Last news in Fakti

10 Октомври, 2014 20:22 1 853 0

Словения издигна Виолета Булц за еврокомисар

  • словения-
  • виолета булц-
  • еврокомисар-
  • кандидатура-
  • аленка братушек-
  • миро церар-
  • кристалина георгиева-
  • европейския енергиен съюз-
  • вицепрезидент

Кристалина Георгиева може да стане вицепрезидент на Европейския енергиен съюз, предлага EurActiv

Словения издигна Виолета Булц за еврокомисар - 1
Виолета Булц

Министър-председателят на Словения Миро Церар обяви, че Виолета Булц – вицепремиер на страната и министър от неговото правителство, ще замени Аленка Братушек като следващ словенски еврокомисар в Брюксел, съобщи EurActiv. След дни на спекулации след като кандидатурата на Братушек бе отхвърлена от евродепутатите Церар най-напред написа на своята страница в Туитър, че е избрал и предлага Булц, която е от либералите, и вярва, че тя има достатъчно качества за това.

Малко по-късно словенското правителство излезе с изявление, че оторизира посланик Радо Генорио – постоянен представител на Република Словения в ЕС, да постави предложението пред компетентните институции на Съюза.

Избраният за нов президент на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще се срещне с новата кандидатка и ще я интервюира в началото на идната седмица, уточниха от неговия пресцентър. Теоретично Булц трябва да наследи Братушек като предложение за вицепрезидент на Енергийния съюз на Европа, след като Братушек не бе одобрена от ЕП в сряда. Юнсер обаче би трябвало да преосмисли разпределението на ресорите в своя екип, коментира европейското издание, тъй като Булц няма нито политически опит, нито натрупвания да ръководи тим от еврокомисари в този сектор.

Вицепрезидент на Енергийния съюз би могла да бъде Кристалина Георгиева, за която първоначално бе определен портфейлът „бюджет и човешки ресурси“ , заявил е източник от ЕП пред EurActiv. Отговорностите на Георгиева пък биха могли да бъдат прехвърлени на словака Марош Шевчович, който сега е номиниран за сектора транспорт. А Булц миже да поеме проблемите на образованието, културата, младежта и гражданството вместо унгареца Тибор Наврачич, който също бе отхвърлен от Европейския парламент заради участието си в популистко правителство, приело рестриктивни закони по отношение на медиите и неправителствените организации в страната.

Булц стана вицепремиер и министър на развитието, стратегическите проекти и кохезионната политика миналия месец, когато клетва положи лявоцентристкото правителство на Церар след предсрочните избори през юли, припомни „Ройтерс“.

50-годишната Булц е и съосновател на „Телемах“ - една от водещите телекомуникационни компании в страната.

Според говорителя на Юнкер – Маргаритис Скинас, опасността назначаването на новата Европейска комисия да закъснее все още съществува. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: