29 Ноември, 2021 19:06 4 375 33

Стоил Цицелков пред ФАКТИ: Машините отразиха вота на българите

  • стоил цицелков-
  • обществен съвет към цик-
  • избори-
  • машинен вот

Председателят на Обществения съвет към ЦИК определи броенето на разписките след изборите като "екзотично, скъпо и разточително"

Стоил Цицелков пред ФАКТИ: Машините отразиха вота на българите - 1
Снимка: ФАКТИ

"Сега моментът да си направим равносметка какво научихме, какво не бива да повтаряме и какво трябва да вземем с нас като опит". Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Стоил Цицелков, председател на Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК).

Той отчете, че през тази календарна година сме имали три парламентарни вота, единият от които 2 в 1 с избор на президент, а също и президентски балотаж.

В разговора водещата Маринкова зачекна темата за акциите на МВР относно схемите за купуване на гласове и контролиране на вота.

"Прочетох в медиите, че прокуратурата е отказала да разследва голямата маса от тези случаи. Обществото няма да получи ясен отговор дали това беше едно предизборно политическо говорене. Трябваше да има проверка, да стане ясно има ли основание за тези сигнали. Нека бъдем честни, като общество всеки един от нас се е сблъсквал с купуване и продаване на гласове, поне тези, които работим с избори", коментира председателят на Общественият съвет към ЦИК.

Той уточни, че не става въпрос за даване на 50 лв. на някого да гласува за определен човек, а за контролиран вот - например, че ако не избереш правилния кандидат, няма да си получиш земеделската субсидия.

"Сега действащият механизъм не е най-ефективният", каза Стоил Цицелков по отношение на възможността за подаване на сигнали в ЦИК за нарушения, касаещи изборите.

"Ако избирателите чувстват, че някой ги агитира и той остава ненаказан, а на някой друг по-рано е бил размахан пръст, те остават с чувство за несправедливост", коментира Цицелков в контекста на това, че Кирил Петков бе наказан за агитация по време на вота на 11 юли, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не наказан за същото нещо.

В лично качество, практиката някой да се кандидатира в два района и после да си избере от кой да бъде, той определи за "много грозна".

"Не би следвало чрез едно решение ЦИК да може да освободи някой, който е избран от избирателите. Защото по този начин какво се казва на избирателите: Вие може да отидете да избирате когото искате, да гласувате с преференции, да си губите от своето лично време за 4-ти път тази година, а пък ние ще преценим", обоснова се председателят на Обществения съвет към ЦИК.

"Има хора, които правят това устойчиво. Това са знакови лица, водачи, които се отказват всеки път, защото не им се ходи да работят в парламента", допълни Стоил Цицелков за неприятната практика, установена от някои партии и политици.

Той даде своя коментар и за случилото се в Турция по време на българските избори:

"Считам, че българските граждани трябва да знаят в колко от тези секции в чужбина е имало представители на държавата, както е по закон, какво са направили те, какви са докладите им. Аз лично нямам тази информация. Много е важно - всичко, което е свързано с избори, да бъде публично и прозрачно. Изборите не могат да бъдат политика".

Цицелков разкри, че Общественият съвет към ЦИК са имали свои наблюдатели и в Турция, като след това допълни, че докладът им за изборите ще е готов до края на годината.

"Информацията, която аз лично имам, от лидери на общността там (б.р. на българската общност в Турция, т.нар. изселници), е, че те наистина се почувстваха обидени от тази реакция", довери Стоил Цицелков визирайки, че нашите изселници в Турция са обидени от обвиненията, че влияят по някакъв негативен начин на вота след принуда от различни фактори.

Председателят на Обществения съвет към ЦИК изрази мнение, че висока избирателна активност като цяло би разводнила вота от Турция и той няма да има такава тежест. "Не е редно постоянно да се вглеждаме в някой друг, към едни хора, към които имаме една вина", каза той визирайки Възродителния процес.

Цицелков определи броенето на разписките след изборите като "екзотично, скъпо и разточително". "Важно е да се каже ясно, че машините отразиха вота на българите", добави председателят на Обществения съвет към ЦИК.

За него проблем е това, че на гражданите не е обяснено как точно се осигурява сигурността на вота им.

Към края на разговора той коментира как би трябвало да изглежда статуквото в Централната избирателна комисия:

"Трябва да има експертност. Дори да не е цялата Централна избирателна комисия на експертен принцип, поне председателят и секретарят би трябвало да са изцяло надпартийни личности, хора, които се ползват с авторитет в нашето общество, хора, които да носят и отговорност. И не само в ЦИК, това трябва да се разпредели навсякъде".

"Добре е да се помисли и председателят на една секционна избирателна комисия да има един минимален образователен ценз, да получава едно по-високо възнаграждение, но и една по-голяма отговорност", заяви още Цицелков.

Целия разговор между Лили Маринкова и Стоил Цицелков можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Dinero

    5 11 Отговор
    Трябва в този парламент сега да се мисли как да гласуват повече хора?
    Така и партиите с нисък резултат ще се успокоят!
  • 2 нашия

    19 2 Отговор
    а Благой Цицелков кво каЗа по въпроса.....ееееей...ма експерти бе ...радост за душата..???!!!
  • 3 Цицелков,

    23 2 Отговор
    кой ти иска подлизурското мнение бе охлюв
  • 4 ТаУмВзе

    9 4 Отговор
    Абсолютно е без значение уж гласуването за кукли на козяк. Мутропитека, каскета и шиши са на свобода. Съоъветно това е поредната Лъжа и подмяна! Харвардските плавници, как ще владеят държавица, окупира от до, от Мафия?
  • 5 Ха ха ха

    8 0 Отговор
    Колко Цицелков и има?Благо Цицелков сега и тоя.Много Цицелков хахахаха

    Коментиран от #31

  • 6 Колко яко

    5 1 Отговор
    Да ти турат фамилия Цицелков.

    Коментиран от #32

  • 7 да питам

    11 3 Отговор
    Машините се поддържат от хора ... Който е бил - червена черна , малка голема , ше ме разбере ...😁🤭
  • 8 Възмутен

    8 1 Отговор
    А защо бяха необходими чувалите бюлетини на изборит!Участник в изборна секция! в София

    Коментиран от #15, #16

  • 9 Рошко

    15 3 Отговор
    Всяка машина от кого е създадена, след като е създадена от човек може да бъде и програмиран от човек
  • 10 цецо

    7 5 Отговор
    Мисля, че купуването и продаването на гласове изкуственно се раздува, първо, защото за да се спечели един процент от гласовете е необходимо да се подкупят, айде да кажем 30 хиляди гласоподаватели, което ми се струва много трудно достижимо, но даже и да се осъществи, каква е гаранцията, че този който е подкупен, ще гласува именно за същата партия. Ако, както твърдят някой, можели да снимат гласуването си със смартфона си, ами да забранят това да се прави!
  • 11 Йух

    8 1 Отговор
    Тойя само като го погледнеш ти става ясно що за експерт е.
  • 12 Ганьо на избори

    21 7 Отговор
    Машините отразиха волята на "програмистите"!!!
  • 13 Решетников

    5 0 Отговор
    Ко каза Ко
  • 14 ГОСТ

    9 5 Отговор
    На кой българи са отразили вота бе ГЛУПЕНДЕЕЕР ????На онези 17-18% овце ли беее ???Пе.АЛ!!!

    Коментиран от #20

  • 15 ми ,

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Възмутен":

    Ако наистина си бил такъв , би трябвало да знаеш , защо ... Щото не са ви осигурили тоалетна хартия ..
  • 16 ЕПА КОЙ ТЕ Е

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Възмутен":

    КАРАЛ ДА ОДИШ ,ЗА ДА ВЗЕМЕШ НЕКАКВИ ГРОШОВЕ😕
  • 17 Алфонсо Цецоне

    1 4 Отговор
    Волен беше ощетен зaщoтo при Боко cвoбoдa нa cлoвoтo нямa ,имa пълнa Кoвид диктaтурa и цeлия интeрнeт трaфик ce прeрaбoтвa и прecлушвa oт aмeрикaнcкитe зaвoeвaтeли и тeпнитe пoдлoги oт ДC
  • 18 Захари

    4 2 Отговор
    Цицилков е от заверата, която рано или късно ще е разкрита.
    Иначе би трябвало да си подаде оставката, тъй като само 30% от българите гласуваха, останалите явно не са българи за тази продажна особа!
  • 19 Вярно е..

    3 2 Отговор
    Че машините отразиха вота на българите, гледах двама с една машина как режат дърва, и въртяха едно шише с ракия, по едно време се скараха, за политика се скараха, хвърлиха машината, започнаха да се псуват, единият подържаше ГЕРБ, другия Киро и Асен, после се сбиха, след малко, си взеха машината, прегърнаха се, и запяха, изметоха се на някъде. Така че наистина машините отразиха вота на българите, хеле на тия двамата.
  • 20 Кво викаш

    2 5 Отговор

    До коментар #14 от "ГОСТ":

    Отразиха вота на 70-80% от българите. Негласувалите са се въздържали т.е. напълно са се съгласили с победителите, така гласят правилата, не знаеше ли !? Кажи сега, много ли те е яд ?

    Коментиран от #24

  • 21 cpv

    7 2 Отговор
    Отразиха!Само 20% от избирателите,ако това което пишеш,че имало избори по добре се гръмни и не пиши повече глупости!
  • 22 Сиела в норма

    6 2 Отговор
    За кого гласува машината ,само тя си знае и програматора
  • 23 Милен

    5 2 Отговор
    Най лесно се манипулират машините, вляха настроени за сульо и пульо
  • 24 Милен

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "Кво викаш":

    Я сега виж ПОДМЯНАТА
  • 25 🐘🐘🐘

    5 3 Отговор
    След като броенето на разписките е скъпо и безсмислено , може ли г-н Цицелков да обясни сериозната разлика в резултатите от секциите с машини и 2600-те секции с бюлетини , където ПП е трета с 15% , което пък странно се припокрива с прогнозите на социолозите .
  • 26 Този мошенник

    5 2 Отговор
    не иска да се броят разписките защото им хващат манипулациите на машините произведени от фирми на Сорос и Мадуро! Щом този е шеф на Общественият съвет към ЦИК, егати обществото!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Мда

    0 1 Отговор
    Отразиха го, вместо да го приемат !
  • 29 Pietro

    0 3 Отговор
    България е еиднствената страна в Евросъюза, където се гласува на машини. Нищо, че това е противоконституционно. Мижавата активност, която бе подарък за чрвените боклуци, доказа, че машинната система е скалъпнеа с една единствена цел - да бъде вкарана във властта пурпурната мафия, която издигна и Радев.

    Коментиран от #33

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Христов

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ха ха ха":

    Няма какво да каже по темата, но се изказва. Трол. Стоил е международен експерт с десетилетия практика в сферата. За тези които знаем за какво става дума е познато име с доказана експертиза. Слушайте, ще научите нещо.
  • 32 Христов.

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Колко яко":

    Да ти турят... Ако бяхте малко от малко чел поне една книга щяхте да знаете коя е тази фамилия, от къде идва и защо е важна за историята ни.
  • 33 Христов

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Pietro":

    А, Белгия къде е?