Last news in Fakti

30 Август, 2014 21:37 3 099 0

Федерика Могерини е новият външен министър на ЕС (обновена)

  • външен министър-
  • ес-
  • федерика могерини-
  • кристалина георгиева-
  • доналд туск-
  • съвета на европа

Полският премиер Доналд Туск ще бъде следващият председател на Съвета на Европа

Федерика Могерини е новият външен министър на ЕС (обновена) - 1
Федерика Могерини

Италианският външен министър Федерика Могерини е новият върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността, а полският премиер Доналд Туск – за председател на Съвета на Европа. Това решиха лидерите от страните членки на ЕС на срещата си в Брюксел.

Пръв новината оповести в социалната мрежа Туитър досегашният председател на Съвета на ЕС Херман ван Ромпой, чиито приемник ще бъде Туск. Италианката пък ще поеме дипломацията на Евросъюза от британката баронеса Катрин Аштън. Двете кандидатури са били одобрени от евролидерите без разногласия. Според ИТАР-ТАСС най-сериозният конкурент на Могерини за поста е бил полският външен министър Радослав Сикорски.

„Цялата ми енергия и отдаденост ще бъдат посветени на това да работя в интерес на всички страни членки и на всички европейски граждани“, увери Федерика Могерини, цитирана от Агенция АНСА, след като благодари на европейските лидери за оказаното й доверие и добави, че пред външната политика на ЕС в момента има огромни предизвикателства. А на тези, които смятат, че няма достатъчно опит, 41-годишната дипломатка обясни, че от 20 години работи в сферата на външната политика и макар институционалният й опит да е малък, тя е натрупала такъв в работата си в граждански и обществени организации. 

Според кореспондента на БНТ в Брюксел, Кристалина Георгиева не е избрана за върховен представител на ЕС по външната политика, понеже профилът й не съвпада с парченцето от пъзела, който трябва да бъде нареден в новата Европейска комисия. Най-малкото това е така, защото тя не е социалист и на миналия съвет не получи подкрепата на социалистическите лидери от Европейския съюз.

При разпределянето на постовете в новата Европейска комисия трябва да има приблизително съответствие с разпределението на политическите сили в Европейския парламент. Така председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е от най-голямата политическа група – ЕНП, председателят на Европейския съвет Доналд Туск – също. Заради това също толкова важното място на първи европейски дипломат трябваше да отиде при социалистите. В случая това е сравнително неизвестната доскоро Федерика Могерини, която е външен министър на Италия по-малко от година.

През първата или втората седмица на септември новият председател на ЕК - бившият люксембургски премиер Жан-Клод Юнкер, ще оповести и разпределението на портфейлите в своя екип. Президентът Росен Плевнелиев и други български политици предварително изразиха увереност, че ще получим важен и престижен ресор. 

Срещата на върха в Брюксел продължава с обсъждане на допълнителни санкции срещу Русия заради новото ескалиране на кризата в Украйна. Президентът на страната Петро Порошенксо заяви пред европейските лидери, че отношенията с Русия са близки до пълномащабна война.

"Ние разработваме нови санкции срещу Русия, но оставяме дипломатическите пътища за разрешаване на конфликта открити", заяви новият шеф на европейската дипломация Могерини, която по-рано бе бламирана от няколко източноевропейски страни заради прекалените й, според тях, симпатии към Русия.  

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: