Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Март, 2022 19:19 4 869 99

Досега Русия не е виждала такива санкции

  • русия-
  • санкции-
  • рубла-
  • икономика

Вчера и Швейцария се присъедини към санкциите, наложени от ЕС на Москва, отказвайки се от досегашната си политика на неутралитет

Досега Русия не е виждала такива санкции - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Какъв заряд носят международните санкции, наложени на Русия заради нападението над Украйна? Има наблюдатели, които не изключват дори държавен банкрут, ако международната изолация на страната продължи достатъчно дълго.

Масивните санкции срещу Русия вчера доведоха до рекордна девалвация на рублата спрямо долара. Редица дъщерни фирми на руски банки на запад се намират пред фалит, съобщава Европейската централна банка (ЕЦБ). А от самата Русия имаше съобщения за дълги опашки пред банкоматите.

Още новини от Украйна

Руските държавни облигации в понеделник изгубиха до половината от стойността си на международните финансови пазари. Руските облигации в долари вчера също се срутиха и се обезцениха наполовина. Това се отнася обаче само до кратко- и средносрочните облигации. Дългосрочните повишиха стойността си.

В същото време рублата продължава да се обезценява, като тази тенденция не се промени дори от неочакваното решение на Руската централна банка (РЦБ) да повиши лихвата до 20%. „Повишаването на лихвата цели да направи спестяванията в рубли по-привлекателни и да спре бягството на капитали в чужбина", обяснява икономистът Фридрих Хайнеман. Според него обаче този опит ще бъде неуспешен, защото „руските активи, както и рублата, на международните финансови пазари се превърнаха в нежелан баласт след руското нахлуване в Украйна".

Русия е натрупала огромен валутен резерв

Някои наблюдатели дори твърдят, че ще се стигне до паническо продаване на руски облигации, а може би и до решение на Русия да престане да ги обслужва. Хайнеман обаче смята, че това е малко вероятно, защото Русия разполага с огромен валутен резерв от 630 милиарда долара. Все пак и той е на мнение, че ако международната изолация на Русия продължи дълго, може да се стигне и до държавен банкрут. Освен това САЩ, Канада, Великобритания и ЕС затвориха за Руската централна банка достъпа до валутните ѝ резерви, депонирани в тези страни – а това са около 40-50% от въпросните 630 милиарда долара.

Икономистът Артур Брунер е на обратното мнение. Според него санкциите, наложени на Русия, са „тъп меч", а падащият курс на държавните облигации всъщност е много удобен за страната, защото сега Русия може да ги изкупи много евтино обратно.

Русия със собствена система за разплащане

Най-тежката санкция обаче е изключването на редица руски банки от системата за международни разплащания SWIFT, която обслужва близо 11 000 банки по цял свят. Финансови институции, които са изключени от тази система, много по-трудно участват в международния финансов обмен. По тази причина още след като анексира Крим, Русия разработи своя сходна система SPFS, която обаче е значително по-малка и включва главно руски банки. Възможно е през тази система изключените от SWIFT руски банки все пак да имат достъп до международните пазари – с помощта на руски финансови институции, които все още са в SWIFT.

Своя система има и Китай. Тя се нарича CIPS и е свързана с руската SPFS, така че санкционираните руски банки биха могли да използват като задна вратичка и китайската система. Експертите смятат още, че руските банки, финансови институции и компании може да потърсят спасение и в криптовалути като биткойн.

И неутрална Швейцария подкрепи санкциите

Вчера и Швейцария се присъедини към санкциите, наложени от ЕС на Русия, отказвайки се от досегашната си политика на неутралитет. А Швейцария е един от най-важните центрове, в които оперират руски капитали, припомнят осведомителните агенции.

Днес беше съобщено, че компаниите Visa и Mastercard също вече прилагат санкциите срещу Русия и изключват редица руски банки от разплащанията с кредитни карти на двете компании. В тази връзка се твърди още, че в Русия и притежателите на чуждестранни банкови сметки вече не могат да оперират с кредитните карти на Visа и Mastercard.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дойчи зели кеш

    35 21 Отговор
    и алфъ рисърч кеш-вервайте ни.

    Коментиран от #13

  • 2 rusnak

    37 22 Отговор
    Е и? Няма да има милост за всички!

    Коментиран от #84

  • 3 ЖУЖИ

    25 34 Отговор
    НЕ ХАРЕСВАТЕ РУСИЯ ,,,,,,,,,,ПАЩЛИ НАХУИ
  • 4 kjl

    47 23 Отговор
    Прочитайки автора " Deutsche welle" не е необходимо изобщо да се чете статията. Пълна измишльотина. Империя на лъжата!!!!
  • 5 Пуста пропаганда

    49 23 Отговор
    Докато си леете пропагандата срещу Русия, умират хора! С пропаганда и интриги, не се спира война, а се разгаря! Толко ли са ви големи интересите, че струват повече от хилядите загиващи!

    Коментиран от #57

  • 6 хах

    36 20 Отговор
    Ресурсите са в тях, не ги мислете!

    Коментиран от #52, #53

  • 7 Българин за Украйна

    45 27 Отговор
    Абе независимите швейцарци зарязаха неутралитета, а нашите рубла.джий ни предлагат такъв?!?!?! Неутралитет пред кое - безцелното разрушаване на жилищни блокове, убийствата на деца, сваляне на законното украинско правителство, унищожаването на "братска" Украйна...
    Не, благодаря, заедно с целия свободен свят казвам НЕ на руската агресия и настоявам убийствата на цивилни украинци да спрат!!! Ето защо не мога да съм неутрален. Мълчанието днес е пряко съучастие в престъпленията на Путин.

    Коментиран от #16, #22, #97

  • 8 Майор Деянов

    37 21 Отговор
    И спряхте ли ги? Уплаших се ли ги като от декември всеки ден по 100 пъти повтаряхте " нечувани и невиждани санкции" ? Плашите гаргите само. Не притискай Русия и не я заплашвай. Това да не ви е България или Румъния. Не можеш да притискаш държава 10 пъти колкото Европа и с над 6хил ядрени бойни глави. Ще ни затриете всички, ако не чрез война срещу Русия, то икономически всички ще се върнем в 18 в. И Русия и ЕС и САЩ. Потъне ли единия, дават се и другите. Или се надавявате Путин да бъде свален и там да си сложите един втори Зеленски да ви обслужва корпоративните болни амбиции за завладяване на света. Това никога няма да се случи
  • 9 Град Хърлец

    12 3 Отговор
    ГРАД КОЗЛОДУЙ запали стърнищата над Хърлец от баракта за кюфтета на скара до оградата на аес за да даде сигнал на Нато за руска територия

    Коментиран от #12, #18, #21

  • 10 Лелееее

    19 17 Отговор
    Европа ще пострада страшно много, но еврогейвете сега ни убеждават, че видите ли ние как на казахме Русия... какви санкции санкциите за европейските народи! Айде сега да купуват рубли или злато еврогейвете е са плащат житото, газта и останалите суровини които купуват от Русия, защото ввраците не вървят вече, след реципрочните санкции! Г-да Ерогейове, вие имате ли злато с аплащате на Газпром? Като немате... Бегай те за рубли

    Коментиран от #32, #56

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бъркаш

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Град Хърлец":

    Той яде само пържено, и го издънка инсулта в реактора!

    Коментиран от #19, #43

  • 13 Rado

    14 14 Отговор

    До коментар #1 от "Дойчи зели кеш":

    Мисля да отида в Русия с 1000€, като ги обменя в рубли ще съм цар там

    Коментиран от #26, #94

  • 14 пешо

    22 11 Отговор
    русия каквото е виждала и преживяла ако са краварите досега нямаше да ги има
  • 15 наблюдател

    11 12 Отговор
    Дано го четат това и крепостните колко са обедняли за една седмица а месеца е дълъг защото фалита ще е след месец
  • 16 Българин за Ирак

    27 9 Отговор

    До коментар #7 от "Българин за Украйна":

    Либия, Сирия, Афганистан. За онези войни какво ти е мнението и за онези над 10 млн жертви? Какво търсеха САЩ и НАТО в държави на хиляди километри от границите им?
  • 17 DW, нали?

    14 3 Отговор
    Местя го, без да го чета...

    Коментиран от #29

  • 18 Знаех си

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "Град Хърлец":

    ГРАД КОЗЛОДУЙ е таен агент на Ке ейдж Би.
  • 19 Град Хърлец

    8 7 Отговор

    До коментар #12 от "Бъркаш":

    Тос облъчения се крие някъде и предава инфо на щаб квартирата на нато... Пррдател.. Нато ли го освободи от турците... 3ти март месец два засрами се

    Коментиран от #30

  • 20 Антифашист

    19 18 Отговор
    Къф неутралитет - неутралните цял живот Финландия и Швеция пращат оръжия, православна Гърция настоява за най-строги санкции, руските приятели Земан и Орбан ги осъдиха, от Америка до Азия и от Севера до Австралия всички се изправят срещу руско-фашистките окупатор. Хора, бдете - заедно трябва да спрем руската чума, както спряхме навремето кафявата!
  • 21 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Град Хърлец":

    Лош ЧОвеК. ДетеУБИЕЦ. ХОРЕМРАзец сте вие ГОсподиНЕ.

    Коментиран от #36

  • 22 Вълк единак

    12 10 Отговор

    До коментар #7 от "Българин за Украйна":

    Браво пич! Путин копира Хитлер.
  • 23 АБВ

    18 19 Отговор
    Руснаците този път ще ядът дървото.Крайно време е този развъдник на зло да бъде ликвидиран

    Коментиран от #31, #95

  • 24 Сатана

    15 9 Отговор
    Гьобелс е казал:
    “За нас,не е важна истината
    За нас са важни резултатите”
    Путин ви каза,че са готови на всичко.Санкции—манкции не ги плашат.Избирането на Тръмп за Президент вместо лудата Кица даде на Русия безценно време да се подготвят за днешният момент.”Империята на лъжата” изигра всичките си козове наведнъж още в началото.
  • 25 Анка Картечарката

    19 14 Отговор
    Запада ще смаже Русия.Никави валутни резерви,златни активи и "златни рубли",е най-вече тази смехория,няма да отърват РФ от тотален финансово-икономически крах.До месец всички активи,коитоне са запорирани ще са се изпарили яко дим.В Русия ще се вихри хипер инфлация,ще рлипсват стоки от първа необходимост и страната ще изпадне в колапс.

    Коментиран от #71, #89

  • 26 Шишарката

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "Rado":

    Ми отиди. Какво чакаш? Ма първо питаш баща ти ще ти даде ли пари, че ти имаш 8 лв и 20 стотинки и то до неделя.

    Коментиран от #40

  • 27 ЕВРОНЮЗ

    9 2 Отговор
    Баба едно време казваше,,, пилетата се броят наесен , ама децата на Гьобелс са правени в епруветка, така че някои народни мъдрости не са чували
  • 28 нека да гледа

    1 11 Отговор
    ....и султаня Ердуган ..не че не го е усетил но беше само главичката и то смазана обилно с мас, да гледа внимателно и китайката че както и е тясна ....ще свири както вятър у празно шише КокаКола.
  • 29 АБВ

    3 4 Отговор

    До коментар #17 от "DW, нали?":

    За това си просД
  • 30 Мирото

    10 11 Отговор

    До коментар #19 от "Град Хърлец":

    Не, освободиха ни украинците, финландците, поляците, румънците и накрая руснаците. Чети история, ушанк.ата!
  • 31 ГЕДЕЕ

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "АБВ":

    Ей, роб си и роб ще си останеш. Роб на болно мислене.

    Коментиран от #42

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Чик

    7 14 Отговор
    Кой симпатизира още на сатаната Путин
  • 34 ggggtttt

    17 7 Отговор
    по суифт май 4-5 банки санционират
    че са невиждани санкции, невиждани са, ФАКТ
    ама никой не е видял руските ответни. знае се само че днес щатите и още няколко държави отвориха хранилищата за нефт. на 5тия ден.знае се че в момента русия има контрол,тотален, на 30 % от световния пазар на зърно. знае се че авиокомпаниете ще банкрутират до една с настоящите затворени въздушни пространства.
    игра на покер, на която масата вече не побира залозите

    Коментиран от #44

  • 35 Случаен

    12 4 Отговор
    Западът брани заложницата си Украйна с всички сили. Идеята им е да изкупуват ресурсите ѝ на дъмпингови цени и да отрежат Русия!
  • 36 Град Хърлец

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Добре че минавах и угасих огъня с препкане за да спася България от нато... Трябва да отидеш да се замериш за радиоктивност... Кой знае как ша кърка дозиметара.. Американски
  • 37 Реалност

    9 1 Отговор
    Дойче Веле лее пропагандата и лъжите на Прокопиев и Сащ! Демек пишат за прости ора, да ги разбират и манипулират!
  • 38 За Копейкин - искрено и лично. ;)

    14 10 Отговор
    Коцето Костадинов го помним още като беше изсулен гладник във ВТУ. Един варненски цига.нин, стигнал до ВУЗ, което само по себе си е добре. Този хрантутник обаче още тогава ни уверяваше по купоните във Втори блок на общежитието) как щял да нагласи така работата, че народът да го храни. При нас, във ВМРО, номерът му не мина и направи с помощта на руското посолство някакъв политически русофилски кръжок под гръмкото име Възраждане. С парите от еднопроцентовата субсидия си построи цяла къща и сега май го съдят за това присвояване. На гърба на злоупотребите от Банския Мутрьо успя да добие десетина депутата и нещо, та сега се кани премиер да става с подкрепата на руснаците. Това е кратката история на този фейк-националист - за сведение на сведущите...
    Дерзай, Кося, Вова жди тебя!

    Коментиран от #54

  • 39 леле превъртам вече

    9 1 Отговор
    Абе говорете ми за санкциите към българския народ бе , да ви ги изброявам ли и то наложени от некадърността и престъпността на собствените му " управници " , какво ме занимавате с глупостите дето правите спрямо Русия , тя ще се оправи , или вас ще оправи , може и нашите мъки да приключи по радикалния начин.
  • 40 Rado

    1 7 Отговор

    До коментар #26 от "Шишарката":

    Ще изчакам още една седмица рублата да стане евтина като използвана тоалетна хартия и тогава ще ми стигнат 8.20лв
  • 41 .....

    3 5 Отговор
    Аз не виждам Путин да е спрял войната.Явно не се е уплашил от вашите санкции.Ще се наложи да пратите убийци да го убият.Не виждам друг начин да бъде спря.Все едно да плашиш луд със жълта книжка.
  • 42 То неговото

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "ГЕДЕЕ":

    как може да се нарече мислене?
  • 43 ПЛОВДИВ

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Бъркаш":

    ХЪРЛЕЦ е СЕЛО и внимавай какво си пожелаваш да не ти се на теб случи

    Коментиран от #65

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Шатрата

    6 9 Отговор
    В моя хотел няма да пусна руснак ако ще и на колене да ми се моли
  • 46 Дъ Мозък

    8 1 Отговор
    Колкото по големи санкции слагате толкова повече се страхувате. Вашите санкции са били предвидени месеци преди да ги измислите самите вие. Защо смятат че тяхната прогнила схема няма алтернатива. Юрсула си яде кюфтета за 40 000 евро заплатка а ние плащайте по високи данъци тук.
  • 47 Ти да видиш

    3 1 Отговор
    голям праз
  • 48 Ще им се

    10 1 Отговор
    Фалиралите американци как печатат долари без покритие и не обявяват фалит?
  • 49 Икономист

    9 0 Отговор
    "Това се отнася обаче само до кратко- и средносрочните облигации. Дългосрочните повишиха стойността си."

    Защо ли - защото санкциите ще имат само краткосрочен ефект върху Русия а дългосрочно ефекта ще е запада и най вече Европа.

    Икономистът Артур Брунер е на обратното мнение. Според него санкциите, наложени на Русия, са „тъп меч", а падащият курс на държавните облигации всъщност е много удобен за страната, защото сега Русия може да ги изкупи много евтино обратно.

    Без коментар...

    Коментиран от #96

  • 50 гост

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "АнтиГост":

    Къде се кандидатсва за трол и по колко плащат?

    Коментиран от #69

  • 51 Европа е простата

    3 1 Отговор

    До коментар #44 от "потрай малко":

    Води се по интригите на САЩ и си съсипва икономиката! Трябва да си много прост, за да правиш така!

    Коментиран от #58

  • 52 Trader

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "хах":

    Ами да си ги ядат тогава . Къф ти е проблема?
  • 53 Хахах

    8 8 Отговор

    До коментар #6 от "хах":

    Оказа се, че не е така. Просто беше въпрос на време да го проумеят всички , и да видят СВЕТА МОЖЕ БЕЗ РУСИЯ. Русия ще умре от глад ,без света.... фактите говорят

    Коментиран от #62, #85

  • 54 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор

    До коментар #38 от "За Копейкин - искрено и лично. ;)":

    БРАВО БЛАГОДАРЯ за ИСТИНАТА ДА си ЖИВ и ЗДРАВ а ПУТИН е АГПРЕСОР
  • 55 Анализатор

    5 8 Отговор
    Валутния резерв на Русия ще се стопи за няколко месеца.
    Идва краят на варварите!

    Коментиран от #61

  • 56 да питам

    4 7 Отговор

    До коментар #10 от "Лелееее":

    Къв Гъзпром бе. Не разбра ли че фалира. И сега ко прам със СП-2.
  • 57 Верно умират

    4 6 Отговор

    До коментар #5 от "Пуста пропаганда":

    Но от Ак не от М16, от Калибъри не от Томахоук...абе верно ли Ушанките напредвали с 5км на ден щото танковете не палели веднъж загасени. От тук нататък парада на победата ще се празнува в Киев като гледам. Не косете другари Бг-Путинофили ние с руския народ ще се разберем но с вас какво ще правим...ще чукате полезни изкопаеми в Сибир като гледам.

    Коментиран от #67, #78

  • 58 ....................

    1 7 Отговор

    До коментар #51 от "Европа е простата":

    Европа и САЩ имат инструменти.Когато твърдо решат нещо го правят!

    Коментиран от #60

  • 59 Онзи

    10 3 Отговор
    Путин ще си вземе парите с лихвите от западните хиени.

    Коментиран от #63

  • 60 Нещо не схвана

    11 2 Отговор

    До коментар #58 от "....................":

    Явно не виждаш какво се случва, но и не мислиш! Огледай се! С интригите си, САЩ унищожава икономиката на Европа!
  • 61 Ал Бунди

    3 8 Отговор

    До коментар #55 от "Анализатор":

    Кви месеци бе? Ако не излязат до десетина дни от Украйна, приключиха курса. Даже от сега изпитват недостиг на гориво и боеприпаси.Всеки ден лапат по 40млрд.А като имаш предвид, че половината от тези 630млрд са блокирани, отдега казвам, че след десет дена рашките ще рупат шишарки като Кимчаците. Ама нема да има кой да им прати хуманитарна помощ.

    Коментиран от #79, #86

  • 62 фидел

    4 3 Отговор

    До коментар #53 от "Хахах":

    Когато кучето огладнее побеснява още повече.Лошото е че имат и куфарче с копчета
  • 63 преди това

    1 6 Отговор

    До коментар #59 от "Онзи":

    Путин първо трябва да плати разрушенията в Украйна

    Коментиран от #72

  • 64 САЩ-Империя на лъжата

    10 3 Отговор
    Хайде да видиме:
    започвам от ФАЩ
    НЕ ПОДКРЕПЯЩИ
    Мексико - не подкрепя
    Южна Америка (цялата) - не подкрепя
    Африка (цялата) - не подкрепя
    Арабския свят (всички) - не подкрепя
    Индия - не подкрепя - приказки за нечестна игра на Америка към Украйна
    Китай - не подкрепя - Америка е с "кървав дълг към Китай" - разстрела на Китайското посолство в Югославия
    Останалите да смятаме че са с ПОДКРЕПЯМ
    А то останаха лъжливия западен свят.

    Такова е положението. И някой ще ми говори за изолация и санкции. Дебил.
  • 65 Град Хърлец

    3 2 Отговор

    До коментар #43 от "ПЛОВДИВ":

    Имаш стара инфо приател... Хърлец е Град, и в неговия санджак са намира гр. КозлодУй. Хърлец е горда Руска суверенна териториа и земля! Питаи кат незнаеш
  • 66 Калмук

    6 7 Отговор
    Истината е, че този път Путин направи абсолютно погрешна преценка последвана от фатална грешка ... Такава жестока блокада по всички фронтове, от футбола до забрана за полети над цяла Европа, не е имало дори през Студената война. Това, което сега става с хилавата руска икономика е само началото ...
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Хаха

    3 1 Отговор
    Те не са виждали такива санкции, ние нема да видим нафта скоро че и аеца ще затворим ако не издумка на хамериканското гориво. Те ще си веят коня из азия ще изнасят петрол срещу злато лато начало после ще върнат конвертируемите рубли и са готови. Цяла азия ще им реекспортира петрола, че и бай Ердо, ще го пише Сирийски

    Коментиран от #75

  • 69 киро казана

    6 1 Отговор

    До коментар #50 от "гост":

    Късно е чадо, Митрофанова хлопна кипенците....кой цуцал, цуцал... сега всичко обръша палачинката тука като вятъра на промяната са
  • 70 Соросоид

    5 5 Отговор
    Освен това САЩ, Канада, Великобритания и ЕС затвориха за Руската централна банка достъпа до валутните ѝ резерви,
    ----
    Ще видим докога ще действа тази откровена кражба. Най-много да заиграе атомът ако се стигне до конфискация на реални руски активи като кораби и пр. (доларите са "виртуални" и без тях очевидно може за момента). Руснакът може да кара само на гречка и водка, и вероятно може да издържи 50 години без да мрънка. А дали т.н. цивилизован свят може да издържи толкова без ресурси - титан и пр. ценни метали, въглеводороди и т.н.?
  • 71 Хари

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "Анка Картечарката":

    Мечтите са безплатни.
  • 72 Да ги плати САЩ

    7 5 Отговор

    До коментар #63 от "преди това":

    Главният виновник за това!
  • 73 като гледам

    8 5 Отговор
    никой в Русия не трепери от западните санкции кервана си върви кучетата си лаят хората си работят изкарват си пари и им е през х.я
  • 74 С тия санкции ще си само

    6 3 Отговор
    навредят на собствените продънени от Ковида икономики.
  • 75 Да ама няшето

    3 2 Отговор

    До коментар #68 от "Хаха":

    злато става западняче.
    А с какво ще си купим енергоресурси?
  • 76 Хари

    11 4 Отговор
    Задайте си няколко простички въпроса. Колко струва горивото в момента? Колко струва газта? Колко струва пшеницата в момента? Защо ЕС иска да купува пшеница от САЩ? Колко струват торовете за земеделието? Въобще някой произвежда ли торове в Европа? Русия има ли евтин газ и гориво? Русия произвежда ли си сама пшеница, торове и всичко останало за да нахрани народа си? Защото, мили мои, скоро ще разберете кого най-много ще ударят санкциите. И не, аз не съм русофил. Аз обичам фактите.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Ха ха ха ха ха

    4 6 Отговор

    До коментар #61 от "Ал Бунди":

    А ти другар от къде ще им пратиш хуманитарна помощ, като Европа купува от Русия жито? Купува и селско стопанска продукция! Или викаш, като купиш от Русия, после ще я пратиш пак за Русия за хуманитарна:)))
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Хмм

    3 0 Отговор
    И още ще види !
  • 82 Г77

    1 3 Отговор
    Лицемери!!!
  • 83 Прекрасно

    1 4 Отговор
    Тъкмо ще си изкупят облигациите на половин цена. Както и външния дълг. Сорос сигурно точно това прави.
  • 84 Емил

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "rusnak":

    Малко сбъркан изказ имаш! Вероятно искаш да кажеш, че "няма милост за никого", ама нали си руснак - трудно се справяш с българския! Това, което си написал значи, че ще има милост за повечето, ама няма да стигне за всички! ;)
  • 85 Емил

    5 5 Отговор

    До коментар #53 от "Хахах":

    От глад няма да умрат! Ама пуста жажда! Голяма дилема ги чака - тоя картоф варен ли да е, или на самагон!
  • 86 40 милиарда

    4 5 Отговор

    До коментар #61 от "Ал Бунди":

    А посмали малко. Загубите на Украйна до този момент се оценяват на 5 млрд. Руските едва ли са повече от милиард, както и да ги смяташ. Финанси и акции са фикции. Днес падат, утре се вдигат. Гледай преките военни щети.
  • 87 за украйна

    5 5 Отговор
    Ураааааааааааааааааааааа за брадския Швейцарски народ
  • 88 еех

    4 3 Отговор
    Факти се превърна в катализатор на новините от дойче веле и се напълни с пропаганда и лъжи!!!Позор!!!
  • 89 Трудностите за

    5 5 Отговор

    До коментар #25 от "Анка Картечарката":

    "обикновените" руснаци тепърва започват. Чака ги "виденова зима", но МНОГО ПО-РАЗРУШИТЕЛНА. А разликата е в това, че на тях никой няма да им помогне... "- Что общего между евро, рублём и фунтом?
    - В конце недели фунт рублей будет стоить один евро."
  • 90 Аз съм Донбас

    3 1 Отговор
    А вижте във Поглед инфо за санкциите които ще наложи Русия на ЕС .Статията се казва Евтаназията на европа само да не размислите Знаете ли по добре евросъюза изключете ни моля Икономическата война е със всички произтичащи от това последствия за запада .
  • 91 ПОЧНА СЕ!!😂

    3 4 Отговор
    Руска банка в Австрия (клонове с почти всички страни е ЕС)...ВПЕРА ОБЯВИ ФАЛИТ!
    В момента изплаща 6 милиарда на вложители!
    Ай... ЧиСТИТО
  • 92 Километрични опашки пред банките е

    5 5 Отговор
    ПУТКИНСТАНСКА ДЖАМАХИРИЯ!
    ЗАКРИВААААЙ...
  • 93 Аз съм Донбас

    2 2 Отговор
    Всеки ден европа и САЩ плащат на Русия 350 милиона долара за петрол . 250 милона долара за газ и 100 милиона за въглища Общо 700 милиона долара само за ден за енергоносители - гласове .ком
  • 94 може може

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Rado":

    но се оглеждай къде влизаш, че техните ченчаджии са големи тарикати и надушват баламите без грешка, та току виж си станал цар на просяците( по тяхному "бомж").
  • 95 Гунчо

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "АБВ":

    Този път всички ще ядем дървото, пич. Ще те питам какво си писал днес след един месец. Ти си поредният безумец.
  • 96 затрудняваш ги

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Икономист":

    те в момента "фалират" Русия и ликуват, а ти им говориш като икономист. Всъщност това обратно изкупуване на акции и ценни книжа на ниски цени, Русия вече го е правила. Тогава някои икономисти казваха, че е гениален ход, а други надаваха вой, че е умишлено предизвикано.
    Извън темата: преди години американците "през ден" се караха на Япония, че поддържа изкуствено нисък курс на йената спрямо долара, а япончетата учтиво обясняваха, че не е така. Карай да върви.
    А при нас как ще са нещата?
    Белята е, че и "мораториума" за цената на тока скоро ще падне и тогава...?
    Тогава идва малката радост, че вече може да има коприва и лапад, ама и това не е сигурно.
  • 97 Украинец

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Българин за Украйна":

    Не говори, ами хвани автомата и върви да се биеш за Украйна. Някога държал ли си такова нещо? Аз мисля, че не си, защото който е държал не говори, а действа.
  • 98 Санкции докрай

    1 0 Отговор
    Само Световни Санкции до дупка за руския агресор и сатрап! До пълно икономическо ембарго и световна изолация !!!
    Където след тази война навсякъде по света Русия ще бъде за дълго мразена и никой няма да иска да търгува с нея, как от всички си стоки няма да може нищо да продаде и нищо ново от необходимото няма да може да си купи...!!!
    И тогава за руския народ пътят ще е един- всенародна революция с ликвидиране на диктатора и разпадане на РФ...!!!
  • 99 Жорж

    0 0 Отговор
    А у България също не сме виждали такива цени и такава цензура