в ужасно състояние", обясни той.

По информация, получена след зададен от Ставрев въпрос в Столичния общинския съвет, леките автомобили в София са се удвоили в последните 10 години. А пък броят на тежкотоварните превозни средства се е увеличил десет пъти.

"Това показва, че в София трафикът и моторните превозни средства са се увеличи неимоверно, обаче пък обществени паркинги няма", каза Ставрев.

"Като говорим за проблема с паркирането, ГЕРБ се опитват да го разрешат чрез увеличаване на зоните, чрез парите, които се събират от зоните, обаче те не искат да строят обществени паркинги", подчерта той.

Симеон Ставрев коментира и още един проблем на градския транспорт в София - спирането на нощния градски транспорт. "Мантрата на ГЕРБ, СДС и ВМРО е, че постоянно няма пари за градския транспорт, защото пътниците намалели. Те предлагат поредното отлагане на пускане на нощния градски транспорт. За всички е ясно, че ако има нощен градски транспорт, той ще се ползва. Ако няма - няма да се ползва. Те се отказват от нощния градски транспорт, за да намалят според тях дупката в ЦГМ като цяло. Когато обаче една услуга я няма, то тя няма как да бъде разпозната от гражданите. Добре, заведенията затварят в определен час, но има много хора, които имат различно работно време, което не е от 9 до 17 часа", каза той.

"Демократична България нямаме мнозинство в общинския съвет като опозиция. Съответно - опитваме се да показваме проблемите, които виждаме в целия град. Но нямаме силата от 31 общински съветника, имаме единствено силата да питаме и да разгласяваме тази информация. Нещата биха се променили след 2 години (б.р. когато са местните избори)", завърши Ставрев.

Целия разговор можете да гледате във видеото:


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    9 4 Отговор
    Да го дух....!!!
  • 2 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

    10 3 Отговор
    Да им разширят..
  • 3 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    22 2 Отговор
    Това не са общини, а феодални владения.
  • 4 свидетел

    19 2 Отговор
    разширяват до Банкя !
  • 5 Спиро

    7 4 Отговор
    В София може...тука у село нема улици,нема проблем!Паркирам си кък мога и кък ми е кеф!

    Коментиран от #9, #25

  • 6 Симеон Ставрев, за какво ще разширявате

    22 2 Отговор
    Синаята зона??? Колкото повече пари влизат в Общинския бюджет, толкова повече ще бъдат ОКРАДЕНИ ще бъдат назначавани все нови и нови Търтей и Калинки!! Хранилка за Крадци,!!Стига измисля те как да Щавите народа! На този народ не му остана душа вече, Търтей и Калинки ПРОКЛЕТИ!!!
  • 7 Хуарбуса

    2 8 Отговор
    Вижте хейта и обидите към този гнусляр чалгарски под поста му. Много не вярват и пишат "това шега ли е" - Петър Илиев беше едно от предложенията на „Има такъв народ“ за министри, ако въобще се беше стигнало до възможността „Има такъв народ“ да реализира правителство.
    Това беше отдавна. Оттогава се случиха много неща.
    Правителство на „Има такъв народ“ не беше съставено, а сега идват нови избори.
    Дали Петър Илиев е плагиатствал или не – ние не можем да знаем, защото нито сме специалисти, нито сме отговорни за нещо подобно, а и това е казус, който, ако въобще се е случил, е бил много отдавна, много преди да съществува „Има такъв народ“.
    Петър Илиев не е бил във властта, не е отговарял за магистрали, за пари, и за каквото и да било, свързано с власт.
    Ние разбираме, че огромният интерес към него всъщност е интерес към нас, към нашите решения и нашите действия, но единственото, което можем да кажем по въпроса, е:
    Ти, който симпатизираш, участваш или ще симпатизираш и ще участваш в "Има такъв народ", ти, приятелю, приятелко, с теб може да се случи това, което се случи с Петър Илиев.
    Затова се налага да бъдеш перфектен.
  • 8 Sieg

    21 4 Отговор
    ГЕРБ каквото и да кажат, как да им вярваме след тези 10 години упадък??? Никога повече ГЕРБ!!
  • 9 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

    13 3 Отговор

    До коментар #5 от "Спиро":

    У наща дръжава, се че намерат как да ти развалят кефо. Може да ни сакат наем нищо че си живееме у дома. Може и пешеходците да минат на платени зони.

    Коментиран от #17

  • 10 Отровното трио

    12 3 Отговор
    Не на синята зона! Като спечелим изборите правим цялата София червена зона, т.е. свободна и безплатна за всички граждани. Само от гербавите ще взимаме пари
  • 11 Софиянец

    8 2 Отговор
    Последни напъни да бетонират паркинги и гаражи, след като си тръгне фандъка зоната ще бъде редуцирана а в центъра ще бъдат направени подземни паркинги и всичко ще си дойде на мястото.
  • 12 Абе

    15 2 Отговор
    я стига вече ! 12 години стана предлагат само и единствено лъжи и мащабни грабежи ! Така , че няма нужда !
  • 13 хоптроп

    2 6 Отговор
    Хора, смисълът на живота е в ходенето пеша! Стига с тези коли!
  • 14 Куче касичка

    6 1 Отговор
    ГЕРБ (гепи) лоби иска да лапа, лапа, лапа, но..... ще видим....
  • 15 Благо Пинъса

    4 1 Отговор
    какво друго могат да измислят герб, освен да скубят още хората.
  • 16 рада дълбоката

    0 1 Отговор
    Синя зона , пембена зона толкова ли сте прости ,че иде реч за НИЕ и ВИЕ ! Нямам какво друго да ВИ кажа и не искам никого да обидя ама то само по себе си е ........
  • 17 рада дълбоката

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ":

    Не знам що го подсказваш , току виж утре го въвели и ще е автогол ! Те и без друго се чудят от къде и как да острижат костенурката !
  • 18 де юре

    2 1 Отговор
    Само с тест за ковид в синя зона !Ало кмета да ти дам банковата сметка за предложението !СТРИЖИ !
  • 19 Алекс

    4 1 Отговор
    Стига с тези сини зелени пембени зони бе.....
    Столицата на Румъния Букурещ която е къде по голяма от София няма нищо подобно, паркираш си свободно където има свободни паркоместа!!!!
  • 20 ХХХ

    3 1 Отговор
    Цялата гербава администрация оттук насетне трябва
    не да взима заплата, а да дава пари на държавата
    че ги държи на тия служби и увеличаване възрастта
    за пенсия на чиновниците на 75 год. като след
    това се пенсионират на мин. пенсия.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 арх. Михаил Петков / арх. бюро FORMA LTD

    1 0 Отговор
    Уважаеми ФАКТИ,
    притежаваме решение за транспортно-комуникационните проблеми на София. Както на специфичната транспортна структура на София, така и на функцията паркиране и гариране. За иновацията си в областта на устройственото планиране притежаваме лицении на сертифицирани патенти - от Европейския Патентен Офис / 2008 и 2011 година, авторски права от Световната организация за интелектуална собственост, както и от Българското Патентно Ведомство.
    Първото ни предложение към СОС е от 1997 г./ при признат "Полезен модел" от БПВ, последвано от десетки други - за публично-частно партньорство. Проведени бяха десетки безрезултатни срещи с кмета и други представители на администрацията, с представители на комисии към СОС, с главните архитекти, с колеги и съветници.
    Проектите ни могат да се реализират без да се ползва бюджета на града, а с помощта на европейски програми и на ЕК, подкрепящи развитието на всички европейски градове. Очевидно, Столичният Общински Съвет и поделението му ЦГМ нямат потенциал да управляват и разрешат кардиналните транспортни проблеми на София, подчинени и на финансовите си интереси. Бихме могли да се ангажираме за последователно изграждане на необходимите места за паркиране, с организацията, строителството и експлоатацията на обектите / около 12 - 15 000 парко места / в рамките на няколко години. Можем да създадем нов ред в града - подходящо място за всяко моторно превозно средство така, както - всеки гражданин е осигурен със собств
  • 23 Янакиев

    0 0 Отговор
    ГЕРБ предлага пешеходците движещи се по централните тротоари да плащат такса по 0.20 ст. за измината една пресечка. Може и със закупуване на годишни карти. За начало в определен кръг в центъра и бавно разгръщане по другите квартали. Предлагат се намаления с 0.5 ст. за ученици и пенсионери. Със събраните пари ще се пренаредят жълтите павета в центъра на града и ще се построят 2-3 обществени тоалетни на възлови места.
  • 24 Бравооооо

    0 0 Отговор
    Още сини зони и още много парички за фирмата на зетя на Фандъкова / фирмата му Мобил джъстис ООД печели конкурса за вдигане с паяци нарушителите/. Абе хубав е живота на управляващите ни!!!
  • 25 Споко Спиро

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Спиро":

    Ще стигнат и до твоето село. Пари им трябват, много пари.
  • 26 ПОДЛОГАТА ТРАЙЧО И НЕГОВИЯ ГУРУ ОТ

    1 0 Отговор
    БАНКЯ НЕКА ЗНАЯТ ЧЕ ПАМЕТНИЦИ СЕ РУШАТ МНОГО ЛЕСНО И ТОВА ВОДИ ДО ГРАЖДАНСКА ВОЙНА ! ЗНАЕМ ЧЕ ТЕХНИТЕ НАЧАЛНИЦИ ТОЧНО ТОВА ИСКАТ !
  • 27 ВИЕ РАЗРУШЕТЕ ПАМЕТНИКА И НАРОДА ЩЕ

    0 0 Отговор
    РАЗРУШИ ВСИЧКО ДРУГО ..........................