Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Март, 2022 19:11 10 989 99

Проф. Иван Илчев за ФАКТИ: Няма съсед на Русия, който да не е бил нападнат от нея

  • проф. иван илчев-
  • иван илчев-
  • историк-
  • русия-
  • украйна-
  • война

"Няма причина да има Трета световна война, но може да има тлеещи конфликти", смята историкът

Проф. Иван Илчев за ФАКТИ: Няма съсед на Русия, който да не е бил нападнат от нея - 1
Снимка: ФАКТИ

"Не виждам защо толкова много се учудваме. След Октомврийската революция досега, мисля, че Русия няма съсед, когото да не е нападала". Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ проф. Иван Илчев, историк и бивш ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Коментарът му, разбира се, бе по повод престъпната военна агресия на Русия в Украйна.

"Първо говорим за Полско-съветската война, веднага след революцията, която после е вменена като вина на Троцки. След това Армения и Грузия, които "викат на помощ руската армия" - тя навлиза и смъква правителствата. След това смъква и правителството в Азербайджан. През 1925 година съветски войски влизат в Монголия, пак под предлог, че ще помагат на местното население. След това е Съветско-финландската война от 30-те, началото на 40-те години на миналия век. После по време на Втората световна война съветски войски влизат в Иран и окупират цялата северна част нас страната. В края на 40-те години принуждават чешкия президент да се самоубие. През 1956 година е Унгария, 1968 е Чехия, след това е Афганистан. Така че, пак ще го кажа, на практика няма държава, с която да е граничил Съветският съюз, Съветска Русия и в един определен момент да не ги е нападала", разказа историкът, а след това направи друга историческа препратка - конкретно към Втората световна война:

Още новини от Украйна

"В самата Русия има доста мощно течение сред историците, които твърдят, че всъщност Съветският съюз е готвел нападение срещу Германия, но те просто са успели да ги изпреварят със съвсем малко".

Лили Маринкова спомена за страдалческата роля, която е отредена на СССР, респективно Русия заради множеството жертви във ВСВ, а проф. Илчев коментира тази вметка така:

"Страдалческата роля в не малка степен е резултат от политиката на Сталин. Не само на Хитлер, когото не оправдавам ни най-малко. Голяма част от проблемите, с които се сблъскват, са проблеми, родени по времето на управлението на Сталин".

"Историята на конфликта между Украйна и Русия е много стара. 1948 година в Съветския съюз празнуват изключително тържествено 300 годишнината от доброволното присъединяване на Украйна към Русия през 1648 година и забравят въобще, че само година и половина след това присъединяване Украйна се отказва от подписа и започва, заедно с Полша, да воюва срещу Русия", даде добър пример историкът.

Той спомена и големият отпечатък на Голодомор върху украинския народ.

"Струва ми се, че Путин тръгна с грешни презумпции във войната. Той смяташе, че много лесно ще се справи с Украйна, че в Украйна ще посрещнат братята руси като освободители. Тези неща, както виждаме, не се случват", отбеляза проф. Иван Илчев.

"Трудно ми е да кажа какво ще се случи, защото поне от едната страна - от руската, имаме човек, който е трудно предсказуем. Той не действа от гледна точка на правилата в международния живот, той не действа логично. Зеленски може да има всякакви недостатъци и минуси, но той в общи линии се движи в канавата на общоприетото в последните години в международните отношения", коментира професорът за евентуалния изход от настоящата тежка ситуация в Украйна.

След това той даде своя коментар и за евентуалната роля на руските олигарси по отношение на военната инвазия на Путин в Украйна:

"Олигарсите действително са хора, които нямат полза от подобен конфликт. Те имат полза от управник, който ще продължава да им дава това, което са свикнали да получават. Очакването в света е, че те са силата, която може евентуално да свали или да ограничи Путин. Аз бях горд с хората в Русия, които протестираха, въпреки че знаеха какви ще бъдат последиците лично за тях и за близките им.

За смяната на вече бившия министър на отбраната Стефан Янев и конкретно за твърденията, че освобождаването му дестабилизира правителството, проф. Илчев каза:

"Аз не смятам, че дестабилизира правителството и в тази обстановка. Поуката от смяната на министъра е, че политиците много точно трябва да си мерят думите. Защото думите, особено в нашата медийна среда, се обръщат в оръжие. И това оръжие понякога е насочено против изреклите тези думи".

"За повечето хора дали ще загинат от бомба, хвърлена върху точков обект, или бомба, хвърлена върху жилищен квартал, е все едно. За тях това е война", опонира професорът на придържането на Стефан Янев към реториката на диктатора Путин, че случващото се в Украйна е "военна операция".

Историкът разкритикува също публичното поведение на премиера Кирил Петков и министъра на финансите Асен Василев.

"Няма причина да има Трета световна война, но може да има тлеещи конфликти много близо до нас и те неизбежно ще ни повлияят", заключи проф. Илчев.

Целия разговор между Лили Маринкова и проф. Иван Илчев можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 79 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варвари

    64 6 Отговор
    И до Турция така.
  • 2 Грульо

    126 27 Отговор
    А САЩ не подбира, даже чак от другия край на света ги напада. :D

    Коментиран от #40

  • 3 ТАКА ТАКА

    51 17 Отговор
    СПОКОЙНО БРАТЯТА ОТ CINA ОЩЕ ОТ ВРЕМЕТО НА СОЦА СА СИ ЗАПЛЮЛИ ЕДНИ ТЕРИТОРИИ САМО ЧАКАТ ДА МУ ДОЙДЕ МОМЕНТА
  • 4 Това Bulgairia

    88 43 Отговор
    Няма съсед който да не е нападнал русия
  • 5 Кудоист

    83 20 Отговор
    Свършил парите за пиенето , гледа да заработи некой лев...
  • 6 ПИТАМ СИ

    46 20 Отговор
    ЩО НЕ НАПАДНАХА ФИНЛАНЦИТЕ МИ УКРАЙНА И ТЕ ИМ ОБИЖДАТ ГРАЖДАНИТЕ

    Коментиран от #10

  • 7 честен ционист

    53 13 Отговор
    Монголия, те доброволно станаха комунисти и прописаха на Кирилица.
  • 8 ТОРКВЕМАДА

    92 24 Отговор
    нещо за америка да кажеш мухль0
  • 9 Ами да

    26 25 Отговор
    Миротворци бля.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 студент

    49 18 Отговор
    Боклук!
  • 12 Господин професоре

    73 25 Отговор
    Обратното също е вярно
    Непредизвикано Русия е нападана или са влизали войски от съседите и като да кажем Румъния Словакия Полша Финландия Швеция да споменавам ли Германия Япония съединените щати/ в скоби ще кажа четири години в далечния Изток/ французите, испанската синя дивизия през втората световна война, дори доброволци от окупираните от Германия Дания и Холандия също. Просто не мога да се сетя за всичките

    Коментиран от #84

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Иванушка

    62 22 Отговор
    "...Професор..." - няма какво повече да се коментира тази дискредитирана титла, която де продава на кило по магазините. Чувам че Киев са "държи" )))
  • 15 Росен

    45 13 Отговор
    простокирото, айде към белио дом.. ама вземи и мусаката😅😅😅
  • 16 Владимир Путлер

    36 70 Отговор
    Винаги Русия е била агресор, варварин и заплаха за съседите си и света. Винаги.

    Коментиран от #72

  • 17 XXL

    66 13 Отговор
    Имаше в интернет и една карта на света, с държавите с които Великобритания е воювала. Почти изцяло в един цвят. И един много кратък списък към нея, с държавите с които не е воювала.
    Ама нали сега са ни евроатлантическите господари, за тях или добро или нищо.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 даката

    26 39 Отговор
    искат да окупират българското черноморие.
    техен депутат го каза, било тяхно защото имало много руски граждани тук.
    това им давало право
  • 20 Realist

    60 13 Отговор
    Вдругиден няма да празнуваме 3 март, защото Русия е нападнала агресивно независима и суверенна Турция.

    Коментиран от #31

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Я СЕГА НИ РАЗКАЖИ

    55 13 Отговор
    Има ли държава в Южна Америка, която да не е нападната от САЩ или да не е извършена цветна революция! Нали си голям професор. Изветрелник!
  • 24 Ще видите че скоро ще твърдят!

    50 14 Отговор
    Че даже Хитлер никога не е нападнал Русия, нито Франция нито никой - нови учебници по история ще пишат пак!
  • 25 Така е като давате дипломи

    40 7 Отговор
    На психиатрично болни - тука математици станаха лекари , вече висшето образование го направихте пълна перверзия - по западен образец!
  • 26 Бай Георги

    39 13 Отговор
    Ей Илчев,язък че си професор,кога България е нападана от Русия,не говорим за СССР.Ей професоре жалко за теб.
  • 27 Гофо

    13 5 Отговор

    До коментар #21 от "Владимир Путлер":

    Хахаха демокрация на 5 нормални християни се падат 50 негройда.
  • 28 Този професор изобщо

    25 10 Отговор
    Завършил ли е 6 ти клас? Явно е с купена диплома!

    Коментиран от #33

  • 29 Петко Кирков

    43 12 Отговор
    Русия се проявява като агресор нападайки "цивилизована" Турция през 1877 следствие на което се появява България. Хвала на такъв агресор!
  • 30 Ето как един русофил

    12 9 Отговор
    може да даде точна оценка и от историята и от сега. Само трябва ум и съвест. При тези, които няма поне едното от двете - положението е трагично, надежда няма. Има завършени "полезни идиоти", както е казал не друг, а Владимир Илич Ленин.

    Коментиран от #37

  • 31 Няма да я нападне

    28 16 Отговор

    До коментар #20 от "Realist":

    Днес Шойгу е разговарял с турския военен министър и го е информирал, че в Крайна са унищожени три бази с байрактари, а на турско сирийската граница има нова руска военна база с ескадрили от най-новите руски изтребители. Като Шойгу е изказал надеждата, че Турция няма да прави резки движения и ще седи мирно на задника си.

    Коментиран от #34

  • 32 Технологиите така са напреднали

    28 9 Отговор
    Че само като се открие повтаряща се концепция в текста, и спирам да чета, пък било и професор. Професоре, изпратете децата си на война.
  • 33 Прост си

    4 5 Отговор

    До коментар #28 от "Този професор изобщо":

    като гъбено семе, другар !

    Коментиран от #96

  • 34 Като очевидец ли го

    9 6 Отговор

    До коментар #31 от "Няма да я нападне":

    казвате или като руска лимонка с ниско образование, но с голяма и празна уста !
  • 35 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    13 11 Отговор
    не съм сигурен ,но с Норвегия май не е воювала.Дори има война при Халхин гол с монголия и япония и Китай не знам дали се е била с него....Общо взето......да бягаш от такъв съсед
  • 36 кой е нападал бря

    21 12 Отговор
    Русия не напада никого те сами се присъединяват към нея кой ти даде диплома на теб я кажи по кое време си завършил
  • 37 Брей

    12 8 Отговор

    До коментар #30 от "Ето как един русофил":

    либерастите знаете какво е казал Владимир Илич?! Похвално. За сбъркани индивиди с биполярно разстройство и неустановена сексуалност, живеещи в измислен свят това е голямо постижение. Так держать, молодец! Изцелението е близо! Постига се със ср ане един път в седмицата, поради липса на материал за изхвърляне.
  • 38 чччч

    27 11 Отговор
    А САЩ има ли съсед, който да не е нападнала и обрала ??
  • 39 Историк

    31 12 Отговор
    Коя точно държава има съсед когото не е нападала и не я е нападал? А как са се образували сегашните държави? Мирно и тихо? Айде стига политпросвета за начинаещи. А да, има едно изключение май. САЩ, които нападат не само съседите си, а целия свят.
  • 40 1917

    24 11 Отговор

    До коментар #2 от "Грульо":

    Прав си, ама как да го кажем на дървените глави!!!! Нали ФАЩ са световен Жандарм!
  • 41 Ицо

    23 9 Отговор
    Стига сте давали думата на разни изкукуригали старци
  • 42 Сандо

    28 15 Отговор
    Специално за професара,а и за всички пишещи и четящи тук,непълен списък на даржавите,които или са спасени,или дължат съществуването си на Русия:БЪЛГАРИЯ,Гърция,Сърбия,Полша,Молдова,Украйна,Белорусия,Финландия,Грузия,Армения,всички от Средния изток.И още:в Руската федерация в момента влизат близо 200 народа,някои от които са почти на изчезване.И за всички тях се полагат изключителни усилия,за да се запазят езиците,бита,културата.Въобще,професорите се множат и стават все по-жалки картинки.
  • 43 ........????!!!!!

    14 6 Отговор
    Когато хванат слугата на народа и започне да пее,какви ,с кой и какво е вършил ,украинците сами ще му определят дървото на което да се спаружи.
  • 44 Росен

    15 3 Отговор
    простокирото, айде към белио дом.. ама вземи и мусаката😅😅😅
  • 45 Гледайте интервю в ютюб

    11 4 Отговор
    На Трей Гауди с Дъглас Абът Макрегър за Путин. Там в САЩ все още имат право на свободно мнение различно от спуснато от НАТО.
  • 46 Мъкааа

    20 6 Отговор
    Божееее. И това било историк и ректор
  • 47 На 04.24.1877г.

    21 9 Отговор
    Русия непровокирана с нищо, и с измислени аргументи за защита на месното население, напада мирната Османска империя. Войната завършва на 03.03.1878г. Днес историята се повтаря отново, и със същите аргументи в Донбас.
  • 48 дайте му две пържоли на това пce

    16 10 Отговор
    Че то всичко около нея е бившо СССР бе отворен , значи е нападала сама себе си . Само Китай не е , но за него пък не знам да го е нападала , май той я нападаше с едни хунвейбини , които необяснимо преминаваха в друга форма на веществото и после просто нищо нямаше от тях . Това само така за не много удачен майтап. Я ти ми ги изброй сега нападнатите от Русия , ей така без никакъв повод и провокация дадени от тяхна страна . Сега е модерна да се обругава Русия и ще си скъсате зaднuцuтe да го правите и то за хатъра на едни дето непрекъснато водят по Света войн.
  • 49 Грозно

    24 13 Отговор
    Грозно е когато историк с претенции лъже грубо и интерпретира пристрастно. За Финландия,Унгария и Чехословакия е същото като за Виетнам,Гренада,Ирак,Сирия,Либия - гополитика,те. няма морално оправдание В съветско-полската война обачее... Полша е 100% - товият агресор когато окупира части от Белорусия и Западна Украйна. През 1939г. Сталин си взе от Полша това,което Полша взе от Съветска Русия през 1921г., тоест излезе на линията "Кързон" определена през 1918г. от Антатата до къде на изток се простират полските земи. То и затова Британия и Франция не протестираха защото се изпълни техният договор с Полша от 1918г. Армения,Грузия,Азербайджан и Монголия наистина искат помощ срещу попълзновенията на Антантата в земите им. Съвременна Турция е в същия контекст когато пак по това време Антантата я разпарчетосваше и Ататюрк получи помощ от Съветска Русия да оцелее държавата му.Но тоя ренегат не му е удобно да помни ноо... явно Ердоган помни руската помощ. Заради пронацистките настроения в Иран,същият по време на войната е окупиран по споразумение от СССР - северната част и от Британия - южната част. Да се изкарва СССР виновен за нападението на Хитлер е кощунство! И това го казва синът на акад. Илчо Димитров,висша номенклатура на БКП, завеждащ отдел "Агитация и пропаганда" в ЦК на БКП и началник на Комисията по Възродителния процес. Гнусно. Повръща ми се от тоя ренегат - неофит.
  • 50 лекар

    21 7 Отговор
    Тоя илчев съвсем е изтрещял
  • 51 Хан Персей

    22 7 Отговор
    Такива са империите, Иванчо! Какво се чудиш? Топлата вода ли откри сега? Без войни, няма нови територии. Хан Крум е завоювал Сердика, днешна София, през 809 г. Не е чакал местните да се предадат доброволно. Изморил ги е с глад и безводие. После им е обещал, че ще ги остави живи и те се предали. А после влязал в града и избил де що има. Но така или иначе, градът бил превзет. Та до ден днешен. Такива са човеците, Иванчо!
  • 52 Пенчо

    13 4 Отговор
    Е щото ние въобще не сме нападали съседите си ...
  • 53 наздраве

    17 6 Отговор
    Илчев , я посочи в исторически план поне един наш съсед с който не сме воювали , пък после ще доуточняваме кой кого нападал , и тук има момент кой как го гледа .
  • 54 Поп

    16 6 Отговор
    И няма продажен долен боклук, който да не се е пръкнал да лае в момента!
  • 55 любител

    18 7 Отговор
    професоре вземи си изяж дипломата . има ли по големи военолюбци от краварите. резултат 33 агресии във всички точки на света. хиляди убити и милиони хора ограбени.
  • 56 Lainoyadec

    5 4 Отговор
    Кушай НА ЗДОРОВЬЕ ! И да ти е сладко ! Че р вей !
  • 57 МАЯ

    19 8 Отговор
    И ти ли професоре фантазираш.Голяма хапка беше СССР, разбиха държавата, успокоиха се западняците, обаче попаднаха на човек с характер и той вдигна на крака Русия, помагаше на бивши републики от набези на външни аресори , така че не ставайте за смях !Никоя държава не нападал.Това е присъщо за САЩ!
  • 58 Китай

    11 4 Отговор
    Не са нападали Китай
  • 59 възпрете се бе вредите на каузата на цен

    17 5 Отговор
    Само САЩ не нападат съседи , те нападат всичко.
  • 60 СУ завършил

    17 8 Отговор
    Илчев, подлог@, пдна в очите, на хиляди завършили СУ!

    Коментиран от #71

  • 61 наблюдател

    17 7 Отговор
    по-добре да не си беше отварял устата гусин пруфесорът... щеше да запази някакво що-годе прилично мнение за себе си. "Той смяташе, че..." само този израз е достатъчен, за да предизвика основателни съмнения в почтения подход на илчев. звездите ли са му го казали, баба ванга? или може би ввп? хайде холан! и той се води историк... тъжна история...
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 3.14К

    16 6 Отговор
    В разговорния език съществува понятието политическа проститутка, но в последните години то е особено актуално за академичните среди, при по-голяма част от професорите.
  • 64 до Фактите

    13 5 Отговор
    Внимавайте че от ЕС забраниха руската пропаганда

    Коментиран от #73

  • 65 Абсурдистан

    8 9 Отговор
    Вдички, абсолютно всички съседи на Русия са заплашвани, рекетирани, а някои и изложени на агресия и изнудване, от редица политически и силови структури! Дори Швеция и Финландия нечленуващи в НАТО мирни страни не са подминати. И на целия този фон и на настоящата война, на която Русия бе гарант за нерушимост на границите, коня заемащ поста външен министър иска разоръжаване. Видяхме какво се случи с разоръжена Украйна!
  • 66 Фактъ

    8 11 Отговор
    Русия няма бъдеще с Путин .
  • 67 Гост

    13 5 Отговор
    България също е водила в8йни с всички свои съседи. И не само. Г л у п а к.
  • 68 боко

    12 5 Отговор
    Измислени професори тъ-----и
  • 69 Кюрд

    11 2 Отговор
    Голяма конспирация,голямо нещо......Всеки един,ще си плати за делата!
  • 70 Пак добре

    13 5 Отговор
    че са само съседите, и то не всички. Докато почти няма страна в света, която да не е бомбардирана или по някакъв друг начин нападана от САЩ. Някой трябва да каже "Баста!"
  • 71 Японеца

    14 3 Отговор

    До коментар #60 от "СУ завършил":

    акад. Илчо Димитров,висша номенклатура на БКП, завеждащ отдел "Агитация и пропаганда" в ЦК на БКП и началник на Комисията по Възродителния процес.
  • 72 сороснерес

    5 3 Отговор

    До коментар #16 от "Владимир Путлер":

    пий хапчета..
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Некой друг

    13 3 Отговор
    То така е и с комшиите на САЩ. Те ти Виетнам, Корея, Ирак, Либия... Се комшии

    Коментиран от #76

  • 75 Анонимен

    6 3 Отговор
    Много умно - Ами че то и с България е така , и с всяка друга държава с по-дълга история . За 1000 години например много може да се случи . Всеки е бил агресивен към някой от съседите си някога , и обратното .
  • 76 тоз пък

    2 3 Отговор

    До коментар #74 от "Некой друг":

    И коя от тези страни е комшия на САЩ? Глобус виждъл ли си?
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 НАЦИОНАЛИСТ

    7 4 Отговор
    И БЪЛГАРИЯ НЯМА СЪСЕД ,КОЙТО ДА НЕ СМЕ НАПАДНАЛИ...,ДАЖЕ И НА $ащ ОБЯВИХМЕ ВОЙНА!

    ДН€$ "проф€$ори" ,Г€Йрали,Y€$-м€ни ЗАБРАВИХА :
    КОЙ НИ ОСВОБОДИ ОТ ТУРСКО РОБСТВО,А КОЙ Я РАЗДЕЛИ НА ДВЕ, КОЙ БОМБАРДИРА СОФИЯ,А КОЙ НИ ПОСТРОИ СОЦ.-ИКОНОМИКАТА(АЕЦ,РАФИНЕРИИ,ВПК,ЗАВОДИ,ТКЗСта...),КОЙ ги ИЗУЧИ Т€ЗИ БКП,КД$ ХРАНТУТНИЦИ И РОЖБИТ€ ИМ- ДН€$ ПЪРВИ натовци!!!

    ЯВНО ДН€$ €ДНО ОТ ЗНАЧ€НИЯТА НА българин € юда!!!
  • 79 Само да ви

    8 5 Отговор
    светна професоре..Знаете ли защо САЩ никога не са нападали съседите си? Ами много просто- те граничат сами със себе си. Но за сметка на това, няма място в света, където да не са си пъхали гагата.Наскоро китайски сайт публикува войните, водени от САЩ- от Корея та до Сърбия. Не е лошо да се информирате, професоре...
  • 80 Анонимен

    8 5 Отговор
    Всяка държава със сравнително дълга история е воювала със съседите си. Това е нормално и за обикновените хора. Не винаги са в добри отношения. Но да нападаш страни на хиляди километри и на други континенти е съвсем друго нещо. Но този професор ни взема за глупаци.
  • 81 Гунчо

    8 6 Отговор
    Явно Лили Маринкова такива събеседници си намира, които плещят основно лъжи, били те професори или хигиенисти.
    ""Трудно ми е да кажа какво ще се случи, защото поне от едната страна - от руската, имаме човек, който е трудно предсказуем." И слава Богу, иначе отдавна да сте унищожили Русия като държава, каквито мераци целият свят има от около 500-600 години.
    Сега чакам същият индивид да каже кои съседи на Русия не са нападали, точно както сега обяснява колко свои съседи Русия е нападала.
    Единствената държава, която граничи сама със себе си, е България, и този алкохолик да обясни как се е получило.
  • 82 копейката

    5 4 Отговор
    А се чудят защо всички ги мразят.
  • 83 АнтиЕС

    6 5 Отговор
    То много джендъри имало!!!
  • 84 Онзи

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Господин професоре":

    Сети се...
    Румъния през 19 в е била окупирана повече от 10 пъти от Русия. През ВСВ се опитва да си върне Бесарабия. Финландия през ВСВ се опитва да върне Карелия, окупирана от руснаците през 1940 г. Полша последно е нападала Русия през 17 в....
  • 85 ЗАПОЗНАТ

    4 0 Отговор
    до коментар 26 бай Георги през 1916 г два руски кораби обстрелват варна
  • 86 Слава на саш и нато

    4 3 Отговор
    Сйоро ше има няма съсед дето не е нападнал кочината
  • 87 1234

    3 8 Отговор
    100 000 бандеровци и украинси войници са обкръжени в района на Мариупол. Разчистването ще се извършва от хората на Рамзан Кадиров, бандеровците се превръщат в "груз 200".

    Коментиран от #88

  • 88 советобезмозг

    4 2 Отговор

    До коментар #87 от "1234":

    Тъжно. Щом "бандеровците" са сто хил., за да бъдат победени ще трябват поне един милион ушанки, половината от които ще хвръкнат.
  • 89 БПФ

    2 5 Отговор
    "В самата Русия има доста мощно течение сред историците, които твърдят, че всъщност Съветският съюз е готвел нападение срещу Германия, но те просто са успели да ги изпреварят със съвсем малко".

    затова ли в началото на двама руски войници се е падала една пушка? А, "професоре" по иди0тство?
  • 90 Край

    3 4 Отговор
    Много е плиткоумно да се обясняват събитията с лошотията на Русия и лудост на Путин.
    Залога е 1/6 от сушата на земята с 1/3 от ресурсите на земята - това е територията на Русия. Най-големия недвижим имот.
    Руснаците си я пазят въоръжени до зъби но са малко - едва 130 млн.
    САЩ и Китай ще се пробват да отчупят парчета.
  • 91 Хаха

    2 0 Отговор
    То и Германия няма.
  • 92 NGO-BUL

    3 1 Отговор
    Абе само аз ли съм Русофил в България, е как ще живея сам в 110 000кв.км по добре е да си ни върнат на високата порта.
  • 93 sss

    3 2 Отговор
    Когато агресорът сащ бъдат изгонени от Европа, тогава светът ще се кротне! Няма държава в света, останала ненападната от сащ!
  • 94 Мери

    3 2 Отговор
    Нека говорим за последните 30 години. Демократична Америка в съюз с Европа бомбардираха половината свят. А Израел вече 50 години води война с Палестина. За тях няма санкции
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Естествено

    2 1 Отговор
    Нямаме нищо против да ни нападне да се освободим от отровните амерканци
  • 98 тоя който чете всичко

    1 1 Отговор
    А знае ли професорът, както и много други, колко войни е водила след независимостта си САЩ, има ли представа от историята и. Кой е водил най-много войни в последните 70-80 години. Що светът говори на английски , а не на японски например-две островни държави. Има само един отговор, елементарен като за нивото на ромите в най-голямото гето в Европа.
  • 99 И обратното

    1 0 Отговор
    И няма съсед на Русия,който да не я е нападал,чи не само съсед - тевтонци,татаро-монголи, турци,шляхто-литовци,френци,нацисти,влашори,унгарци,италианци,испанци,даже ингелизи в Мурманск и грингоси във Владивосток по време на Гражданската война.