Last news in Fakti

16 Ноември, 2021 19:26 7 162 27

Николай Стайков пред ФАКТИ: Срастванията трябва да бъдат изчегъртани за доброто на всички

  • осемте джуджета-
  • разпити-
  • гдбоп-
  • антикорупционен фонд-
  • николай стайков-
  • петьо петров-
  • пепи еврото-
  • любена петрова-
  • младен маринов-
  • димитър спаспов-
  • делта гард

"Виждаме една закъсняла политическа реакция по целия казус", каза разследващият журналист по повод действията на МВР относно замесените в "Осемте джуджета"

Николай Стайков пред ФАКТИ: Срастванията трябва да бъдат изчегъртани за доброто на всички - 1
Снимка: ФАКТИ

"В момента виждаме това, което трябваше да видим миналата година по случая "Осемте джуджета", ако имахме едни работещи и независими Прокуратура и следствие". Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ разследващият журналист от Антикорупционния фонд Николай Стайков.

Припомняме, че именно Антикорупционният фонд е организацията, която извади наяве случая "Осемте джуджета" миналата година, а през последните дни, над година по-късно, ключови герои от филма "Осемте джуджета", излъчен в няколко епизода, са привиквани на разпит в ГДБОП. Става въпрос за бившия шеф на следствието в София Петьо Петров, познат повече като Пепи Еврото, съпругата му Любена Петрова, един от собствениците на охранителната фирма "Делта Гард" - Димитър Спасов, както и бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов.

"Сега виждаме една закъсняла политическа реакция по целия казус. Все още не е изтекла давност, хората са си налице живи и здрави, както видяхме на влизане и на излизане от ГДБОП. Това, което не знаем, е какво става в Прокуратурата. Единственото, което е стигнало до мен, е, че миналата година в някакъв момент проверката по "Осемте джуджета" е станала досъдебно производство, но не е ясно какъв ще бъде изходът от това досъдебно производство", допълни Стайков.

"Това е една история, в която в един изключително сериозен конфликт с мирис на много активи, пари, имоти, фирми и злато, както казахте, се намесват институциите. И големият въпрос е, кой и как използва институциите - като Прокуратура, НАП, Антикорупционната комисия, в определена частна полза. Този голям въпрос засегнахме ние и затова осветихме тази история миналата година, тъй като вътре се намесват високо ниво магистрати, особено от Специализираната прокуратура", коментира още журналистът.

По отношение на Любена Петрова, журналистът заяви следното:

"Напомням, че това е човекът, който организираше демонстрациите в подкрепа на статуквото в съдебната система във времето, когато съдебната реформа беше изключително наболял и политически въпрос". Важно е да се уточни, че става въпрос за демонстрации в защита на Сотир Цацаров.

"Искам да напомня и на зрителите, и на институциите, че всъщност от целия конфликт големият печеливш е именно съпругата на Петьо Петров-Еврото и това е доказуемо с публични документи от регистрите - тя получава задължения и активи за милиони", допълни Стайков относно Петрова.

На въпроса на Лили Маринкова, как е възможно да имат такова самообладание въпросните личности от случая "Осемте джуджета", визирайки последните публични появи на семейство Петрови, Николай Стайков отговори така: "Единствено с институционална подкрепа. И това е големият въпрос, затова следим цялата история, въпреки че Специализираната прокуратура и останалите се опитват да я неглижират, да я изкарат "семейна история". Големият въпрос е как накрая забогатяват бивши магистрати с такива валутни прякори и техните съпруги. Това е изключително неудобна тема за Прокуратурата и тя се опитва да я неглижира по всякакъв начин, опитва да злепостави свидетелите. Но там нещата много трудно могат да бъдат заметени и неслучайно виждаме, че през последните две седмици проверките в МВР показват голямо движение по темата, тъй като там има видима институционална подкрепа и проверките, които ние поискахме в Министерството на вътрешните работи - и миналата година, и тази година, показаха, че сме на прав път и че миналата година по времето на Младен Маринов те са били потулени".

Разследващият журналист обърна вниманието и на това, че според свидетели полицейската патрулка, която 2 години е охранявала ресторанта "Осемте джуджета" в София, където се е развивал сюжетът от филма, е била съпътствано от неслучайно присъствие в нея - а именно братът на Младен Маринов, бивш главен секретар и вътрешен министър.

Стайков разкри още, че АКФ са получили сигнал с имена, данни и часове за среща през далечната 2005 година между представители на МВР и криминалния контингент в България, която, както всички видяхме в едно видео, завършва с братска прегръдка. След получения сигнал, те от своя страна изпратили такъв до МВР, което вероятно е провокирало в министерството да се заровят назад във времето, да намерят видеото с Младен Маринов и престъпния контингент и след това да го пуснат в публичното пространство, както и стана.

"Това, което стои зад въпросния запис, е, че за да се следят тези хора, значи е имало вътрешна проверка", каза журналистът.

След това той се върна на "Делта Гард" и по-конкретно коментира предполагаемата симбиоза на тази фирма с МВР:

"Една от сериозните информации е, че е имало застъпване на дейности. Служители на МВР са работили и в "Делта Гард", а знаем, че от миналата година има хипотеза и за обратното - че служители на охранителната фирма са работили с полицейски униформи по време на протестите. Не съм видял категорично доказателство нито за едното, нито за другото, но самият филм и имената в него показват, че има една много силна интеграция и преливане на човешкия състав от едното в другото. В момента, в който виждаме как един от активите - луксозен автомобил, попада в дъщерята на Младен Маринов, кола, която според мен най-вероятно не е била платена, а това е било подарък, тогава нещата придобиват много мафиотски смисъл".

Николай Стайков посочи, че по случая "Осемте джуджета" е станало ясно, че охранителната фирма "Делта Гард" не се е съобразявала нито със закона, нито със съдебни решения. Журналистът обясни, че по време на разследването си не е видял и на какво основание "Делта Гард" охранява завода за асансьори в Дупница.

"Очертава се един образ на изключително защитена фирма под определен политически чадър. Това се вижда", каза Стайков по адрес на "Делта Гард".

"Да, това не са мутрите, които бяха в началото на 2000 година. Има една еволюция, но категорично не е това, което би трябвало да виждаме. Има една еволюция в охранителния бизнес, но и това, което аз съм виждал с очите си, и то не само при Делта Гард, категорично мисля, че има нови любимци, те вече не са трибуквени, с повече букви са. Нямаше го това прочистване, което наистина искахме да видим. Имаше едно селективно обиране на определени бурени в този бизнес след идването на Бойко Борисов като главен секретар. Говоря за шумните акции с много филмови имена, от които накрая няма нито една знакова фигура в затвора. Имаме един нов ред на територията, който устройваше статуквото по някакъв балансиран начин. Това, което видяхме през тези 20 години, откакто изгря звездата на Бойко Борисов като главен секретар, а след това и в управлението от 2009 година, наподобява идването на новия тартор в една махала - набиваме един-двама показно, за да покажем, че новият силен е тук и след това трябва да се достигне до някакъв баланс и тишина. Балансът ми се струва като една много важна част от концепцията на управление и на оцеляване на Бойко Борисов за тези 20 години. За два мандата и половина има отгледани нови любимци, има много сериозни сраствания, които наистина трябва да бъдат изчегъртани за доброто на всички - за доброто на системата и общото ни здраве", анализира Николай Стайков.

"Бих казал, че отвъд съмненията са действията на прокурорите, тъй като виждаме разпореждане с активи за милиони без никакво правно основание", заяви Николай Стайков по отношение на исканите от правосъдния министър Иван Демерджиев наказания за трима прокурори, имащи отношение към казуса "Осемте джуджета".

"Като направиш публично изказване, неглижирайки, това е ясен знак към наблюдаващия прокурор и следователите какво трябва да се направи и кое е вярното решение. И това е видимата част", коментира Стайков изказването на председателката на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова, че "Осемте джуджета е семейна драма".

"Абсолютно същото направи Иван Гешев миналата година. Той публично неглижира историята, с което даде много ясен знак на Прокуратурата", добави разследващият журналист от Антикорупционния фонд.

В разговора стана дума и за снимките от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, част от които, от нов ъгъл, се появиха и в хода на провелата се предизборна кампания за изборите на 14 ноември.

"Още нямаме ясен отговор за произхода на снимките и техния автор. Ключът към това дали е вярно това, което виждаме в чекмеджето, или не, е кой е авторът на снимките. Защото това не е станало в някоя колиба накрая на Банкя, a в правителствената резиденция в Бояна, където има лимитиран вход и изход. Лимитиран дори е слаба дума, това трябва да е едно от най-охраняваните места. Отказът на Прокуратурата да търси автора на снимките е най-голямото доказателство за тяхната достоверност", смята Николай Стайков.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по избирателна активност.
Ние, българите.
Наистина ли не ни пука как ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от съседна страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме масово!


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    35 5 Отговор
    Всички от осемте джуджета начело с Бою Тулупа и Каскета до два три месеца трябва да са по килиите, друг развой на събитията значи че всичко си е по старому. Трябва да видим значима промяна на всички нива и отрасли в държавата, другото е пунта мара.

    Коментиран от #7

  • 2 Последния Софиянец

    30 6 Отговор
    Цветанка Ризова два пъти пита Корнелия Нинова за оставката на Гешев и тя два пъти не отговори.С какво ли я държи?!

    Коментиран от #4

  • 3 На българите...

    1 11 Отговор
    И недоразвитите радетели за възстановяване на деспотичният азиатски модел, а също и страдащи от психическото заболяване русофилия, тоталитарната форма на управление е най-подходяща !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 СЛОНА

    7 3 Отговор
    ПЕРАЖКАТА НИНОВА НЕ ТРЯБВА ДА СВЪРШВА САМО С ОСТАВКА !!!....?????

    Коментиран от #15

  • 6 ПЕПИ ЕВРОТО ПРЕЗИДЕНТ !

    13 4 Отговор
    Концесионер на съдебната власт и стожер на Бойковата справедливост
  • 7 Хихи

    3 13 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Ще видим всичко започна с измамници нарушения на конституцията след дни ще ревеш.
  • 8 СЛОНА

    15 6 Отговор
    НЕЗАБАВЕН РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЧЛЕНСТВОТО НИ В НАТО И ЕС !!!...????
    ТОВА Е СЕРТИФИЦИРАН ФАШИЗЪМ!!!
  • 9 Перо

    16 1 Отговор
    От 90-те години симбиозата мутри-МВР е в сила!
  • 10 Бах

    15 2 Отговор
    Не само да се ИЗЧЕГЪРТАТ , а да се ИЗТЪРЖАТ РАЗСЕЙКИТЕ НА БАНДИТИТЕ КОИТО НИ УПРАВЛЯВАХА толкова време .Това със снимките е подигравка с народа . Не бил Той , Ами кой е . Всичко се знае в този този вертеп ,пригоден за кръвопийците . Службите знаят коя е или Кой е , всичко е възможно.

    Коментиран от #17

  • 11 будител

    6 3 Отговор
    Ако искате да се посмеете. Отивате на уеб страницата им, и кликваш партньори. После ми говорете за обвързаности и задкулисие.
    А пък, тази фондацийка Америка за Америка и послушника им Прокопиев са навсякъде.
  • 12 Българин

    5 6 Отговор
    Народа изчегърка мутрите от парламента сега е ред на подлогата на божков василев и прокопиев

    Коментиран от #14

  • 13 Кой е

    5 4 Отговор
    Кой е този Прасчо на снимката?
  • 14 bul

    7 9 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    НЕ ! СЕГА Е РЕД на РАДЕВ !
  • 15 bul

    6 9 Отговор

    До коментар #5 от "СЛОНА":

    НЕКА КАЖЕ ВСИЧКО ЗА КИРЛИВИТЕ РАДЕВИ РИЗИ !!!
  • 16 Ухааа

    9 4 Отговор
    ГЕРберастчетата как бълват лъжи и злоба тук не е истина, спокойно дечица в неделя ще ви бъде последния удар по тиквата, а след това ще бягате в паника долни коп….та
  • 17 Ама

    6 5 Отговор

    До коментар #10 от "Бах":

    Как така стана,че изчегъртаха тези,които уж трябваше да изчегъртват ГЕРБ. Мая Манолова,Христо Иванов, Минков,Бабикян,че и Корнелия Нинова ---свършиха си работата и сега са АУТ.Само за Нинова ми е жал,но..
  • 18 сойкаприсмех

    5 2 Отговор
    А бе, къде се покри каскета? Преди не слизаше от екран, пък сега нещо изчезна.

    Коментиран от #25

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Error

    6 1 Отговор
    Що за охранителна фирма е била делта гард щом в нея има снайперисти, които се разполагат по сградите наоколо при определени мероприятия? С чие разрешение е ставало това и има ли право такава фирма да борави с такива оръжия? Мафията очевидно си е имала и частна армия!
  • 23 гост

    0 0 Отговор
    Сатен кои те знае че си жив бе пумияр
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ами къде се покри

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "сойкаприсмех":

    престъпника Борисов? Преди ръсеше акъл по цял ден. Бай Ставри ще го намери...
  • 26 политкорект

    1 0 Отговор
    Aкo Cмeхуркo и Кoкoркo, както и ПП ПП тръгнaт cрeщу ГEРБ и тях ги постигне cъдбaтa нa Кури Нинoвa, Хриcтo Ивaнoв, Мaя Галева, Oтрoвeнитe двама и Cлaви, дeмeк пoлитичecкa cмърт! Рaдeв щe ги пocлeдвa в нaй-cкoрo врeмe.
  • 27 Юнак гюро

    1 0 Отговор
    Най интересно е кой поръчва и организира всички тия компромати снимки, подслушвания кой ги съхранява с години и кой ги вади в подходящ момент а именно преди избори!? Вероятно тоя който има изгода, нали😜